1 av 3: Om du är ute efter billiga hotell ska du undvika dessa dyra misstag.
Nyöppnade Tavolo på Magasinsgatan är stället alla pratar om.
2 av 3: Nyöppnade Tavolo på Magasinsgatan är stället alla pratar om. Foto: Anders Pihl
Avrundning på dagens hummerfiske med Kastor Boat Trips.
3 av 3: Avrundning på dagens hummerfiske med Kastor Boat Trips. Foto: JONAS INGMAN @ BRUKSBILD

Skön weekend i Göteborg – bästa tipsen

Trivsamma Göteborg bjuder på holländsk kanalplanering, engelska kyrkor, dramatiska höjdskillnader och öppet hav inom räckhåll. Här kan du också pröva hummerfiske, utforska stadens hantverksöl, äta på spännande toppkrogar, dricka kaffe i toppklass och njuta av oemotståndliga chokladbakverk.

Somligt är obligatoriskt under en hösthelg i Göteborg. Du bör bestämt vandra längs kanalerna, blicka ut från det höga Masthugget, besöka Göteborgs konstmuseum och promenera genom Trädgårdsföreningens park i höstskrud. Och du måste förstås mysa dig fram genom Haga, småstaden mitt i staden, förbi ett närmast oräkneligt antal kaféer och butiker i låga trähus.

Upptäck sedan den senaste versionen av Göteborg. I vidsträckta Majorna härskar numera en skön balans mellan hippa trender och lugna traditioner. I fascinerande Lindholmen växer ny vass arkitektur upp och lockar brunchgäster till Lindholmen Street Food Market med sin roliga ostronbar. Vid Älvsborgsbron finns konsthallen Röde Sten och den gemytliga Ångbåtsbryggan. På Magasinsgatan har en trist parkeringsplats förvandlats till populär träffpunkt med designbutik, kafferosteri, food trucks och fiskrestaurang.

Listan kan göras längre och framför allt bli längre. Göteborg är fullt av lämningar från sin historia inom sjöfart, industri och handel. Trots många nybyggen återstår än i dag stora tomma utrymmen centralt med tydlig potential. ”Lite som ett Berlin för 20 år sedan”, säger en vän som bott här länge. 

Trädgårdsföreningens park i höstskrud. Foto: Anders Pihl

Unika butiker, hummerfiske och sälsafari

Jessica Westh på stadens besöksorganisation Göteborg & Company vet varför man ska förlägga en weekend i Göteborg på hösten.

– Man får uppleva den speciella mysigheten i en stad som är alldeles lagom stor och som har gångavstånd till i stort sett allt i centrum. Och som samtidigt har en mängd unika småbutiker och fina historiska miljöer.

Jessica menar att Göteborg blivit allt trevligare att besöka de senaste åren. 

– Det har växt fram fler ekologiska kaféer, fler butiker med hållbarhetsfilosofi, fler bra hotell med karaktär. Det har tillkommit nya aktiviteter för turister som hummerfiske och sälsafari. Om stadens kalender tidigare var inriktad på sommarmånaderna känns den nu händelserik året runt.

Upplev höststaden och ät god fisk på Brännö

Vad underskattar man lätt i Göteborg? Närheten till naturen, svarar Jessica efter några sekunders betänketid. Hon har ett konkret tips för Göteborgsbesökare.

– Ta en spårvagn till ändhållplatsen och fortsätt rakt ut i skärgården med båt. Den friskheten och direktheten är faktiskt enastående. Besök någon fin restaurang som serverar god fisk på Brännö eller Vrångö och gå stigarna upp på bergshällarna för vyer mot havet och resten av skärgården.

Så här års finns dessutom projektet Höststaden.

– Det kommer hända mycket i oktober - november med bland annat hösttorghandel med workshop utanför Saluhallen, Spökvandringar och halloween på upplevelsecentret Universeum för lite äldre barn. I år arrangeras också en promenad med 1600 pumpor utställda på olika håll i staden. Mer info finns på goteborg.com.

