1 av 4: Om du är ute efter billiga hotell ska du undvika dessa dyra misstag.
Ur fångsten med siklöja ska den åtråvärda Kalixlöjrommen utvinnas.
2 av 4: Ur fångsten med siklöja ska den åtråvärda Kalixlöjrommen utvinnas. Foto: Linda Romppala / LINDA ROMPPALA
Janne Stenman visar upp en hon- och hanlöja. Honlöjan till vänster är tjockare än hanlöjan på grund av rommen.
3 av 4: Janne Stenman visar upp en hon- och hanlöja. Honlöjan till vänster är tjockare än hanlöjan på grund av rommen. Foto: LINDA ROMPPALA
Gita Isaksson håller upp Kalixmackan i all sin prakt.
4 av 4: Gita Isaksson håller upp Kalixmackan i all sin prakt. Foto: Linda Romppala / LINDA ROMPPALA

På jakt efter Kalix guld: Löjromssafari i Bottenviken

Under några få veckor varje höst pågår ett intensivt fiske i Sveriges nordligaste skärgård. Det är siklöja som fiskas, och dess åtråvärda rom njuts över hela världen. Vi följer med på en löjromssafari som ger oss nya perspektiv på det norrländska guldet. 

Malin Hefvelin

Det är så tidigt att det nästan gör ont i kroppen. Iförda enorma skoteroveraller ovanpå våra stockholmsvinterkläder tar vi sikte på Storöns spets. Solen har just gått upp bakom trädtopparna, men de stora trålarna har redan varit ute på sjön i flera timmar. Vi är på löjromssafari i Bottenviken, Sveriges nordligaste skärgård.

I kustbyn Pålänge utanför Kalix driver Janne Stenman och Gita Isaksson Land & Strand, ett upplevelsebaserat turistföretag som erbjuder löjromssafari.  

– Vi har sett en ökad turism kring löjrommen de senaste åren, berättar Janne. Först kom kockarna som var nyfikna på och ville lära sig allt om löjrommen. I dag har vi många kompisgäng och företagsgrupper som kommer upp på hösten för löjrommens skull.

Mat lagad på lokala ekologiska råvaror

Ett stort miljötänk genomsyrar hela upplevelsen i allt från ekostugor med isolering av naturmaterial och returpapper, till hemlagad mat på lokala, ekologiska råvaror. 

– Vi gör våra gäster delaktiga i den gamla traditionen som vi är uppväxta, berättar Gita. Samtidigt för vi in nya tankar som har utvecklat det gamla. Vi har en ambition att bjuda på upplevelser ur vår vardag som är på riktigt, och skapa minnen som stannar kvar länge. 

LÄS MER: 12 skäl att älska Norrbotten 

Det färdiga resultatet - en burk löjrom. Foto: Linda Romppala / LINDA ROMPPALA

Kalix skärgård är en de minst exploaterade i Sverige, och det beror till stor del på att många holmar ägs av Domänverket och enbart används för skogsproduktion. Här finns bara några enstaka stugor, de flesta är placerade på öarnas norrsida för att hålla förråden svala. Hit åker Gita och Janne för att plocka bär, hjortron, hallon, blåbär och havtorn. Den sistnämna ska gärna få frysa innan den används, så Janne brukar klippa av de taggiga grenarna och lägga i frysen för att sedan skaka av bären. Ute på öarna växer också massor av matsvamp, och man kan få se både ren och älg här.

Brynolf Lindgren är en av dem som fortfarande ägnar sig åt det småskaliga löjfisket. Han har fiskat i skärgården i över 60 år och i dag är han ute med sonen Alexander. De två är redan klara med att ta upp sina skötnät, för som Brynolf själv säger: 

– Det som man inte påbörjat före klockan fem på morgonen är inte värt att göra. 

De få små siklöjorna de lyckats få i dag skakas loss från näten av en maskin som står mitt på däck under ett öronbedövande ljud.

– Det här är verkligen ett småskaligt fiske. Särskilt i dag, skrattar Alexander när han ser det magra resultatet och konstaterar att de lika gärna kunnat stanna hemma. 

