Tällberg i Dalarna sägs vara Sveriges hotelltätaste by, med inte mindre än åtta resorter. Bland annat.
Tällberg i Dalarna sägs vara Sveriges hotelltätaste by, med inte mindre än åtta resorter. Bland annat. Foto: Linda Romppala / LINDA ROMPPALA

Sevärdheter och äventyr längs Siljans norra strand

Sommar i Dalarna bjuder på ett fyrverkeri av vackra vyer, skickliga hantverkare, gastronomiska upplevelser och annorlunda boenden. Följ med oss på en resa från öst till väst längs Siljans norra strand.  

Malin Hefvelin

Högt uppe bland granarna svävar en röd boll. Det är där vi ska sova i natt. Med hjälp av en trästege tar vi oss upp till det svävande tältet som kallas Supermånen, en av flera annorlunda sovplatser på vandrarhemmet Näsets Marcusgård i Furudal. Den tygklädda bollen med en konstruktion av trä gungar lite lätt när vi rör oss i den, men det är inte obehagligt, bara sövande. Blir man frusen går det bra att elda i den lilla vedkaminen. Vi somnar under stjärnorna som syns genom takets plexiglasfönster. Dagen efter är frukosten uppdukad på ett gammalt traktorsläp i det öppna fordonsgaraget. Willem Terstegen och Mireille van Ruiven driver Näsets Marcusgård med totalt 25 sängplatser, inklusive en stor inredd lada. Paret som kommer från Nederländerna sökte sig till Dalarna med familjen för att de ville bo närmare naturen. 

Det svävande tältet som kallas Supermånen, en av flera annorlunda sovplatser på vandrarhemmet Näsets Marcusgård i Furudal Foto: Linda Romppala

Inne i byn Furudal ligger Snitths bageri som har öppet året om. Kersti Hård är bagare och driver bageriet tillsammans med systern Lotta som är konditor. Bageriet startades av deras mormor och morfar, men lades ner på 60-talet. Systrarna renoverade den gamla byggnaden till modernt skick, och öppnade igen för några år sedan. Men andan från förr finns kvar, liksom en del av inredningen i form av gamla välvda kylskåpsdörrar och inredning till glasdisken där delikatesserna ligger. 

Tällberg – Sveriges hotelltätaste by

Vi gör ett pitstop vid Hjortnäs brygga. Här ska det enligt guideboken finnas tama fiskar, hur nu det går till. Men mycket riktigt, ett rejält stim stora idfiskar hänger vid bryggan och väntar på något gott, i det här fallet en överbliven fralla från frukosten. 

Strax därefter anländer vi till Tällberg som sägs vara Sveriges hotelltätaste by, med hela åtta resorter som var och en har sin egen karaktär. Det är lätt att förstå varför man har valt att lägga så många hotell här. Utsikten är magisk från höjden ovanför Siljan, och den gamla by-byggnadsstilen har till stor del bevarats. Vi checkar in på Dalecarlias Spa för tvagning och avkoppling i en av de många bubbelpoolerna på terrassen med utsikt över sjö och land. 

Dalarna är känt för många saker, inte minst sina många fäbodvallar. Fäbodarna var kvinnornas rike, hit tog de boskapen över sommaren medan männen arbetade i skogen eller skötte jordbruket i byn. Många har i dag blivit sommarbostäder, men det finns flera levande fäbodar kvar, och en av dem är Karl Tovåsen. Efter några kilometer på en slingrig grusväg möts vi av en flock fjällkor som står och hänger vid parkeringen. Här går de fria hela sommaren. 

I Dalarna finns flera levande fäbodar kvar som sköts som man gjorde när det begav sig. På Karl Tövåsens fäbod kan man gulla med korna som går fritt omkring i skogarna. Foto: Linda Romppala

– Ibland har de dragit i väg en mil härifrån, berättar Tin Gumuns som driver fäboden tillsammans med sin son och sonhustru. 

Tin sitter uppflugen på en pall och rör i en vedeldad gryta med vassle som blivit över efter osttillverkningen. Den tunna vätskan ska koka ihop till ett tjockt messmör, så det blir några timmar vid grytan. Men det har Tin inget emot. 

– Man kliver in i en bubbla här på fäboden, förklarar hon. Saker får helt enkelt ta sin tid.

