ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Påsklov i Stockholm – här är bästa pysslet

<span>Artipelag i skärgården bjuder på diverse skoj under lovet.</span>

Artipelag i skärgården bjuder på diverse skoj under lovet.

1/4

Foto: Samuel Lind

<span>Drottningholms slottsteater bjuder in till ett besök bakom scenen.<br></span>

Drottningholms slottsteater bjuder in till ett besök bakom scenen.

2/4

Foto: Drottningholms slottsteater

<span>Följ med på äggjakt på kungliga slottet.</span>

Följ med på äggjakt på kungliga slottet.

3/4

Foto: ALEXIS DAFLOS

<span>Träffa lejonet Leo på Gripsholms slott.</span>

Träffa lejonet Leo på Gripsholms slott.

4/4

Foto: Colourbox

Påsklov i Stockholm – här är bästa pysslet

När godiset är slut i påskäggen och barnen börjar få myror i benen är det dags att hitta på något kul.

Det bästa är när aktiviteterna är roliga för både barn och vuxna. Här listar Maria Celin några av sina favoriter i huvudstaden.

Påsklovet är måhända inte lika aktivt som sportlovet men det finns en massa roliga saker att hitta på i Stockholm med omnejd. Och minns att allting inte måste kosta skjortan, många museum är gratis nu för tiden och underskatta aldrig en picknick på innegården.

Arkitekturmuseum

De flesta barn älskar att bygga. På Arkitekturmuseet kan fantasin få fritt spelrum. Bygg modeller av möbler eller designa tapeter och mattor inspirerade av Josef Franks värld under påsklovet.

När: Tisdag 11 april–fredag 14 april kl. 10 och 13. Lördag 15 april och söndag 16 april kl. 13–15.

Var: Studio ArkDes.

Passar ålder: 4-12 år.

Exercixplan 4, Skeppsholmen.

www.arkdes.se

Artipelag

Ett vattenhål för hela familjen. I fantastisk miljö ligger denna konstpärla. Under påsklovet erbjuds en massa aktiviteter. Bland annat en delikat påskmeny i Artipelag Restaurang, en familjevisning av den pågående utställningen Morandi / Edmund de Waal, minimusikalen Lilla stora livet i Artbox. I Chrysanthemum ordnas bygglek med Building Pieces. Dessutom tipspromenad för barn som slingrar fram genom Artipelags natur och gångstigar.

När: Tisdag till och med måndag 11–17 april 2017. De dagarna klockan 15.00 ges en familjevisning av utställningen Morandi/Edmund de Waal.

Passar ålder: från 6 år.

Artipelagstigen 1, Värmdö.

www.artipelag.se


Edvard Anderssons trädgård

Att låta saker ta sin tid, något som dagens barn inte är så vana vid. Som att följa ett frö från plantering till planta till att bära frukt. I Edvard Anderssons trädgård får barnen lära sig om olika fröer, hur man planterar och hur man på bästa sätt tar hand om sina plantor. Trädgårdsmästare och botanister finns på plats för att svara på frågor. Naturens Hus guidar i Edvard Andersons växthus bland växterna i påskgodis och chokladägg. Visningen passar för barn mellan sex och tio år. Föranmälan behövs.

När: 10 april 2017 13:00 - 13 april 2017 13:00. 

Passar ålder: 4-12 år.

Bergianska trädgården, Gustafsborgsvägen 4, Frescati.

www.bergianska.se

Drottningholms slottsteater

En spännande visning ”behind the scenes” där barnen får se hur teaterns värld funkar i kulisserna. Allt är på låtsas! Under Påsklovet arrangeras också pysselverkstad i Jaktpaviljongen kl 11-15.

När: 8-17 april kl 11, kl 13 och kl 14.

Passar ålder: 5-12 år.

Drottningholm, Ekerö.

www.dtm.se

Påsklovskollo på Eolshälls 4H-gård

Här kan barnen, under en heldag, sköta alla djur, rida, hoppa hinder med kaniner och mycket mer. Om man inte känner för så stor djurdos kan man åka dit och bara titta på djuren eller rida ponny samt ta en fika i solen. Här finns café och så kan man förboka halvtimmesridning i skogen.

När: Har extraöpet under påsklovet 11-17.

Passar ålder: 7-14 år.

Eolshällsvägen 10, Hägersten.

www.eolshalls4h.com

Testa på klättring!

