Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa>Sverige

Publicerad 11 okt 2017 08:37

Nya listan: Sveriges 15 vackraste städer 2017

Sveriges vackraste stad är Sundsvall.

Sveriges vackraste stad är Sundsvall.

1/9

Foto: ÅSA GRIP / SUNDSVALLS TURISTBYRÅ

Domkyrkan i vackra Lund.

Domkyrkan i vackra Lund.

2/9

Foto: TOMAS NYBERG / KVP

Örlogsstaden Karlskrona är en svensk pärla.

Örlogsstaden Karlskrona är en svensk pärla.

3/9

Foto: PERNILLA NORLIN/EXPRESSEN

Det pampiga kallbadhuset är Varbergs stolthet.

Det pampiga kallbadhuset är Varbergs stolthet.

4/9

Foto: MIKAEL PILSTRAND

Norrköping – forsande vatten bland pittoreska industribyggnader.

Norrköping – forsande vatten bland pittoreska industribyggnader.

5/9

Foto: SHUTTERSTOCK

Vadstenas stadskärna är välbevarad.

Vadstenas stadskärna är välbevarad.

6/9

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ännu en vacker trädstad, Eksjö.

Ännu en vacker trädstad, Eksjö.

7/9

Foto: Fotolia

Vacker belägna citadellet i Landskrona.

Vacker belägna citadellet i Landskrona.

8/9

Foto: HÅKAN RÖJDER

Lilla Hjo är alldeles förtjusande.

Lilla Hjo är alldeles förtjusande.

9/9

Foto: SHUTTERSTOCK

Sverige har många vackra städer.

Visby, Lund och Ystad är några som ofta hyllas.

Men den senaste omröstningen i frågan fick en riktig uppstickare som vinnare.

Här är Sveriges 15 vackraste städer.

Facebookgruppen och den ideella föreningen arkitekturupproret.se har tagit som sin uppgift att arbeta "för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer".

Nyligen utlyste man en omröstning om landets vackraste stad. Här är listan, inklusive föreningens motiveringar stad för stad:

1. Sundsvall (1 912 röster)

När Sundsvall, Umeå och Luleå brann ner under det varma året 1888 blev nyproduktionen här unik. De fattigare städerna längre norrut återuppbyggdes i trä, men i Sundsvall valde träpatronerna att anlita de bästa arkitekterna från Stockholm och återuppbyggde sin stad i sten.

Den intressanta stenstaden är relativt okänd för många svenskar då Sundsvall inte är ett vanligt turistmål. Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland. Sundsvalls stora minus är den nya återgången till 1960-talets tänkesätt inom stadsplanering. Rivningen av historisk bebyggelse i Petersvik är långt planerad (men ännu ej genomförd) och många okänsliga lådor smälls upp i den annars så vackra stadskärnan.

LÄS MER: 10 finaste pärlorna i Sundsvall

2. Visby (1 440 röster)

Staden är ett världsarv med sin vackra och välbevarade stadskärna. Stadskärnan består av välbevarade historiska byggnader och kompletteras av spännande kyrkoruiner. De små gränderna och stadens sluttning ner mot havet skapar en mycket speciell atmosfär med den i stort sett intakta stadsmuren som grädde på moset. Stadens enda minus är att den är oerhört tråkig utanför murarna och dess litenhet kanske fick Visby på fall. Eller var det kanske den där nya parasitpåbyggnaden till Clarion Hotel mitt på den vackra Strandgatan som fick folk att vägra rösta på Visby?

Visby - näst vackrast i Sverige.

Foto: FOTOLIA / PIXELHELD - STOCK.ADOBE.COM 114506892

LÄS MER: 15 guldkorn på Gotland

3. Lund (516 röster)

Pampiga universitetsbyggnader varvas med mysiga små stadshus i olika färger. De många välbevarade korsvirkeshusen ger en känsla av att du befinner dig i en gammal stad, vilket är just vad du gör då Lund är över 1000 år gammal. Historien märks överallt när du går omkring i den pittoreska stadskärnan. Pärlan är självklart den enorma domkyrkan som tveklöst är Sveriges vackraste kyrka. Stadens stora minus är dess vägran att inspireras av sin egen tradition vid nyproduktionen, vilket har lett till en del nya lådor och parasitbyggnader i stil med Domkyrkoforum som gör ont i stadens själ. Avsaknaden av skog och vatten omöjliggör dessutom en seger till Lund. Lund har fått mindervärdeskomplex och börjat leka storstad fast på fel sätt.

