Säg hej till Hej!
1 AV 3
Säg hej till Hej!
Foto: Enar Nordvik/Wikimedia Commons
2 AV 3
3 AV 3

Säg Hej till Västerbottens skojigaste ortsnamn

Snipp, Snapp, Snorum, Hej och Basalorum är inte bara ord ur en gammal barnramsa. Det är – tro det eller ej – också namnen på fem byar i Västerbotten. Men bara Hej är fortfarande bebodd.

De fem byarna i Jörns socken fick sina namn 1836 av en skojfrisk lantmätare som använde den danska barnramsan ”Snipp, snapp, snorum, hej basalorum” när han skulle namnge några kronobyggen i nordvästra Skellefteå kommun i Västerbotten. Men alla byarna blev inte långvariga.

Populär skylt. Foto: Enar Nordvik/Wikimedia Commons

Basalorum var det första av dessa nybyggen som övergavs – enligt kyrkböckerna hände det redan 1854, då den förste nybyggaren flyttade till Norge med sin familj. I dag finns enbart Hej kvar, med en befolkning på sex personer. Dock lär byn fortfarande ha en loppis och logdans. 

Byn Snapp övergavs 1994. Foto: Enar Nordvik/Wikimedia Commons

Många stannar vid Snippvägen

Även Snipp är sedan länge övergiven, men eftersom namnet har fått en lite annan betydelse sedan 1800-talet har skylten med namnet Snippvägen blivit något av en lokal turistattraktion.

LÄS MER: Närmare än du tror – här ligger det riktiga Blåkulla 

Snorum – bara skylten finns kvar. Foto: Enar Nordvik/Wikimedia Commons

– Det är många som stannar och poserar här, bekräftade Ulla Lindmark i en intervju i P4 2017. 

Hennes pappa kom från Snapp, och när hennes farföräldrar flyttade från byn 1994 var det den sista av de övriga byarna som övergavs. Men Hej finns ju kvar, 45 minuters bilväg från Arvidsjaur. Och kanske är det ändå det trevligaste ortnamnet av alla fem.

Säg hej till Hej. Foto: Enar Nordvik/Wikimedia Commons

LÄS MER: Världens kusligaste spökstäder