Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Fylld av spännande saker att upptäcka
2 AV 2

Spa i vildmarken – 7 svenska pärlor

Kombinera en avslappnande spavistelse med naturupplevelser. Häng med till några spännande spahotell som kan locka med god mat, vackra vyer och närheten till vandringsleder, cykelstigar och skidspår.

Cenneth Sparby

1. Arctic Bath – flytande hotell i på Luleälven

I norrbottniska Harads finns sedan ett par år tillbaka spahotellet Arctic Bath. Ett delvis flytande boende på Luleälven, som lockar med inbjudande ”isvak” mitt i den i den cirkulära huvudbyggnaden, som på håll ser ut som ett väldigt timmerbröte.

Här är det norrskensspaning och snöskoturer som gäller under vintermånaderna.

Hotellets arkitektur har färgats av den omfattande timmerflottning som bedrevs på älven under många år. Det exklusiva boendet finns både på land och ute i älven – med en exteriör som matchar naturen.

Det är klart uppfriskande att stillsamt kliva ner för badstegen i det fyragradiga älvvattnet – i synnerhet efter en lång sittning i den vedeldade bastun. En ritual värd att upprepa flera gånger om, gärna i kombination med spabehandlingarna timmerbäck och tall. 

I restaurangen frestar köksmästaren David Staf med helaftonsmenyer där ren, älg, sik, röding och löjrom är vanligt förekommande. Varje rätt är ett konstverk i sig, och kräver sin goda tid.

Ett måste under besöket är Harads unika trädhotell, som satt den lilla vildmarksbyn på världskartan, och där det hela började med Brittas pensionat.

Ett dopp i isvaken hör till en av höjdarna under vistelsen på Arctic Bath. Foto: CENNETH SPARBY

2. Fjällnäs – idylliskt vid sjöstrand

Anrika Fjällnäs hotell och spa ligger idylliskt inbäddad i snö vid sjön Malmagens strand i Härjedalsfjällen. Hit kom de första ”luftturisterna” redan i slutet av 1800-talet för att bo på det som då var pensionat.

Den gamla fjällturistkänslan finns kvar, även om hotellet fått en klart exklusivare prägel under det senaste årtiondet, med kanske fjällvärldens vackraste matsal. 

Här kan man under sommarhalvåret varva fjällvandring med stigcykling. Under vintern är det klassisk turåkning som gäller, samt en och annan sparkutflykt på skimrande blåis. För hotellet har knarrande träsparkar till utlåning, som inbjuder till nostalgiska turer. Och det är nog som allra vackrast att glida i väg om aftonen, i det blåa, sällsamma vinterljuset.

Mii Gullo Spa – som betyder ”hur mår du” på samiska - kräver en längre sittning, med bastu och en hetvattenkälla vid sjöstranden. För den våghalsige finns en upphuggen vak att hastigt doppa sig i. Det går även att få tångmassage och behandling med varma jämtlandsstenar, om musklerna känn stela efter en dag ute i vildmarken.

Mii Gullo spa utomhusbad. Foto: Fjällnäs

LÄS MER: Unna dig en mysig spa-helg

3. Orbaden – retreat och spanjutning

Redan på 1920-talet reste badturister från Mälardalen med tåg till Orbaden, strax norr om Arbrå, för att andas frisk luft och vandra i den hälsosamma naturen vid Ljusnans klara vatten. Det som lockade var den kilometerlånga badstranden vid älven, som i folkmun kallas Hälsinglands riviera. Traditionen med stärkande bad och frisk luft fortsätter på nya Orbaden Spa & Resort, där det gamla pensionatet vuxit till en helårsöppen anläggning som lockar livsnjutare från när och fjärran. Vildmarken finns utanför husknuten, med vandringsleder och cykelstråk. Eller så väljer man bara att ”tomglo”, som man säger här uppe, allra helst vid infinity-poolen högt ovan sandstranden.

Helene Åkerström, med rötter i hälsingebygden, har skapat en modern kurort, och samtidigt återskapat känslan från förr. Dessutom lockar hon med sviter designade av kändisar, som Carolina Klüft, Victoria Silvstedt och hälsingesonen Peter Stormare, ofta på besök.

