Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Arholma dansbana bjuder på skönt häng.Arholma dansbana bjuder på skönt häng.Arholma dansbana bjuder på skönt häng.
1 AV 3
Du kan till och med kolla på fiskar när du sitter på muggen
2 AV 3
Arholma dansbana bjuder på skönt häng.
Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby
3 AV 3

På skärgårdsluff i Roslagen – svårslagen sommarkänsla

Häng med på skärgårdsluff i Roslagens famn – en rofylld resa med båt och cykel. I den unika skärgårdsmiljön finns museer, gårdsmejerier, kaféer och krogar, och vid dagens slut väntar boende på pensionat och vandrarhem.

Längs den gamla diligensvägen från Grisslehamn – som en gång i tiden var en del av drottning Kristinas postväg mellan Stockholm och Åbo – ligger det idylliska pensionatet Folk och fä, inbäddat i lummig grönska i Tomta by på Väddö. Här erbjuder designern Cathrine Edblad en handfull rum i anrika Mats Persgården, från sent 1700-tal.

Cathrine Edblad fixar det mesta på Folk och fä, som middagen till exempel.Cathrine Edblad fixar det mesta på Folk och fä, som middagen till exempel.Cathrine Edblad fixar det mesta på Folk och fä, som middagen till exempel.
Cathrine Edblad fixar det mesta på Folk och fä, som middagen till exempel. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Landskapet påminner om hur livet på landet en gång var. Slingriga grusvägar, betande roslagsfår och kor i hagarna, gamla mjölkpallar och faluröda boningshus med prunkande trädgårdar.

– Ja, visst är det en idyll, säger Cathrine där hon möter mig på gårdsplanen. 

I ena handen bär hon en flätad korg med ett dussintals nyvärpta ägg från de egna hönsen. Cathrine, som övertog det gamla pensionatet i vintras, värnar om det lokala och gör det mesta själv på gården – från frukostfix och eftermiddagsfika till middagsbjudningar i den nyrenoverade ladan.

– Den här våren har varit minst sagt hektisk, för att få allt i ordning inför sommaren. Pandemin har ju också ställt till det minst sagt, men nu är det full fart med gästande vandrare och cyklister som är ute på ”hemester”:

Cathrine har i stort sett fullbokat resten av sommaren. För på Folk och fä erbjuder hon endast fem varsamt renoverade rum i det äldsta huset, med klar Bullerbykänsla.

Bullerbykänsla hos Folk och fä.Bullerbykänsla hos Folk och fä.Bullerbykänsla hos Folk och fä.
Bullerbykänsla hos Folk och fä. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Två par som har hittat hit för att upptäcka Väddö och skärgården från cykelsadeln är Suzy Hammarskiöld och Carl Birck från Stocksund, tillsammans med Lidingöborna Stefan och Marianne Bager. De har just kommit tillbaka efter en heldagstur runt Arholma efter att ha tagit bilen till Simpnäs tidigt på morgonen, för att sedan ta med cyklarna ombord på passbåten.

– I morgon ska vi upptäcka Singö, där Cathrine har bidragit med sina bästa tips, berättar Carl och visar nöjt på kartan.

Jag passar på att låna en av gårdscyklarna för en tur längs Gamla landsvägen till Grisslehamn före middagen. En perfekt utflykt till ”Albert Engström-land”, med museum och ateljé ute på en klippa vid farleden. Här levde och verkade den kände konstnären och författaren i början av 1900-talet.

Kafé, glassbar och gårdsbutik

Nästa morgon, efter att ha vaknat av gårdstuppen i arla morgonstund, promenerar jag ner till bryggan för ett dopp i fjärden. Efter en välförtjänt långfrukost på gårdstunet, med äggröran från gårdshönsen som stor favorit, väntar ett besök på Väddö gårdsmejeri. Det tar drygt en kvart med bilen till Älmsta vid Väddö kanal – en minst sagt naturskön sträcka längs sundet mellan Väddö och fastlandet. Vattenleden har alltid varit en naturlig färdväg för sjöfarten, som skydd mot stormarna på Ålands hav.

