1 av 12: Nu kan du också besöka årets projekt från TV4:s "Sommar med Ernst"
Månda av besökarna njöt av musik och fika i gräset.
2 av 12: Månda av besökarna njöt av musik och fika i gräset. Foto: Daniel Majak
Programmet "Sommar med Ernst" har sänts i TV4 sedan i början av juli. Den 6 augusti var det invigning av herrgården i Kristinehamn.
3 av 12: Programmet "Sommar med Ernst" har sänts i TV4 sedan i början av juli. Den 6 augusti var det invigning av herrgården i Kristinehamn. Foto: Cecilia Möller/Tv4
Själva flygeln öppnar för allmänheten den 1 september.
4 av 12: Själva flygeln öppnar för allmänheten den 1 september. Foto: Daniel Majak
Där herrgården tidigare stod finns idag ett växthus som Ernst byggt.
5 av 12: Där herrgården tidigare stod finns idag ett växthus som Ernst byggt. Foto: Daniel Majak
Mycket växter, både inne och ute på Gustavsvik.
6 av 12: Mycket växter, både inne och ute på Gustavsvik. Foto: Daniel Majak / DANIEL MAJAK
Huvudbyggnaden brann ner år 1967. Den har i dag ersatts av ett växthus.
7 av 12: Huvudbyggnaden brann ner år 1967. Den har i dag ersatts av ett växthus. Foto: Daniel Majak
Bjarne Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamn hälsade besökarna välkomna.
8 av 12: Bjarne Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamn hälsade besökarna välkomna. Foto: Daniel Majak
Så här blev flygeln efter att Ernst renoverat den.
9 av 12: Så här blev flygeln efter att Ernst renoverat den. Foto: Daniel Majak
Väldigt många visade ett stort intresse för alla blommor och växter som planterats.
10 av 12: Väldigt många visade ett stort intresse för alla blommor och växter som planterats. Foto: Daniel Majak
En solros på plats i Gustavsvik.
11 av 12: En solros på plats i Gustavsvik. Foto: Daniel Majak
Väldigt färgglatt i den nya trädgården på Gustavsviks herrgård.
12 av 12: Väldigt färgglatt i den nya trädgården på Gustavsviks herrgård. Foto: Daniel Majak

Nu kan du besöka Ernst sommartorp

Nu är Gustavsviks herrgård invigd och vem som helst kan komma och titta på hur det nyfixade huset ser ut.

Ernst Kirchsteiger är klar med renoveringen av 1700-tals flygeln.

Kristinehamns kommun hade tänkt sälja huset – men nu kan det bli turistattraktion i stället.

Programmet ”Sommar med Ernst” har sänts i TV4 sedan i början av juli. Den 6 augusti var det invigning av herrgården i Kristinehamn.

Solen har gått i moln. Det verkar dock inte hindra ansamlingen av folk att öka i en jämn ström. Allt fler människor kommer till gården. Vissa har stannat och fikat i gräset vid parkeringen. Andra har stolar med sig som de ska sitta på. Själva invigningen ska börja klockan ett men det är redan många som står inne i växthuset och fotograferar. Växthuset som ska symbolisera den gamla herrgården som brunnit ner.

Ernst i Kristinehamn

En halvtimme senare är klockan ett. Besökarna hälsas välkomna av Bjarne Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamn.

– Vad är det som ska hända med detta i framtiden? I vår lokaltidning har man kunnat läsa om att planen är att vi ska sälja det. Det var väl egentligen före Ernst inspelning. Vi får väl se vad som händer nu och vilka beslut som ska fattas, säger Björn Olsson.

Sedan bjuds det på sång och guidning. Besökarna får lära sig mer om Gustavsviks historia som innefattar bland annat släkten Adelsparre. Släkten som levde över sina tillgångar och som försatte herrgården i konkurs.

