Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Starthuset vid Ingemarbacken. En klassiker i Tärnaby.
Starthuset vid Ingemarbacken. En klassiker i Tärnaby.
Starthuset vid Ingemarbacken. En klassiker i Tärnaby.
1 AV 2
Knepen som kan maximera din upplevelse
2 AV 2
Starthuset vid Ingemarbacken. En klassiker i Tärnaby.
Foto: Sam Hedman

Hemavan och Tärnaby – Norrlands fina skidorter

Häng med på en vintrig resa till Hemavan och Tärnaby. Två klassiska skidområden i Lappland, som bjuder på alpina äventyr i högfjällsmiljö. Dessutom satsar Hemavan på ett helt nytt skidområde allra längst i väster.

Möjligheternas dal. Det är lätt att få den känslan där Kungsliften slutar och de böljande fjällmassiven tar vid. För norr om Hemavans vidsträckta skidsystem öppnar sig ett maffigt högfjällsområde. Allra ståtligast är Sytertoppen i norr, 1 768 meter över havet. I söder vilar topparna i Klimpfjäll, Borga och Kittelfjäll – tre andra skidorter i Lapplands fjällvärld.

Från Kungsliftens topp går det även att skåda in över gränsen mot Okstindan och dess glaciär. Det är Nordnorges högsta fjäll som mäter 1 916 meter. Umeälven är en behaglig kontrast, 670 fallhöjdsmeter längre ner i dalen.

– Hemavan en skönhet värd att vårda, säger Agneta af Ekenstam.

Hon är stockholmaren som kom till Hemavan med postbussen från Storuman 1968 för att arbeta som ”lillvärdinna” på högfjällshotellet. Det som var tänkt att bli en säsong för Agneta slutade med ett heltidsengagemang inom turismen på orten.

Skidåkarfrukost på Hemavans Wärdshus. Foto: Sam Hedman / Sam Hedman/ExpLifestyle

Tillsammans med maken Jan drev hon Hemavans Wärdshus i 20 år, en stocktimrad klassiker som hans föräldrar en gång byggde. Hon har också bland mycket annat drivit Folkes fjällcafé och varit stationsansvarig för flygplatsen mitt i byn, som har dagliga avgångar till Stockholm.

– Jag är en sann friluftsfantast som älskar skidåkning både på längden och utför. Det blir också en hel del toppturer och klassisk turåkning längs Kungsleden. Så bättre kan jag inte bo, säger hon och pekar mot ledkryssen i väster.

För Kungsleden sträcker sig från Hemavan genom Vindelfjällens vidsträckta naturreservat. Perfekt för den ambitiöse turåkaren, som kan bo bekvämt i fem STF-stugor längs den närmare åtta mil långa sträckan till Ammarnäs.

Från Kungsliften är det nära till fin offpiståkning i den högalpina miljön, och vill du knalla en bit med stighudar under skidorna är Kobåset ett paradis för de mer erfarna utförsåkarna. En dramatisk u-formad dal som skär djupt och långt in i Norra Storfjällets massiv, med gott om fina fjällbranter.  

Uppför på stighudar från Kungsliftens topp. Det finns massor av alternativ till utförsåkning från kammen upp mot Södra Sytertoppen. Okstindans taggiga profil i bakgrunden, Nordnorges högsta fjäll. Foto: Sam Hedman

I Kobåset pistas även fjällens vackraste längdspår, tipsar Agneta, som är en högst aktiv pensionär sedan några år tillbaka. Hon guidar mig mer än gärna i skidsystemet några timmar.

Stunden senare glider vi utför Mortsen i härliga carvingsvängar, där vi stort sett har pisten för oss själva. Snön är så pass fin och fluffig att vi tar Kungsliften upp för ännu ett åk högt ovan trädgränsen. Denna gång bitvis vid sidan av backen för svängar i mer orörd terräng.

– Det händer mycket i Hemavan nu, till glädje för alla skidåkare, berättar Agneta där vi halvtimmen senare pustar ut, efter ett riktigt långt åk ända ner till gondolliftens början, vid vägen mot Norge.