Tin har alltid varit fascinerad av gamla traditioner, hon hyser stor vördnad för den enorma kunskapsbanken för överlevnad som människorna här satt inne med. 

– Du kanske var tvungen att försörja tio barn, och då var det otroligt viktigt att veta precis hur du skulle göra, och att planera för allt. Samtidig har jag alltid älskat djur, och dessa båda intressen kan jag förena här på fäboden. 

I Tällberg kan man låna cyklar på Dalecarlia resort och ta en tur runtom i de vackra omgivningarna. Foto: Linda Romppala

LÄS MER: 11 självklara skäl att älska Dalarna 

Bistro Apan – paradis för livsnjutare

Fäbodar ligger ofta ganska otillgängligt, ett resultat av att man behövde marken runt byarna för att odla på. Korna fick flyttas till mer avlägsna platser uppe på fjället för sommarbete. Karl Tövåsens fäbod är dock ovanligt tillgänglig, det går att köra bil hela vägen fram och man kan ta sig fram med både rullstol och barnvagn mellan stugor, härbren och kokbodar. Tin och svärdottern Anna gör smör, grädde och flera olika sorters ost och messmör på mjölken från korna. Vi fikar på knäckebröd och nykärnat smör, annat pålägg behövs inte. Det är knallgult och salt och smakar sommar. 

Fäbodliv i all ära, ibland behöver man även en rejäl dos kitsch. Och det får man med råge i Vikarbyn på restaurang Bistro Apan. I ett gammalt garage har Jeanette Harkén och Michael Lisra skapat ett alldeles eget paradis för lokala och besökande livsnjutare. Här står mormors grönguldiga brokadsoffor och franskantade lampskärmar bredvid plastpalmer, färgglada papegojor, discobollar, pingisbord och flipperspel, allt i en skön förening. 

Jeanette Harkén och sonen Casper bjuder på ”fun dining” på Bistro Apan i Vikarbyn. Foto: Linda Romppala

– Vi vill bjuda på ”fun dining” i stället för ”fine dining”. Vi har till exempel spelkvällar och konserter när det går att ha det. Maten vi serverar är sådant vi själva tycker är gott, förklarar Michael. Det manifesterar sig bland annat i en räkmacka med en touch av pepparrot, som serveras på en skiva smörstekt mörkt fruktbröd, och en läcker vegetarisk pulled pork. 

Dalarna runt Siljan bjuder också på en rejäl dos konst för den som är lagd åt det hållet. 

Mikaela Willers är en prisad keramiker med ett alldeles särskilt förhållande till leran. Hennes ljusstakar i rokokostil gjorda av den tunnaste keramik och glaserad i läckra färger har gjort henne känd längt utanför Sveriges gränser. I ateljén i Vikarbyn kan man köpa hennes verk. 

Vikarbyn bjuder även på kommers, även om det som säljs inte är sprillans nytt. Spader Madame strax utanför byn är en välsorterad vintagebutik med fokus på kläder från 40-70-tal. Här hittar man unika prylar som bjuder på nostalgi, minnen och köpglädje. Jag fyndar ett par fotsida nattlinnen i flanell från sextiotalet och en vacker morgonrock i spets. 

- Åh, vilka lyckostar, det kommer att bli jättegott! 

Så låter det varje gång vi berättar att vi ska äta middag på Bruntegården. Och de som säger så får helt rätt. Avsmakningsmenyn på den White guide-listade restaurangen på en höjd ovanför Rättvik är onekligen en gastronomisk upplevelse att skriva hem om. Ska man välja ut något från avsmakningsmenyn som serveras är det kanske den grillade vita sparrisen med lättrökt lax, forellrom och vassle. Även tjockbullan kräver ett omnämnande. Denna på utsidan frasiga, välgräddade sötsalta traditionella skapelse med sitt mjuka inre, fänkålsdoftande och fortfarande ångande av värme och drypande av smör, äts med fingrarna som den är. Jag kan komma tillbaka till Bruntegården bara för tjockbullan. 