På bondgården, som ligger en knapp kilometer från kanalen, finns kafé, glassbar och gårdsbutik med idel lokalproducerade ostar. Elin Edlund ystar för fullt i det lilla mejeriet och kan nöjt konstatera att deras ekologiska burgarcheddar stod som vinnare i Matverk Stockholm 2019. Elin är dotter till mjölkbönderna Hans och Yvonne Edlund, som har utvecklat gården rejält. Nu finns även Bondens glasskalas och Bonden & Burgaren nere vid stora vägen. Som besökare kan man också hänga med på kosafari och kosläpp.

Nästa stopp är Björkö och Simpnäs, där jag parkerar bilen för att ta passbåten på den kvartslånga turen över till Arholma med den mäktiga Båken i blickfånget. Det är ett imponerande byggnadsverk från 1700-talet som ser ut att vaka över ön. Den fungerade en gång i tiden som lotsutkik och sjömärke. Förra gången jag var här var för 25 år sedan, men det mesta är sig likt när jag kliver av på Norra bryggan.

Arholmas båk, från 1700-talet, sägs vara byggd av sten från Lidö slott.Arholmas båk, från 1700-talet, sägs vara byggd av sten från Lidö slott.Arholmas båk, från 1700-talet, sägs vara byggd av sten från Lidö slott.
Arholmas båk, från 1700-talet, sägs vara byggd av sten från Lidö slott. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Arholma har goda förbindelser med fastlandet – här möts öbor, fritidsboende och öluffare. Ön trafikeras även av Nord/Sydlinjen och Norra Båtlinjen under sommaren, samt skärgårdsbåtarna Sjögull och Sjöbris som kör direkt från Strömkajen i Stockholm året runt.

Arholma handel är navet som allt kretsar kring. Butiken har funnits på ön sedan 1912 och drivs av Arholma ekonomiska förening.

– Vi är stolta över att kunna ha en lanthandel som är öppen året runt, säger Lena Bolin som är inne på sitt tionde år som butiksansvarig.

Lena Bolin driver anrika Arholma handel, som funnuits på ön sedan 1912.Lena Bolin driver anrika Arholma handel, som funnuits på ön sedan 1912.Lena Bolin driver anrika Arholma handel, som funnuits på ön sedan 1912.
Lena Bolin driver anrika Arholma handel, som funnuits på ön sedan 1912. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Hon står ute på kajen och tar emot dagens leverans som just har kommit med båten– en salig blandning av livsmedel, apoteksvaror och drycker från Systembolaget. För affären är också systembolagsombud – en nog så viktig funktion.

– Sedan driver vi även ett bryggkafé med glass från Väddö gårdsmejeri i en av sjöbodarna. Och under lågsäsongen fixar vi till en kaféhörna i butiken.

Arholma – mötesplats för äventyrare och livsnjutare

Den lilla grusvägen från hamnen till Arholma Nord leder förbi den smyckade majstången med åländskt påbrå, och det som en gång i tiden var det omskrivna Ahlmans pensionat. För drygt 70 år sedan fanns här hela sex pensionat. Självklart sjöng man ”Arholmavalsen” till kaffet och punschen på glasverandan. Den skrevs redan 1913 och räknas som en klassiker bland skärgårdsvisorna.

Lätt att hitta rätt på Arholma.Lätt att hitta rätt på Arholma.Lätt att hitta rätt på Arholma.
Lätt att hitta rätt på Arholma. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Arholma Nord är en mötesplats för äventyrare och livsnjutare, beläget vid en skyddad vik nära öns nordspets. Här bor man enkelt men bekvämt i renoverade baracker med det öppna havet tätt inpå. Populärast är Stormladan, med stora dubbeldörrar ut mot havet.

Robin Westerlund, en av delägarna, håller just på att introducera familjen Davies till den kommande linbanefärden högt uppe i träden. En svindlande höghöjdsbana som man når via klätterväggen på ett gammalt kanontorn. Brian och Lina Davies har stuga på Rådmansö, och är här med sönerna Nils och Erik för att hälsa på några kompisar.

