I konstnären Annika Jägfeldts galleribostad huserar flera av hennes coola rockporträtt.
1 AV 2
Platserna som sätter guldkant på semestern
2 AV 2
I konstnären Annika Jägfeldts galleribostad huserar flera av hennes coola rockporträtt.
Foto: Christer Wahlgren

Roadtrip på Österlen – här är 11 stopp på vägen

Österlen i sydöstra Skåne är känt för att vara magiskt vackert med vingårdar, kaféer, gallerier, loppisar och mysiga krogar.

Det smidigaste sättet att upptäcka vackra Österlen och Ystad med omnejd är att ta sig runt med bilen. Så gör en roadtrip och hinn med flera sevärdheter på en dag i Sveriges svar på Provence.

Allt om Resor

1. Åhus – Vodka, tobak och bad 

Åhus som ligger vid kusten, en kort sträcka från Kristianstad, lockar med sina fina badvänliga stränder. Hamnen är också ett populärt tillhåll under sommaren.

Åhus är även känt för att Snusmärket Ettan grundades här i början på 1800-talet av Knut Ljunglöf. Spritdrycken, Absolut Vodka, tillverkas i dessa trakter, och tobaksodlingar har utgjort en lång epok i orten, under den så kallade Åhushavannan. Vill man få en glimt av en svunnen tid kan man kolla in S:ta Annas Gilles tobakslada som finns bevarat, där tobaksplantor och andra inventarier finns att beskåda.

Adress: Södra rondellen längs väg 118 i Åhus

2. Ale Stenar

Ale stenar som ligger på åsen ovanför Kåseberga hamn är en skeppssättning som består av 59 kvartsandsstenar på en yta av 67 meter. Detta gör den till en av Sveriges största bevarade skeppssättningar, och också ett givet utflyktsmål för många. Under högsäsong är det hårt tryck på att besöka monumentet, kom därför en tidig morgon, eller sen kväll – när lugnet infinner sig blir det nästan en magisk känsla när natur möter hav vid skeppssättningen. Glöm inte kameran!

Adress: Kåseberga, 271 78 Löderup.

Foto: Shutterstock

3. Upptäck Stenshuvud nationalpark

På en klippa 97 meter ovanför havet blickar man med flera mils avstånd mot både hav och kust. Det är också nationalparkens högsta punkt. Förutom fin utsikt erbjuder Stenshuvud härlig sandstrand, vandringsleder i lövskogen samt även ett artrikt utbud på flora och fauna. Det går alldeles utmärkt att ta sig runt själv, men dem som vill lära sig lite mer finns det guideturer att boka året om. För bokning, kolla sverigesnationalparker.se.

Adress: Stenshuvuds nationalpark, 277 35 Kivik.

EXTERN LÄNK: Prisvärda charterresor just nu – se Destination

4. Fika på Olof Viktors kafé

Konditor- och mästerbagaren Jan Hedh öppnade Olof Viktors Kafé och Bageri i början 2000-talet. Till en början var det mer ett tankeexperiment, där frågan var om det gick att använda råvaror utan tillsatser och produkter av högsta kvalitet? Svaret har vi fått så här i efterhand, då flertalet priser har tilldelas till dem. Senast i mängden var utmärkelsen – Årets Kafé & Bageri – från restaurangguiden White Guide. Himmelskt goda mackor och bakverk går att inhandla och att förtära på kaféets innergård eller att köpa med sig från deras gårdsbutik.

Adress: Österlenvägen 86

5. Kolla in Österlenkonst

Efter lite fika på Olof Viktors är det inte speciellt långt till Löderup – och konstnären Annika Jägfeldts galleribostad. Där finns flera av hennes coola rockporträtt, till exempel tavlor med Jimi Hendrix, Madonna, Bruce Springsteen med fler. Fortsätter man sedan uppåt längs med kusten passerar man markerade skyltar till flertalet gallerier/ateljéer att stanna till vid. För den riktiga konstentusiasten går konstrunda av stapeln varje år under påsken.

Adress: Galleri Jägfeldt, Peppingevägen 249, 271 78 Ystad

I konstnären Annika Jägfeldts galleribostad huserar flera av hennes coola rockporträtt. Foto: Christer Wahlgren

6. Fynda på loppisar

Vad vore Österlen utan sina loppisar? Ja, det kan man fundera på, men det är nästan ett givet inslag under sommaren. Under framför allt juli och augusti finns det loppisar att besöka varje helg. De som anordnas av idrottsföreningarna är oftast de bästa, då de har ett stort utbud, bra priser och en trevlig atomsfär.

Tips! Kolla loppiskartan.se eller svenskaloppisar.se för datum och tider.

 LÄS MER: 12 självklara skäl att älska Skåne

7. Stenungspizza på Fridens

Mellan Kivik och Simrishamn, i Mellby ligger charmiga Fridens Gårdskrog. I en gammal äppelgård där äppleträden och åkrar brer ut sig har paret Barbro och Peter sitt pizzanäste. Peter - som är pizzabagaren - men som påminner mer om en sjörövare med grovt skägg, bandana och pondus! (Tänk: Pippi Långstrumps pappa på de sju haven), gör de supergoda, ekologiska vedungspizzorna. Barbro tar hand om era beställningar, så slår er ner i trädgården eller ta plats inomhus, detta är ett pizzaögonblick att sent glömma. Boka bord! Det är väldigt populärt.

Adress: Mellby 267.

8. Bo på Farmors Lycka i Ravlunda

Med underbar utsikt mot havet och ängarna ligger Farmors Lycka Bed & Breakfast. De trevliga sekelskifteshuset erbjuder fyra rum; Herrskapets sovrum, Unga frökens kammare, Pigans krypin och Mors kammare. Under högsäsong finns både kafé och gårdsbutik - där lammdetaljer, nyvärpta ägg, hemmagjord rapsolja och lemonad går att köpa med sig.

Adress: Ravlunda Gård, 277 37 Kivik.

LÄS MER: Björn Ranelids 9 favoriter på Österlen

9. Gå på tur i Brösarps backar

För den som vill utforska Österlen till fots är Brösarps backar ett bra alternativ. Fina vandringsleder med böljande kullar – och betesmark för hästar, kossor och getter. Ta med er picknick, slår er ner vid en kulle och beskåda utsikten med havet i horisonten. Det finns både svamp och bär att plocka när det är säsong för det.

Adress: Sväng av vid rastplats Brösarps backar längs riksväg 9, strax innan eller efter Brösarp beroende vilken håll ni kommer ifrån.

Foto: Lasse Svensson

LÄS MER: 11 platser i Skåne du bara måste besöka

10. Sandhammaren

Sandhammaren har flera gånger utsetts till Sveriges vackraste strand och Magasinet Skåne kallar den för Världens största sandlåda. Med flera kilometer av vit, finkornig sand är det kanske inte så konstigt. Sola, bada, promenera och beskåda den gamla fyren från 1862, konstruerad av Nils Gustaf von Heidenstam.

Adress: Sandhammarvägen 27, Löderup.

11. Österlens Chokladfabrik

I en gammal tegelskola från 1893, huserar sedan 2004, Österlens Chokladfabrik. All choklad görs av ett team på plats, där många härliga råvaror från trakten används. Som till exempel; Kiviksäpplen kan bli äppelkakspralin. I samma veva som choklad handlas kan man även köpa sig en god kopp kaffe.

Adress: Tranesvägen 37.

LÄS MER: Ytterligare 7 måsten på Österlen i sommar

 

Av Martin Sällström