Blekinge skärgård: Här kan du paddla, vandra eller cykla
Blekinge har en av Sveriges vackraste skärgårdar med nästan tusen öar, fantastiska krogar och mängder av leder för vandring, kajak, cykling och segling. Eftersom det är en arkipelag och den ligger på 56:e breddgraden är namnet enkelt. Välkommen till ARK 56!
Blekinge har länge beskrivits som en okänd oas med en av landets vackraste skärgårdar. Och inte nog med det: tänk dig en hel skärgård där servicen hänger ihop. Där upplevelserna utgår från nav med boende, transporter, bra faciliteter och massor av leder, som gjorda för en aktiv semester.
Från Järnavik mellan Ronneby och Karlshamn är det nära att ta sig rakt ut i skärgården. Här finns också ett av de tretton nav där ARK 56 samverkar kring länkade kustleder i Blekinge arkipelag, ett av Sveriges sju biosfärområden med nästan 156 000 hektar vatten och 54 000 hektar landyta. Bortsett från en fantastisk natur – det finns totalt 47 naturreservat i Blekinge arkipelag – består biosfärområdet av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona, kastell och befästningar från den danska tiden, lämningar från en omfattande stenhuggarepok och ett småskaligt lantbruk och fiske. Helt enkelt en levande skärgård utmärkt för naturturism.
LÄS MER: Upptäck Karlskrona – staden mitt i havet
Blekinges skärgård utmärkt för paddling
Vid sidan av Pensionat Järnavik, som tidigare fungerat som bostad, kontor och vandrarhem, hyr Lena och Lennart Peters ut kajaker via sitt företag Paddelkompaniet.
– Den lummiga skärgården i Blekinge är utmärkt för kajakpaddling. Från Järnavik är det nära till Karlshamn och Torhamn, en sträcka på runt 60 kilometer fågelvägen mellan den västligaste och östligaste punkten i skärgården, berättar Lena Peters som hyr ut kajaker till framför allt danskar, men också en ökande mängd svenskar som vill upptäcka sitt eget land.
Vi checkar in på Pensionat Järnavik och beställer en klassisk frasvåffla med glass och jordgubbssylt.
Förr var Järnavik en betydande naturlig hamn för segelflottan. Redan på medeltiden lossade tyska och holländska fartyg sina laster i Järnavik och tog med sig oxhudar, tjära och trävaror tillbaka. I dag återstår bara handelsmagasinet och båtplatsen där Tjäröbåten lägger till. Vi tar en promenad längs Kamrastigen och njuter av havets närhet innan middagen signerad mästerkocken Christopher Lai serveras på Järnaviks havskrog: torskrygg med gaffelmosade ärtor, brynt smör och färskpotatis.
Paddlingen från Järnavik är enkel, och man kan utan problem paddla i vindskydd längst in i skärgården eller söka sig längre söderut för att paddla med en öppen horisont. Från Järnavik till Matvik är det knappt 14 kilometer. Ett bra turförslag är att bo på Tjärö och kombinera härliga kajakturer med bra boende, god mat och pittoreska strövtåg på ön.



Skärgårdsidyll på Tjärö
De första människorna som kom till Tjärö slog sig ner redan på bronsåldern, och i slutet av 1800-talet fanns det som mest sex gårdar på ön, vars befolkning försörjde sig på fiske, jordbruk, stenhuggeri och båtbyggeri. I dag finns en besöksanläggning på Tjärö. Den sista bonden sålde gården till zoologen Bengt Berg som i sin tur lät Svenska Turistföreningen etablera sig på ön i slutet av 1930-talet. Numera drivs Tjärö lokalt, men man kan fortfarande välja att bo med STF-rabatt då vandrarhemmet är anslutet till Svenska Turistföreningen. Bortsett från rum med hotell och vandrarhemsstandard kan man bo i Anricks stuga med utsikt över havet i två väderstreck eller i Hönshuset som ligger vackert på en kulle.
– På Tjärö finns i princip allt man kan önska sig av en skärgårdsidyll. Solvarma klippor, avgrundsdjupa bergsbranter, bokskog, ängar och betesmark, säger Sandra Löfgren på Tjärö.
Totalt finns det drygt 4,5 kilometer vandringsleder på ön: en gulskyltad led i söder (3 kilometer) som sträcker sig genom ett varierat landskap med kuperad terräng och vackra klippor där du enkelt kan bada avskilt och en blåskyltad led i norr (1,5 kilometer) genom en vacker lövskog.