Norrlandsälvarna skapar världens största bräckvattenskärgård

Bättre går det för byns bagare som tillfälligt stängt butiken för att fiska i stället. Det glittrar och plaskar i nätet av småfisk som han dragit in med mankraft för att sedan skaka ur näten på land.

Janne Stenman har tagit med oss till första parkett varifrån vi ser trålbåtar i par som finkammar Storöfjärden i hopp om den stora fångsten av havets guld. Vi sitter i solen och äter klådda (mjukt norrbottniskt tunnbröd bakat med potatis) med smör och ingefärsgravad lax och dricker kokkaffe som vi värmt på en öppen eld vid vattenbrynet. Kalixlöjrommens unika smak har sitt ursprung just här. Högst upp i Bottenviken skapar de mäktiga Norrlandsälvarna världens största och unika bräckvattenskärgård. Just precis här, där älven möter havet, kan siklöjan överleva med särskilda växter och organismer som ger löjrommen dess unika smak. Jag sörplar i mig en munfull fjärdvatten direkt från strandkanten, det smakar friskt med ett stråk av sälta och mineraler. Janne har ätit en ansenlig mängd löjrom genom åren, och menar att han känna skillnad på Kalixlöjrommen och löjrom fiskad på någon annan plats i Sverige. Ute på Rånöfjärden har de stora trålbåtarna lodat hela natten för att hitta löjstimmen. Nu glider de sakta fram över fjärden två och två bredvid varandra, förenade av den enorma trålen, håven som släpar bakom och fångar upp allt i sin väg. 

Janne föreslår att vi håller Kalixtempo, så det blir både påtår och tretår innan vi ger oss av. I hamnen på Storön möter vi upp trålaren Irene när hon anländer för att lossa dagens fångst. 

LÄS MER: Fiska skreitorsk i Lofoten 

Kaffet kokar strax i Janne Stenmans gamla plåtkanna. Foto: Linda Romppala / LINDA ROMPPALA

I dag blev det drygt fyra ton löja, något som kommer resultera i cirka 60 kilo färdig löjrom så småningom. Väl i hamn är det snabba puckar som gäller, det får inte ta mer än en timme från kajen till att fisken kommer till klämbodarna på land. 

I renseriet hos Roger Andersson arbetar också många av byns ungdomar och pensionärer under de intensiva veckorna, och de är en viktig del av berättelsen om löjans färd från hav till bord. Kvickt och effektivt sorterar Awong Kontong och hennes kolleger ut enstaka abborrar och snorgärsar, liksom de romlösa hanlöjorna. 

Själva klämningen av den känsliga löjrommen måste fortfarande göras för hand. Hon spräcker upp buken och klämmer ur rommen med ett vant handlag. Och nu ser vi med egna ögon varför löjrom är så dyrt; i varje fisk finns bara en ynka tumnagel gyllengul rom. I renseriet kan man också få pröva att klämma fram löjrommen själv. Det är inte så enkelt som det ser ut, handlaget kräver mycket övning. 

Kalixlöjrom en av Sveriges sex skyddade specialiteter

Sverige har i dag sex regionala specialiteter som har skyddad ursprungsbeteckning i EU; förutom Kalixlöjrom är det upplandskubb, gotländskt hånnlamb, bruna bönor från Öland, skånsk spettekaka och sveciaost. Det innebär att produktion och beredning av produkten sker inom ett avgränsat område. Produkten ska också ha producerats under minst 30 år. Syftet är bland annat att hjälpa konsumenter att förstå de skyddade produkternas särart. Kalixlöjrom var den första produkten att få skyddad ursprungsbeteckning. Bara 40 lokala producenter får använda namnet Kalixlöjrom. En del röster har höjts som menar att det fiskas för mycket och att löjbeståndet är i fara. Samtidigt är efterfrågan stor och priserna har skjutit i höjden.

