Delsbo forngård består av ett tjugotal välbevarade gårdar från olika tidsepoker i Hälsingland.
1 av 2: Delsbo forngård består av ett tjugotal välbevarade gårdar från olika tidsepoker i Hälsingland. Foto: Johan Wahlgren
Fagerströms karamellbod i Hudiksvall säljer hantverksgodis direkt från karamellkokeriet. Många av recepten har hängt med i snart hundra år.
2 av 2: Fagerströms karamellbod i Hudiksvall säljer hantverksgodis direkt från karamellkokeriet. Många av recepten har hängt med i snart hundra år. Foto: Johan Wahlgren

Härliga Hälsingland – tipsen du inte vill missa

Sandstränder breder ut sig intill trolska skogar. Hälsingegårdar ligger vägg i vägg med gårdsbutiker. Lägg till fiskelägen och urtidsgrottor och vi har en närmast perfekt äventyrlig och njutningsfull semester. 

1. Borka brygga

Kusten som sträcker sig från Öregrund i söder till Höga kusten i norr kallas Jungfrukusten. Här finns över 4 500 öar, stränder med finkornig sand, släta klippor och gamla fiskelägen. Borka brygga är en av de mer kända, gamla hamnarna. Den var länge en viktig bas för strömmingsfisket, men i dag är Borka brygga en av Hälsingekustens största gästhamnar med både campingplats och fiskemuseum. Och restaurang förstås. Magnus Kök är en genuin skärgårdskrog, som drivs av krögarparet Magnus och Angelica Olsson, och det är fisk- och skaldjursrätterna som dominerar menyn. Pannstekt abborre med färskpotatis, sparris och brynt smör är en storsäljare. Liksom rödingen med potatispuré och forellrom. En trevlig plats för lunch, men det är i kvällssolen som den här skärgårdskrogen verkligen kommer till sin rätt. 

Borka brygga är en av Hälsingekustens största gästhamnar med både campingplats och fiskemuseum. Foto: Johan Wahlgren

2. Hudiksvall

Med så vackra omgivningar är det lätt att glömma själva staden Hudiksvall, men det är en mysig småstad som definitivt är värd lite tid. Hudiksvall är en av Norrlands äldsta städer, och en profilerad hamnstad där människor har försörjt sig på fiske och handel. Sjöbodarna vid Möljen har anor från 1600-talet och är en bra utgångspunkt för en stadsvandring. Det är sannolikt Hudiksvalls mest fotograferade vy. Promenera sedan genom Fiskarstan, med sina karakteristiska trähus och inbyggda innergårdar, och kolla in hur dåtidens fiskare bodd. En fika på kultkonditoriet Dackås är aldrig fel. Fyllt av stammisar, och varenda brödsmula är hembakad. Avsluta med ett besök i Fagerströms karamellbod, som säljer hantverksgodis direkt från karamellkokeriet. Färska polkagrisar, storsäljaren Bravokolan, och tomteklubbor – många recept har hängt med i snart hundra år, fabriken grundades 1922. Det är sympatiskt nog en tillitsbutik, man plockar ihop det man ska ha och betalar med svisch. 

Köp rökt fisk från Sjögodis och duka upp till picknick vid de historiska sjöbodarna inne i Hudiksvall. Förr förvarade fiskarna sina fångster i bodarna, i dag används de som lager- och affärslokaler. Foto: Johan Wahlgren

3. Hölick

Till utposten Hölick, ute på Hornslandet vid Östersjökusten, vallfärdar de naturintresserade. Landskapet är extremt varierat, här blandas medelhavsliknande stränder med släta skärgårdsklippor, och kustskog med urbergsgrottor. Stora delar av naturreservatet täcks av, den för skärgården så typiska, glesa tallskogen. Ett riktigt friluftsmecka alltså, och att området utnämndes till en av Sveriges första ekoparker förvånar nog ingen.  

På Hornslandet finns 13 olika vandringsleder, från enkla promenader på någon kilometer till mer avancerade vandringar. Fina vandringsstopp är Hornslandsudden, Sveriges äldsta tall, och Hornlandsuddsberget. 

Hölick Havsresort är en bra bas för utflykter i området. Här är boendet en del av upplevelsen, och i ”The Village” blandas lyxinredda tipitält med stugor. Efterfrågan på glamping har varit stor de senaste åren, och i sommar har tältbyn utökats med ytterligare tält. Här finns ett par restauranger, vars menyer är utformade i samarbete med kocken Melker Andersson. Sju fina stränder finns inom promenadavstånd. Gemensam nämnare är finkornig sand, långgrunda stränder och klart vatten. Och än så länge har området inte besvärats av de problem Sydsverige har med algblomning.

