Kakslottet Taxinge-Näsby är bara ett av många fantastiska utflyktsmål nära Stockholm.
1 av 2: Kakslottet Taxinge-Näsby är bara ett av många fantastiska utflyktsmål nära Stockholm. Foto: Johan Öberg
Äppelfabrikens fik på Färingsö.
2 av 2: Äppelfabrikens fik på Färingsö. Foto: Johan Öberg

Sommarens bästa utflykter från Stockholm

Stockholm har turistattraktioner så det räcker och blir över. Men både långväga turister och de som bor i huvudstaden har dessutom en hel palett av kul dagsutflykter på egen hand att välja på: allt från vild natur till mäktiga slott, sköna fik och flerhundraåriga kulturmiljöer. Här är våra favoriter!

Att hitta intressanta utflykter från Stockholm är inte svårt. Och tack vare internet behöver man inte ge sig ut i det okända, för bara några datorklick bort finns detaljerad info om sevärdheter, inklusive resväg, öppettider, matställen och övernattningsmöjligheter. Den här listan innehåller däremot sånt som kanske inte är det första som kommer upp när man vill göra en utflykt.

Därför fick till exempel Drottningholm inte vara med, trots intressanta slottsguidningar, en fantastisk 1700-talsteater, söta Kina slott och härliga trädgårdar öppna året runt. Inte heller Sveriges äldsta stad Sigtuna kom med, trots en stadsplan nästan identisk med kung Erik Segersälls från cirka år 980, där Storgatan vinglar fram och tillbaka mellan låga trähus, korsad av smala gränder. Den forna vikingastaden Birka, Tyresta nationalpark (välj den södra porten för mer lugn och ro) eller Vaxholm med sitt mäktiga fort på en ö mitt i småstaden och två andra med tunga kanoner på var sin sida av Oxdjupet kom inte heller med.

Men här är våra tio utvalda favoriter på utflykter som annars är lätta att missa.

1. Wira bruk

Under den svenska stormaktstiden slogs våra arméer långt från Sveriges gränser, som ramade in en landyta ungefär dubbelt så stor som dagens Sverige. Självklart behövde armén ett ständigt tillflöde av manskap och vapen – och det var här som Wira bruk kom att spela en nyckelroll. Brukets smedjor här i södra Roslagen producerade på 1600- och 1700-talet en stor andel av alla Sveriges värjor, sablar och bajonetter – tidvis hade man faktiskt ensamrätt på dem. I dag bevaras ännu smidestraditionerna i den fint bevarade bruksmiljön längs den å med små vattenfall som gav den kraft som smideshammarna krävde. Men nu görs inga värjor här utan sådant som ljuskronor och vackra dörrbeslag. Det går fint att äta eller fika i gröngräset nära ån, museet och besök i smedjorna är gratis och runt första juli (i år planerat till 27 juni–5 juli) kan man se de populära historiska Wiraspelen – en teatertradition sedan 1985.

Resa hit: Roslagsbanan till Åkersberga, sedan buss 620. Egen bil underlättar.

Mer info: wirabruk.se

Smedjan på Wira bruk. Foto: Johan Öberg

2. Furusund 

Vad överraskad hon måste ha blivit, Astrid Lindgren på balkongen till sitt röda trähus i Furusund, när ångfartyget S/S Blidösund brakade upp på land nedanför huset midsommaren 2001. Som tur var skadades ingen allvarligt. Det smala sundet mellan öarna Furusund och Yxlan är huvudled för Finlandsbåtar, kryssningsfartyg och skärgårdsbåtar. Så fler har nog sett Furusunds snickarglädje från sjön än från land, trots att vägen stod klar 1953 – en fin färd över ett pärlband av öar. Det var juveleraren Christian Hammer som gjorde ön till ett kändistätt semesterparadis med hotell och pensionat, gyttjebad, varmbadhus, restauranger och nöjen. Han köpte ön 1882 och sommarfesten höll i sig till första världskriget. Anders Zorn, Albert Engström, August Strindberg och Evert Taube är några av de kändisar som utöver Astrid har gjort Furusund till sitt sommarparadis. Furusund upplevs bäst till fots med en guide och karta i handen – den säljs på turistbyrån för 30 kronor. Upptäck kungliga hällristningar, en ståtlig väderkvarn och vackra sommarhus. Njut sedan en lunch på värdshuset.

Resa hit: SL-buss med byte i Norrtälje eller Waxholmsbåt.