En infinity-pool att njuta av på Orbaden Spa & Resort. Foto: CENNETH SPARBY

Den som söker kombinationen av vildmark, retreat och spanjutning kan vandra upp på Åsberget. En fyra kilometer lång tur från Orbaden, som med fördel kan förlängas från toppen, längs bland annat Hälsingeleden och Helgonleden.

Övernattar gör du på något av Bergalivs två retreathus, som ligger väl dolda längs bergssluttningen. Naturnära boenden med japansk avskalad estetik och utsiktsloft.

När hälsingefödda Staffan Michelson för några år sedan letade efter en skogsfastighet i sina förfäders landskap hamnade han till sist på det 373 meter höga Åsberget, med en milsvid utsikt över dalgången.

Arkitekten Hanna Michelson, dotter till Staffan, fick sedan möjlighet att rita en minimalistisk trädkoja för hans projekt. Ett lofthus med plats för två personer. Nu finns även koja nummer två på plats, och tanken är att det inom snar framtid ska bli fyra Bergaliv-boenden på sluttningen.

Och visst är det en sällsam känsla att sitta på loftet och äta en enkel middag medan skymningen lägger sig över Ljusnans dalgång. Den går att beställa i förväg, och finns på plats när du anländer.

Bergaliv en - skön retreatplats på berget. Foto: CENNETH SPARBY

 

Vandringen ner till Orbaden efter frukost nästa morgon går betydligt lättare i den branta terrängen. Passa på att låna en cykel på hotellet när du kommit tillbaka, för en tramptur i omgivningarna, innan eftermiddagens spa-besök, med aufguss-ritualer, aromainpackningar och bambumassage på menyn.

Den kulturintresserade får sitt lystmäte genom en titt på hälsingegårdarna i trakten, där Gästgivars längs gamla Orbadenvägen är ett måste. Den är en av sju gårdar som bildar Världsarvet Hälsingegårdar. Här kan du också äta lunch och fika.

Orbaden Spa & Resort har egna trädgårdsodlingar, med klart ekologiska förtecken, där kvällsmenyn erbjuder helvegetariska rätter, med kött och fisk som tillval.

Behagligt badbart även inomhus på Orbaden Spa & Resort. Foto: CENNETH SPARBY

4. Järvsöbaden – anrikt pensionat för ro i själen

Ett par mil längre norrut ligger Järvsöbadens anrika pensionat, med en tidlöshet och känsla som ger själen ro. Pensionatet grundades 1905 och en stor anledning till etableringen var järnvägens ankomst. Astrid Lindgren var en återkommande gäst på hotellet, och har ett rum uppkallat efter sig. Likaså Järvsöprofilen Lill-Babs.

Från början var det en kuranstalt som förfadern till dagens ägare, fjärde och femte generationen i familjen Pehrson, startade.

Sedan ett par år tillbaka har familjen valt att åter anknyta till den gamla kurbadstraditionen, med ny spaavdelning och ett kallbad i den gamla potatiskällaren, med vatten från egen källa vid Öjeberget. Som gäst har du även tillgång till utomhuspool under sommarmånaderna.

I matsalen serveras klassisk husmanskost med smak av Hälsingland, med smör, ost och sill som god början. Det kan behövas efter en dag till fots, på cykel eller skidor vid Järvsöbacken. För den lilla hälsingeorten bjuder på en hel del friluftsliv för den aktive, med stigcykling, downhill och alpint.

Järvsöbaden lockar även med utomhuspool och prunkande trädgård. Foto: CENNETH SPARBY

 

LÄS MER: Sky Lagoon: Isländsk magi mellan himmel och hav 

5. Ästad vingård – bastuland med prisad gastronomi

Halland har stolta spa-traditioner. I synnerhet i den stilfulla kurorten Varberg. Men varför inte resa lite inåt landet – till Ästad vingård och spa. En halvtimme med bil i sydvästlig riktning ligger gården, som bjuder på egna vinodlingar och ett bastuland med dimensioner.