För nu satsar Hemavan Alpint på Syterskalet, ett helt nytt skidområde med premiär för den första pisten redan till kommande vinter.

– Ett lyft för hela dalgången, tack vare att man satsar så mycket på själva skidåkningen, med flera nya backar och möjlighet till fin offpist i björkskogen.

Från gondolens topp får vi sedan några svettiga åk utför Snobben, Drottningen och Prinsen, vars rödsvarta pister leder genom den luftiga fjällbjörkskogen.

Sedan passar det utmärkt att njuta av en längre lunch på Björk, en uppmärksammad krog som prisats för både mat och design. Den ligger strax nedanför gondolens toppstation och omnämns bland annat i krogbibeln White Guide.

Skidåkarlunch med mersmak. Och vyerna från Björks matsal är en extra bonus. Foto: Sam Hedman

Inredning är högst rustik, med gran och björk som bärande material. Med fårskinn på bänkarna och en värmande brasa i öppna spisen är det lätt att bli kvar länge. Panoramafönstren vetter ut mot dalen och bjuder på storslagna vyer över dalgången och fjällmassiven i söder.

Restaurang Björk i Hemavan – en höjdare på många vis. Foto: Sam Hedman

I köket råder finlir, där kökschefen Viktor Larsson skapar innovativa rätter på lokala råvaror. Nässelsoppa med suovas och friterade nässlor samt älginnanlår med wasabiolja och gyoza är några exempel. Och till maten prövar vi bubblande blåbärs- och hjortrondryck från Vilhelmina.

Den som vill ha mer bokar in sig på en tre timmar lång kvällssittning med femrättersmeny. Då får man åka pistmaskin från gondolens dalstation till Björk.

Efter en fortsatt svettig eftermiddag i pisterna är det bara att konstatera att byn bjuder på en hel del utmanande skidåkning, både nedan och ovan trädgränsen.

Breda och långa pister varvat med en del branter och snällare barnbackar. Dessutom finns en häftig snow park vid Centrumliften, där vi avslutar skiddagen med en afterski på Anders bistro.

Det finns en hel del fina offpistmöjligheter granne med backarna från Kungsliftens topp. Här ner mot Kungsleden och Viterskalet. Foto: Sam Hedman / Sam Hedman/ExpLifestyle

Krogen har öppet för lunch, afterski och middag, med en hel del klassiskt bistrokäk på menyn. Naturvin och bubbel dominerar dryckeslistan, så varför inte testa en ekologisk cava på den soliga terrassen.

Hemavans Wärdshus, med känslan av gammal fjällstation, ligger nära. Så det är bara att ta skidorna på axeln och promenera 500 meter längs vägen till nattlogin.

Värdshuset, med endast elva rum, består av två hitflyttade gamla västerbottengårdar som varsamt renoverats. 

Izabela Salska och Thomas Alexsson är krögarparet som nu fått möjligheten att väcka liv i den gamla pensionatstraditionen. För värdshuset satte ju Hemavan på kartan redan under 50-talet, vad gäller fjällturism, värdskap och lokal gastronomi.

– Vi har tidigare drivit krogen Nannas under många år, och även Björk uppe på fjället.  Men nu fick vi ett erbjudande om att ta över driften av gården, vilket känns jättekul.

Izabela och Thomas har valt att bygga vidare på den gamla pensionatskänslan och samtidigt utveckla matfilosofin, tillsammans med kökschefen Pontus Carlstein.

Det märks tydligt under middagen i den ombonade matsalen med rejäl öppen spis och levande ljus på borden. Pontus serverar en väl komponerad meny bestående av rökt röding, sikrom på råraka, reninnanlår med mandelpotatisbakelse och messmörsparfait. En sittning som får ta sin goda tid.

Grannbyn Tärnaby, knappa två mil österut, bjuder på mer väderskyddad åkning, tack vare en hel del pister i skogsterrängen. Det var ju här allt började en gång i tiden med Ingemar Stenmark, Stig Strand och Anja Pärson, som sett till att ge orten evig glans. Även om man i dag ligger lite i skuggan av Hemavans expansion, så lever vinterturismen vidare.