Mer info: furusund.se

Astrid Lindgrens hus i Furusund. Foto: Johan Öberg

3. Bullerö

Bullerö är störst i det naturreservat som omfattar 900 små öar och skär i havsbandet söder om seglarmetropolen Sandhamn. Spana efter havsörn, de häckar här ute. Ön bjuder på vindpinad växtlighet, isslipade klippor, få tilläggsmöjligheter för båt och inte ett enda matställe så långt ögat når (men övernattning finns). Här bor bara tillsyningsmannen, medan det i Sandhamn bor 3 000 invånare sommartid. En bit från den lilla hamnen finns slåtterängar bevarade, med blomsterprakt runt midsommar, för här fanns det på 1800-talet ett minst sagt magert jordbruk som bedrevs ihop med sjöfågeljakt och fiske. 1908 köpte konstnären Bruno Liljefors ön, och här jagade och festade Bullerölaget: Liljefors, Anders Zorn, Albert Engström, Axel Sjöberg och flygbaronen Carl Cederström. Men Liljefors tröttnade och sålde ön 1923. 1967 köptes den av staten. Liljefors jaktstuga är nu ett fint litet museum om öns historia och havsbandets natur. Men varma sommardagar lockar ett dopp från de lena klipporna med mörkblått hav så långt ögat når ännu mer. 

Resa hit: SL-buss till Stavsnäs, sedan taxibåt. Strömma har ibland dagsturer från Stockholm.

Mer info: bullero.se

Bruno Liljefors jaktstuga på Bullerö. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till bästa öarna 

4. Kakslottet…

Ibland kan man väl tillåta sig att vara riktigt onyttig? Då passar det perfekt att frossa som en kung på tårtor, bullar och kakor på vad som antagligen är Sveriges enda slott helt vikt åt dessa godsaker – Kakslottet Taxinge-Näsby. Det är en pampig anläggning med fina trädgårdar. Inomhus finns bilder från kungaparets besök för några år sedan, och de är långt ifrån de första kungligheter som har besökt gården med rötter tillbaka till medeltiden och fin vy över Mälaren. 1978 var slottet mycket förfallet. Då tog Anne-Marie Fimmerstad över, rustade upp och drog i gång Kakslottet. Buffén - med minst 65 sorters kakor, bullar och tårtor men ofta ännu fler - blev snabbt en succé. Vill man vara nyttig finns också några dignande smörgåsar och enkla varmrätter på menyn. Ta en promenad runt slottet när ni har frossat klart. På baksidan, med bästa sjöutsikten, finns ett fint lusthus byggt som en ottomansk kiosk, och halvvägs till ångbåtsbryggan ligger en badplats med sandstrand.

Resa hit: Ångbåt eller bil från Stockholm. Från Mariefred går det ångtåg till Taxinge.

Mer info: taxingeslott.se

Njut av den dignande kakbuffén på Kakslottet! Foto: Johan Öberg

5. Linnés Hammarby

Hammarby är inte bara ett fotbollslag. Det är också namnet på den idylliska gård strax söder om Uppsala som botanikern Carl von Linné, då professor vid Uppsala universitet, köpte på 1700-talet. Carl von Linné – Blomsterkungen - levde 1707-1778. Och trots att han har varit död i 242 år är han en av världens mest omnämnda människor på internet. Det beror på Linnés system för att klassificera växter och djur. Att vi nu lätt får fram DNA från allt levande har snarast stärkt hans system. Att besöka Linnés Hammarby är som att göra en tidsresa – alla möbler har tillhört familjen, originaltapeterna är kvar i flera rum, liksom kläder som Linné har burit. Ett exempel är hans fascinerande mössa mot huvudvärk – som fylldes med väldoftande örter. I dag finns flera vandringsleder i Linnés fotspår i trakten, bland annat från gården in till Uppsala – en sträcka som Linné ofta gick med sina studenter. I stan finns Linnémuseet och Linnéträdgården – också intressanta, men mer rekonstruktioner. Då är en annan av Linnés skapelser skönare – ”Botan”, den härliga Botaniska trädgården.

Resa hit: Tåg till Uppsala. Sedan buss – med byte – till Hammarby. Bil är smidigare.

Mer info: linneuppsala.se

Linnés Hammarby. Foto: Johan Öberg

6. Stendörrens naturreservat

Vill man ut i ytterskärgården längs Östersjökusten måste man oftast åka båt. Men sedan några år finns det möjlighet att vandra över hängbroar från ö till ö i havsbandet – i Stendörrens naturreservat, mellan Trosa och Nyköping. Naturreservatet är behändigt litet, vilket gör att man lätt kan gå överallt oavsett vilken av de två – på helgerna välfyllda – parkeringarna som man väljer. Området bjuder på två rätt olika upplevelser. Runt gården Aspnäset strax intill sundet Stendörren har kulturlandskapet bevarats, och här finns ett Naturum och en promenadslinga med kul info om natur och historia anpassad för alla åldrar. Missa inte det uppförstorade odjuret ute i vattnet – en modell av en insektslarv som lever där. En bit västerut byter reservatet karaktär, då gungiga hängbroar leder ut på vackra små öar med fina badklippor och knotig tallskog – typisk för skärgården. Här finns gott om iordninggjorda grillplatser, inklusive ved, så missa inte att ta med en rejäl matsäck för en heldag vid havet.

Resa hit: Tåg till Nyköping, sedan buss 554. Egen bil förenklar.

