Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Det finns gott om spår att välja mellan. Och det är hyfsat lätt att ta sig upp på kalfjället.
Det finns gott om spår att välja mellan. Och det är hyfsat lätt att ta sig upp på kalfjället.
Det finns gott om spår att välja mellan. Och det är hyfsat lätt att ta sig upp på kalfjället.
Det finns gott om spår att välja mellan. Och det är hyfsat lätt att ta sig upp på kalfjället. Foto: Cenneth Sparby

Sälen på längdskidor – stor guide till boende, restauranger och skidspår

Sälen förknippas vanligtvis med piståkning. Men denna långhelg är det längdspåren som gäller, med smak av vildmark, våffelstugor och mysiga pensionat. 

Cenneth Sparby

Det är tidig och gråmulen januarimorgon i Tandådalen. Med en iver att uppleva Sälenfjällen ur ett annat perspektiv är det dags att skida längs spåren mot Högfjället och Gammelgårdens pensionat. En lagom dagsetapp på drygt 17 kilometer. Den minimala ryggsäcken är packad med det allra nödvändigaste för ett par övernattningar längs spåren.

Förutsättningarna är perfekta, med klar midvinterkänsla. Snön har vräkt ner under ett par dagar, och hänger tung på både gran och tall. Dessutom bjuder Sälen på perfekt preparerade spår och härligt med minusgrader.

Nu väntar klassiskt friluftsliv, i god kombination med pensionatsboende och genuint mathantverk. För här finns hela 25 mil preparerade längdspår, och mer än 20 mil kryssmarkerade leder på fjället. Och terrängen är klart hanterbar även för den mer ovane skidåkaren.

Kalven Runt - en tolv kilometer lång klassiker

Jag anlände i går eftermiddag och hann med några åk i backarna innan middagen på Mezzo, där köksmästaren Mikael Siwersson frestade med älgcarpaccio och fjällröding.

Restaurangen erbjuder även ett dussintals rum i samma byggnad, så det är nära från bord till bädd.

Jag börjar med Kalven Runt, en tolv kilometer lång klassiker i Sälen, som leder runt fjället Västra Kalven, till en början förbi pister och stugboende i Tandådalens vidsträckta skidsystem. Det är långsamhetens lov som gäller, för att riktigt njuta av varje stavtag. 

Elin Ros från Huddinge är en av åkarna jag möter. Hon är här en vecka med sin man, och har enbart längd- och turspår i fokus.

– Det var 15 år sedan sist, men då var vi här med barnen för att åka i backarna, konstaterar Elin.

Hon är helt salig över Kalven runt-spåret.

– Det är ju som en sagoskog, som påminner om barndomens vintrar. Dessutom så blev det en spontan fikapaus med våffla och kaffe vid Lindalens fäbod, som jag inte kände till innan. Den dök bara upp bland träden, säger hon med ett skratt.

Elin med familj har även skidat en hel del i Vemdalens och Björnrikes pister.

– Men ju större barnen blir, desto mer längdskidåkning för min del.

Spåret upp på Hemfjället bjuder på härliga vyer. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Svenska fjällen – 12 favoriter i vinter

Efter en timmes skidande genom storskogen skymtar Lindalens stocktimrade fäbod i en skogsglänta. Här har pensionärerna Eva och Bengt Nyberg från Stenungsund tagit en välbehövlig paus.

Eva mumsar på våffla, medan Bengt nöjer sig med kaffe.

– Jag tränar för fullt för min fjortonde tjejvasa, så nu gäller det att fylla på energiförrådet, skrattar Eva.

– Längdskidåkningen är ju så allsidig som träningsform dessutom.

De hyr stuga i Tandådalen och varvar alpint med längd. En perfekt kombination, enligt Bengt.

– Vi har varit i Sälenfjällen många gånger, och Lindalen hör till en av favoriterna, kanske främst för lavskrikorna skull. De är ju så tama och brukar äta direkt ur min hand, när jag har några brödsmulor över, säger Eva.

Gammelgårdens storstuga – klassiskt fjällpensionat

Väl tillbaka i Tandådalen, tar jag spåret mot Högfjället. Den avslutande halvmilen går mestadels i flack terräng, förbi hotellklassikern ”Högis”, vidare mot Gammelgården, granne med Sälens fjällkyrka.