Sinnenas Spa känns som att besöka Tolkiens Fylke. Ett hobbit-rike med små timrade hus, gräsbevuxna tak, rök ur murade skorstenar, porlande bäckar och prunkande grönska.

De rustika trähusen rymmer vedeldade bastuvarianter med garanterad hetta och fukt. Den allra häftigaste ligger under vatten, där man kan skåda regnbågsforeller lojt simma förbi. Dessutom finns en nybyggd del med pooler och ångande basturum.

Filip Gemzell på restaurang Äng står för de gastronomiska utsvävningarna. Han frestar med avsmakningsmenyer som bjuder på det bästa från Hallands skogar, gårdar, vatten och ängar. Så pass bra att restaurangen i september 2021 tilldelades en stjärna i Guide Michelin – Hallands första. Dessutom har Ästad nominerats som kandidat till Stora Turismpriset 2021.

Passa på att vandra i Åkulla bokskogar nästföljande morgon. Ett femtio kvadratkilometer stort naturområde nära Ästad, med en mängd fina vandringsleder.

Sinnenas spa på Ästad vingård. Foto: CENNETH SPARBY

6. The Lodge – lyxig trädkoja med smak av Hawaii

Spahotellet The Lodge ligger på Romeleåsen, en drygt två mil lång åsrygg genom det skånska landskapet. Det som en gång i tiden byggdes som enkel raststuga och övernattningsplats i Svenska Turistföreningen regi har ömsat skinn rejält.

Hit söker sig både vandrare och stigcyklister, för Romeleåsen bjuder på ett stycke böljande vildmark som gjord för friluftsliv.

Med influenser från New England och Hawaii ger hotellet mer en känsla av lyxig trädkoja. En ”hideaway” i avslappnad östkuststil. 

Diskreta små byggnader, som binds samman av vida trädäck. Sköna soffor och fåtöljer, ljusa textilier och en stilren matsal väcker mersmak. Trädäcket mot söder bjuder på en magnifik vy över slätten. Långt bort i sydväst skymtar Malmö med Turning Torso som riktmärke.

Nytillskottet Honulele Spa är en tusen kvadratmeter stor anläggning med sparitualer, infinity pool och relaxrum – allt med en tydlig smak av Hawaii.

Maten på The Lodge har också höjts flera snäpp. För efter fyra år på Michelinrestaurangen SAV i Tygelsjö har Alexander Fohlin tagit över rollen som köksmästare och kreativ ledare. Så middagsmenyerna, med idel lokalt på tallrikarna, kräver sin goda tid.

Passa på att njuta av poolen. Foto: The Lodge

7. Smidgården – fäbodrelax med vida vyer

Smidgården ligger i Fryksås, en av landets mest välbevarade fäbodvallar, med anor från 1500-talet. I slutet av 1800-talet kom de första turisterna hit och fäbodvallen finns omnämnd i en tysk resehandbok från förra sekelskiftet, som tipsade om den hänförande utsikten och det milda klimatet.

På 500 meters höjd, med vida vyer över Orsasjön och Siljansbygden, lockar värdparet Liselott och Per Länsmans med genuint boende, läcker mat på Dalavis och Sveriges enda fäbodrelax i det som en gång i tiden var ett gammalt stall. Dessutom finns det skidspår och vandringsleder som börjar vid gårdsplanen.

Närmsta granne är Orsa Grönklitt, med både björnpark, preparerade längdspår och alpina pister för hela familjen.

Spaavdelningen rymmer vedeldad bastu, liten pool och avslappningsrum. Behandlingen ligger en knarrande trätrappa upp, där även kurbadet väntar. 

Med tjock frottémorgonrock i mjuk vilfåtölj, och ett gyllene helmaltsöl från lilla Mora bryggeri, är det lätt att bli kvar hela kvällen.

Checka in på en fäbod på 500 meters höjd. Foto: RICHARD LINDOR/DUO FOTOGRAFI/CENNETH SPARBY

LÄS MER: Sveriges bästa spa – för par, kompisar och familj