– Vi har hört talas om att linbanan ska vara något extra att prova på, säger Lina och berättar att de tidigare har testat zipline i Costa Rica.

Dags för ett äventyr i trädkronorna för familjen Davies från Stockholm.Dags för ett äventyr i trädkronorna för familjen Davies från Stockholm.Dags för ett äventyr i trädkronorna för familjen Davies från Stockholm.
Dags för ett äventyr i trädkronorna för familjen Davies från Stockholm. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Nere vid den lilla sandstranden håller en annan familj på att ge sig ut på paddelutflykt med tvåmanskajaker. 

– Vi bor på Bull-August gård och har vandrat hit. Vilken lycka att få ge sig ut när det är så här pass bra väder, konstaterar Tobias och Mari Forsberg med döttrarna Sanni och Siri.

Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Några besökare är på väg in i berget för en guidad tur genom Batteri Arholma, som i slutet av 1960-talet och närmare 30 år framåt var en av Sveriges viktigaste försvarsanläggningar. Nu är det ett museum där man kan skåda stridsledningscentralen, kök, logement och sjukhus i välbevarat skick.

anonläge på Arholma batteri.anonläge på Arholma batteri.anonläge på Arholma batteri.
anonläge på Arholma batteri. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Andra väljer att solbada på de släta klipporna efter den smakrika burklunchen med bland annat nubberöra, rökt lax från Grisslehamn och Roslagsvildsvin.

– Ja, det är en bra plats att hänga på, konstaterar Robin efter middagen med grillat lamm och salladsbuffé som njuts allra bäst ute på träverandan som vetter mot havet.

Han råder mig att kolla solnedgången från toppen av Batteri Arholma, där den stora artilleripjäsen fortfarande verkar redo att försvara landet.

Ny morgon med flödande sol. Vad passar bättre än att börja dagen med en kajaktur medan allt är stilla, för att runda kobbar och skär med två havsörnar svävande högt ovan mig? Denna förmiddag är det dags att byta logi till Bull-August gård, en halvtimmes vandring söderut. Ett populärt STF-vandrarhem sedan mitten av 1980-talet, som sedan några år tillbaka drivs av makarna Lisa och Lasse Nerlander.

Gott om gröna ytor på Bull-August gård.Gott om gröna ytor på Bull-August gård.Gott om gröna ytor på Bull-August gård.
Gott om gröna ytor på Bull-August gård. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

– Roslagen har alltid legat oss varmt om hjärtat. När Skärgårdsstiftelsen för fyra år sedan annonserade efter nya värdar tog vi chansen att flytta från Krusenberg utanför Uppsala till Arholma, berättar Lisa under en paus i städbestyren på gården.

– Våra gäster lyfter ofta fram att det är så tyst och lugnt hos oss på Bull-August. Det är ett gott betyg om något.

Att besökarna trivs handlar mycket om att det inte finns några bilar på Arholma, och endast ett fåtal flakmopeder och fyrhjulingar, menar Lisa.

– Det ger ro och lite lugnare tempo även för oss som är bofasta.

Lisa har cyklar till uthyrning, och jag passar på att trampa till Österhamn, fram till minneslunden, där en vandringsstig tar vid genom tallskogen. Den lilla hamnen bjuder på en samling välhållna båthus, som överlevde ryssarnas vilda härjningar på ön i början av 1700-talet.

Varför inte hyra cykel på Arholma?Varför inte hyra cykel på Arholma?Varför inte hyra cykel på Arholma?
Varför inte hyra cykel på Arholma? Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Österhamn påminner även om Arholmas storhetstid under senare hälften av 1800-talet. Här fanns då en stor skuthamn, där i stort sett varje gård på ön hade ett skepp för ankar. En av skepparna lade grunden till det som i dag är Österhamns pensionat – det enda som lever kvar från de gyllene pensionatsåren. Anna Mossberg Bayo och maken Atab Bayo driver pensionatet tillsammans med Annas mamma Inga Pelling.