LÄS MER: Vackraste öarna i Göteborgs skärgård – från Brännö till Åstol 

GUIDE: 8 TIPS TILL GÖTEBORG

1. Hotell Eggers - ett av Sveriges äldsta hotell

Uttrycket gammal är äldst gäller verkligen för Hotell Eggers. Grundat 1857 som Jernvägshotellet är Eggers ett av Sveriges mest anrika hotell i kontinuerlig drift. Efter en lång och mångskiftande historia med gäster som Jussi Björling, Evert Taube och Patti Smith samt som inspelningsplats för en Håkan Hellström-video ligger hotellet fortfarande kvar i bästa läge mittemot centralstationen. Svårt att förstå att Eggers under en period på 1970-talet var ”moderniserat” till oigenkännlighet på insidan. I dag respekteras hotellets förflutna in i minsta detalj, från rummens vackra motivtapeter till de snirkligt slipade kristallglasen i Eggers berömda bar. En tidsresa med klass.

Adress: Drottningtorget 2-4

ANNONS: Läs mer och boka Hotell Eggers här [extern länk]

Hotell Eggers - ett av Sveriges äldsta hotell. Foto: Anders Pihl

2. Alkemisten - kaffe i toppklass

Alkemisten gör något väldigt rätt. Priserna har haglat över denna lilla kaffebar på Hisingen, hyllad av svensk och internationell press. Baristan Anthony Nguyen har utnämnts till Sveriges bäste. Genom egen inköpskedja och egna rosteriet Ritu har de kontroll över hela processen. ”Vårt kaffe är lättrostat, vilket gör att du känner mer av kaffets nyanser”, berättar grundaren Kristian Hedborg. Kaffet är en del av ett större koncept. Tanken är att skapa ett kulturellt levande utrymme med plats för personlig utveckling, yoga och musik såväl som kurser i kaffemakeri. Nyss har man öppnat en ny Alkemisten på heta Lindholmen, nära Lindholmen Science Park, Chalmers och den nya arkitekturen där.

Adress: Gustaf Dalénsgatan 14 samt Lindholmspiren 2, www.alkemistenkaffebar.se

Kristian Hedlund, grundare av den omtalade kaffebaren Alkemisten. Foto: Anders Pihl

3. Följ med ut på Hummersafari

Skaldjursfisket utanför Göteborg är vida känt. Här finns världens bästa hummer, om man får tro göteborgarna själva. Måndagen efter den 20 september varje år är det premiär för hummerfisket vilket pågår till sista november. Hönö Båtturer och Kastor Boat trips är två aktörer som erbjuder hummersafari för mindre sällskap. Utfärderna görs från Hönö och man fiskar vanligen kring skären runt Vinga. En unik upplevelse utlovas. För ett längre äventyr erbjuder Kastor ”Hummerpaketet” där det också ingår fyrarättersmiddag på Tullhuset och övernattning på hotell Trubaduren i skärgården. 

Hönö Båtturer: www.tourist-fishing.se

Kastor Boattrips: www.boattrips.se

Hummerfiskare Lasse Englund leder fisketurerna med Kastor Boat Trips. Foto: JONAS INGMAN @ BRUKSBILD

4. Njutningsfrämjandet - guidning till ölhuvudstaden

Göteborg är Sveriges odiskutabla ölhuvudstad. De 26-27 självständiga bryggerierna i stan bygger vidare på en historia som Pripps och Carnegie lagt grunden till. ”Stan har starka traditioner för att träffas och komma samman”, säger Simon Svensson, grundare av Njutningsfrämjandet som anordnar vandringar kring öl, vin, och ost. På de populära ölvandringarna brukar Simon göra 15 stopp på platser med betydelse för ölnäringen i Göteborg. Till hans egna favoritbryggerier av de som tar emot besök hör Vega, Spike Brewery och Oceanbryggeriet.