LÄS MER: Sveriges 12 vackraste städer och orter

4. Karlskrona (470 röster)

Karlskrona är ett utomordentligt fint exempel på en planerad europeisk örlogsstad. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona sägs vara den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar. Stadskärnan klarade dessutom rivningshysterin ganska bra och har sin idylliska skärgård som en särskild turistattraktion. Karlskronas minus är alla stilkrockar där enorma lådor ofta har smällts upp på fel plats. Där det tidigare låg pittoreska trähus hittar du ofta tråkiga lägenhetskomplex i dag och rivningarna av historisk bebyggelse har fortsatt på 2010-talet.

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör 

5. Ystad (398 röster)

 Ystad brukar tillsammans med Visby och Vadstena benämnas som de tre svenska städer som klarade rivningshysterin under 1960-talet allra bäst. Den idylliska stadskärnan sägs ha fler än 300 bevarade korsvirkeshus. Besöker du den långa sandstranden under sommaren är det lätt att tro att du har hamnat vid Medelhavet. De böjda gatorna mynnar alltid ut i något spännande och grädden på moset är det välbevarade medeltida klostret som speglar sig vackert i en damm. Ystad har också Sveriges kanske vackraste torg. Ett litet minus dock för att de har asfalterat alla gatorna i stället för att använda någon form av gatsten. Ystad är dessutom sämst i Sverige på att utnyttja sitt A-läge med hamnen precis utanför gamla stan. Tänk vilken möjlighet till strandpromenader och uteserveringar, men nix – de styrande har valt att flytta allt sådant två kilometer bort från centrum bakom ett industriområde.

Gamla stan i Ystad. Den idylliska stadskärnan sägs ha fler än 300 bevarade korsvirkeshus.

Foto: SWEDEWAH / GETTY IMAGES E+


LÄS MER: 11 vackra stopp i Österlen med omnejd

6. Varberg (389 röster)

Stadskärnan innehåller fortfarande många välbevarade trähus i mänsklig skala och torget, som måste vara ett av Sveriges största, har flera pampiga byggnader. Det som sticker ut i Varberg är dock den fina kuststräckan där den ovanligt stora fästningen ligger. Strax nedanför den hittar du det berömda kallbadhuset. Varberg får dock ett stort minus för att staden fortfarande tillåter rivning av kulturhistoriska byggnader.

LÄS MER: 10 skäl att älska Halland 

7. Kalmar (286 röster)

Kalmar har en välbevarad stadskärna med ett av Sveriges finaste slott precis utanför. Det stora torget kantas av vackra byggnader och staden har både murrester samt stadsportar kvar. Det går dessutom att hitta en hel del harmoniskt anpassad nyproduktion i den historiska stadskärnan. Ett stort minus för okänslig pågående nyproduktion som håller på att lådifiera stadens rykte som vacker. Ett plus dock för närheten till havet och den för många nödvändiga Ölandsbron som nästan är lika fin som storasystern, det vill säga Öresundsbron.

Kalmar slott är ett av Sveriges finaste.

Foto: SEVDA SVENSSON / EXPRESSEN SEVDA SVENSSON


LÄS MER: Kalmar – en kustpärla i skuggan av Öland

8. Norrköping (265 röster)

Norrköpings stadskärna drabbades ovanligt hårt av rivningshysterin och utanför de vackra huvudgatorna och torgen hittar du inte så mycket spännande. Det speciella med Norrköping är det ovanliga industrilandskapet som är helt unikt i Sverige. Med forsande vatten bland pittoreska gamla industribyggnader får man en känsla av att befinna sig i ett annat land. Hur många andra svenska städer har vattenfall mitt i stadskärnan? Att turista i Norrköping ger vibbar av utlandssemester. Det stora minuset är de rostburkar som just nu ploppar upp som svampar lite här och där. Till och med byggherren har sagt att det blev fult med de senaste rostlådorna och urskuldat sig med orden att “vi byggde bara vad vi blev betalade att göra, men vackert blev det inte”.

9. Vadstena (237 röster)

Vadstenas stadskärna är vackert välbevarad med sina gränder och historiska hus. Lite som en Östergötlands Ystad fast vid Vättern i stället för havet och med trähus i stället för korsvirke. Kring kyrkan känner man historiens vingslag och klostret är Sveriges mest kända. Går du ut längs piren får du se en av Sveriges kanske vackraste stadsvyer. Grädden på moset är det pampiga slottet som är ett av Sveriges vackraste.

10. Nora (236 röster)

“Tre små gummor skulle gå en gång till marknaden uti Nora” sjungs det i den där gamla barnvisan som alla minns. Marknadstorget finns kvar helt intakt ännu i dag och är kanske Sveriges allra vackraste trätorg? Nora omnämns alltid som en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Här kan du se hur många av de svenska stadskärnorna såg ut innan rivningshysterin. Staden har tillsammans med Eksjö och Hjo gått ihop under parollen “trästäderna” och här är man stolta över sitt kulturarv. Den nyproduktion som pågår under 2017 ser ut att anpassas harmoniskt med intilliggande bebyggelse vilket är mycket ovanligt i dagens arkitektur-Sverige. En stor applåd för detta.

