Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Siljan bjuder på naturupplevelser och kulinariska njutningar.
Siljan bjuder på naturupplevelser och kulinariska njutningar.
Siljan bjuder på naturupplevelser och kulinariska njutningar.
Åkerblads gästgiveri har utmärkt kök med säsongsinspirerade mat.
Åkerblads gästgiveri har utmärkt kök med säsongsinspirerade mat.
Åkerblads gästgiveri har utmärkt kök med säsongsinspirerade mat.
Café Zorn i Mora.
Café Zorn i Mora.
Café Zorn i Mora.
1 AV 3
Siljan bjuder på naturupplevelser och kulinariska njutningar.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Åkerblads gästgiveri har utmärkt kök med säsongsinspirerade mat.
Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER
3 AV 3
Café Zorn i Mora.
Foto: HEIDI ROVEN

Siljan runt med bil – här är allt du kan uppleva

SILJAN. I sommar reser vi gärna till Dalarna, som är mer än dalahästar, kurbitsmålningar och konstnärshem. Landskapet är också en matregion att räkna med. Kombinera de kulinariska besöken med den fantastiska miljön runt Siljan.

När de stora tidningarna ute i världen skriver om resetrender läser man ofta om "autencity" och att söka sig "off the beaten track". Allt fler vill bortom de stora vägarna, mot naturen, lugnet och stillheten. Lyx ser också annorlunda ut i dag. Nya tidens lyx handlar om det som är äkta och tar tid. 

Under ett besök i Fryksås i Dalarna, en av Sveriges äldsta fäbodsmiljöer, börjar vi ana att vi är något av detta på spåren. Här bor en handfull familjer, de äldsta husen är från 1700-talet. Utsikten är hänförande, tystnaden nästan kompakt. Vid ankomst ser vi inte en enda människa. Tanken är att upptäcka regionen runt sjön Siljan. Det lilla samhället Fryksås, norr om Orsasjön som i sin tur ligger norr om Siljan, befinner sig egentligen utanför vår resekarta. Men med ett inplanerat besök på Rovdjursparken ett par kilometer bort, är detta ett bra övernattnings- och middagsställe ska det visa sig. 

Besök på Fryksås och Orsa Rovdjurspark

Vi har beställt en flerrätters middag på det lilla gästgiveriet i Fryksås. 

Äktheten nära på ryter åt mig från min förrättstallrik där vilt som ren, älg och hjort samsas med björn från trakten. Jag smakar och jämför, får veta att björnkött är surt och måste ligga och dra i mjölk innan man tillagar det. Till huvudrätt äter jag favoritfisken röding som tillagad på Fryksåsvis inte lämnar något kvar att önska. Som avslutning provar vi ostar från Hansjö mejeri i Orsa, ostar som bär namn efter deras kor; Gulla, Svartros, Lilja. Totalt oförberedda på att vi skulle hamna i ett matmecka gör vi det enda raka; kapitulerar och njuter, allt annat vore en skymf. 

Men förutom den goda maten (som White Guide knappt antyder, Fryksås är endast omnämnda), varför kommer man hit? Inte tycks det hända mycket runt en samling fäbodar. Vår servitör Björnar från Norge, ger sin bild. 

– Många par kommer hit för att gifta sig eller bara sitta och titta på varandra i stillheten. Även turister, exempelvis från Nederländerna, ett av Europas mest tätbefolkade länder, lockas hit av att man kan köra bil i flera timmar utan att se vare sig en annan bil eller människa. 

Fryksås – en samling fäbodar vars gästgiveri visar sig ha fantastisk mat. Foto: HEIDI ROVEN

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör 

Björn skulle man däremot kunna få syn på, det lär finnas cirka 400 björnar i Dalarna. För att vara på säkra sidan, i dubbel bemärkelse, beger vi oss nästa dag till Orsa Rovdjurspark. Här kan vi få se både brunbjörn, isbjörn och Kodiakbjörn. Orsa Rovdjurspark är Europas största i sitt slag och den enda parken i världen som har fått ta emot vilda Kodiakbjörnar. Förutom björn ser vi leopard, lodjur och sibirisk tiger. Här finns också järv, berguv och varg. 

Ungefär 100 000 besökare kommer årligen till rovdjursparken som täcker cirka 325 000 kvm och utgör en del av natur- och rekreationsområdet Orsa Grönklitt. 

Tur till Tomteland och Solgården

En annan park i Grönklittsgruppen är Sagolandet Tomteland, mitt i den trolska naturen i Gesunda cirka 2,5 mil söder om Mora. Ett besök är som en heldagshow där teatern fortgår vare sig man tittar eller inte. Här är vi på besök i en annan värld, den som tillhör troll, nissar och skogsknytt. Efter att ha lämnat önskelistan (trots att det är sommar) i Tomtefars och Tomtemors stuga, ser vi oss om utomhus. 