På Hölick Havsresort kan man bo i lyxinredda tipitält. Foto: Johan Wahlgren

4. Grottorna

I början av 1980-talet upptäcktes ett stort system av urbergsgrottor ute på Hölick. De är Europas näst längsta urbergsgrottor, som består av ett tiotal salar, och kilometerlånga gångar. Här kan man vandra och krypa i bitvis ganska trånga passager. Man kan också nöja sig med att bara kika ner i mörkret. För det ska sägas: ett grottbesök är inget för den med klaustrofobi, och man bör helst ta sig an grottorna tillsammans med en guide. Barn ska alltid ha sällskap av vuxna, och alla som går ner bör vara utrustade med såväl hjälm som flera ljuskällor. Den korta vandringen från landsvägen upp till Hölickgrottan är vacker, man går genom gammelskog och längs porlande bäckar.

I Hudiksvalltrakten finns också Bodagrottorna, ännu ett av Sveriges längsta, kända grottsystem. Den stora ingången, Fläckgrottan, med stora centralsalen, kan relativt enkelt besökas av de flesta. Lämpligaste tiden för grottbesök är maj till oktober, då det har börjat torka upp efter vintern. 

Europas näst längsta urbergsgrottor ligger ute på Hölick och består av ett tiotal salar och kilometerlånga gångar. Foto: JOHAN WAHLGREN

5. Kuggören

På nordöstra Hornslandet ligger Kuggören, ett mysigt, gammalt fiskeläge som, till skillnad mot många andra hamnar, har behållit sin ursprungliga karaktär. Här finns ett gulligt kapell som är populärt för vigslar, klapperstensfält, en stenlabyrint från 1700-talet och släta badklippor. 

På Kuggören har fisket alltid spelat huvudrollen, men på senare år har det kustnära fisket varit hårt ansatt och de lokala fiskarna kan knappt försörja sig. Lars-Erik Åslund, fiskare i sjätte generationen, talar bekymrat om de magra fångsterna. Numera koncentrerar han sig på att förädla fisk, att röka och göra inläggningar, att sticka ut på eget fiske är knappt lönt. Han röker sik, böckling, regnbåge och lax och levererar bland annat till Ystegårn. Den som råkar vara på Kuggören kan köpa direkt av honom. 

På nordöstra Hornslandet hittar man Kuggören, ett fiskeläge som har behållit sin ursprungliga karaktär. Foto: Johan Wahlgren

6. Hälsingegårdar

Hälsingegårdarna är så unika att Unesco utnämnt sju av dem till världsarv. Ingen av dem ligger i Hudiksvallstrakten, här finns dock en rad andra, unika gårdar att besöka. 

Ystegårn är lättillgänglig och lockar åtskilliga besökare varje år. Här kan man gå på guidad tur, äta lunch, besöka gårdsbutiken, och stanna över natten i ett smakfullt renoverat Bed & Breakfast. Att sova i en hälsingegård från 1747, med höns utanför fönstret, är en riktig upplevelse. 

Delsbo forngård är en vacker hembygdsgård, som traditionsenligt är basen för Delsbostämman. Den består av flera välbevarade, gamla gårdar och byggnader från trakten. De är vackert inredda och berättar mycket om hur det var att leva här. Men det är väggmåleriet som sticker ut. Delsboskolans mästare Gustav Reuter, och hans lärjunge Erik Ersson, ligger bakom flera av de makalösa målningarna. 

Här finns också ett helt intakt skolmuseum, Åhs skola, och ett textilmuseum som uppmärksammar svenskt kvinnohantverk. Forngården är en bra start för den som vill förstå bygdens historia, och den som vill hänga på utflyktsrodden på sjön ska bege sig hit en onsdag.  

Väggar och tak i flera byggnader har målningar utförda av kände Gustaf Reuter och hans lärjunge Erik Ersson. Foto: Johan Wahlgren

7. Forsa gårdsmejeri

På gården intill Ystegårn i Forsa ystar Johanna Hildingsson sin populära hälsingeostkaka. Den har blivit en rikskändis och har flera år i rad kammat hem första pris i SM i mathantverk. 