Tidigare blev merparten av fisken djurfoder, men allt fler fiskare har börjat ta hand om löjan, som faktiskt är en delikatess. Norrbottens Fiskareförbund har ifjol själva bestämt att reglera fisket genom att senarelägga starten av fisket med en vecka och korta trålningstiden varje dag. Havs- och vattenmyndigheten har även infört maxbegränsning av total mängd fångad fisk under hela säsongen för att skydda löjan. 

LÄS MER: Upptäck skönheten i norra Sverige – 11 tips! 

Tunnbröd från bagarstugan i Pålänge passar bäst till Kalixlöjrom. Foto: Linda Romppala / LINDA ROMPPALA

När man äter löjrom på Kalixvis så serveras den i ett generöst lager på rikligt smörat hårt tunnbröd, och så lite hackad lök på toppen. Enkelt och mycket gott. På löjromssafari får man utforska alla aspekterna av denna magnifika smörgås, så före middagen tar Gita med oss in i broderns och svägerskans bagarstuga i Pålänge. 

Här kavlar Gunnel Isaksson degen till lövtunna brödrundlar, och skickar in dem i ugnen med en professionell snärt med brödfjölen. Det måste gå fort för att hålla värmen konstant. Arbetet i bagarstugan har nästan något meditativt över sig, att repetera de inövade momenten ger en trygghet när det stormar i världen utanför, menar Gunnel. Hennes tunnbröd är så populärt att hon har svårt att hinna med, trots att hon främst bakar till familj och vänner. 

– Jag har rejält med kryddor i vår deg, fänkål, anis och mald koriander ska det vara för att få till den rätta smaken, säger Gunnel. Det är då det matchar löjrommen bäst. 

”Vi har löjrommen, renen, bären, mandelpotatisen och rödingen”

Efter den upplevelsen är det dags för ett besök i en annan sorts bakstuga. Ingen resa till Norrbotten är ju komplett utan bastubad och dopp i älven. Bastun är vedeldad och byggd ovanför puben på Land och Strand, med utsikt över grantopparna. Vi väljer dock att byta ut älven sju kilometer bort mot jacuzzin som ligger runt hörnet och som håller en betydligt behagligare temperatur.

Nybastade och skönt varma tar vi del av ett smörgåsbord med lokala delikatesser som Gita dukat upp i storstugan. Stekt löja, löjterrin, inlagd löja, löjpaj och friterad löja med aioli är några av rätterna, liksom en stor skål med färsk löjrom. 

– Vi serverar mat som det är någon mening med. Mat som är lagad med kärlek och lokala råvaror dominerar, berättar Gita.

Gita menar på att områdets råvaror, från köttet till jordgubbarna och morötterna, håller extra hög kvalitet tack vare de långa, ljusa sommarnätterna.

– Det är det som är eljest med Norrbotten. Vi har en position på världskartan som är makalöst intressant, med råvaror från fjäll till kust. Vi har löjrommen, renen, bären, mandelpotatisen och rödingen – råvaror som imponerar på vilken foodie som helst. 

Löjrommen har satt Kalix på turistkartan

Framåt kvällen tar vi en sväng in till Kalix.

– Kalix är Sveriges mest centrala ort, menar Janne. Här finns två internationella flygplatser i närheten, Kallax och Luleå, och E4:an går rakt genom staden!

Det kanske stämmer, men Kalix är ändå inte någon metropol precis. Staden ligger visserligen naturskönt vid vattnet och huserar några få restauranger och barer. Men det är omgivningarna och naturen som främst lockar turisterna hit. Vill man festa så är det snarare till Luleå man åker. 

Löjrommen har definitivt satt Kalix på turistkartan, och efter två dagars intensivkurs som bottenviksfiskare förstår jag ännu bättre hur speciell den eftertraktade rommen är. I väskan har jag med mig fem 200-gramsburkar fryst löjrom. Det blir många goda smörgåsar, det. 

LÄS MER: Magiska upplevelser på tågluff norr om polcirkeln 

RESA HIT: KALIX

Tåg: Åker du tåg så hoppar du av i Luleå och fortsätter med buss de sista åtta milen. Det är främst SJ som trafikerar Norrland, www.sj.se 

Flyg: Kallax i Luleå är närmaste flygplats, flygtid från Stockholm cirka en timme. Från flygplatsen finns flygtaxi till centrum som också tar ungefär en timme. 