Foto: Sam Hedman / Sam Hedman/ExpLifestyle

Här har pisterna självklart döpts efter byns skidlegender; Ingemarbacken, Stigsvängen och Anjabacken är några exempel. Under åren har ju dessutom ett flertal internationella alpina stjärnor som Bode Miller haft Ingemar-backen på sin ”bucket-list”. För Stenmarks arv och inflytande är fortfarande stort bland världseliten.

Fjällvindens slalomklubb fortsätter dessutom att fostra alpina åkare i världsklass, tack vare de fina träningsbackarna från det 829 meter höga Laxfjället.

Starthuset vid Ingemarbacken. En klassiker i Tärnaby. Foto: Sam Hedman

Från linbanans topp är det den rödmärkta Hassebacken som gäller, döpt efter Hasse Olofsson, Tärna IK Fjällvindens nationelle genombrottsman som mellan 1952 och 1965 vann åtta individuella SM-guld. Så visst är det anrika fjäll att skida utför.

För toppturarna finns goda möjligheter på närliggande Ryfjället, dit man hyfsat lätt kan knalla på stighudar från vägen. Här når du fallhöjder på närmare tusen meter och fin offpist om förhållandena är de rätta.

I Tärnaby bor man pistnära på Tärnaby fjällhotell, med Åkerlundska gården som stilfullt annex. Ursprungligen en av Svenska Turistföreningens turiststationer från 1927 som nu har renoverats. Gården är döpt efter arkitekten John Åkerlund och vilar på höjden ovanför Blå vägen, med Anjabacken bakom stugknuten och fin utsikt över sjön Gäuta och Ryfjällets karaktäristiska topp.

Åkerlundska gården i Tärnaby byggdes av Svenska Turistföreningen för över 90 år sedan. Foto: Sam Hedman

Kung Gustav den sjätte Adolf övernattade på Åkerlundska gården under sina resor till fiskestugan i Forsavan, och självklart går det att bo i ”Kungarummet”, som det fortfarande heter. För hotellet hyr ut rummen och har även en uppskattad restaurang med en hel del vilt och fisk på menyn.

Ny morgon och ännu en dag med strålande väder. Perfekt för längdskidåkning i Kobåset. Den väl preparerade slingan för både klassiskt och skejt börjar där Centrumliften slutar och letar sig allt längre in i den u-formade dalen.

I spåret samsas fartglada motionärer och livsnjutare som håller ett betydligt lägre tempo.

En av åkarna är Louise Seijsing från Örnsköldsvik som tagit första gondolen upp och redan hunnit göra en runda.

– Det är så häftigt att man kan åka längdskidor uppe på kalfjället, med en känsla av att befinna sig i riktig vildmark.

Hon har åkt spåret under många vintrar, tack vare en mormor med fjällstuga i närheten.

– Ibland väljer jag att följa den kryssmarkerade leden till Viterskalsstugan, som bjuder på det bästa av naturen här i Hemavan. En tur på nio kilometer enkel väg, som brukar ta en heldag i fint väder, säger Louise innan hon skidar vidare.

Den turen sparar vi till morgondagen. Då räknar vi med att även övernatta i STF:s populära fjällstuga, där värdparet Titti Lindgren och Bengt Gustafsson ser till att gästerna trivs.

Ta dig hit

Det går att åka buss med Lapplandspilen från Stockholm, som stannar på flera platser längs vägen. Tåg till Umeå för fortsatt resa med länstrafikbuss är en annan variant. Dessutom kör Snälltåget några avgångar från under sportlovsperioden, med tåg till Storuman och busstransfer vidare till Tärnaby och Hemavan. Snabbast är dock att flyga från Arlanda med Amapola till Hemavans flygplats, med flera avgångar i veckan.

GUIDE: 12 tips till Hemavan och Tärnaby

BOENDE MED MAT

1. Hemavans Wärdshus

Bo i en 200 år gammal timrad parstuga från Mårsmarken. Med endast elva rum och mysig matsal känns det som att komma hem. 