Enorma Eriksberg – ett fantastiskt vilthägn på drygt 900 hektar med vilda visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och fritt strövande mufflon – ligger på fastlandet alldeles nordväst om Tjärö. Här finns bortsett från tusentals djur och fåglar också ett attraktivt hotell, vandrarhemsboende, glamping (camping i lyxförpackning) och en stuga som du kan hyra utan både el och rinnande vatten och en av Blekinges mest unika restauranger med fokus på vilt och mat ur skogens enorma skafferi. För att slippa paddla vindutsatt söder om Allböle kan du lyfta kajaken och ta kajakspången i Allbölesund för att enkelt nå Eriksbergs stränder på västsidan.
– Vi hämtar gärna paddlare både i Guövik och Bruksviken och tar dem upp till gården, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Vilt och Natur i Trensum. Missa för allt i världen inte en safaritur på Eriksberg där du guidas runt i Safariparken i minibuss eller en ombyggd Toyota Land Cruiser, precis som i Afrika. Ett minne för livet.



Paddling längs kajakleden Tärnörundan
Från Eriksberg blir vi skjutsade från gården tillbaka till kajakerna i Bruksviken. Sedan fortsätter vi paddlingen inomskärs längs kajakleden Tärnörundan, och paddlar mellan Bockö, Ekö, Brorsö, Joggesö, Harö och Yttre Ekö på väg mot Tärnö, där det både finns boende och en enkel restaurang på bryggan. Missa inte en rundtur på Tärnö, då du bland annat kan kolla in Tärnö fyr från 1910, en av Sveriges äldsta träfyrar som fortfarande är i bruk. Det går att övernatta på utsökta Gullkråkan Pensionat på Joggesö.
Du som inte vill paddla eller åka egen båt i skärgården kan ta Skärgårdstrafiken ut till Tärnö. Mitt i sommaren trafikerar M/F Anemon dagligen Matvik, Östra Bokö, Fölsö, Ekö, Joggesö, Tärnö och tillbaka. Man kan också byta båt på Tärnö och fortsätta hela vägen till Tjärö eller in till Karlshamn och ta Kustlinjen mellan Karlshamn och Karlskrona (båtbyte i Ronneby) och njuta av skärgårdens sommarprakt.
Sent på eftermiddagen paddlar vi tillbaka in mot fastlandet via Skåningaholmarna, Styrsö, Hallö och västra och östra Bokö. I Matvik har vi bestämt träff med Lennart Peters från Paddelkompaniet som har lovat att ta både oss och kajakerna tillbaka till Järnavik. Trots att man mycket väl skulle kunna paddla hela sträckan mellan Järnavik och Matvik på en enda dag är det ljuvligt att slå av på tempot och i stället njuta av allt det som finns runtomkring oss och kombinera enkelt friluftsliv med bra boende, ljuvlig mat och kokkaffe över öppen eld. När allt kommer omkring är det inte distansen som man minns utan upplevelserna längs vägen.



LÄS MER: Bo vid en fyr – magiska platser bland klippor och hav
Vilsam vandring längs Blekingeleden
Efter ytterligare en natt i Järnavik packar vi ryggsäckarna som vi har lämnat på pensionatet och ger oss av på Blekingeleden österut. Redan efter ett par kilometer slås vi av kustremsans unika variation – från ljusa sandstränder till höga höjder och härliga klippor som fortsätter rakt ut i havet. Från Järnavik till Ronneby brunn är det i runda slag 21 kilometer. Det finns ett vindskydd halvvägs vid Blanksjön om du inte skulle orka gå hela vägen. Turen är vilsam och följer stigar, grusvägar och någon snutt med asfalt genom härlig grönska och öppna betesmarker. Halvvägs passerar vi den gamla medeltida vägen Kongslijden (Via Regia) som var i drift ända fram till mitten av 1640-talet. Vi går över vackra hällar och eneklädda landskap innan Blekingeleden passerar rakt genom Runamo som under hundratals år har förbryllat forskare som varit oense om sprickbildningens ursprung. Är det runskrift eller bara helt vanliga sprickbildningar i berggrunden?