Att kliva in i Gammelgårdens storstuga är som en resa tillbaka till de klassiska fjällpensionaten på 60-talet.

Den timrade 1600-talsbyggnaden flyttades till Sälen från Malungsfors 1945, för att bli kaffe- och våffelstuga för dåtidens resenärer. Den var tänkt som ett lagom äventyrligt utflyktsmål för gästerna på Högfjällshotellet en bit längre upp på fjällsluttningen.

Norrmannen J W Cluver uppförde 1937 det smått lyxiga kurhotellet för dåtidens ”luftturister”, som föredrog stillsamma promenader i närområdet.

Matsal och sällskapsrum har hög trivselfaktor, med drag av anrik fjällstation. Uppstoppade djur och fåglar längs väggarna, gamla dalaskåp, hemvävda bonader och öppna täljstensspisar med sprakande eld borgar för långa sittningar.

Våffeldags på Gammelgården. Foto: Cenneth Sparby

Restaurangen hör till en av Sälens mer omskrivna, med omdömet God klass i White Guide.

Köksmästaren Johan Bjurström vann dessutom titeln Årets Vildmarkskock 2020.

– Det är fantastiskt att få jobba med råvaror där jag också vet att djuren levt ett gott liv, säger Johan som står i köket och river rökt ren som smaksättare till soppan på jordärtskocka.

Löjromsbriochen är redan klar och nu återstår de halstrade pilgrimsmusslorna.

Varmrätten matchar väl midvintervädret. En stadig bit renrostbiff med bakade betor och lingonsky. Perfekt efter en dag i spåren.

Storfjällsgraven ett populärt utflyktsmål

Ny dag vid Köarskarsfjällets sydsluttning. En kall och krispig morgon med rodnande himmel.

Jag laddar med viltrik frukost, i form av kaffe, äggröra och rejäla surdegssmörgåsar med björnkorv, älgsalami och rökt hjort som pålägg. Sedan är det bara att knalla över vägen, där skidspåren tar vid. I dag är det Storfjället och Hemfjället som gäller.

Nordanvinden biter friskt i kinderna och det är 15 grader kallt när solen bryter fram över fjällen i söder. Jag passerar två hundspann, med ett gäng siberian huskys som skäller och vill i väg, och lite längre ner ska ett sällskap ut på skotertur med guide.

Men skidspåren är väl avskilda från skoteråkarna, så lugnet infinner sig raskt. Efter ett par kilometer passerar jag träskylten som pekar mot Storfjällsgraven, ett gammalt utflyktsmål för skidande Sälenturister. Redan på 50-talet var det populärt att gå på tur till stugan för att fika och sola sig i ravinerna runt stugan. Stugan ligger djupt nere i dalgången mellan Storfjället och Mellanfjället och är öppen endast under vintern.

Men denna förmiddag har jag Hemfjällsstugan i fokus. Det har flera andra skidåkare också, några i stilfulla gamla anoraker och träskidor.

Bröderna Anders och Fredrik Grafström, boende i Lund och Lerum, tar en paus i en av uppförsbackarna. De njuter länge och väl av panoramat, tillsammans med Åsa Alvarö samt Anna och Kerstin Grafström.

– Vilken dag! utropar Anders med en gest ut över fjället. Vi som har åkt så mycket i backarna tidigare är nu helt inne på en längdvecka här i Sälen.

Fredrik, som åkt flera Vasalopp, gillar spårvariationen och att man så lätt tar sig upp på högre höjder.

Hemfjällsstugan lockar med våffla med hjortronsylt

Halvtimmen senare passerar jag Sofia Wallberg och Kalle Bjernulf ute på dagstur. De är från Dalarna, men bor nu längre söderut.

– Vi gillar att kunna dela upp dagen, och varva alpint med längd. Nu är det våffla och kaffe på Hemfjällsstugan som gäller.

Och visst är Hemfjällsstugan värd ett besök. Denna förmiddag är det för kallt att sitta ute på terrassen, även om solen skiner. Hellre då en plats framför öppna spisen.

Här är det lätt att bli kvar länge, gärna med en kopp varm choklad och våffla med hjortronsylt.

Efterhand så fylls det på i stugan. Skidåkarna kommer både från Hemfjällstangen i söder och Högfjället i norr. Några har tagit sig upp med liften från Lindvallen och sedan skidat en betydligt kortare väg till stugan.