Foto: Colourbox

Påsklovsläger på Klättercentrat Telefonplan

Under skolloven anordnas uppskattade skollovs Prova På under dagtid. Detta är en aktivitet som passar bra för både barn och vuxna som vill testa på klättring. Kolla och se om det är ledigt. Det kan vara fullbokat.

Passar ålder: 7-15 år.

Tellusgången 22-24.

www.klattercentret.se

Äggjakt på Kungliga slottet, Slottsbacken i Gamla stan

Följ med på en spännande skattjakt i Kungliga slottet! Prins Gustav brukar hitta på bus på skolloven och nu har han gömt guldägg i slottets stora salar. Fri entré för barn till äggjakten och hittelön utlovas till alla som hjälper till att leta.

När: När: 10–23/4 klockan 10–16.

Passar ålder: 5-10 år.

Slottsbacken 1, Gamla stan.

www.kungahuset.se


Påsklov på Torekällberget

Missa inte detta ”mini-Skansen” i pittoresk miljö. Högt uppe på ett berg i centrala Södertälje ligger friluftsmuseet Torekällberget. I stadskvarteren finns kaféer, ett bageri som tillverkar äkta Södertäljekringlor, krukmakeri, handelsbod och butiker. Lillgården är en 1800-talsgård i miniatyr där barnen kan leka och få en inblick i vardagslivet förr. Vid bondgården och torpet kan de träffa kaniner, getter, får, hästar och kossor. Magdalena Kellner målar och visar påskägg och kasparteatern har flertalet visningar.

Passar alla åldrar.

Torekällberget, Södertälje.

www.sodertalje.se/torekallberget

Zita Folkets Bio

På Zita blir alla kvalitetsfilmälskare tillfredsställda oavsett ålder. Barnens Bio är Zitas program för barn mellan 1-12 år. Filmerna visas helger och skollov. Barnens Bio visar nyproducerade, framtida klassiker och flera gamla godingar.

När: Se hemsida för specifika filmer och tider.

Passar ålder: 2-5 år.

Birger Jarlsgatan 37, Stockholm.

www.zita.se

Påsk på Gripsholms slott

På Gripsholms slott vandrar du genom rum från Vasakungarnas tid och gemak från Gustav III:s dagar. Här finns även Gustav III:s teater och Svenska statens porträttsamling. Kanoner, vindlande gångar, Erik XIV fängelse och lejonet Leo finns också. Barnen kan även påskpyssla i Gustav III:s kronkök på Yttre borggården.

När: 14–17/4 kl. 12–15.

Passar ålder: 6-12 år.

Gripsholms slott

www.gripsholmsslott.se

Skogshinderbanan på Siggesta Gård

I skogen vid Siggesta Gård finns en hinderbana som består av ett antal aktiviteter i olika svårighetsgrad. För de minsta har de byggt kojor och älgar att klättra på och de vill gärna ha hjälp att bygga fler kojor. För de äldre barnen och vuxna finns en parallell bana som man kan utmana varandra på. Passa på att njuta av naturen samtidigt som du ger dig själv och barnen en fysisk utmaning.

När: mån–sön 11–16.

Passar alla åldrar.

Siggesta Gård, Värmdö

www.siggestagard.se

OCH HÄR ÄR NÅGRA EXTRA BUDGETTIPS...

Konstnär för en dag, Monteliusvägen, Södermalm

Ta med pennor och block till Mariaberget på Söders höjder. Måla av vackra Stockholm med Stadshuset som fond.

Mulle Meckparken, Järvastaden, Solna

Jättefin gratispark med linbana, labyrint, sandlådor, klätterställningar med mera. Ta med en matsäck och slappna av, hela parken är inhägnad.

Vasaparkens parklek, Vasaparken, Dalagatan 11

Det finns många roliga lekredskap i parken och en kulle i mjukt fallskyddsmaterial i gummi med tre studsmattor. Det finns sandlådor, gungor för små barn och en kompisgunga för lite äldre, klätternät och rutschbanor. Särskilt uppskattad är lastbilen från 50-talet.

Picknick i valfri park

Varm choklad och äggmackor kan få vilket barn som helst på fall. Välj en park i närheten där du bor, packa sittunderlag och matsäck. Gärna en boll, så får ni röra lite på er också. Behöver inte vara mer avancerat än så.

 

LÄS MER:


Annons

ELISABETH MONTGOMERY