Foto: Sam Hedman

2. Tärnaby fjällhotell

Pistnära boende och poppis fjällrestaurang. Dessutom finns Åkerlundska gården att boka, om du vill bo med mer nostalgisk känsla.

3. Hemavans Fjällcenter

Hotellrum, STF-vandrarhemsboende och stugor. Restaurang Renstigen har en hel del lokalt på menyn. Cocktailbar och pub.

4. STF Hemavan fjällstation

Ligger vackert beläget på en höjd mitt i Hemavan med Centrumbacken och det nya barnskidområdet utanför knuten. Serverar frukost och middag. 

RESTAURANGER

5. Anders Bistro

Missa inte Anders Perssons härliga bistro i Centrumhuset. Här är det franska smaker som gäller. Råbiff, sniglar och galetter är några exempel. Dessutom ett brett urval av naturviner.

6. Auroras Kök

Auroras kök finner du i en herrgårdsliknande byggnad i Hemavan. Restaurangen lockar med modern street food att ta med eller äta på plats. Älgtacos och älgburgare hör till favoriterna.

7. Vide och Ava

Från och med slutet av december är det premiär för den nya fjällrestaurangen Vide i Hemavan, vid Lillprinsens dalstation. Ava restaurang och boulebar är en annan het nykomling. 

8. Folkes Fjällcafé

En klassiker vid Kungsliftens dalstation, ovan trädgränsen, som nu har fått en efterlängtad renovering. Njut av öl, hamburgare och hembakat fikabröd på den soliga terrassen. 

ÄVENTYR

9. Kobåset med guide

Ett av Sveriges vassaste offpist-områden, om du orkar gå en bit och staka dig tillbaka till liftarna. Viktigt att ha koll på snön, då detta är brant lavinterräng. Passa på att boka guiden Anton Grindgärds på Hemavan Adventure.

Missa inte fjällens vackraste skidspår i Kobåset. En minst sagt storslagen upplevelse. Foto: Sam Hedman

10. Drottningled till Laisaliden

Drottningleden är en fin utflykt på turskidor för en dag. Sträckan är en mil lång enkel väg, och sträcker sig mellan Hemavan och Laisaliden. Under påsken brukar den prepareras för längdskidåkning.

11. Dramatiska Syterskalet

Kungsleden mellan Ammarnäs och Hemavan passerar mitt i den dramatiska dalgången. Ta dig dit på turskidor eller med skoter. Ovanför branterna tronar Norra och Södra Sytertoppen.

12. Historiska Ingemarbacken

Sveriges bästa utförsåkare genom tiderna är uppvuxna i Tärnabys skidbackar. Den störste av dem alla, Ingemar Stenmark, har namngett backen som många världsstjärnor varit och tränat i. Är du i Hemavan är det ett måste att ta bussen till Tärnaby för att göra några svängar i Ingemarbacken.

 

Hemavan skapar nytt skidområde

Syterskalet är ett helt nytt kommande skidområde i Hemavan. Det är ett omfattande projekt där flera av Syterskalets kommande nedfarter röjts. Och när det nya fjällområdet står klart kommer det bestå av sju nya pister genom gles björkskog och tre liftar. Dessutom planerar Hemavan Alpint för 3 000 nya bäddar, vandrings- och cykelleder samt restauranger, butiker och skridskobana. Redan under denna vinter går det att premiäråka i Syterskalet. Den fem kilometer långa nedfarten Sytervyn sträcker sig från Kungsliftens topp ända ner till gondolens dalstation. 

Gemensamt liftkort för Hemavan och Tärnaby

Tärnaby och Hemavan har ju i årtionden marknadsförts som en och samma skiddestination. Men från och med vintern 2022-23 delas varumärket. Ett sätt att göra det tydligare för skidgästerna och låta respektive ort att få synas tydligare. Samarbetet fortsätter dock och liftkorten gäller på båda destinationerna, som tillsammans lockar med närmare 50 nedfarter och 15 liftar.

LÄS MER: Sveriges bästa längdspår – orter för alla smaker
LÄS MER:
Fin skidåkning och ljuvlig mat i genuina Järvsö