Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Ett rejält förtält är A och O i campingvärlden.
Ett rejält förtält är A och O i campingvärlden.
Ett rejält förtält är A och O i campingvärlden.
Ett rejält förtält är A och O i campingvärlden. Foto: Shutterstock

Proffstips: Så lyckas du med campingsemestern

Det finns många fällor att gå i när man ska campa. Undvik de värsta misstagen. Här är proffsens 12 bästa tips för att lyckas med husvagnssemestern.

Allt om Resor

1. Ett bra förtält är A och O

Att investera i ett bra förtält är en god idé om man skall campa mycket. Själva husvagnen använder man mest till att sova och laga mat i. Beroende på vilken årstid man campar finns det olika modeller av förtält. Vinterförtälten är konstruerade att kunna klara av snöfall och extrem kyla medan sommarförtälten med fördel används mellan påsk och höst. Vanligtvis är förtälten 2,5 meter djupa men det går att köpa förtält med upp till 4 meters djup.

2. Håll reda på väderstrecken

Vill du ha morgon eller kvällssol vid din husvagn? Är du soldyrkare eller trivs du bäst i skuggan? Smart är att kolla av väderstrecken innan man väljer plats. Använd en kompass-app, smidigt när man går runt på campingen för att välja rätt plats.

3. Kontrollera uppställningsplatsen noggrant

Innan man backar in husvagnen och fäller ned stödbenen är det klokt att ta sig en kontroll av platsen. Är det plan mark där husvagnen placeras? Om inte riskerar man en ofrivillig pool i förtältet och en svajig husvagn. Är platsen ni fått tilldelade bedrövligt gropig – be om en annan plats.

LÄS MER: 8 tips till dig som ska campa i sommar

4. Nära eller långt ifrån toan?

Bestäm i förväg om ni önskar bo nära servicebyggnaderna eller långt ifrån. Vad man bör tänka på om man väljer att lägga sig nära är att det blir mer spring fram och tillbaka från annat folk. Å andra sidan har man ju väldigt nära till toalett, dusch, disk- och tvättmöjligheter.

5. Fast golv i förtältet

Lägg trägolv i förtältet för att minska risken för fukt och väta. Det finns olika sätt att bygga ett trägolv. En variant är att bygga det i sektioner då det är enklare att flytta med hem när säsongen är slut. Till exempel kan man använda engångspallar och sedan lägga spånskivor på, så kommer man billigt undan. Lägg gärna trägolv utanför förtältet också, då slipper man dra in gräs och smuts.

6. Titta på renligheten

Ett väldigt avgörande faktum är renligheten i servicebyggnaderna (toa, dusch, kök). Det är stor skillnad mellan olika campingplatser. Innan ni bestämmer er för en camping, gå och titta på om det är fräscht eller inte. Vissa campingar har nya och äldre områden, välj närhet till den plats som känns fräschast. På exempelvis Tripadvisor kan man gå in och titta på hur andra gäster har betygsatt campingarna.

7. Använd stormlinor

Vädret i Sverige är oberäkneligt och kan förändras snabbt. Man vill inte hitta förtältet på grannens tomt. Ett av proffscamparnas viktigaste tips är att använda stormlinor till förtältet. En extra förstärkning om vinden skulle friska i.

8. Compact living

Det är en utmaning att få plats med allt i en husvagn. Märk upp skåp och lådor så att sakerna i husvagnen har sin bestämda plats. På så liten yta måste man vara metodisk med förvaringen. Det är praktiskt smart om husvagnen har en egen uppsättning av allt. Då slipper man dra saker fram och tillbaka och framför allt minskar risken att glömma saker hemma.

9. Håll ordning tillsammans

Att campa är som att bo i ett stort kollektiv. Alla har ansvar att följa de regler som finns samt att hålla rent och snyggt omkring sig. Om alla gör det blir det mer trivsamt. Det finns tydliga regler kring hur man ska ställa upp sin husvagn och mellan vilka tider det ska vara tyst. På vissa campingplatser finns ordningsvakter som ser till att reglerna följs.

10. Kör med självinsikt

Viktigt att tänka på när man kör med husvagn efter sig är att hålla undan för andra trafikanter så man inte blir en bromskloss. Eftersom maxhastigheten för fordon med bromsat släp är 80 km/h är det lätt att det händer. På motorvägen bör man välja att ligga i högerfilen och på landsväg nära vägrenen för att underlätta omkörningar.

11. Fordonssäkerhet

När man skall dra runt en hel sommar med en husvagn är det viktigt att allt det tekniska fungerar. Kolla så att lyktor och bromsljus fungerar på vagnen innan ni kör i väg. Bra tips är även förlängda backspeglar så att man ser vad som händer bredvid husvagnen. Se till att säkra lasten i husvagnen, inga lösa saker ska flyga runt i husvagnen när du kör. Försäkra dig om att vagnen är rätt kopplad till bilen och glöm inte katastrofsbromsvajern!

Text: Maria Celin

LÄS MER: Sveriges bästa campingplatser 2020