– Det är rätt häftigt att förvalta ett arv efter mormors pappa, säger Anna när jag tittar förbi.

Hon har bakat kardemummabullar, och jag blir inbjuden på en fika i trädgården. Lisa är kock, och Atab håller bland annat helgkurser i västafrikansk dans. En bra kombination, som även har resulterat i ett samarbete med Lisa på Bull-August gård.

Framåt aftonen vankas middag på Arholma dansbana, dit jag promenerar via Arholma kyrka. Det var från början ett missionshus på Kungsholmen som flyttades hit 1928. Stigen leder vidare upp till utsiktsplatsen vid Båken, för att sedan sluta vid dansbanan, som denna sommar blivit en populär samlingsplats. 

Arholma dansbana bjuder på skönt häng.Arholma dansbana bjuder på skönt häng.Arholma dansbana bjuder på skönt häng.
Arholma dansbana bjuder på skönt häng. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Krögarbröderna Bobo Strand och Teo Doverhagen tog över i april. Visionen är en mötesplats med mat, levande musik och evenemang. Här finns fika, barhäng och en middagsmeny med variationer som Bellmanströmming, lerpottasill, ibericogris och ceviche. Och visst är det lätt att bli kvar länge, med tanke på stämningen, solnedgången och den väl kylda Arholmalagern.

Nästa dag är det dags att ta Norra Båtlinjen söderut mot Lidö. Båten går inte förrän på eftermiddagen, så det finns gott om tid att upptäcka några av öns fina vandringsstigar och stränder, med lunchmackor och äppelmust i ryggsäcken. En Väddöglass på Bryggcaféet får avsluta Arholmabesöket.

"Vilket kanonjobb jag har!" Johan Eriksson är sjökapten på Blidösundsbolaget."Vilket kanonjobb jag har!" Johan Eriksson är sjökapten på Blidösundsbolaget."Vilket kanonjobb jag har!" Johan Eriksson är sjökapten på Blidösundsbolaget.
"Vilket kanonjobb jag har!" Johan Eriksson är sjökapten på Blidösundsbolaget. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Det är mer än lugnt på båten, endast fem resenärer kliver ombord.

– Minst sagt märkligt så här i högsommartid, säger sjökapten Johan Eriksson. Men det var desto fler under gårdagen, då ett 30-tal reste norrut från Norrtälje.

Johan bor på Gräddö, och har Lidö som favorit bland öarna längs rutten.

– Kombinationen av natur, vandringsmöjligheter och en bra krog passar perfekt för en dagsutflykt.

Efter knappt en timmes färd är det dags att kliva av. Nu väntar ett dygn på Lidö, som har en gammal faluröd stolpkvarn som riktmärke. En 1800-talsklenod som påminner om när skärgårdsbönderna malde sin säd vid Lidö säteri.

Sköna Lidö väntar.Sköna Lidö väntar.Sköna Lidö väntar.
Sköna Lidö väntar. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Udda boende på Lidö

Ön är ett naturreservat mitt i Roslagen, som ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Naturen bjuder på kobbar, klippor, små badstränder och vandringsstigar. Dessutom finns här ett ekologiskt jordbruk vars betesdjur håller ängsmarker och hagar öppna. Den gamla herrgården från 1700-talet, med välbevarade kinesiska tapeter från Ostindiska kompaniets tid, är numera värdshus. Här finns boende, restaurang och kafé, som drivs av entusiasterna Hugo Olofsson och Olle Tejle. Tillsammans med energiföretaget Neste startade Hugo och Olle förra året Zero Island, ett projekt för att göra Lidö fossilfritt.

– Vi har bland annat satsat på en solcellsanläggning och på fordon som drivs med fossilfria drivmedel, berättar Hugo där han visar runt på området kring själva herrgården, vars träfasad lyser med guldgula toner i aftonsolen.

Nolla Cabin passar väl in. En liten koja med energi från solceller, spegeltak, två bäddar och panoramafönster. Ett efterfrågat boende som ger garanterad närkontakt med naturen. Även maten ingår i konceptet, med smak av skärgården och med lokala råvaror så långt det är möjligt.