Först vid femtiden når vi Ronneby Brunnspark, en av 1800-talets största brunnsmiljöer som lockade sina första brunnsgäster redan i början av 1700-talet. Vi blir sittande i den japanska trädgården signerad landskapsarkitekten Sven-Ingvar Andersson och hans japanske kollega Akira Mochizuki. Där bland bambu, vatten och zenbuddistisk sinnesstämning är det lätt att bli ödmjuk inför naturens storhet och bli sittande i timmar.
Trots att vi bara har upplevt en bråkdel av ARK 56 samlade utbud av länkande kustleder är vi överens om Blekinges möjligheter. Än återstår två nätter i Karlskrona (man tar enkelt tåget från Ronneby Resecentrum) för att hinna njuta av världsarvets storhet från en cykelsadel. Lyckligtvis kan man både promenera, cykla, åka båt och vila i Blekinge arkipelag.
Och längta efter att komma tillbaka för att hinna se ännu mer.
LÄS MER: Paddla bland öarna i Göteborgs skärgård
RESFAKTA: BLEKINGE SKÄRGÅRD
Med tåg: Till Bräkne-Hoby och anslutningsresa med Öppen närtrafik till Järnavik. Annars tåg till Karlshamn, Ronneby eller Karlskrona. Från Stockholm byte i Alvesta och Emmaboda alternativt i Hässleholm.
Mer info: visitblekinge.se.
Planera rutterna i Blekinge Arkipelag via ark56.se eller ladda ner appen med samma namn från Appstore eller Google Play. Du beställer öppen närtrafik på telefonnummer 0455-165 00, blekingetrafiken.se.
GUIDE: BLEKINGE ARKIPELAG
SE & GÖRA
1. Marinmuseum
Ta del av den svenska marinens historia både på land och på vatten, såväl i nutid som i dåtid. Fascineras av galjonsfigurerna och kliv ombord på fullriggare och ubåtar.
Stumholmen, Karlskrona, marinmuseum.se
2. Naturum Blekinge
Upplev Blekinges natur och lär dig hitta bland naturreservat och besöksvärda naturområden.
Gymnastiken, Ronneby Brunnspark, Ronneby, lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/naturum-blekinge.html
ÄTA & DRICKA
3. Café Mandeltårtan
Precis på andra sidan Ronnebyån i höjd med Brunnshallen i Ronneby Brunnspark hittar du Café Mandeltårtan, känt för sina goda bröd – och för sina mandeltårtor.
Fridhemsvägen 2, Ronneby, mandeltartan.se
4. &Vin
En av Blekinges bästa restauranger med god mat och utsökta viner som med sitt läge ända nere vid havet i centrala Karlshamn är ett måste.
Pirgatan 15, Karlshamn, ochvin.se
5. Tjärö Restaurang
Frukost, lunch, buffé eller à la carte på bryggan på Tjärö.
tjaro.com/restaurang-cafe
SHOPPING & NÖJEN
6. Björketorps gård
Besök Sveriges gladaste bonde och köp mjölk och glass som tillverkas på gården.
Johannishus, bjorketorpsgard.se
7. Äggaboden
En härlig gårdsbutik som säljer närproducerade och ekologiska produkter i en makalös miljö. Restaurang finns också.
aggaboden.se
8. Skärgårdskraft
Ett tjugotal konstnärer ställer ut och säljer konsthantverk i det gamla Restaurationshuset på Tjurkö. Missa inte en rundtur i det stenhuggeriområdet.
Herrgården 2, Tjurkö, skargardskraft.se
BO BRA
9. Gullkråkan Pensionat
Klassisk resekänsla med egen strand där du kan paddla kajak ända fram till entrédörren. Måste förbokas!
Joggesö, gullkrakan.se
10. Eriksberg
Känn historiens vingslag i anrika Säteriet, andas in en bit av Afrika i exklusiva Safarivillan eller njut av lyxen i Mahravillan med vattenhålet utanför.
Guöviksvägen 353, Trensum, eriksberg.se
11. STF Aspö Lotstorn
Unikt boende i Aspö gamla lotstorn.
Lotsbacksvägen 20, Drottningskär, lotstornet.se
12. Kronohäktet Karlskrona
Checka in på det nyrenoverade militärhäktet på Stumholmen i Karlskrona och njut av världsarvet.
Bastionsgatan 14, Karlskrona, kronohaktet.se
LÄS MER: 64 roliga sommarutflykter i Sverige – för stora och små