Traditionen att göra ostkaka är djupt rotad i familjen Hildingsson. I 16 generationer har det tillverkats ostkaka på Sörhoga lantgård där Johanna är uppvuxen och bor än i dag. På 90-talet lät Johannas mormor bygga det första, större mejeriet hemma på gården. Under några år drev Johannas mamma verksamheten, men i dag är det Johanna som basar i mejeriet. 

Hon tillverkar en hel del halloumiost, samt några kitt- och brieostar, men det är Hälsingeostkakan som är storsäljaren. Den opastöriserade ekomjölken kommer från en granngård, och ystningstekniken är densamma som hennes förfäder använde. 

Hälsingeostkakan är något helt annat än den småländska versionen. Den är mycket mer ostig, inte lika söt, och innehåller varken mandel eller ägg. Den serveras ofta med hjortronsylt och grädde, ibland med saftsås. 

På gården intill Ystegårn i Forsa ystar Johanna Hildingsson sin hälsingeostkaka som flera år i rad kammat hem första pris i SM i mathantverk. Foto: JOHAN WAHLGREN

8. Dellenbygden

Dellenbygden, väster om Hudiksvall, är hela Hälsingland i ett miniformat. Här finns allt inom ett rimligt avstånd - berg, sjöar, vandringsleder, gårdsbutiker, hälsingegårdar och glampingtält. Dellenbygden är egentligen ett samlingsnamn för de gamla socknarna Delsbo, Norrbo och Bjuråker, som alla tre ligger i anslutning till de vackra Dellensjöarna. Norra och Södra Dellen heter sjöarna, som är resultatet av ett meteoritnedslag för flera miljoner år sedan. Sjöarna är populära fiskevatten, men hit hittar också kajakpaddlare. 

I Dellenbygden finns några av Sveriges minsta byar, vissa är inte större än en, enda gård, och lokalborna brukar lite skämtsamt säga att ”bakom varje träd finns en by”. Det här är också platsen att ta del av folkmusik. Hälsingland kan ju skryta med både Delsbostämman – som är Sveriges äldsta – och Bjuråkerstämman – som är Sveriges största. Det mest unika boendet är definitivt tipitältet på Hästnäs logi. Här bor man avskilt med egen strand. 

En förtrollande utsikt över Dellensjöarna och de blå bergen. Foto: Johan Wahlgren / JOHAN WAHLGREN

9. Avholmsberget

I bygden talas det stolt om Avholmsberget som en av Sveriges, ja, i alla fall Hälsinglands, vackraste utsikter. Härifrån har man en perfekt överblick av Dellensjöarna, och Dellenbygdens blånande berg. Det är smidigt att man kan ta bilen upp till toppen, det gör utsiktsplatsen tillgänglig för fler. Den som vill röra på sig ska spana in vandringsleden ”Kraterstigen”, som är sex kilometer lång och går genom varierad terräng. Annars rekommenderas att fika eller äta mat på Avholmsberget Café & Restaurang. Här sitter man verkligen på första parkett, det är inte många krogar som kan stoltsera med en sådan utsikt. 

Från Avholmsberget har man utsikt över Dellensjöarna och Dellenbygdens blånande berg. Foto: Johan Wahlgren

10. Farmhouse Delsbo

Härlig gårdsbutik med en ljuvlig mix av franska och italienska delikatesser, lokalt mathantverk och hemgjorda inläggningar och röror. Butiken drivs av det nyinflyttade paret Josefin och Mats Fogelqvist, som slog ner bopålarna i Delsbo för ett år sedan. Gården är basen för parets alla intressen – tomatodlingen i växthuset, utbildning i modern konservering och förstås podden. I Farmhousepodden pratar de om sitt nya liv, ”två nollåttor som flyttar ut på landet och börjar ett nytt liv”. 

I butiken säljer Josefin sina inläggningar och marmelader tillverkade på gårdens grönsaker och frukter. Den fermenterade chilisåsen och den chilibaserade ”cowboycandyn” har blivit så populär att folk skriver upp sig på en kölista. I butiken säljs även surdegsbröd från Janssons Bröd i Ljusdal och fisk och skaldjur från Sjögodis i Arnöviken. Sommartid fungerar trädgården som servering, här ska man slå sig ner och beundra utsikten över Stömneån. 

