Vem hade kunnat ana att Sandstranden vid Bjärby ligger i Sverige!?
Vem hade kunnat ana att Sandstranden vid Bjärby ligger i Sverige!? Foto: Tindra Englund

Ölands guldkorn – för dig som vill ha lugn och ro

Spännande borgar, romantiska promenadstråk och hemliga stränder. Öland har så mycket mer att erbjuda än turisttäta Böda Sand. Här får du tio tips på mindre kända platser som älskas lite extra av öborna själva. 

Semesterparadiset Öland ligger många svenskar, inklusive kungafamiljen, lite extra varmt om hjärtat. Broförbindelsen gör ön betydligt mer lättillgänglig än systerön Gotland och här finns såväl mängder av loppisar, kaféer och restauranger, som alvarmark, unika skogar och vita sandstränder. 

Under sommaren 2020, då coronapandemin tvingade svenskarna att stanna inom landets gränser, vallfärdade folk till Öland och de populäraste turistmålen fylldes snabbt. Även om situationen inför semestern 2021 ser betydligt bättre ut gör sig ön nu än en gång redo för att ta emot rekordmånga besökare och samtidigt hjälpa dem att hålla avstånd. 

Flera av öns populäraste restauranger och kaféer har därför utvidgat sina uteserveringar och Mörbylånga kommun (som är den södra av öns två kommuner) har lagt in en funktion i sin kommun-app som visar hur välbesökta deras badplatser är i realtid. 

För den som vill undvika de största turistansamlingarna finns det som tur är en uppsjö av mindre stränder och andra smultronställen på den 14 mil långa ön. Vad sägs om en romantisk picknick i solnedgången med öns bästa utsikt över Kalmarsund, ett dopp i ett azurblått kalkbrott eller en utflykt till en historisk skräckborg? 

I den här guiden har jag som åretruntboende och ingift ölänning sammanställt några av ölänningarnas egna favoritplatser och jag är säker på att du bland dem kommer att kunna hitta dina egna guldkorn. 

1. Horns Kungsgård, Byrum

I naturreservatet Horns Kungsgård finns i stort sett samtliga av de öländska naturtyperna representerade och därmed en mångfald av både växter och djur. Naturreservatet i sig är självklart ett givet besöksmål för den riktigt naturintresserade, men även soldyrkare på jakt efter en unik strand gör klokt i att stanna till här. Nedanför den blåeldstäckta klinten gömmer sig nämligen en sandstrand som märkligt nog ofta är ganska folktom. I norr slutar stranden i dramatiska klippformationer och i söder ligger några välbevarade gamla sjöbodar i sten. De krokiga träden i kombination med klapperstenen och den vittrade stenmuren för tankarna till lägereldarnas och sagornas tid. Glöm inte att medta egen picknickkorg för inget fika finns att köpa i närheten och när du väl hittat den här platsen kommer du att vilja stanna kvar – länge!
Hitta hit: Från Byrum kör du söderut längs Stenkusten och stannar vid naturreservatets parkeringsplats. Därifrån följer du stigen ner mot havet. 

Naturreservatet Horns Kungsgård är värt både ett och två besök i sommar. Missa inte den magiska stranden nedanför klinten. Foto: Tindra Englund

2. Källa gamla kyrka, Källa

Ölänningarna kristnades i slutet av 1000-talet och i samband med detta byggdes även den ursprungliga kyrkan i Källa. Den ursprungliga kyrkan uppfördes i trä strax intill en tidigare offerkälla som helgats åt S:t Olof. Drygt hundra år senare brann den ner och i dess ställe uppfördes den stenkyrka som nu står på platsen. Först i slutet av 1800-talet bedömdes kyrkan som alltför nedgången och omodern och övergavs då av gudstjänstbesökarna till förmån för den nya kyrkan som byggdes i Källa. Kvar blev de vackra gamla gravhällarna som står huller om buller på södra delen av kyrkogården. Den äldsta bevarade gravhällen är från 1100-talet och den yngsta från mitten av 1800-talet och de visar på ett intressant sätt hur gravarna förändrades under århundraden. I dag är kyrkan ett populärt och mycket fridfullt utflyktsmål, inte minst om våren då den skira nya grönskan skapar en dramatisk konstrast mot de gamla och sakta vittrande stenarna.
Hitta hit: Följ vägen mot Källa hamn så hittar du kyrkan på vänster sida. 