Häftiga Nolla cabin på Lidö. ett minst sagt udda boende.Häftiga Nolla cabin på Lidö. ett minst sagt udda boende.Häftiga Nolla cabin på Lidö. ett minst sagt udda boende.
Häftiga Nolla cabin på Lidö. ett minst sagt udda boende. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

– Hugo och jag var även initiativtagare till Norra Båtlinjen, som drog i gång för snart tio år sedan. Det är ett sätt att utveckla turismen i mer hållbar riktning.

Middagen ute på den inglasade terrassen håller nordanvinden i schack, och menyn håller vad den lovar när det gäller råvarorna. Eller vad sägs om soppa på ramslök plockad på ön, hamburgare på kött från Lidö gård och pluma på gårdsgris från Roslagen?

Nästa dag är det dags att upptäcka ön till fots, för att bland annat kolla stormen Alfridas härjningar i de vidsträckta skogsområdena, och äta lunch på Oasen nere vid gästhamnen, för att smaka på en äkta Lidöpizza med lufttorkad skinka.

Frukostdags på Åtellet i Norrtälje.Frukostdags på Åtellet i Norrtälje.Frukostdags på Åtellet i Norrtälje.
Frukostdags på Åtellet i Norrtälje. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

Båten går först vid fyra på eftermiddagen. Så en tupplur i en av hängmattorna bör jag också hinna med före färden mot Norrtälje och en övernattning på rofyllda Åtellet, vid Norrtäljeåns mynning. I skärgården finns varken måsten eller stress – bara otroligt vacker natur.

Att luffa genom norra skärgården

Det finns flera fina båtrutter att välja mellan för din skärgårdsluff i sommartid. Nord/Sydlinjen mellan Arholma och Nynäshamn trafikerar under juni-augusti en mängd bryggor längs den 70 sjömil långa sträckan. 

Du kan även resa med anrika s/s Blidösund från Stockholm till Norrtälje på fredagar, med hemresa söndag, fram till 16 augusti. 

Till Arholma och Lidö kan du även ta dig med båtarna Sjöbris och Sjögull från Strömkajen i Stockholm – en linje som går året runt. 

Passbåten Monsun går från Simpnäs på Björkö till Arholma, med flera turer om dagen. 

Du kan även nå Lidö och grannön Fejan med Waxholmsbåt från Räfsnäs brygga.

Havsfärden i reportaget gick med passbåt från Simpnäs till Arholma, med byte till Norra Båtlinjen mot Lidö och Norrtälje. Efter en sista natt i Norrtälje tog reportern Norra båtlinjen tillbaka.

Mer info: waxholmsbolaget.se, norrtalje.se/norrabatlinjen 

GUIDE TILL ROSLAGEN

SE & GÖRA

1. Museum och vikingaled, Grisslehamn

Det är nära till Grisslehamn från Folk och fä, så hyr en cykel på pensionatet och trampa Gamla landsvägen i en halvtimme till den populära skärgårdsorten. Kolla Albert Engström-museet och konstnärens stilfulla ateljé längst ut på en klippa. Eller varför inte vandra en sväng längs Vikingaleden, som passerar Folk och fä.

Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

2. Försvarsanläggning & zipline, Arholma

Upptäck Arholma till fots eller med cykel på ön som är norra skärgårdens sista utpost mot Åland. Kolla den gamla försvarsanläggningen Batteri Arholma med guide - en spektakulär tur in i vindlande bergrum. Eller varför inte testa zipline högt upp i trädkronorna för att sedan paddla ut på öppet hav? Cykeluthyrning finns vid Arholma Handel, Bull-August gård och Arholma Nord.

3. Stormfällning som fascinerar, Lidö

På Lidö, som ägs av Skärgårdsstiftelsen, är det definitivt värt att vandra runt ön, både för naturens skull och för att studera stormen Alfridas verkningar som har gjort stort avtryck på ön. Kanonberget på öns nordöstra udde är en nyligen nedlagd försvarsanläggning där en kanon lämnats kvar. Toppen bjuder på en häftig utsikt mot Havssvalget och öppet hav. Varva med en tur med roddbåt eller kajak, som finns att hyra.