www.njutningsframjandet.se, www.vegabryggeri.se, www.spikebrewery.com, www.oceanbryggeriet.se

Simon Svensson startade Njutningsfrämjandet då han såg att det saknades riktigt bra guidningar till ölkulturen i Göteborg Foto: Anders Pihl

5. Tavolo - Göteborgs nya träffpunkt

Boka bord i förväg för detta är stället hela stan vill pröva just nu. Att komma in i nya Tavolo i Artilleristallarna från 1835 känns som en annan värld. Den gigantiska hästhuvud-skulpturen i mitten bidrar till stämningen, liksom de väldiga takfläktarna och statyerna från Florens. Bakom den utsökta italienska maten står en av stadens mest kända kockar Stefan Karlsson (från Mat & Människor med flera). Snart kommer Tavolo också bistås av Tavolo Salumeria, en inbyggd delikatessbutik där mycket av det som görs till restaurangen ska gå att köpa över disk.

Adress: Magasinsgatan 19, www.tavolo.se

Stället alla talar om. Nyöppnade Tavolo på Magasinsgatan ligger i Artilleristallarna från 1835. Foto: Anders Pihl

6. Vrå - prova det nordisk-japanska köket

Med en fot på västkusten och en i Japan. Så beskriver Vrå sin mat och kallar sitt kök Nordic Japanese. ”Slappna av nu och andas ut”, manar kocken Sofia B Olsson när vi kommer innanför dörrarna och erbjuds innetofflor i stället för skor. Det blir en annorlunda och rogivande måltid med välbalanserade smaker från enbart ekologiska råvaror. En typisk rätt är chirashi sushi med hörökt röding, följt av yuzu-glass med bipollen från Partille. Vrå ligger i stilfulla Clarion Hotel Post och sällar sig på ett självklart sätt till Göteborgs toppkrogar.

Adress: Drottningtorget 10, www.restaurangvra.se

Restaurang Vrå gör nordisk-japansk mat. Foto: Vrå / ©Vrå

7. Berzelii choklad - den perfekta värmekällan 

När det blåser in från Nordsjön och regnar horisontalt en kulen höstdag hittar man det fulländade motmedlet på Berzelii choklad. Här serveras aldrig färre än femton olika sorters varm choklad med spännande smakbrytningar. Till och med vildkakao från Bolivia kan avnjutas i koppen.

Berzelii frestar även med livsfarliga bakverk, som exempelvis den med hallongelé, vaniljmousse och rostad vit choklad. Man håller dessutom regelbundet smakprovningar med sin prisbelönta choklad tillsammans med rom, whisky och vin. Provningarna kan bokas via hemsidan. 

Adress: Magasinsgatan 12, www.berzelii.com

En kopp varm choklad, vad passar bättre en kall höstdag? Särskilt på Berzelii som har femton olika sorters förstklassig choklad att välja på. Foto: Anders Pihl

8. Häng i trivsamma Majorna

Stadsdelen Majorna har oomtvistad kultstatus. Det är breda gator, låg bebyggelse och hög hipster-faktor i Göteborgs egen motsvarighet till Silver Lake i Los Angeles. Från Mariaplan strålar gatorna ut och särskilt Mariagatan är intressant. Efter Kafé Matería hittar man ”den ekologiska bakverkstaden” Cum Pane vars omskrivna bröd bevarar äldre sädesslag som emmer och svedjeråg. På en tvärgata ligger Café Gapet som andas den avslappnade trivsamhet Majorna är känt för. Missa inte deras grymma avokado-smörgås med chiliflingor. Inom synhåll finns Mariaplans lilla korvkiosk, känd för att dess tak ibland fungerar som konsertscen. 

www.facebook.com/kafegapet/, www.cumpane.coop, www.materia.nu

Nybakat. Dagens sortiment på ekologiska bageriet Cum Pane i Majorna ligger framme. Foto: Anders Pihl

LÄS MER: Göteborgs 12 bästa hotell – prisvärda och lyxiga

Aktuellt just nu