Källa gamla kyrka har en speciell plats i ölänningarnas hjärtan och om sommaren hålls här även många bröllop. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

3. Ismantorps fornborg, centrala Öland

Till skillnad från många av de andra fornborgarna på Öland ligger Ismantorps borg väl dold, djupt inne i Mittlandsskogen. Kanske är det därför som relativt få turister hittar hit, till Ölands bäst bevarade och största fornborg. Trots att borgen i dag ligger i ruiner är det lätt att bli imponerad av dess storlek och avancerade utformning. Arkeologerna tror att den uppfördes runt år 200 med ett romerskt härläger som förlaga och sedan användes till drygt år 600. Under denna tid anlitades många ölänningar som legoknektar i romarrikets arméer och återvände hem till ön med stora rikedomar. Borgen omges av mäktiga gamla ekar och i anslutningen till borgen ligger även en liten söt kaffestuga som serverar fika under sommarmånaderna. Om denna är stängd, eller om ni är sugna på något matigare, rekommenderas i stället ett besök på det närbelägna Ölands museum ”Himmelsberga” där det alltid serveras en uppsjö av hembakade godsaker.
Hitta hit: Från parkeringen följer man en välskyltad liten stig 350 meter genom skogen. 

Ismantorps borg kallas ibland skämtsamt för Ölands "Angkor wat" och när du närmar dig borgen via den djungelliknande skogsstigen förstår du varför. Foto: Tindra Englund

4. Bjärby badplats, Runsten

Denna lilla pärla är älskad av alla som bor på centrala Öland. Precis nere vid havet finns en enkel camping som sköts av Runstens Bygdegårdsförening och under sommaren driver de även en kiosk med glassförsäljning. Under 2021 har det skrivits mycket om stranden i lokal medier då nya riktlinjer från länsstyrelsen riskerade att göra den otillgänglig för allmänheten. Men tack vare ett stort engagemang lutar det nu åt att vägen kommer att vara öppen även i framtiden. Tur är väl det för sandstranden här är superfin, vit och långgrund. Vattnet är härligt kristallblått och inbjuder alltid till ett dopp även om det ofta är betydligt svalare här än på västra sidan. Norr om badplatsen finns även ett hundbad. Precis nere vid stranden finns en parkeringsplats som sköts av bygdegårdsföreningen och det kostar 20 kronor per dag att parkera där.
Hitta hit: Den lilla vägen ner till badet är privat och kan vara svår att hitta, men den går ner åt öster mitt i mellan Runsten och Lerkaka. 

Sandstranden vid Bjärby är en av Ölands absolut finaste och under sommaren finns både en glasskiosk och camping precis intill. Foto: Tindra Englund

LÄS MER: Ölands 6 bästa campingplatser 2021 – här finns något för alla 

5. Sandbergen, Stora frö

Om ni vill ha en romantisk dejt i solnedgången då ska ni bege er till Sandbergen med en fullpackad picknickkorg. Här stupar de branta sandbankarna ner i Kalmarsund och det finns möjlighet till en vacker promenad längs havet, tills ni hittar en perfekt liten strand som ni får ha helt för er själva. Lagom till solnedgången klättrar ni sedan åter upp för trappan och slår er ner med er picknickkorg med utsikt över hela Kalmarsund. Sandbergen är kanske mest känt för att området runt den gamla dansbanan brukar vara platsen för reggaefestivalen Öland Roots, men på grund av coronapandemin är festivalen inställd även i år och har i stället ersatts med ett gäng mindre spelningar. För den äventyrlige går det även fint att hänga upp sin hängmatta i de höga tallarna och somna till havets brus.
Hitta hit: Kör till Stora frö och parkera vid Dansbanan. Därifrån går vackra stigar längs med havet hela vägen till Mörbylånga. 

För den som vill se solen gå ner över Kalmar sund finns ingen bättre plats än Sandbergen. Foto: Tindra Englund

6. Sandby borg, Södra Sandby

I den här borgen skedde för 1500 år sedan en av historiens mest brutala massaker. Arkeologerna har hittat resterna av mördade män, pojkar och spädbarn och vissa av kropparna tycks ha skändats. Kvarlevorna har hittats tillsammans med ägodelar och kropparna tycks ha blivit lämnade där de fallit, utan att begravas. Exakt vad som skedde i borgen, varför de här människorna mördades och vart kvinnorna tagit vägen, är det ännu ingen som vet. Utgrävningarna av borgen påbörjades först 2010 och har sedan dess pågått i liten skala, men på grund av de unika fynden har massakern blivit en världsnyhet.
Hitta hit: Borgen ligger på sydöstra Öland och strax söder om Södra sandby, precis innan kurvan, går en liten väg över betet ner till parkeringen vid havet. Därefter får man gå en liten bit längs stranden för att komma till borgen.  

