Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Dalslands största ort är Åmål. Det ni.
Dalslands största ort är Åmål. Det ni.
Dalslands största ort är Åmål. Det ni.
Hipstermeckat Hornstull i Stockholm. På rätt sida tullen.
Hipstermeckat Hornstull i Stockholm. På rätt sida tullen.
Hipstermeckat Hornstull i Stockholm. På rätt sida tullen.
Där är väl så här eller på skoter man tar sig fram i Norrland?
Där är väl så här eller på skoter man tar sig fram i Norrland?
Där är väl så här eller på skoter man tar sig fram i Norrland?
1 AV 3
Dalslands största ort är Åmål. Det ni.
Foto: Åke Ottosson
2 AV 3
Hipstermeckat Hornstull i Stockholm. På rätt sida tullen.
Foto: Ylwa Yngvesson
3 AV 3
Där är väl så här eller på skoter man tar sig fram i Norrland?
Foto: Colourbox

Skåningen är dryg och värmlänningen bonnig

Allt om Resor tipsar om vad du kan förvänta dig av människorna i de olika delarna av landet.

Om du tror på stereotyperna, alltså.

 

TEXT: Krister Berntsson

Allt om Resor

Fördomar om folkslag är inget nytt. Det är ett sätt att skilja ut den egna gruppen och känna sig som lite bättre än de andra. Och väljer man att tro på fördomarna om människor i olika delar av Sverige så har man lite att läsa in sig på när man ska beblanda sig med lokalbefolkning. En del av idéerna om hur man är i olika landskap går hundratals år bakåt i tiden. Andra fördomar är ganska nya.

Vi har tittat närmare på elva svenska landskapstyper. Känner du igen dig?

Öresundsbron - som knyter skåningarna till kontinenten. Foto: Søren Madsen/Øresundsbron

Skåningar

Det är visserligen 357 år sedan Skåne tillföll Sverige, men det hindrar inte skåningarna från att tycka att de är lite mer kontinentala och lite mer internationella är övriga landet. Skåningen är därför lite dryg mot alla andra svenskar. Man kan säga att skåningen är glad att vara svensk, men älskar att vara skånsk. Skåningar lägger också mest pengar på julklappar i landet. Mest för att visa att de har råd.

Och så gillar de mat. En kalkon är, påstår skåningen, en dålig fågel. “Den är för stor till en och för liten för två. Men gåsen är en förträfflig fågel – “jämt så mycket en man äter””, som J.E. Rosberg skriver i boken “Jämförande karakteristiker” från 1931.

LÄS OCKSÅ: Skåne är bäst: 11 skäl till att alla älskar Skåne

Typiskt norrländskt.

Norrlänningar

För en sörlänning är norrland lätt att definiera: allt norr om Dalälven. Och alla norrlänningar är ungefär likadana. Starka, tysta och lite tröga. En norrlänning snusar lössnus och använder aldrig ordet “ja”. Det ordet är ersatt med en kort, sugande inandning.

En norrlänning mäter inte avstånd i mil, utan i timmar. Och fyra bilar i rad är en trafikstockning. Och det är helt enligt etiketten att ha jaktkläder på ett bröllop.

LÄS OCKSÅ: Norrbotten är bäst: 12 skäl att älska Norrbotten

Babben Larsson – känd gotlänning. Foto: Cornelia Nordström

Gotlänningar

Gotlänningar vill inte jobba (tack för den, Keno). De gillar att ta det lugnt och njuta av livet. Det kan vara frustrerande för turister, men efter några dagar vänjer man sig. Alla gotlänningar har får och ett avslappat förhållande till lagar och regler. Men trots detta anses dialekten vara en av de mest förtroendeingivande.

Emil i Lönneberga, en finurlig smålänning. Foto: Okänd -

Smålänningar

Driftiga och snåla. Sätt en smålänning på en kobbe i havet och han har snart startat ett företag. Eller en frikyrka. Och om du försöker få en smålänning att bjuda på något, har du en ovän för livet. Ska man tro Astrid Lindgren har smålänningar också en stor förkärlek för hyss.