Vandringen runt Lidö bjuder på vida vyer.Vandringen runt Lidö bjuder på vida vyer.Vandringen runt Lidö bjuder på vida vyer.
Vandringen runt Lidö bjuder på vida vyer. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

ÄTA & DRICKA

4. Väddö gårdsmejeri, Kröns trädgård, Simpnäs hamncafé

I Älmsta finns en hel del matnyttigt att göra, som ett besök på Väddö gårdsmejeri med Glasskalas och Bonden & Burgaren. Här finner du även Kröns trädgård, där du kan handla växter och samtidigt njuta av omgivningarna med en lunch eller fika på Kröns kök. Och på vägen mot Arholma är det läge att ta en fika på Simpnäs hamncafé.

5. Arholma dansbana

Med öns bästa spanarläge kan du njuta av både fika och skärgårdsinspirerad mat med utsikt över hamnen och havet. Eller varför inte hänga i baren, med en Arholmaöl från Västergården bryggeri utanför Norrtälje? Lokalt så det förslår!…

Smakstart på Arholma dansbana, med vy över Norra bryggan.Smakstart på Arholma dansbana, med vy över Norra bryggan.Smakstart på Arholma dansbana, med vy över Norra bryggan.
Smakstart på Arholma dansbana, med vy över Norra bryggan. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

6. Den gyllene räven

Restaurangen Den gyllene räven vid hamnpromenaden i Norrtälje är en nykomling som överraskar. Kött, fisk och grönt med viss asiatisk touch. Uteserveringen bjuder på ett perfekt spanarläge, med den gamla ångbåten s/s Norrtelje som närmaste granne.

BO BRA

7. Folk och fä

Folk och fä i Tomta by erbjuder en handfull rum i klart lantlig miljö. Möjlighet att boka middag. Dubbelrum med frukost från 1 150 kronor.  

8. Arholma Nord

På Arholma Nord övernattar du med klart havsnära läge. Boende i renoverade militärbaracker och stugor. Dubbelrum med frukost från 1 095 kronor.

9. Bull-August gård

Bull-August gård, med bagarstuga och smal gårdslänga, är en klassiker på Arholma. Perfekt för familjer, endast 800 meter från hamnen. Samtliga rum har delad dusch och wc. Dubbelrum med frukost från 1 000 kronor, STF-medlemmar har rabatt. 

Idyllen på Bull-August gård.Idyllen på Bull-August gård.Idyllen på Bull-August gård.
Idyllen på Bull-August gård. Foto: Cenneth Sparby / Cenneth Sparby

 

10. Österhamns pensionat 

Arholma var en gång i tiden en pensionatsö av rang, där Österhamns pensionat lever kvar. Det har varit i familjens ägo sedan 1923. Bo i stilfull skärgårdsvilla med möjlighet till middag om du så önskar. Dubbelrum med frukost 1 340 kronor.

11. Nolla Cabin

Nolla Cabin är det mest udda boendet på Lidö. Stugan drivs av solceller och har panoramafönster ut mot äng och hav. Dusch och wc i grannhuset. En natt kostar 1 995 kronor inklusive frukost. Annars kan du hyra stuga för fyra personer för 1 995 kronor/dygn eller bo på värdshuset med delad dusch och wc för 1 195 kronor för två personer.

12. Åtellet

Åtellet ligger vid Norrtäljeåns mynning, några minuters promenad från Norra Båtlinjens brygga. Ett stilfullt trähotell med skärgårdskänsla. Uteservering vid åkanten och rum med balkong om man vill. Dubbelrum med frukost från 1 590 kronor.

Mer info

I guideboken ”Vandra i Stockholms skärgård” utgiven av Calazo förlag får du fina vandringstips och annan matnyttig info. Kolla även visitroslagen.se.

 

LÄS MER: Övernatta i Stockholms skärgård – bästa hotellen
LÄS MER: 6 natursköna och spännande öar i Sverige du kan semestra på