Missa inte: Vänern runt – bästa tipsen vid Sveriges största sjö

Invigningen lockade många besökare. Foto: Daniel Majak

Gustavsviks herrgård branden

Men även om herrgården haft dyster historia med konkurser så är det med valborgsmässoafton som den verkliga smällen kommer. Gården brinner ner till grunden efter att några ungdomar startat en brasa. Året är 1967.

– Ett trägolv från 1760- talet brinner väldigt bra säger Terese Eklund, en av guiderna som berättar om platsens rika historia. Hon berättar också om hur stor platsen är, att det är mycket mer än bara flyglarna och den nya byggnaden som Ernst ställt dit.

Dagen till ära bjuds det också på fika. En Gustavsviksbakelse har skapats, endast för detta tillfälle. Det är en spröd kaka som har samma rosa färg som den nyrenoverade flygeln.

Majoriteten är nöjda

Majoriteten av folket som har tagit sig hit bor i kommunen. De har en koppling till platsen och är nyfikna över resultatet. Och förtjusningen låter inte vänta på sig. Överallt hörs diskussioner över hur fint det har blivit. Många fotograferar och fokus ligger på två saker. Nummer ett verkar vara blommorna. Det spekuleras i vilka sorter det är. Besökarna böjer sig ner och doftar på dem och frågar varandra om de olika blommorna. Nummer två är själva flygeln som Ernst renoverat. Det är inte tillåtet att gå in i den eftersom programmet fortfarande sänds. Den förste september kommer flygeln att öppnas för allmänheten. Men redan nu står det mängder med folk som kikar in genom fönstren för att få en glimt av hur det ser ut där inne.

De flesta av besökarna bor i kommunen och har många minnen från gården. Foto: Daniel Majak

Missnöje bland vissa

Det finns också de som är väldigt missnöjda med resultatet och tycker att det är hemskt.

– Det första Ernst gör är att ta fram en kofot och bryta upp köksgolvet, det känns ju ledsamt. Jag har varit med i svenska byggnadsvårdsföreningen sedan 1981 och har en stark koppling till Gustavsvik. Vi har haft olika läger här i sju somrar i rad. Då kom det hantverkare och arkitekter hit för att lära sig mer om kultur, säger Kerstin Stenberg.

En annan person vill förbli anonym och får tårar i ögonen vid samtalet.

– Skattebetalarna har betalat 200 000 för att restaurera flygeln. Då var det väldigt noga med reglerna. Nu när Ernst kom hit satte han en kofot i golvet och bröt upp det som vi har betalat. Nu var det tydligen inte så noga med bevarande av kulturarv längre.

Små blommor i mängder skapar romantisk känsla i den nyrenoverade miljön. Foto: Daniel Majak

Ett nostalgiskt Gustavsvik

Men även om herrgårdens renovering delar befolkningen i två läger så framstår en sak som väldigt säker. Nästan samtliga besökare har en koppling till Gustavsvik och har minnen från platsen. På en bänk sitter systrarna Inger och Birgitta. De tycker att det blivit väldigt fint. Problemet är att de anser att det inte är färdigt ännu.

– De måste ju fixa den andra flygeln också nu. Vi har varit här under åttiotalet och dansat. Då var vi i flygeln som Ernst inte renoverat. Vi har många minnen från denna plats, säger de unisont.

Vissa har varit här sedan de var små och sprungit runt bland ägorna. Terese Eklund har också släkt som ligger begraven på kyrkogården. Hon skrev sitt projektarbete om Gustavsvik och har väldigt stor kunskap om herrgården. Hon berättar om kuriosa och hur gården förändrats under årens lopp. Så huruvida Ernst har gjort någonting bra eller om han har ”slaktat” ett kulturarv – det svaret finns i betraktarens ögon. Och det är bara framtiden som får utvisa om detta blir en bestående turistattraktion i Kristinehamn eller om gården kommer att säljas.

 

LÄS MER:

Ernst Kirchsteigers 12 favoriter i Sverige

Det visste du inte om Ernsts nya sommarpärla

Ernst Kirchsteiger: "Jag är dålig på att vara turist"

Aktuellt just nu