En trätomte i blåbärsriset signalerar början på en stig och vi förlorar oss en stund bland bären och mumsar tills fingrarna är blå. Så knakar en kvist till. Är det ett djur, eller något annat? Vi tittar upp. Bakom några trädstammar skimrar ett par vingar och lilagröna dräkter. Älvor! Innan vi hunnit ta in dem ordentligt har de redan fladdrat i väg in i skogen. 

Långt in i skogen känns det också som att nästa middag tar oss, eller i alla fall ut på ängarna. Vi har blivit rekommenderade att besöka Solgårdskrogen i Nittsjö. 

När bilen rullar in på tomten känns det som att vi kör in till någons privata sommarhus, vilket vi senare får veta först också var tanken med gården. Servering till familjens långväga gäster från stan växte, och tack vare eget slakthus och ett nära samarbete med bönder och odlare i trakten har Solgården lyckats skapa en genuin upplevelse för alla matintresserade. 

LÄS MER: Kalle Moraeus 12 bästa tips i Dalarna 

Kvällen är ljummen så vi väljer att sitta ute på långbänkarna under de gula parasollen i trädgården. Där ser vi på medan Jonathan Bjurenstedt i skinnförkläde förbereder vår middag i en stor utomhusgrill. På menyn står eldad tartar på kalv från Sunnanheds fjällkor, hösotad regnbåge med rom och grillbricka med dalagris. Bland annat. Återigen får vi uppleva matmagi vi inte är beredda på. Våra hakor faller, munnar tuggar, blickar möts och vi nickar i samförstånd. 

Jonathan är för upptagen för att bli intervjuad men vi får i alla fall veta att han driver Solgården tillsammans med sin fru Genevieve som passande nog är sommelier. Ägandet till den gamla gården, med delar från 1600-talet, är uppdelat mellan dem och Jonathans föräldrar. 

Här finns också fyra dubbelrum om man vill bo över vilket kan vara klokt om man vill njuta av gott vin till maten. 

Servisen Kullsbjörken som maten serveras på kommer från Nittsjö keramik en knapp kilometer bort. När vi ätit upp älgörtsmarängen med jordgubbar har det blivit för sent för att åka dit, men redan nästa dag åtgärdar vi detta. Väl på plats botaniserar vi bland glaserade vaser och fat, både neutralt vita och i allmogestil. 

Nybadad björn på Orsa Rovdjurspark. Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER

Konstmuseet Zorngården

Mer dalaromantik bjuds det på Zorngården och Zornmuseet i Mora som har världens största konstsamling av Anders Zorn med akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Anders och hans fru Emmas hem, Zorngården, ligger alldeles intill och kan besökas med förbokad guide. 

– Zorngården byggdes och inreddes kring sekelskiftet och har i princip stått orört sedan paret Zorns tid, berättar Ylva Fahlberg, föreståndare på Zorngården. 

Paret Zorn var bland de första i landet med mycket, som varmvattenberedare, elektriskt kylskåp, dammsugare och rostfri diskbänk. Att tjänstefolket hade moderniteter som detta var nog välkommet då hemmet ofta hade prominent besök och middagsgäster. Prins Eugen, Bruno Liljefors samt Carl och Karin Larsson hörde till några av dem som ofta hälsade på. 

Vi får kika in i det rum där prins Eugen brukade övernatta, där Emma och Anders arbetade, sov och underhöll sina gäster, ja till och med deras badrum får vi se. I hallen till huvudentrén hänger en av Anders Zorns vargskinnspälsar, hade det inte varit för sommargrönskan ute hade man nästan kunnat tro att han just hängt den av sig. Själv kan jag inte låta bli att undra vad de bjöd på vid de där middagarna när vi går runt det dukade matbordet. Sugna av alla mattankar går vi efter visningen till Café Zorn intill. Där slår vi oss ner i trädgården, äter kaféets hembakta kakor och pratar om Zorns liv och leverne. 

Tällberg – en välbevarad bebyggelse

Nästa stopp på vår tur runt Siljan är Tällberg. Eller Hotellberg som orten också skämtsamt kallas. Den lilla dalabyn rymmer hela åtta hotell. Äldst är Åkerblads Gästgiveri, Hotell & Spa. Gården var den första i Tällberg och har anor från 1400-talet. Hotellchef Rosanna Åkerblads dotter blir 22:a generationen på gården vilket gör dem till världens näst äldsta familjeföretag. Hotellet är fullbokat men vi provar deras dignande lunchbuffé och spasvit med privat bastu och bad. Här har den moderna spainredningen kompletterats med råa plank, lokalt textilhantverk och björkstubbar. 

LÄS MER: 11 skäl att älska Dalarna 

Bra mat och spa får man också på ett annat hotell i njutningstäta Tällberg; Quality Hotel Dalecarlia. Läget är högt med vacker vy över Siljan och de flesta rum är nyrenoverade. Här kan man exempelvis vandra till Digerbergets topp innan man ägnar sig åt fullkomlig avkoppling. Dalecarlias spa invigdes redan 1995 som ett av de första i Sverige. 