Sandby borg är skräckborgen som blivit internationellt känd för de makabra fynd som gjorts här. Det sägs att tidigare generationer varit noga med att hålla sig borta från denna hemsökta plats. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

7. Bläsinge strand och hamn

I hamnen ligger ännu några fiskebåtar kvar och påminner om en svunnen tid då fisket var en av Ölands viktigaste näringar. Här kan man strosa runt och kika på de fina gamla fiskebodarna och redskapen och om sommaren finns här även en liten restaurang. Vid hamnen finns dessutom fina ställplatser för husbilar med en härlig utsikt över havet. Strax söder om hamnen finns ett större område med ännu fler ställplatser och här finner du även Bläsinge strand, en lång och långgrund sandstrand. På hemvägen kan du passa på att stanna till i byn för att köpa med dig fantastiska ekologiska grönsaker från någon av de små gårdsbutikerna längs vägen. Eller kanske boka in dig för en omgång padel på den lokala padelbanan?
Hitta hit: Bläsinge ligger längs kusten på sydöstra Öland.  

Länge var fisket en av de viktigaste inkomstkällorna på Öland och i Bläsinge finns en liten bit av det gamla Öland bevarat. Foto: Tindra Englund

8. Penåsa, Kastlösa

Vandringen till Penåsa går över Stora alvaret och genom en naturskön skog. Byn övergavs 1844 och gårdarna såldes då till Bjärby och Kastlösa byamän. Sedan dess har den artrika skogen vuxit upp kring de kvarlämnade husgrunderna och stenmurarna. Här finns flera grillplatser med tillhörande ved och vindskydd och för de boende i trakten är den övergivna byn ett populärt utflyktsmål både sommar och vinter. För den som är sugen på en längre promenad går en stig från ödebyn som ansluter till Mörbylångaleden, platsen är även mycket populär bland fågelskådare.
Hitta hit: Om du kommer norrifrån så håll utkik efter naturreservatskylten strax efter kyrkan i Kastlösa. Följ vägen några kilometer över Stora alvaret och parkera vid toaletterna. Därefter fortsätter du till fots ytterligare några hundra meter längs ”Mörbylångaleden”. Penåsa ligger sedan på höger sida.

I ödebyn Penåsa finns det alltid ved att tillgå för den som vill grilla och även flera fina vindskydd för övernattning. Foto: Tindra Englund

9. Oldergaarden, Triberga

I Triberga hittar man flera lokala konstnärer. En av dem är Robert Oldergaarden, glaskonstnären som inrättat en glashytta i släktgården från 1700-talet. I samband med skördefesten bjuder Oldergaarden varje år in till musik, mat och eldkonst och hyttan har därmed blivit en naturlig samlingsplats för många ölänningar. Men även under sommaren håller hyttan öppet och för den nyfikne anordnas corona-anpassade glasblåsarkurser. Robert Oldergaarden tog över släktgården för 15 år sedan och i dag tillverkas drygt 1000 unika pjäser per år i hyttan.
Hitta hit: Havtornsgården ligger i norra delen av byn Triberga och Oldergaarden i den södra delen. 

Glaskonstnären Robert Oldergaarden inspireras ofta av vikingatiden. Ett av hans senaste verk är "Röde orms hjälm". Foto: Tindra Englund

10. Kalkbrottet Grönhögen

Längst ner på södra Öland hittar man öns kanske mest spännande badplats. I det gamla kalkbrottet skiftar vattnet i turkost och azurblått och klipputsprången lockar till hopp. Omgivningarna kan till en början ge ett ogästvänligt intryck, men följ stigen genom öppningen i gallret och fortsätt ner för trappan så lovar jag att du inte blir besviken. Även om det finns en smal stenstrand är detta tyvärr inte en lämplig badplats för de minsta, men bland tonåringarna gör den i stället garanterat succé, inte minst för dess instagramvänlighet. Hitta hit: Kommunen har gjort i ordningen en parkeringsplats på vägen in mot Golfbanan i Grönhögen och därifrån finns en skyltad stig till kalkbrottet. 

I Grönhögens kalkbrott blir det turkosa vattnet varmt lite fortare än i havet och lämningarna från industritiden utgör en cool bakgrund för äventyrliga badare. Foto: Tindra Englund

Text och foto: Tindra Englund

LÄS MER: Sommarens måsten på Öland – från Allvaret till Äleklinta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande