Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huvudskär är en av Rebecka Edgren Aldéns favoritöar i Stockholms skärgård.
Huvudskär är en av Rebecka Edgren Aldéns favoritöar i Stockholms skärgård.
Huvudskär är en av Rebecka Edgren Aldéns favoritöar i Stockholms skärgård.
1 AV 2
Res klimatsmart genom att följa dessa fem steg.
2 AV 2
Huvudskär är en av Rebecka Edgren Aldéns favoritöar i Stockholms skärgård.
Foto: Shutterstock / Linda Broström / Romanus & Selling

Bästa tipsen till Stockholms skärgård

Författaren Rebecka Edgren Aldén älskar Stockholms skärgård. Så mycket att hon skapade en hel spänningsserie som utspelar sig här. I serien Sjöräddarna får man komma till några av hennes egna favoritplatser, dit hon och familjen seglar på somrarna. ”Det finns ingen vackrare plats på jorden”, säger hon. ”Det bästa är blandningen, att ibland lägga till vid vackra naturhamnar och ibland få komma till bekväma gästhamnar, ibland vara längst ute vid havsbandet och ibland i innerskärgården.”

1. Stora Nassa

”En av de vackraste platserna i Stockholms skärgård är naturreservatet Stora Nassa, en ögrupp längre ut i skärgården, utanför Möja. Här kan man välja att ligga lite tryggare vid någon av de låga öarna längre in ibland öarna, eller så lägger man sig på utkanten och har då bara det stora blå utanför. Jag älskar det speciella ljuset här och den karga miljön, med de rosaskimrande klipporna, ljungen och de låga barrbuskarna. Hit kommer man endast med egen båt, och jag kan lova er en enorm naturupplevelse.” 

Stora Nassa är ett naturreservat utanför Möja. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Grinda

”Grinda är en av mina favoritöar i skärgården, hit seglar vi minst en gång per år. Efter några dagar i naturhamn är det skönt att få ligga vid en brygga och duscha och gå på en riktig toalett. Kanske äter vi på Framfickan, eller köper en glass i den lilla butiken. Uppe på höjden tronar den vackra gula jugendvillan som är Grinda Wärdshus. Vacker natur och fina promenadstigar, och så finns sandstranden där barnen badade mycket när de var små. Numera badar vi oftast från båten.” 

På Grinda finns fina promenadstigar. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Möja

”Kyrkviken på Möja är en tidigare fiskehamn som i dag är en populär gästhamn med knarriga bryggor, pittoreska båthus och röda skärgårdshus. När vi är här passar vi på att handla, går långa promenader förbi strutsfarmen eller bort till Löka och Berg. Vi fikar på konditoriet, äter pizza eller köper glass i Hamnbaren. Ibland går vi på sommarbio vid den gamla Folkparken, eller fyndar på loppis bortanför den vackra 1700-talskyrkan på höjden. Möja är en av våra favoritöar.” 

Möja har både sommarbio och loppis. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Nåttarö

”Nåttarö är en ö i Stockholms södra skärgård som jag och min man gärna seglar till. Här finns en jättefin gästhamn med en enorm sandstrand ett stenkast ifrån. I skogen springer gigantiska dovhjortar omkring. På andra sidan ön, intill ångbåtsbryggan, ligger Nåttarö krog där vi alltid har serverats god mat. Missa inte att promenera till den mytomspunna Drottninggrottan, där det sägs att en drottning en gång övernattade. Om det var en vikingadrottning eller drottning Kristinas mor Maria Eleonora som gömde sig här innan hon flydde landet är inte helt klarlagt. Men det sägs att den sistnämnda har grävt ner en guldask med sin avlidne makes hjärta …”

På Nåttarö finns den mytomspunna Drottninggrottan. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Malma kvarn

”Malma kvarn är ett område i Stockholms innerskärgård i Värmdö kommun. Svenska Kryssarklubben har sedan 1940-talet haft en segelbåtshamn här med klubbhus och restaurang, och klubben ordnar seglarläger för ungdomar på sommaren. Malma kvarn är skådeplatsen för dramat som utspelar sig i min bok ”Röd augustimåne” och är lätt att ta sig till, både med båt och med buss från stan. Här finns en trevlig bistro. Vill man inte ligga i den något instängda gästhamnen kan man ligga vid ön Skepparholmen utanför, här finns även en vedeldad bastu.”  

