Semester i Sverige – spännande resmål i sommar
Sverige är ett härligt semesterland.
Skäm bort dig på prisbelönt spa, checka in i en lotsutkik på Landsort eller dra till vildmarken i Jukkasjärvi och njut av midnattssolen i Abisko.
Här är 15 lyxiga aktiviteter att upptäcka på din semester i Sverige i sommar.



1. Arctic Bath – som en timmerbröt i Luleälven
HARADS. Det här är ett mycket läckert nytillskott på den svenska turistkartan. Vi talar om ett bygge som ligger och flyter på Luleälv och ser ut som ett gytter av timmerstockar.
Utseendet beror på att arkitekterna bakom hotellet inspirerats av vad som förr var en central näring på älven: timmerflottning. Bygget liknar alltså en gammaldags timmerbröt.
Inte helt överraskande är en av personerna bakom satsningen även delägare i populära internationella resmålet Treehotel (med boende i träd, se punkt 5 nedan) som ligger bara drygt tre kilometer bort från det nya badet, i byn Harads fyra mil norr om Boden och drygt en timme från Luleå.
Arctic Bath, som öppnade i januari, är ett flytande kallbadshotell i cirkelform. Det har ett "badhål" i mitten och sex hotellrum runtom. Här har man stora attraktioner såväl på vintern som på sommaren. Hit lockas en internationell publik (och vanliga svenskar) under den kalla säsongen av norrskenet och under den varma av midnattssolen. Dessutom erbjuder man olika specialarrangemang och upplevelser.
Hotellet nås från land via spångar av trä. De sex rummen är om 25 kvadratmeter vardera. Såväl inredning och formgivning i dem, liksom på hela anläggningen, handlar mycket om kontraster, mellan varmt och kallt, trä och vatten, natur och design.
arcticbath.se



2. Dra på svenskt safari i Strömsund
STRÖMSUND. Glöm Afrika, "the big five" och Serengeti. Nu kan du åka på safari på hemmaplan. Lejon och vattenbufflar i all ära, men glöm inte våra svenska vilda djur. Handen på hjärtat – hur många har egentligen skådat en brunbjörn i en svensk skog?
"Wildlife watching" – häng på den nya trenden, där rovdjursspaning och viltskådning är ledorden. Följ med en guide till en vilttät skog och spana efter djur som räv, järv, älg och björn. I Rossön, Strömsund, i norra Jämtland finns till exempel "Rörströmsälvens fiske och vildmarksupplevelser", som är inriktade på äventyrsturism. Lyckligtvis behöver inte rovdjursspaning betyda att man ligger och fryser i ett tält – nej, en Sverigesafari kan gott och väl kombineras med god viltmiddag och lyxigt boende.
temaupplevelser.se



3. Checka in i lotsutkiken på Landsort
LANDSORT, STOCKHOLMS SKÄRGÅRD. Skärgårdens mest spektakulära boende finns på Landsort – ön Öja längst söderut i skärgården. Checka in i självaste lotsutkiken, 40 meter över havet. Vackrare hotellutsikt är svår att föreställa sig.
Längst upp i lotsutkiksrummet är vyn vidunderlig och vid klart väder kan man se både Oxelösunds skorstenar och höghusen i Brandbergen. Middag äts förslagsvis på restaurang Svedtilja i det gamla lotskontoret. Landsort är ett naturmecka med släta klippor, ett imponerande fågelliv (här talar man om "havsörnsgaranti") och ovanliga botaniska dyrbarheter. Missa inte ett besök i Sveriges äldsta, bevarade fyr. Landsort är storslagen ytterskärgård när den är som bäst.
ANNONS: Läs mer och boka Landsorts Gästhamn & Stugor här [extern länk]
LÄS MER: 17 bästa öarna i Stockholms skärgård



4. Sommarversionen av ishotellet i Jukkasjärvi
JUKKASJÄRVI, KIRUNA. Sippa isdrink och njut av midnattssol. Sveriges kanske mest kända vinterdestination håller sommaröppet.
Det ståtliga, stora ishotellet har smält och runnit ner i Torne älv, nu är det äventyr, friluftsliv, och midnattssol som gäller. Ishotellet i sommarstass är mindre än storebrorsan i vinterkläder. Men den som har varit här vintertid kommer att känna igen sig. Sedan 2016 finns ett permanent "mini-Icehotel", Icehotel 365. Populära aktiviteter är SUP och forsränning i Torne Älv, äta vildmarkssupé och cykla cross country.
icehotel.com