För cirka fyra år sedan byggdes spat ut och renoverades. Poolbyggnaden med sitt högt snedskurna tak är själva hjärtat i upplevelsen, liksom utsikten. Stora panoramafönster från både bastu, pool och relax gör att man hela tiden har visuell kontakt med naturen. Särskilt härligt är det att sitta i den varma utomhuskällan på terrassen. Innan vi lämnar Tällberg kikar vi in i byns hantverksbodar med hemslöjd och arbeten i smide, textil, korg, glas och keramik. Ett besök i bagar- eller kaffestugan passar för en fikapaus. 

Korstäppans herrgård och Hildasholm i Leksand

Vårt sista mål innan hemfärd mot Stockholm blir Leksand. Efter ett lunchbesök på Korstäppans herrgård tar vi en promenad ner till Hildasholm, Axel och Hilda Munthes sommarhem från 1910. Axel Munthe, författare och läkare till bland annat drottning Victoria, var för övrigt också bekant med Anders och Emma Zorn. Det pampiga huset ligger alldeles vid Siljan, granne med Lugnets naturreservat. Att paret hade förlagt sin bröllopsresa till Siljansbygden och var så förtjusta i trakten att de byggde sig ett hus här är inte svårt att förstå. 

Tempot är stilla och skönt. Kanske bjuder dagens besök inte på exakt samma upplevelser, men de är fortfarande lika äkta. Särskilt en bit bortom de stora allfarvägarna. 

Zorngården byggdes och inreddes kring sekelskiftet och har i princip stått orörd sedan paret Zorns tid. Foto: SILJAN TURISM

RESFAKTA: SILJAN

Resa hit: Med bil till Siljantrakten är det sedan enkelt att ta sig runt, men det går också utmärkt att åka tåg till Dalarna (till exempel till Leksand, Rättvik eller Mora).

Bästa tiden: Redan från slutet av maj händer mer i regionen även om kalendern förstås är mest välfylld med aktiviteter från midsommar fram till slutet av augusti. 

Restid: Till Leksand tar det cirka 3 timmar och 15 minuter med bil från Stockholm, från Göteborg cirka 6 timmar. Åker man från Östersund når man Mora på cirka 4,5 timme. 

Läs mer: visitdalarna.se 

GUIDE: SILJAN RUNT

SE & GÖRA

1. Zorngården, Mora

Här blandas kurbits med samlad världskonst, levnadshistorier med historia. Guidad visning krävs. För öppettider se hemsidan. 

Adress: Vasaloppsspåret, zorn.se 

2. Hildasholm, Leksand

Axel och Hilda Munthes sommarhem är ett måste för alla som älskar pampiga hem och trädgårdar med historia. 

Adress: Klockaregatan 5, hildasholm.org 

ÄTA & DRICKA

3. Fryksås Gestgiveri, Orsa

Lokalanknuten matupplevelse med mycket vilt från Jämtland och Dalarna liksom grönsaker från Rättvik och ostar från Hansjö mejeri. Varmrätter från 325 kronor, avsmakningsmeny 795 kronor. 

Adress: Fryksås 136, fryksashotell.se 

4. Solgårdskrogen, Rättvik

I ett kök ute på gården står Jonathan Bjurenstedt med crew och skapar smaksensationer över öppen eld av lokala råvaror. 

Adress: Nittsjö Börsgatu 11, solgardskrogen.se 

SHOPPING & NÖJEN

5. Saluhallen i Orsa 

Här säljer man både heminredning och närproducerade delikatesser, ofta ekologiska. Handlar du kött får du till och med veta vilken gård det kommer ifrån. 

Adress: Kaplansgatan 13, saluhallenorsa.se 

6. Hansjö Mejeri i Orsa

På KRAV-märkt mark sköts korna enligt så kallad fri kotrafik. Här ystas ädelost, hårdost och färskost som kan köpas i gårdsbutiken vid mejeriet på fredagar 14-17, även självbetjäning dagligen från 11. hansjomejeri.se

BO BRA

7. Dalecarlia Hotel & Spa , Tällberg

Välskött hotell med fint läge och nyrenoverade rum. 

Adress: Tällgårdsgattu 21

ANNONS: Läs mer och boka Dalecarlia Hotel & Spa här [extern länk]

8. Åkerblads Hotell och Gästgiveri, Tällberg

Familjeägt hotell med dalaromantisk stil, välrenommerat kök och spa. 

Adress: Sjögattu 2

ANNONS: Läs mer och boka Åkerblads Hotell och Gästgiveri här [extern länk]

9. Mora Parken, Mora

Naturskönt vid Österdalälven för sportiga par och familjer. På området finns lekparker, äventyrsgolf, bowling, simhall, tennis, badplatser och restaurang. 

Adress: Parkvägen

ANNONS: Läs mer och boka Mora Parken här [extern länk]

LÄS MER: Bästa bad- och campingplatserna runt Siljan