Måla din egen Dalahäst

Den mest kända symbolen för Dalarna (nej, inte Kalle Moraeus) går att återskapa i egen tappning om man besöker Nils Olssons Dalahästar i Nusnäs. Här visar Kerstin Reuterborg hur det ska gå till att färglägga trähästarna som från början var leksaker till skogsarbetarnas barn. Hon har målat dalahästar i över 50 år och när hon gör det så ser det inte särskilt svårt ut. Men det är det, kan jag meddela. Mina svängar med penseln hamnar inte alls som jag vill, och det blir till slut en ganska sorglig historia av den stackars röda trähästen. Men det blir ett skönt stopp på vår späckade resa. Det är mysigt och nästan lite meditativt att sitta vid långborden och måla tillsammans, medan veckans enda regnskur slår mot fönstret.

De färgglada trähästarna var från början leksaker till skogsarbetarnas barn. Foto: Linda Romppala

Mitt i sjön Båtstjärnen ligger husbåten Allmogen som blir vårt nattläger denna kväll. Hit tar man sig med roddbåt från fastlandet. Vi lagar mat i uteköket och eldar på för att få upp värmen i den lilla poolen ombord, där vi sedan tillbringar ett par rofyllda timmar. Flotten roterar långsamt med vinden och bjuder ständigt på nya vyer över myrar och skog. Efteråt somnar vi gott till ljudet av ett par tranors trumpetande från det omgivande naturreservatet Tranumyren. 

Zorngården imponerar

Ett av de bästa sätten att lära känna en historisk person är att besöka deras hem. Anders Zorn är en av Sveriges mest välkända konstnärer, och Mora-sonens livsverk fortsätter att fascinera över 100 år efter hans död. Med inspiration från lokal byggnadstradition och den engelska Arts & Craftsrörelsen skapade Anders och Emma Zorn ett hem och en plats mitt i Mora för ett rikt umgängesliv. Prins Eugen, Carl och Karin Larsson, Albert Engström och Erik Axel Karlfeldt var återkommande gäster i hemmet. I de okonventionellt inredda rummen blandas konst och konsthantverk från hela världen med kurbits, vikingavurm och dalatradition i form av vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler som Zorn själv designat. 

På andra våningen i konstnärshemmet Zorngården välver sig taket nio meter över ett stort biljardbord. Foto: Linda Romppala

Unikt fäbodspa

Fryksås nämns redan 1918 i Svenska Turistföreningens handbok som en hälsosam plats för rekreation och återhämtning, berättar Liselotte Länsmans. Hon driver Smidgården som utgör en del av Fryksås fäbodar. Här har man också ett fäbodsspa, antagligen det enda i sitt slag. När hon visat oss till vårt logi i stugan som kallas stallet erbjuder hon sig att kula för oss, och vi tackar förväntansfullt ja. 

På Smidgården i Fryksås finns ett fäbodspa, det enda i sitt slag i Sverige Foto: Linda Romppala

– Håll er en bit bort, det är ganska högt, varnar Liselotte innan hon sätter i gång kulningen. 

Det är en fantastisk upplevelse att höra det sjungande lockropet med sina intensiva och höga toner som kan höras kilometervis över berg och dalar.

– Det användes av kvinnorna på fäbodvallen för att få hem korna om kvällen. Man känner verkligen urkraften i kulningen, menar Liselotte. 

Från Fryksås ser man Gesundabergens blåskimrande siluett på andra sidan Siljan. Sjön skapades av ”dalarnas första turist”, en meteorit som anlände för cirka 3 miljoner år sedan och slog ner mitt i Dalarnas skogar. 

När det börjar skymma går vi nedför backen till Fryksås Hotell och Gästgiveri, där vi äter lokala specialiteter som björncarpaccio, älgfilé och hjortinnanlår, och avslutar med husets specialitet, en ätbar blomkruka med blåbärsmousse och jord av choklad.

Nästa morgon lämnar vi bergen och går i mål på vår dalaresa. ”I fäders spår för framtids segrar” är den välkända devisen som möter Vasaloppsåkarna på målportalen mitt i Mora, och även oss. Och vi kan inte annat än att konstatera att framtiden ser segerljus ut för Dalarna som turistdestination, för här finns allt man kan begära som turist - och lite till. 