Träden blir till konstverk i vinterkylan. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: 11 skäl att älska Dalarna 

Jag väljer att glida vidare ut på fjället för att njuta av de få timmar solen är uppe så här i början av året, och står länge och spanar på solnedgången från toppen av Sälfjället.

Det är sedan klart utmanande att skråa nerför en av pisterna mot Sälfjällstorget och Olarsgården.

Långt nere i dalen, med utsikt mot fjällen och skidbackarna, ligger det gamla pensionatet från 40-talet. Restaurang Elgen är namnet på huskrogen, med klassisk husmanskost, en dos finlir och omfångsrik vinlista.

Det går att åka skidor ända fram till dörren, med Lindvallens spårcentral inom räckhåll.

Krögaren Jonas Persson är en entreprenör av stora mått, och driver även Lindalens och Lindvallens fäbodar, tillsammans med en rad andra krogar

Mysfaktorn är hög i den kombinerade bistron och receptionen. Finmatsalen ligger i rummet bredvid.

Stöten har närmare sex mil med preparerade längdspår

Jag sjunker ner i en fåtölj framför braskaminen med en immig lager från Sälens bryggeri, innan det är dags för bastu och middag.

Jonas tipsar om den populära fjälltoasten, som han tog till Olarsgården i början av 90-talet. Oxfilé från Dalarna, med lokal senap, bearnaise och nyriven pepparrot. På grillat bröd och med hemlagade pommes.

– Men raggmunken med fläsk är en höjdare också. Den finns alltid på menyn, tillsammans med en Tore Wretman-inspirerad Tournedos Rossini.

I morgon väntar en heldag i Stöten. Skidanläggningen ligger allra längs västerut i Sälenfjällen, granne med norska gränsen. Där finns närmare sex mil med preparerade längdspår, varav ett som utgår från Östra Granfjället, Sälens högsta fjälltopp. Bilen väntar i Tandådalen, dit jag tar skidbussen efter frukost.

LÄS MER: Bästa skidorterna i Alperna – stor guide

 

SÄLEN – LÄNGDÅKNING MED VARIATION

I Sälen finns närmare 250 kilometer preparerade längdspår, allt från kortare barnvänliga varianter i skogs- eller fjällmiljö till längre slingor på högfjället.

Varför inte börja vid starten för Vasaloppet, i Berga by utanför Sälen. En sväng längs spåren som utgår från Vasaloppsarenan ger en god försmak av vad Vasaloppet har att erbjuda.

Vid de alpina skidanläggningarna i Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen/Hundfjället och Stöten finns mer att hämta för den spårsugne. Allt från elbelysta tvåkilometersspår i skogsterräng till milspår på högfjället.

Det går utmärkt att parkera bilen vid Tandådalen/Hundfjället, Högfjället eller Lindvallen för att göra din egen tur mellan områdena. Du kan sedan ta skidbussen tillbaka – gratis med Skistars skidpass, eller så köper du bussbiljett i någon av Skistars receptioner/butiker.

Dessutom är det än så länge inga spåravgifter i Sälen, förutom i Kläppen.

För den tursugne finns Sälenringen, en närmare sju mil skidled runt hela fjällområdet. Den är markerad med röda ledkryss. För de andra skidlederna i området är det gula ledkryss som gäller. Längs lederna finns ett 15-tal raststugor och vindskydd.

salenfjallen.se/skidakning/

skistar.com

GUIDE: 10 TIPS TILL SÄLEN

SPÅR ATT SPANA IN

1. Toppspåret i Kläppen – gondollift till Toppstugan

Kläppens vackraste längdspår är drygt sex km långt, och har några backar. Där spåret vänder vid cirka 3,5 kilometer finns vindskydd med grillplats. För att komma till Toppspåret tar du gondolliften till Toppstugan, alternativt skidor längs Bergspåret. Gondolen ingår i längdspårknappen när man bär den synligt samt har längdutrustning med sig. Spårknappen kostar 105 kronor för en heldag, 65 kronor för senior/ungdom.

klappen.se

2. På hög höjd i Stöten – vida vyer på kalfjället

Stöten har två längdskidspår uppe på kalfjället med vida vyer. Spåren dras så snart det finns tillräckligt med snö, men är allra bäst från vecka sex. Glöm inte att kolla väderleksrapporten och klä dig varmt innan du ger dig i väg. Det tre kilometer långa Toppspåret börjar vid toppen av WC Express. Östra Granfjällsturen är 15 kilometer långt och går runt Östra Granfjället, förbi Närfjällsstugan.