6. Säck

”Naturhamnen Säck i närheten av Möja är känd av de flesta seglare i Stockholms skärgård. Man kommer in genom ett smalt sund till en lugn och skyddad lagun. Här kan det ligga bortåt 100 båtar som mest. Vacker natur ringar in viken, och här finns service som sophämtning och dass. Under högsäsong kommer en liten ribbåt körande och säljer nybakat bröd och bullar på morgonen. Vi brukar roa oss med att promenera runt till andra sidan och sedan simma tillbaka till båten.”

7. Huvudskär

”Huvudskär är Haninge skärgårds sista utpost mot havet, ett naturreservat som består av flera små öar med en lagun i mitten. Naturen här är karg och består mest av berg och klippor. På huvudön Ålandsskär finns flera idylliska röda små fiskestugor, och högst upp tronar den vackra fyren från 1880-talet, Haninges ostligaste fyr. Här har det bott människor i minst 600 år. Utsikten är vidunderlig! Man tar sig hit med egen båt eller skärgårdsbåt från Dalarö.” 

Huvudskär har en vacker fyr från 1880-talet. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Bullerö

”Längst ute vid havsbandet utanför Nämdö ligger Bullerö skärgård som består av 900 öar, kobbar och skär. På huvudön Bullerö kan man besöka Bruno Liljefors jaktstuga. Man förstår varifrån konstnären fick sin inspiration, ön är rik på fåglar och inte sällan ser man havsörn. Här finns en trevlig natur- och kulturstig genom den varierade naturen och skog, karga klippor och betesängar där det fortfarande går betande djur. Här finns stugor att hyra, vandrarhem och tältplats. Vi ligger förstås med segelbåten vid klipporna.” 

Bruno Liljefors jaktstuga på Bullerö. Foto: Länsstyrelsen Pressbild

9. Finnhamn

”Finnhamn är egentligen namnet på byn som ligger på ön Stora Jolpan, ett populärt utflyktsmål i Stockholms skärgårds norra skärgård. Här lägger vi ofta till i gästhamnen Paradisviken. Intill finns både en sandstrand och klippor att bada vid, med en uppsatt trampolin att hoppa ifrån. På ön finns bland annat vandrarhem, restauranger och en lanthandel. Man kan också hyra kajaker eller paddleboard. Finnhamn är en populär ö för konferenser, stora fester och bröllop, och hit går det vanliga skärgårdsbåtar.”

På Finnhamn finns både en sandstrand och klippor att bada vid. Foto: JOHANNA LUNDHOLM

10. Rödlöga

”Rödlöga är en otroligt vacker ö i Norrtälje kommun, långt ute i Stockholms ytterskärgård. Ön har fått sitt namn efter den skimrande röda graniten. Längre ut i havsbandet än så här kan man inte komma med reguljär båttrafik. Det har funnits bofasta här ute sedan 1500-talet, och här finns fortfarande en liten by med äldre bebyggelse. Besök gärna museet och lära dig om öns historia, eller handla i Rödlögaboden som är skärgårdens ostligaste lanthandel. Intill ligger Café Truten.” 

Rödlöga ligger långt ute i Stockholms ytterskärgård. Foto: SHUTTERSTOCK
Rebecka Edgren Aldén är aktuell med boken ”Röd augustimåne” som utspelas i Stockholms skärgård.
Rebecka Edgren Aldén är aktuell med boken ”Röd augustimåne” som utspelas i Stockholms skärgård.
Rebecka Edgren Aldén är aktuell med boken ”Röd augustimåne” som utspelas i Stockholms skärgård.
Rebecka Edgren Aldén är aktuell med boken ”Röd augustimåne”.
Rebecka Edgren Aldén är aktuell med boken ”Röd augustimåne”.
Rebecka Edgren Aldén är aktuell med boken ”Röd augustimåne”.
1 AV 3
Rebecka Edgren Aldén är aktuell med boken ”Röd augustimåne” som utspelas i Stockholms skärgård.
Foto: Linda Broström / Romanus & Selling
2 AV 3
Foto: Pressbild
3 AV 3
Rebecka Edgren Aldén är aktuell med boken ”Röd augustimåne”.
Foto: Linda Broström/Romanus & Selling

REBECKA EDGREN ALDÉN

Ålder: 51.

Gör: Författare.

Bor: Nacka, utanför Stockholm.

Familj: Maken Björn, barnen Morgan, 21, Ellinor, 19, och Simone, 16.

Aktuell: Med spänningsromanen ”Röd augustimåne”, andra delen i serien Sjöräddarna.

LÄS MER: Harö och Sandhamn på en helg – maxa din weekend
LÄS MER:
Båtluffarleden – vandring i Stockholms skärgård
LÄS MER:
Stockholms skärgård – guide till bästa öarna