LÄS MER: Sveriges mysigaste småstäder 

Nora - en av landets bäst bevarade trästäder.

Foto: SHUTTERSTOCK

11. Eksjö (231 röster)

Lite underligt och kul att Eksjö hamnar precis bakom bästa vännen Nora. Här kan vi nästan klippa och klistra ovanstående text om “en av Sveriges bäst bevarade trästäder” och att du här kan se hur många av de svenska stadskärnorna såg ut innan rivningshysterin. Det som gör att Nora får fler röster än Eksjö måste vara att Nora har vatten precis intill stadskärnan vilket ger vackra vyer mot staden, medan Eksjö har sin närmsta sjö lite längre bort. Tyvärr strök ett av de allra finaste träkvarteren med i en brand år 2015, men prognosen för nyproduktion ser riktigt lovande ut. 

12. Landskrona (223 röster)

Landskrona handlar lätt i skymundan för sina närliggande storebröder Helsingborg, Lund och Malmö, men detta är en stad som är väl värd ett besök. Den gamla stadskyrkan är tyvärr riven, men det vackert belägna citadellet har i gengäld en intressant historia att berätta. Kuststräckan mellan Landskrona och Glumslöv erbjuder en av Sveriges härligaste vandringar med fin arkitektur, sandstränder samt Skånes landskap från dess bästa sida. Gamla stan i Landskrona är dessutom välbevarad och fylld med vackra gamla byggnader i alla möjliga färger. Rådhustorget är ett av Sveriges vackraste torg och är helt förskonat från Domuslådor. Landskrona kommun får dock ett stort minus för att de nyligen tillät uppsmällandet av en ful parasitlåda på den i övrigt välbevarade “Gamla Kyrkogatan”.

LÄS MER: Skåne – 11 platser du bara måste besöka

13. Helsingborg (194 röster)

 Blundar man för en av Sveriges rysligaste rivningar (det imponerande bankpalatset som ersattes av en ful låda) så är Helsingborgs torg ett av Sveriges mest sevärda. Stortorget ligger i en backe och börjar med en byggnad som många kallar för Sveriges vackraste rådhus. Längst upp på torget finns den berömda trappan som leder upp till tornet “Kärnan”. Den mysiga gamla stan känns ganska välbevarad med sina många korsvirkeshus och klassiska byggnader. Alla förvunna hus är dessutom inte rivna utan flyttade till Fredriksdals friluftsmuseum. Blundar du för en och en annan jättelåda så är stadskärnan oerhört vacker. Helsingborg har dessutom en sandstrand i centrum och är kanske det närmaste vi i Sverige kommer medelhavskänsla under sommaren. Sofieros omgivningar under sommaren ger besökarna känslan av att befinna sig i en regnskog. Staden får dock ett stort minus för de bakåtsträvande lådorna och 60-talspastischerna som just nu håller på att smällas upp på bästa A-läge nere i hamnen. Galleria Magnus Stenbock måste dessutom snarast möjligt rivas för att läka det förfärliga sår som byggnaden har skapat mitt i gamla stan.

Vy över centrala Helsingborg.

Foto: DANIEL SIDENBLADH

14. Hjo (167 röster)

Hjo är nästa av de tre “trästäderna” och att vara trästad är tydligen ett säkert kort för att hamna högt uppe i en omröstning om Sveriges vackraste stad. Det som skiljer Hjo från Nora och Eksjö är kanske stadskärnans storlek. Hjo har vatten precis intill stadskärnan, ett pampigt torg och stora mängder av trähus. Stadskärnan är dock mycket mindre än i syskonstäderna vilket gör att du snabbt känner dig färdig med turistandet. Hjo får dessutom ett stort minus för att de har smällt upp en tråkig låda mitt på det annars så vackra torget.

LÄS MER: Sveriges bästa badsjöar 

15. Marstrand (156 röster)

Lilleputten har endast 1 319 invånare och är topplistans minsting.  Hur många andra kandidater ligger på en liten ö med vacker träbebyggelse som växer längs backarna upp mot en enorm fästning? Marstrand är unik och absolut en av Sveriges vackraste platser. En riktig sommaridyll, men hur är det att bo där på vintern? Marstrand får ett oerhört stort plus för sin storskaliga nyproduktion i klassisk tradition, men samtidigt ett stort minus för att de inte stoppar rivningen av det vackra turisthotellet.

Vackra sommaridyllen Marstrand.

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 12 ljuvliga öar längs Västkusten 

Källa: Arkitektupproret.se 

ELISABETH MONTGOMERY