Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommarens utflykter runt Örebro – 10 bästa tipsen

Örebro är en klassisk ”strosarstad”, perfekt att upptäcka till fots och från cykelsadeln, med det mäktiga Vasaslottet på sin holme i Svartån som absolut höjdare. Här får du tips på saker att göra både inne i staden och utflykter med Örebro som bas.

Cenneth Sparby

Örebro bjuder på en mångfald av kultur, där Open Art, Skandinaviens största utomhusbiennal för samtidskonst, uppmärksammats världen över. Om två år är det dags igen.

På Konserthuset visas just nu utställningen ”Marilyn Monroe - the untold story”, och Örebro slott bjuder på temat ”Dressed for success - från Queen Elizabeth till Downton”. Det går att besöka båda fram till slutet av augusti. Örebro slott flankeras av flera anrika byggnader, som står i skarp kontrast mot många andra svenska städers rivna stadskärnor.

En given närutflykt, som örebroarna gärna själva väljer, går till naturreservatet Oset och Naturens hus. Följ Svartån nedströms från slottet, genom Stadsparken, och vidare till friluftsmuseet Wadköping med museer, handelsbod, hantverksbutiker och kafé. En frukost eller fika på Jeremiabageriet är ett måste, med nybakat surdegsbröd, kanelbullar, kaffe från Pennybridge Roasters och äppelmust från Köpings Musteri Restaurangen Naturens hus ligger vid Rynningeviken och är porten till naturreservatet och ett av landets rikaste fågelområden. För 20 år sedan var det här området Örebros oljehamn och baksida. Tack vare ett omfattande restaureringsarbete finns här nu gott om cykel- och vandringsvägar.

Barnfamiljerna letar sig gärna till Gustavsvik strax utanför stadskärnan, med upplevelsebadet Lost City och femstjärnig camping.

Här följer en lista på tio utflykter en bit längre bort från staden, som innehåller en stor portion natur, kultur och friluftsliv.  Och matnyttiga tips på krogar och kaféer.

Mer info: visitorebro.se

1. Cykla eller vandra i Kilsbergen 

Knappt två mil väster om Örebro tornar Kilsbergen upp sig som en blånande silhuett över Närkeslätten. Området bjuder på ett av Sveriges bästa områden för stigcykling. Vid ekoparkens södra del ligger Ånnaboda friluftsgård, som erbjuder hotellboende, stugby och camping. Flera cykelleder väntar utanför husknuten, för både barnfamiljen och den mer vane stigcyklisten. I Ånnaboda finns även en stor ”pumptrack”, där du kan öva dina färdigheter på cykeln. Cyklar finns att hyra.

Vandraren väljer delar av den 28 mil långa Bergslagsleden, som börjar i Tiveden och fortsätter upp mot gränsen till Dalarna. För den inbitne vandraren finns utmaningen Orange Bandet, för dig som vill testa gränserna för din uthållighet. För att förtjäna Bergslagsledens Orange Band ska du ta dig igenom de 17 etapperna utan avbrott. Logi är tillåten i befintliga boenden efter leden och även hos ”locals” om så erbjuds. Självklart får du sova i vindskydd eller tält också.

Mer info: annaboda.com, bergslagsleden.se, bergslagencycling.se

Kilsbergen är ett av Sveriges bästa områden för stigcykling. Foto: Elisabeth Eriksen

2. En tur ut på Hjälmaren

Vinön är Hjälmarens största ö och ett populärt utflyktsmål. Du tar dig hit med hjälp av Trafikverkets kostnadsfria färja från Hampetorp. Det bästa är att lämna bilen på fastlandet för att vandra eller cykla. Väl på Vinön är det väl värt att testa vandringsstigen som går längs öns västra sida. Den är gulmarkerad, närmare en halvmil lång och leder till Norra badet.

Vinöns kafé håller till i skolan under sommaren. Här kan man fika och njuta av hembakta bullar och matiga mackor.

Passa på att besöka Nilssons Hjälmargös vid det gröna sjömärket, ett par kilometer från färjan. Här kan du köpa gös, abborre och nykokta kräftor i mån av tillgång. Och Nygårds rökeri och delikatesser varm- och kallröker lax, som även går att köpa på Vinöns strandservering.

På ön finns även värdshus och en populär loppis. Det är väl värt att stanna över natten, och då finns stugor att hyra eller enkel bed & breakfast.

Mer info: vinon.se, visithjalmaren.se

Vinön – Hjälmarens största ö. Foto: LEIF GUSTAVSSON

3. Vandra i Tiveden

Njut av en vild vandring i Tivedens nationalpark, mellan Vänerns och Vätterns norra delar, Den nyinvigdes i mitten av maj 2017, med drygt tre mil rustade leder. Dessutom går etapp 17 av populära Bergslagsleden genom nationalparkens östra del, mellan Tivedstorp och Stenkällegården – en sträcka på 12 kilometer. Det vilda skogslandskapet, sjöarna, jätteblocken och bergen är det som ger Tivedens nationalpark karaktär.

Tivedstorp har anor från 1600-talet. Värdarna erbjuder vandrarhemsboende med frukost och även middag om man så vill. En perfekt utgångspunkt för dagsturer i parken. Tivedstorp lockar även med ett rikt kulturutbud i form av musik, konstutställningar, kurser med mera, plus en kaffestuga med hög mysfaktor.

Du kan även bo på med självhushåll hemma hos Martha och Anders, som dock denna sommar har stängt, för att öppna i september. De arrangerar guidade vandringar, retreater och kurser i ekopsykologi samt hyr ut cyklar.

Mer info: tiveden.se, tivedstorp.se, marthaochanders.se

Vandring vid Tivedstorp. Foto: CENNETH SPARBY

4. En skön afton på Luripompa

I lilla Sannerud, i hjärtat av Tiveden, finns hyllad lanthandel, kafé med eget kafferosteri och sommarrestaurangen Luripompa. Intill ligger sjön Unden, en mycket populär badsjö känd för sitt klara vatten. Entusiasterna Jocke och Mia Cleryd flyttade för några år sedan från Stockholm till Sannerud för att ta över Tiveds Lanthandel. Och i maj förra året var det dags för en krog. Från början var tanken mer en matvagn eller foodtruck, men det blev en stationär krog från starten – vällagat, enkelt och prisvärt.

Invigningen lockade 350 personer, i en trakt med 300 bofasta. Succé, med andra ord. Här serveras Tivedsburgare på lokal högrev och med egenrökt sidfläsk, abborre på knäckebröd, rökta revben från röken bakom affären och filliostus, en ekologisk stekost från Skara. Dessutom öl från Hantverksbryggeriet i Västerås. Och så serveras frasiga surdegspizzor med lokala charkuterier.

”Luripompa” betyder ”småberusad” på tänkarnas och poeternas språk, väschötska. Och det är väl det som är meningen – att bli lite lurig av både naturen och den rustika gastronomin på krogen.

Och på Tiveds kafferosteri kan du fika och hyra stuga, för det tar sin goda tid att upptäcka Sannerud.

Mer info: luripompa.se, tivedskafferosteri.se

Jocke och Mia Cleryd på Luripompa. Foto: Cenneth Sparby

5. Från koja till slott i Bergslagen

Varför inte pröva ett riktigt vildmarksäventyr från koja till slott i mytiska Bergslagen? Övernatta på fårskinnsfäll i skogskoja på Kolarbyn utanför Skinnskatteberg, och laga din mat över öppen eld. Paddla kanot i Skärsjön och bada vedeldad bastu i skymningen. Nästa morgon väntar en 13 kilometer lång vandring på nyanlagd led genom skog och över myrmarker till Färna herrgård, som lockar med prisbelönt kök och spa. Vid herrgården finns flera fina vandringsslingor, där den åtta kilometer långa Utterdalsleden sticker ut lite extra. En naturskön vandring genom vidsträckta vinbärsodlingar, trolsk gammelskog, brusande bäckar och björngrottor.

Kolarbyn och Färna erbjuder även älg- och bäversafari samt kurser i vildmarkskunskap, genom arrangörerna Wild Sweden och Jonas Vildmark.

Se till att få en dos kultur också, och kolla in Galleri Astley, en mil söder om Kolarbyn. Galleriet och konstmuseet startades av Astley Nyhlén och har funnits i Uttersberg sedan 1977. Den ståtliga järnvägsstationen från 1897 och Uttersbergs Bruks gamla tegelmagasin rymmer konstverken. Det finns också en skulpturpark att strosa runt i.

Mer info: galleriastley.com, farnaherrgard.se, kolarbyn.se 

Kajak vid Färna herrgård. Foto: Cenneth Sparby

6. Smakfull resa till Grythyttan och Sikfors herrgård

Tre mil norr om Örebro ligger den idylliska trästaden Nora, med högst välbevarad historia. Det är lätt att tro att man befinner sig mitt i ett friluftsmuseum, med alla välbevarade trähus från 1700- och 1800-talet. En fikastad med över dussinet kaféer.

Fortsätt sedan de fyra milen norrut till Grythyttan med sin anrika gästgivaregård, som en gång i tiden drevs av legendaren Carl Jan Granqvist. Perfekt för ett lunchstopp under helgerna. Granne ligger Måltidens Hus, som bjuder på Nordens enda kokboksmuseum. Dock stängt för luncher denna sommar. Det tar sedan knappa kvarten att köra till Sikfors herrgård, där värdparet Uta Riedel och Oscar Jansson sedan snart 30 år tillbaka erbjuder ombonad logi och mat med lokal prägel. De har eget musteri och tillverkar även kvalitetskonserver av lokala köttvaror. Yoga, cykel, vandring och matlagningskurser finns på programmet. En kort bilfärd från Sikfors herrgård finner du flera mountainbikeleder som utgår från Hjulsjö.