5. Bo i en träkoja i Harads
HARADS, BODEN. "Mitt i naturen" har fått en ny innebörd. Bo så att du hör vindens sus bland trädkronorna, andas in skogens dofter och lyssnar på fåglarnas morgonserenad. I Harads finns några av världens mest kreativa och sagolika hotellrum. Fantasi, natur och konst i en fantasifull kombination.
Tree Hotel är ett samarbete mellan Skandinaviens mest kända arkitekter och designers, som snabbt har blivit en internationell hotellkändis och favorit, och som bland annat har hyllats i Financial Times. Bor gör man högt uppe i ett träd i exempelvis ett fågelbo, en sauna, eller ett ufo – varje rum är unikt inrett. Vacker utsikt över Lule älv. Vildmark och naturliga äventyr väntar utanför husknuten.
treehotel.se



6. Åk på sälsafari i Bohuslän
BOHUSLÄN. Följ med en guide ut i den vackra västkustskärgården och titta på söta knubbsälar som solar på klipporna. Under turen lär man sig mer om livet i havet i allmänhet och om knubbsälar i synnerhet.
Arrangörer av sälsafari finns lite överallt på västkusten, bland annat i Smögen och Lysekil. Turerna varar mellan två och fyra timmar och inkluderar ibland fikapaus eller lunch. Guiderna har bra koll på sälarnas favoritklippor och tar gästerna till sälarnas hemmavatten, men självklart utan att störa djurens liv.
vastsverige.com
LÄS MER: 10 hotell och pensionat på svenska Västkusten



7. Njut av midnattssolen i Abisko
ABISKO. Kristallklar luft, vackra färger och midnattssol – bättre blir det inte. Sommartid visar sig nationalparken Abisko från sin bästa sida.
Ägna dagarna åt vandringar – på få platser i Sverige är naturen så lättillgänglig som här – och kvällarna till turiststationens förstklassiga kök med trerättersmiddag och tillhörande vinpaket (hej då, frystorkad mat à la sjuttiotal!), och till att bada i den vedeldade bastun vid Torneträsk. Turiststationen är ett friluftsmecka fullt med folk – inte minst många internationella turister. Ägna en dag åt att åka "Malmbanan", mellan Abisko och Narvik – Sveriges vackraste tågsträcka och svar på Schweizs berömda "Glaciärexpressen". Köp SJ:s Arctic Circle Pass, ett tredagarspass med tolv stopp på en och samma biljett. Vik ytterligare en dag åt Aurora Sky Station, belägen uppe på berget Nuolja. Storslagen utsikt över fjälltopparna, Torneträsk och Abisko nationalpark.
abisko.nu
LÄS MER: Nikkaluokta–Kebnekaise: Ett häftigt äventyr



8. Brunnskultur i modern tappning
SÖDERKÖPING. Idylliska Söderköping grundades i början av 1200-talet och var under Göta Kanals glansdagar en betydelsefull handelsstad. I dag associeras Söderköping gärna till sina glasskaféer – utanför ett av dem ringlar kön alltid lika lång.
Söderköping har dessutom en lång historia som kurort. Hit har folk vallfärdat ända sen Gustaf III:s tid. Brunnen var en självklar spadestination flera hundra år innan ordet "spa" ens var påfunnet. Dagens spaprogram har förstås ganska lite gemensamt med doktor Olof Lagbergs kallvattenkurer från början av 1800-talet. Då var det väckning klockan 04:30 som gällde. Sen väntade vattenlavemang och "sittbad" och "ståbad" på bestämda klockslag.
Söderköpings Brunns moderna spa är betydligt mer avslappnat. Hotellet är ståtligt och charmigt på samma gång med stor punschveranda, matsalar med kristallkronor och traditionellt lusthus. Möblerna består av svenska klassiker: Verner von Heidenstam-stolar på punschverandan och Josef Frank-lampskärmar i matsalen. Hotellet har cyklar till uthyrning – cykla gärna längs Göta kanal och titta på båtarna.
soderkopingsbrunn.se
LÄS MER: Sveriges 15 bästa spa för en mysig helg