stoten.se/skidakning

3. Kalven Runt – gammelskog och myrmarker

Kanske Sälenfjällens populäraste spår, med möjlighet att fortsätta längs anknytande slingor vid Hundfjället och Högfjället. Ett perfekt alternativ när det är blåst och dålig sikt, för spåret går i skyddad och lätt kuperad terräng, med både gammelskog och myrmarker. Lindalens fäbod är ett självklart stopp, för att kolla lavskrikor och mumsa på våfflor.

skistar.com/sv/inspiration/langdskidakning

BOENDE MED MAT

4. Gammelgården – bästa läget för längdåkare

Gammelgården vid Högfjället har det bästa läget för längd- och turskidåkare, med spåren utanför husknuten. Perfekt utgångspunkt för våffelturer till Hemfjällsstugan och Storfjällsgraven. Dessutom ett av Sälens bästa kök. Boende med halvpension från 770 kronor per person i dubbelrum.

gammelgarden.se

Skogens konung vakar över Gammelgårdens matsal. Foto: Cenneth Sparby

5. Olarsgården – stilfullt boende i lugn miljö

Olarsgården ligger nära Sälfjällstorget i lugn och avskild miljö. Stilfullt renoverat pensionat med bra läge för den som också vill åka utför i Lindvallen. Meny med smak av klassiska svenska mattraditioner. Boende i dubbelrum med frukost från 625 kronor per person.

olarsgarden.se

På Olarsgården bor man nära både liftar och spår. Foto: Cenneth Sparby

6. Mezzo – med smak av Medelhavet och fjällsjöar

Mezzo i Tandådalen har elva rum. Hotelldelen invigdes 2016. Restaurangen ligger en trappa ner. Som gäst bjuds man på en medelhavsinspirerad meny, med en hel del vilda smaker från svenska skogar och fjällsjöar. Boende i dubbelrum med frukost från 1 200 kronor per person.

mezzosalen.se

KROGAR VÄRDA ETT BESÖK

7. Fompes träkolsgrill – korvar och öl från Sälen

Fompes träkolsgrill vid Hundfjället ligger mitt i smeten. Är du ute och skidar Kalven Runt är det definitivt läge att ta en lunchpaus i timmerstugan. Grillade lokala korvar med kryddning, surkål, högrevsburgare och grillost från Hansjö. Skölj ner med öl från Sälens bryggeri.

hundfjalletrestauranger.se/fompes-grill

Fompes grill vid Hundfjället lockar både längd- och utförsåkare. Johan Fornander frestar med lokala korvar samt snaps och öl från fjället. Foto: Cenneth Sparby

8. Sälenstugan Original – bratwurst och schnitzel

Sälenstugan Original, nära Sälfjällstorget, har klar fäbodkänsla. Krögaren Stefan Törnberg satsar på mat med österrikiska alpvibbar. Eller vad sägs om bratwurst, schnitzel och nattbakad fläsksida. På kvällarna serveras fjälltapas, med bland annat älgtartar, tryffel och löjrom

salenstuganoriginal.se

Bratwurst, fläsksida och schnitzel. Stefan Törnberg ger en smak av Österrike på Sälenstugan Original. Foto: Cenneth Sparby

9. Frö restaurang – mycket god klass

Frö restaurang finner du i en nytimrad stuga vid Hundfjället. Kockarna Emma Ramírez och Malin Flygar, gillar vilda örter och tar mer än gärna vara på det som finns i fjällskogarna. Har fått betyget Mycket god klass i White Guide. Bakad vitkål med ramslök och fjällröding med havtorn är några av rätterna på helaftonsmenyn.

frorestaurang.se

10. Lär dig åka längd – boka lärare

För den som vill lära sig att åka längdskidor mer effektivt så arrangerar Mattias Svahn, Vasaloppscoach och långloppsåkare från Mora, träningshelger för både nybörjare och mer avancerade motionärer, med bland annat Gammelgården som bas. I små grupper får du lära dig mer om både klassisk åkning och skejt.

Du kan även boka längdskidlärare för en lektion vid respektive Sälendestination.

vasasvahn.se

LÄS MER: Magiska upplevelser på tågluff norr om polcirkeln