Passa även på att besöka Grythyttan vin och Bredsjö Ost. Två omskrivna producenter där det som besökare finns möjlighet att få en guidad visning och smakprovning. 

Mer info: grythyttanvin.com, sikforsherrgard.se, bredsjobla.se

Sikfors herrgård bjuder på mat med lokal prägel. Foto: ÅKE E:SON LINDMAN

7. Slottstur vid Askersund

Vid Vätterns nordspets, gränsande till Tivedens nationalpark, ligger trästaden Askersund, med hög charmfaktor. Populärast är hamnen med glassbodar, hantverksbutiker och båtliv. Runt torget och längs kullerstensgatorna finner du flera kaféer, restauranger och små butiker. Från hamnen går båtturer ut i norra Vätterns skärgård.

Strax söder om stan finner du Stjernsunds slott, en gång kung Karl XIV Johans sommarresidens och ett populärt besöksmål. Det anses vara ett av Sveriges vackraste slott med vatten på tre sidor och en sällsynt välbevarad inredning från 1850-talet, då familjen Bernadotte ägde slottet. Dagliga guidade turer fram till sista augusti.

Gårdsbutiken Stjernsund är närmaste granne, som säljer lokalproducerat nötkött och ägg, tillsammans med grönsaker, sylt, saft och mycket annat från trakten.

Mer info: visitaskersund.se, stjernsundsgard.se

Stjernsunds slott var en gång Karl XIV Johans sommarresidens. Foto: Cenneth Sparby

8. Katrinelund – för den kräsne romantikern

Vid Hjälmarens södra strand finner du Katrinelund, ett kulinariskt paradis med två restauranger, en hotellanläggning och med en klart häftig vy över Sveriges fjärde största sjö. I centrum står lokala delikatesser, framför allt hjälmargösen som serveras i olika former. Den sommaröppna sjökrogen ligger precis vid vattnet, och ett stenkast därifrån hittar du det helårsöppna gästgiveriet. Båda har snabbt blivit favoriter, både hos örebroarna och hos White Guide. Och dessutom kan man åka båt till matäventyret.

Mer info: katrinelund.se  

Katrinelund – ett kulinariskt paradis. Foto: Pa Gerdevåg

9. Gårdskaféer i norr och söder

I Fjugesta sydväst om Örebro ligger Berga gård som satsar på krämig glass och klassisk ostkaka. Allt görs på gårdens egna ägg och andra lokala råvaror under benämningen ”Lyckliga Hönans Mathantverk” och finns att köpa i gårdsbutiken Berga skafferi.

Två mil norr om Örebro finner du Smultrongården, med växter, inredning, kläder och fika. Adams lyxiga räkmackor är omskrivna, och det tar sin goda tid att botanisera i ladans tre rum.

I lilla Rönne, mellan Örebro och Askersund, har det forna kapellet blivit en riktig favorit. Den gamla kyrkosalen är numera ett stilfullt kafé, omgivet av en stor härlig trädgård för den som hellre sitter utomhus. Precis intill ligger en liten butik med Rönnes egen keramik, och på kaféet kan du även köpa det hembakade surdegsbrödet.

Mer info: berga.net, smultrongarden.se, ronnekapell.com

10. Konst på Hög – en märklig sevärdhet

Kvarntorpshögen utanför Kumla är ett av våra märkligaste industriminnen. Den heta slagg som bildades när olja utvanns ur skiffer under andra världskriget skapade en slagghög som var över 100 meter hög. Högen är numera ett populärt utflyktsmål och en annorlunda utställningsmiljö för skulpturområdet Konst på Hög. Det går att köra bil ända upp på Kvarntorpshögen, men varför inte anta utmaningen att vandra de 427 stegen uppför en av Europas längsta trätrappor? På vägen upp finns flera avsatser där du kan pusta ut en liten stund, samtidigt som du njuter av utsikten. Här finns ett 30-tal skulpturer av nationellt och internationellt erkända konstnärer. Området utökas årligen med en skulptur, och när du är här kommer du att förstå varför Konst på Hög häromåret utnämndes till Sveriges märkligaste sevärdhet.

Mer info: kph.kumla.com, visitkumla.se

Konst på Hög utnämndes häromåret till Sveriges märkligaste sevärdhet. Foto: Björn Fransson

Missa inte: Nobelmuseet i Karlskoga

Alfred Nobel bodde på Björkborns herrgård under sommarperioderna de sista åren av sitt liv. Han lät bygga ett laboratorium i närheten av herrgården, där han bland annat genomförde flera krutexperiment. Laboratoriet finns kvar som museum och herrgården visar utställningar om människan Alfred Nobel. I det gamla stallet finns även ett sommaröppet kafé.

Mer info: nobelkarlskoga.se

Nobelmuseet i Karlskoga, Foto: MIKAEL SUNDBERG