9. Pilgrimsvandra i Sverige
FROSTVIKSFJÄLLEN. Andliga resor lockar allt fler – inte minst ökar intresset för pilgrimsvandringar. Men man behöver inte åka till Sydeuropa eller Sydamerika för kombinationen långvandring/fundera över livet. Det finns vackra platser för pilgrimsvandring också i Sverige och intresset för de inhemska pilgrimerna blir allt större.
Målet med de flesta pilgrimsvandringar är detsamma: det är tystnaden, tiden och eftertanken vi vill åt – gärna i en vacker miljö. Pilgrimshotellet, beläget i norra Jämtland i de vackra Frostviksfjällen, är en bra bas för pilgrimer. Här finns utrymme för möten med andra vandrare och livsnjuteri à la god mat och bastubad. Omgivningarna är storslagna med minst tio mils vildmark i alla väderstreck. För den som vill göra en långvandring finns en historisk pilgrimsled någon mil från hotellet, dessutom finns det fjäll i varje väderstreck – lämpliga för kortare turer. Hotellet erbjuder färdiglagad matsäck.
pilgrimshotellet.se
LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs



10. Japaninspirerad oas på Arken Hotel & Art Garden Spa
GÖTEBORG. Arken ligger ute på Arendal mitt i ett industriområde. Från början byggdes det som en rekreationsanläggning för Götaverkets personal, utan tanke på bubbelpooler och fotbad. Men likt en Pandoras ask öppnar sig den mest förtjusande utsikt på andra sidan hotellet – över hamninlopp och hav.
Det bästa med Arken är just arkitekturen, att byggnaderna och naturen går in i varandra. Här ligger man i bubbelpoolen och njuter av fågelkvitter, friska vindar och saltstänk från havet. I naturdammen porlar vattnet och här finns en liten naturstig som kantas av bänkar. Det råder ingen brist på aktiviteter. Arken är ett ambitiöst spa. Här finns fotbad, varma källor, kalla källor, upplevelseduschar och ett kallkar som håller ynkliga 7–10 grader, men som lär vara bra för både blodcirkulation och immunförsvar. Här finns också gym, boulebana, naturstensbastu, isbastu, torrbastu, infrabastu, ångbastu... Samt bra restaurang som också har rätter med hälsan i fokus.
arkenhotel.com
LÄS MER: 13 heta sommartips i Göteborg



11. Bästa utsikten över öppet hav på Nynäs Havsbad
NYNÄSHAMN. Utsikten är definitivt Nynäs Havsbads trumfkort – öppet hav och fri horisont. Nästa anhalt är Gotland. Den gamla kurorten, beläget på ön Trehörningen i Nynäshamn, från förra sekelskiftet har gått från gammalt kallbadhus till spahotell av rang.
1905 stod järnvägen mellan Stockholm och Nynäshamn klar och därmed började välbärgade Stockholmsfamiljer bygga eleganta sommarvillor på den natursköna ön Trehörningen. 1907 invigdes Badhotellet vid Nynäs Havsbad. Både kungligheter och dåtidens celebriteter hörde till stamgästerna. Här badade man i kallbadhuset, tog behandlingar som gyttje- och tallbarrsbad. Ungefär som i dag alltså.
Den stora trätrallen med varm utomhuspool, bryggor, badstegar och vita solstolar är Nynäs Havsbads epicentrum. Här finns tre olika bastur – den vedeldade bastun, en ångbastu och en lågtempererad bastu med milsvid utsikt över horisonten. Maten är vällagad och anpassad efter årstiderna och har fått en utmärkelse i White Guide.
nynashavsbad.se