Och alla heter Glenn i Göteborg. Foto: Joel Marklund

Göteborgare

Ständigt ordvitsande vandrar göteborgaren genom livet. Det finns inga deprimerade göteborgare. De är ständigt på gott humör och är alltid diskussionssugna. Dessutom vet de ingen skillnad mellan högt och lågt. De förutsätter att du jobbar på Volvo och behandlar dig därefter.

LÄS OCKSÅ: Göteborg är bäst: 13 skäl att älska den goa staden i väst

Superhippa Hornstull – på rätt sida av tullen. Foto: Ylwa Yngvesson

Stockholmare

Dryga typer. Om man kan hitta någon som verkligen är stockholmare vill säga. De flesta som bor i Stockholm har flyttat dit från andra håll i landet och jobbat hårt på att få bort sin ursprungsdialekt. Stockholmarna är den grupp svenskar som är mest orolig för att inte alltid vara “rätt” och först med det senaste. Det är också den oron som gör att stockholmarna betraktar alla utanför tullarna som lite mindre vetande.

De är väl medvetna om att det mesta vi betraktar som svenska traditioner kommer från Dalarna. Foto: Binge Eliasson

Dalkarlar/kullor

Johan Beckmann, som reste i Sverige 1765, skrev: “Dalkarlarnes ärlighet är så stor, att man aldrig hör talas om tjuvar bland dem. Däremot äro dalmasarne hämndgiriga och grymma, om de bli retade till vrede.” Dessutom är de väl medvetna om att det mesta vi betraktar som svenska traditioner kommer från Dalarna, så de känner sig lite för mer än vi andra.

LÄS OCKSÅ: Dalarna är bäst – 11 skäl att äsla Dalarna

Håkan Nesser, författare och närking. Foto: Caroline Andersson

Närkingar

Enligt en omröstning på en dejtingsajt 2012 är närkingska den osexigaste av alla svenska dialekter. Och det verkar som om närkingens kynne avspeglar sig i det lite gnälliga sättet att prata. Inget är bra nog och det var bättre förr. Närkingar är så pessimistiskt lagda att de blir besvikna om något går bra.

Mia Skäringer – värmlänning in i ryggraden. Foto: Leif Gustafsson

Värmlänningar

Onekligen Sveriges bonnigaste folk. Här härskar de enkla nöjena, som raggarbilar, hembränt och dansband. Men värmlänningar är också poeter, så man kanske kan säga att de är en svensk variant av irländare – ständigt lite berusade, alltid med ett leende på läpparna och alltid redo att rimma. Och dessutom skäms de inte för sin bonnighet. De är tvärtom stolta över den.

LÄS OCKSÅ: Värmland är bäst – 11 skäl att älska Värmland

Bert Karlsson, slug västgöte. Foto: Dragan Mitrovic

Västgötar

Kluriga typer som gärna gör affärer. Som Bert Karlsson. Dessutom har västgötar Sveriges mest obegripliga humor. Om man blandar värmländsk bonnighet med småländsk gnetighet och dessutom lägger till en stor kärlek till potatis i olika former, så får man västgötar.

Mary Wollstonecraft blev förfärad.

Bohuslänningar

Mary Wollstonecraft, som år 1795 reste genom Bohuslän, kände sig dragen till den enkla, godhjärtade och gästfria lantbefolkningen, men såg med fasa hur brännvinsorgier kunde sänka detta folk under djurets nivå, och hon förebrådde landsbygdens kvinnors lättsinne och orenlighet. Hygienen har blivit bättre men resten stämmer fortfarande.

Åmål är Dalslands största ort. Det ni. Foto: Åke Ottosson

Dalslänningar

Det finns inga dalslänningar. De är en myt precis som älvor och troll och eskimåer. Ingen kan nämna en känd dalslänning och det finns inga flygplatser i detta påstådda landskap. Så låt dig inte luras att åka dit.

 

LÄS OCKSÅ:

 Låt zombier jaga dig i den nedlagda gruvan
7 saker turister vill veta INNAN Sverigebesöket
Sveriges 14 lyxigaste hotell – extra allt
Sveriges fulaste städer och orter