Gårdsbutiken Farmhouse Delsbo drivs av nyinflyttade paret Josefin och Mats Fogelqvist. Foto: Johan Wahlgren

11. Dressincykling

Dressincykling på Dellenbanan har lite otippat seglat upp som en av Hudiksvalls mest populära aktiviteter, inte minst för att det passar alla i familjen. Dellenbanan bjuder på 54 kilometer järnväg, mellan Näsviken och Hybo. Man trampar så långt man vill längs glittrande sjöar och trolska skogar. När man har fått nog vänder man ekipaget och cyklar tillbaka igen. Utgångspunkten är Delsbo och man bestämmer själv om man vill styra kosan österut eller västerut. Katarina Granström och dottern Moa, som bor i Söderhamn respektive Stockholm, cyklar dressin för första gången, och uppskattar att man så snabbt kommer ut i lantliga omgivningar. De rekommenderar dressinen där medpassageraren sitter bredvid den som cyklar – för då har man möjlighet att prata. 

Katarina Granström och dottern Moa cyklar dressin på Dellenbanan, en populär aktivitet runt Hudiksvall. Foto: JOHAN WAHLGREN

LÄS MER: Testa stigcykling i sommar – roligaste äventyret

GUIDE: 9 TIPS TILL HUDIKSVALL

BO BRA

1. Hölick havsresort, Hölick

Lyxiga safaritält i ljuvlig skärgårdsmiljö. De 33 kvadratmeter stora tipitälten är inredda med dubbelsäng med duntäcken, persisk matta, designfåtöljer och infravärme. Gemensamt servicehus med toalett och duschar finns i närheten. 

Hölick, längst ut i havsbandet utanför Hudiksvall, bjuder på vidsträckta stränder, naturreservat och ett gammalt fiskeläge. En av Jungfrukustens absoluta pärlor. Foto: Johan Wahlgren

2. Ystegårn B&B, Forsa

Fyrbyggd hälsingegård med kafé, restaurang, gårdsbutiker – samt ett smakfullt och sparsmakat inrett B&B. Härlig frukost, med äggröra på gårdens ägg, ostar från gårdsmejeriet och yoghurt från Delsbo, ingår. 

3. Hästnäs Logi, nedanför Avholmsberget

Glamping som förenar glamour med camping, eller natur med bekvämlighet. Ett tält för dig som egentligen inte gillar tält. Exklusivt och unikt är orden – här finns bara ett tält, och stranden har man för sig själv. Frukosten levereras i en korg utanför tältet på morgonkvisten, och det finns möjlighet att hyra kanot och sup-bräda. Utedass och inget rinnande vatten.  

På Hästnäs logi bor man i tipitält och har en egen strand. Foto: Johan Wahlgren

ÄTA GOTT

4. Arnöviken fisk & deli/Sjögodis, Arnöviken på Hornslandet

Eget rökeri, gårdsbutik och sommarservering. Hit kommer folk från trakten för att köpa rökt sik, gravad lax och olika inläggningar. Restaurangen är vackert belägen i en havsvik, och ofta cirklar havsörnen ovanför.  

5. Borka brygga

Skärgårdskrog med fokus på fisk, skaldjur och lokala råvaror. Perfekt häng soliga kvällar.

Robin Klint serverar dagens lunch på Borka brygga. Foto: Johan Wahlgren

6. Ystegårn Café & Bistro, Forsa

Trädgårdsservering och restaurang i en och samma härliga, historiska miljö. Testa gärna halloumiburgaren – osten har tillverkats av mejeristen i huset intill. Den pepparstekta laxen är också en favorit – laxen kommer från fiskaren i Kuggören. 

Ystegårns klassiska halloumiburgare - osten är tillverkad av mejeristan som håller till på gården. Foto: Johan Wahlgren

7. Lagunen, Hölick 

Poolhäng, musik och en meny med fokus på grillat. Restaurangen drivs i samarbete med Melker Andersson. Systerrestaruangen Sand & Kök ligger vid stranden med utsikt över havet. 

8. Avholmsberget Café & Restaurang, Avholmsberget

Här äter man förslagsvis moules frites och njuter av Hälsinglands bästa utsikt över Dellensjöarna. 

Avholmsberget Café & Restaurang bjuder på traktens vackraste utsikt över Dellensjöarna. Ät hantverkskorv med egenlagad senap och surkål och njut av tystnaden. Foto: Johan Wahlgren

SHOPPA

9. Ost & såpbodens tillitsbutik, Forsa

En gårdsbutik i miniformat, som säljer lokalt mathantverk och hemgjord såpa. Här finns bland annat Forsa gårdsmejeris prisbelönta ostkaka, och såpa från Hälsingesåpa. 

10. Systeryste, Forsa

Kvalitativt hantverk från lokala tillverkare.

LÄS MER: Hälsingegårdarna – Hälsinglands unika kulturarv 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!