Mer info: lansstyrelsen.se/sodermanland/besoksmal

En av många hängbroar i Stendörrens naturreservat. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: Övernatta i Stockholms skärgård – bästa hotellen 

7. Gripsholms hjorthage

I rara Mariefred ligger det kungliga slottet Gripsholm på en udde som när slottet byggdes ännu var en liten ö. Slottet, med sina tinnar och torn, uppfördes av Gustav Vasa på 1500-talet. Sedan dess har flera kungar bott här periodvis. Gustav III lät bygga en liten slottsteater, fint bevarad än i dag. Utöver alla mäktiga salar och erövrade praktkanoner på borggården är slottet i dag också känt för att den hyser svenska statens porträttsamling – en stor, sevärd konstsamling med allt från kungar och drottningar i olja till många av de senaste hundra årens främsta kulturpersonligheter och politiker. Minst ett nygjort porträtt läggs till varje år. Men många slottsbesökare missar en riktig attraktion: Gripsholms hjorthage, anlagd av Karl XV, med ingång några hundra meter från slottet. Ta en långpromenad i fin parkmiljö med massor av åldriga ekar och titta på ett hundratal dovhjortar som strövar fritt i parken.

Resa hit: Tåg till Läggesta, sedan buss eller ångtåg. Eller ångbåt från Stockholm.

Mer info: kungligaslotten.se

Dovhjortar i Gripsholms hjorthage. Foto: Johan Öberg

8. Siaröfortet

Kyrkogårdsön, strax norr om Ljusterö, ligger intill huvudfarleden för båttrafiken mellan Stockholm och Åland – ett nyckelläge för att stoppa en invasionsflotta på väg mot Stockholm. Det insåg militären under första världskriget och började därför bygga Siaröfortet - tusentals ton av armerad betong, pansar, kanoner och stål insprängt i berget. Men de långskjutande kanonerna var omoderna redan när de installerades, så träffbilden beskrevs vid provskjutningar som ”mycket spridd”. Lägg till den totala bristen på skydd mot flyg- och gasanfall och den ogästvänliga inomhusmiljön med ständigt droppande vatten så inser man att fortet var mer eller mindre oanvändbart redan när det invigdes 1926. Ändå användes det fram till andra världskrigets slut – fast manskapet bodde oftast i en oskyddad träkåk vid sidan om, som nu är vandrarhem. Dagens guidade turer i den fuktdrypande underjorden är fascinerande. Och på fortets tak – ett landskap av böljande betong - känns Siaröfortet nästan som en konstinstallation.

Resa hit: Skärgårdsbåt med Waxholmsbolaget.

Mer info: antrophia.se

Ålandsbåtarna går tätt förbi försvarsanläggningarna på Siaröfortet. Foto: Johan Öberg

9. Färingsö

Färingsö i Mälaren är en genuint lantlig oas med fält, hästar, växthus, handelsträdgårdar, skogar och naturreservat. På ön anlades Sveriges första kända äppelodlingar. I maj och juni är det som allra vackrast med blommande äppelträd överallt, och när hösten närmar sig finns ett överflöd av frukt både hos odlare och i privatträdgårdar. Det har bland annat Äppelfabriken på Färingsö gjort affär av. De samlar in äpplen från trädgårdar där de annars skulle ha gått till spillo och gör must och vinäger av dem. Den som vill kan ta med egna äpplen och få dem mustade mot en avgift. Passa på att njuta på det sköna fiket också. Inte långt därifrån ligger Svartsjö slott. Det kungliga lustslottet från 1700-talet omges än i dag av en fin trädgård med flerhundraårigt påbrå. Själva slottet var under en tid fängelse (ett modernt dito finns i närheten) men är nu restaurerat och hyser bland annat ett exklusivt, superläckert tårtkafé där bara den höga prisnivån sätter stopp för en extra bit.

Resa hit: SL-buss från Brommaplans T-banestation

Mer info: ekero.se/uppleva_och_gora/turism

Väderkvarn på idylliska Färingsö. Foto: Johan Öberg

10. Dalarö

Vid förra sekelskiftet var skärgården supertrendig. Till trakter där i hundratals år bara fattigbönder, fiskare och flottan hade hållit till sökte sig nu storstadens societet. I Saltsjöbaden, Vaxholm, Furusund och Tyresö Brevik växte sommarhusen upp – det ena mer grandiost än det andra. Ett par mil söder om Stockholm ligger Dalarö, och här finns de kanske bäst bevarade sekelskiftesmiljöerna längs hela denna kuststräcka. Det är en fröjd att ströva på gångstigar och i smala gränder mellan sommarhusen med sin sköna snickarglädje. Än i dag är det societeten som dominerar här, vilket tillsammans med det livliga båtlivet har gjort att huvudgatan kantas av sköna matställen, vinbarer, fik och hantverksbutiker. Schweizerbadet ligger i en vik och är sandigt och långgrunt, och ute på Dalarö finns chans till klippbad, liksom vid fina Gålö havsbad, 18 minuter söderut med bil. Eller så sitter man bara uppe på berget och njuter av skärgårdsvyn och alla vackra segelbåtar.

Resa hit: Pendeltåg till Handen och sedan buss 839.

Mer info: dalaro.se

Vy över Dalarö. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: 64 roliga sommarutflykter i Sverige – för stora och små