GUIDE: 13 TIPS KRING SILJAN

ÄTA OCH DRICKA

1. Fryksås fäbodar, Orsa

På Fryksås hotell och gestgifveri serveras vällagad, årstidsbaserad mat från vildmarken med en twist. Njut av hänförande vy från terrassen över Orsasjön och Siljan, eller ta plats inne i den traditionellt målade matsalen.
Adress: Fryksås 248

Smidgården utgör en del av Fryksås fäbodar där man också har ett fäbodsspa Foto: Linda Romppala

2. Bruntegården, Rättvik

Tradition och nytänk är ledorden på Bruntegården där man går tillbaka till det lokala matarvet för att hitta inspiration. En välsorterad vinkällare från Europas vingårdar och kunnig personal bidrar till gästernas välbefinnande.
Adress: Vålsvedsvägen 51

3. Bistro Apan, Vikarbyn

Folk kommer från hela världen för att få bord på Bistro Apan, en garagekrog i lilla Vikarbyn med hög wow-faktor. När man hänförts nog av inredningen upptäcker man också att även maten är spektakulär.
Adress: Storavägen 30C

Till Bistro Apan i Vikarbyn kommer folk från när och fjärran för att ta del av stämningen, den excentriska inredningen och de läckra smårätterna. Foto: Linda Romppala

4. Zorngårdens kafé 

På whiteguide-omnämnda Zorngårdens kafé serveras rejäla kakor och bullar bakade med kärlek och smör.
Adress: Vasagatan 36, Mora

BO BRA

5. Näsets Marcusgård, Furudal

Näsets Marcusgård har hittat en egen nisch inom vandrarhemsgenren, och låter sina gäster bo i udda stugor och tält, som Supermånen, ett runt tält upphissat i grantopparna. Fint allrum för matlagning och fräscha badrum finns att tillgå.
Adress: Näset Timmervägen 28

6. Frykås fäbod, Orsa

Vakna till vad som antagligen är världens vackraste utsikt, i en av stugorna på Fryksås fäbod. Här finns också Sveriges enda fäbodspa, med kopparbadkar, bastu och minipool.
Adress: Fryksås 248, Orsa

7. Husbåten Allmogen

Till husbåten Allmogen tar man sig per eka själv, åror ingår. Väl ute på den flytande stugan finns det inget som kan störa lugnet.
Adress: Enskvarnsvägen 74, Rättvik 

Till husbåten Allmogen tar man sig per eka själv, åror ingår. Väl ute på den flytande stugan finns det inget som kan störa lugnet. Foto: Linda Romppala

SHOPPING OCH NÖJEN

8. Konst- och hantverksrunda, Mora, Vikarbyn, Leksand

Besök några av Dalarnas skickliga konstnärer och hantverkare, som till exempel akvarellmålaren Anette Backman i Mora, keramikern Mikaela Willers i Vikarbyn och Berit Melin i Rättvik som målar stämningsfulla hus i olja, eller leta efter May Lindholms lekfulla nystingar i centrala Leksand. 

9. Karl Tövåsens fäbod, Vikarbyn

På Karl Tövåsens fäbod finns kalvar, hästar, grisar, höns, katter och getter. Smör, ost och messmör tillverkas på traditionellt vis och alla produkter finns till försäljning. Fäboden har öppet onsdag - söndag under sommaren, inträde 100 kronor för vuxna, 60 kronor för barn. 

10. Nils Olssons dalahästar, Nusnäs

Slå dig ner vid ett bord, snurra penseln i en färgkopp och börja skapa. Hos Nils Olssons dalahästar kan du inspireras av dalahästar i alla storlekar.
Adress: Edåkersvägen 17

11. Saluhallen i Orsa, Orsa

Gammaldags handelsbod, fylld med härliga matvaror i fina förpackningar. Lokalproducerad mat, deli, heminredning och hantverk från närområdet. Här finns också en stor manuell ost-, chark- och köttdisk, där man kan plocka ihop en picknickkorg med goda grejer i ett nafs.
Adress: Kaplansgatan 13

12. Djurhedens järnväg, Djura

Djurhedens järnväg går genom ett miniatyrlandskap med hus, figurer och djur, dammar, broar och tunnlar i en villaträdgård. Entré 30 kronor, för 60 kronor ingår fika. Ring 076-114 11 11 för bokning av besök.
Adress: Djura Majvägen 1

13. Zornmuseet, Mora

Zornmuseet i Mora visar en del ur konstnärens rikliga produktion. Bredvid ligger Konstnärshemmet Zorngården. Särskilt spektakulärt är stora rummet på andra våningen där taket välver sig nio meter över ett stort biljardbord.
Adress: Vasagatan 36

LÄS MER: Vackra konstnärshem i Sverige öppna för besök