12. Sveriges svar på Hurtigruten – kryssning till Höga kusten
HÖGA KUSTEN. Sveriges kust är en av Europas längsta – från Haparanda i norr till Strömstad i väster. En nygammal restrend är att upptäcka Sveriges vackra landskap – från vattnet. Kryssa med Sveriges egen Hurtigruten – Birka Cruises, och upplev hela Norrlandskusten och gör strandhugg i Härnösand och Luleå.
Vandra på dagarna och frossa i norrländska delikatesser – ombord på båten – på kvällarna. När man sitter i en solstol på däck och ser skådespelet är det lätt att instämma med Sveriges Naturs läsare, som har utsett Höga kusten till vackrast i Sverige. En av höjdpunkterna under resan är när fartyget passerar den karakteristiska Högakustenbron som liksom reser sig ur havet. Kryssningsgästerna samlas på däck, det fotas och vissa skålar i champagne. På bron står folk och vinkar, lastbilar tutar, och några båtar rör sig runt Birka – det är unikt att ett så stort fartyg rör sig i de här farvattnen.
LÄS MER: Kryssa längs med Höga kusten i sommar



13. Bo som Heliga Birgitta på Vadstena Klosterhotell
VADSTENA. Tjocka väggar, rustika stengolv och höga kryssvalv. Att hotellet en gång i tiden fungerade som kloster är inte särskilt svårt att föreställa sig. I dag rymmer klosterhotellet ett modernt spa, på parkeringsplatsen finns motorvärmare och de större sviterna är utrustade med både jacuzzi och bastu.
Men ändå. Historien sitter i väggarna. Klosterkyrkan är fortfarande ett av Europas viktigaste pilgrimsmål och finns med i Michelinguiden – som sevärdhet med tre stjärnor.
Sedan 1400-talet är Vadstena Sveriges största pilgrimsort. På senare år har pilgrimsvandring – att vallfärda till en helig ort – fått ett uppsving och lockar allt fler. Klosterhotellet har i samarbete med Pilgrimscentrum i Vadstena tagit fram en kortare pilgrimsvandring – som tar cirka en timme.
Restaurang Munkklostret har anor från 1300-talet. Det är en av Sveriges äldsta byggnader som från början uppfördes som sovsalar till munkarna. Snacka om historisk miljö.
ANNONS: Läs mer och boka Vadstena Klosterhotell här [extern länk]



14. Ta sikte mot sista utposten på Gotska sandön
GOTSKA SANDÖN. Hela ön är en nationalpark och ett maxantal för hur många besökare som får övernatta. Unikt och exklusivt i ordens rätta bemärkelse alltså. Men det är naturen i sig själv som står för lyxen – de härliga sandstränderna och den doftande tallskogen.
Glöm såväl hotell som restauranger. Övernattar gör man i tält eller i enkla stugor vid lägerplatsen. Och här finns ingen affär – man får se till att själv ta med sig all proviant. Här är sympatiskt ödsligt. Tidigt och sent på säsongen kan man få en hel strand för sig själv, men inte heller under högsäsongen i juli behöver man trängas med andra besökare. Numera finns inga bofasta på ön och fyrarna är automatiserade. Välkommen till Östersjöns ensligaste ö. Sommartid går båtar regelbunden turtrafik mellan Nynäshamn – Gotska Sandön – Fårösund (Gotland) och åter.
gotland.com
LÄS MER: 13 guldkorn Gotland runt



15. Ät storslaget med utsikt över Hjälmaren på Katrinelund
ÖREBRO. Allting började med en enkel sjökrog, som sen blev sommarkrog. I dag har Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog expanderat rejält och vill bli Sveriges bästa gästgiveri. Sjökrogen, med à la carte-meny, håller öppet mellan maj och september och hit anländer de flesta gäster med båt. Gästgiveriet har däremot öppet året runt. Det är en fine-diningrestaurang där man serverar en sexrätters avsmakningsmeny.
Kockarna på Katrinelund sätter en ära i att använda så närproducerade råvaror som är möjligt. Fisk från Hjälmaren, örter från personalens egna skogspromenader, kött och ostar från traktens bönder, och grönsaker från en odlare i grannbyn. Och gös! Gösen har blivit lite av Katrinelunds signum. Krogen får inte mindre än sex ton gös levererade till bryggan varje år.
Katrinelund har däremot ingen herrgårdshistoria att stoltsera med. Här finns varken anrika byggnader eller kungakopplingar. Mer "ljust och fräscht" än Antikrundan alltså. Ett plus för detaljerna: Tamponger på toaletten, en uppsättning läsglasögon i biblioteket, ulltofflor i entrén... De visar på en omtänksamhet, och att någon har tänkt till runt gästernas behov.
katrinelund.se