Bästa tid: Löjrommen fiskas fem dagar i veckan i fem veckor mellan 20 september och 20 oktober varje år.

Ta dig runt: Enklast är att köra egen bil. 

Läs mer: www.kalix.se

Världens nordligaste bräckvattenskärgård

Högst upp i Bottenviken skapar de mäktiga Norrlandsälvarna världens största och unika bräckvattenskärgård. Från nationalälvarna Torneälven, Kalixälven, Piteälven samt Luleälven tillförs stora mängder friskt, mineralrikt vatten som ger siklöjan dess särpräglade fortplantningsmiljö. Siklöjans föda består av planktoniska kräftdjur och insektslarver som följer med älvvattnet ut i kustområdet.

Kuststräckan från Skellefteå i söder till Haparanda i norr är oerhört vacker med fler än 4000 öar och en säregen flora och fauna. Under hela året finns möjlighet att delta i spännande aktiviteter inramade av naturen. Många av öarna är obebodda.  

Kalixlöjrom eftertraktad specialitet

I Kalix förekom löjfiske redan på 1400-talet, men löjrommens historia är betydligt kortare än så; det var först på 70-talet som efterfrågan på löjrom översteg den på löjan själv. Kalixlöjrommens riktiga uppsving kan härledas till 2007. Då fick nämligen Kalixlöjrommen EU:s geografiska ursprungsskydd, och får bara säljas under namnet Kalix om den är fiskad av certifierade fiskare i Kalix skärgård. Klassificeringen har öppnat för en större efterfrågan, men också för en ökad besöksturism i Bottenviken. Löjrommen från Kalix säljs sorterad på olika storlekar, anpassade efter tycke och smak: Primium är från löjfiskets första dagar. Romkornen är små med en mycket fast struktur. Classic kommer från hjärtat av skörden. Kan också vara en blandning av alla tre kornstorlekar. Matura är från säsongens sista fiskedagar och ger en mogen rom med stora korn som även kallas prickrom. 

GUIDE: 6 TIPS TILL UPPLEVELSER RUNT KALIX

SE & GÖRA

1. Löjromssafari – bli bottenviksfiskare för en dag 

Land & Strand i Pålänge arrangerar löjromssafari under hela löjromsperioden. Visning av både skötfiske med nät och trålning. Besök i klämbodar och bagarstuga ingår, liksom frukost, lunch och löjromsmiddag. 

www.landochstrand.se

2. Hästskjuts – åk häst och vagn genom Bottenvikens kustland

Åk med hästskjuts genom granskogen i Bottenvikens kustland. Njut av mat och dryck tillagad över öppen eld. 

www.nordiclapland.com

3. Kajak och fatbikes – ta dig fram för egen maskin

Cykla längs stigar och genom terrängen på bekväma fatbikes, eller hyr kajaker och stig i land på obebodda öar i skärgården. Nordic life experience anordnar även guidade turer.

www.nordiclifexp.se/

BO BRA

4. Land & strand – ekostugor och hemlagat

Erbjuder boende i moderna prisbelönta miljöbyggda fembäddstugor i byn Pålänge vid kusten utanför Kalix. Helpension ingår. landochstrand.se

5. Nordic Lapland Camp & Resort – naturnära boende

Boende med hotellstandard, stugor för uthyrning samt camping på Frevisören i Båtskärsnäs. Gästhamn, restaurang, aktiviteter, pool och havsbad. nordiclapland.com

SHOPPING

6. Fabriksförsäljning – handla löjrom till Kalixpris

Efter en löjromssafari vill man ju gärna ha med sig lite studiematerial hem, och här på plats är den billigare. I Kalix ligger den största producenten Guldhaven Pelagiska som har fabriksförsäljning under löjromssäsongen. 

Adress: Energivägen 3, Kalix, www.guldhaven.se

LÄS MER: 5 magiska platser att uppleva midnattssol på