Barnens favoriter i fjällen: åkglädje för hela familjen
Häng med till några av barnens fjällfavoriter. Skidområden som bjuder på åkglädje för hela familjen, vid sidan av Skistars destinationer. Mysiga Järvsö får också vara med, tack vare den goda fjällkänslan på Öjeberget – Sveriges närmaste alp enligt en gammal slogan.
Visst lockar Järvsöbacken, i synnerhet när man anländer med tåget och kan kliva av mitt i samhället, med gångavstånd till pisterna. Hit reser Mälardalsborna mer än gärna på skidweekend, knappt tre timmars färd från Stockholm. Och det är en skidort med anor. 1937 invigdes den första backen och fyra år senare var det dags för den första SM-tävlingen på orten.
1957 var det sedan dags för den efterlängtade liften, med endast två byglar, som fyra skidåkare åt gången kunde hänga efter. Under åren har den numera familjedrivna anläggningen vuxit rejält, och bjuder i dag på åtta liftar, fem rullband för småttingar och ett 20-tal pister utför Öjeberget.
Dessutom finner den bekväme två hotell i direkt anslutning till backarna. Bergshotellet och JBP Hotell bjuder på liftnära boende, med ett av barnens skidområden som närmsta granne. Det sistnämnda hotellet är en del av den lyckade satsningen på Järvsö som cykeldestination under sommarhalvåret. För hit drar även barnfamiljerna för stigcykling utför Öjeberget.
På den norra sidan av Öjeberget ligger det största barnområdet, med två knappliftar, rullband för minstingarna och en trio gröna, breda pister i kombination med roliga skogsbanor. Här finner du även en skidkarusell där man kan träna på att åka en riktig knapplift, även något för vuxna osäkra nybörjare.
Varghotellet – upplev vargar på nära håll
Söker man större utmaningar är de röda varianterna ner mot Norrliften att föredra, liksom svarta Sydbacken.
Och det är häftigt både för barn och vuxna att svänga utför Himlabacken ner mot Bergshotellet allra längst i söder, med vetskapen om att det inne i skogen finns en hel del vilda djur. För vildmarksparken Järvzoo, som firade 30-årsjubileum 2022, gränsar till pisten.
Så många familjer väljer att varva skidåkningen med en rundvandring i parken, längs den tre kilometer långa ”trätrottoaren”. Här får man som besökare ta del av ett tvärsnitt av den rika hälsingenaturen. Och förhoppningsvis även skymta varg, rådjur, ren, lodjur och myskoxe i så naturliga miljöer som möjligt. Många av arterna är hotade och parken deltar i ett flertal bevarandeprojekt.
Den djärve väljer att bo på Varghotellet, för att uppleva vargarna på riktigt nära håll. Med endast tre rum som har utsikt över varghägnet är man så gott som garanterad att få skåda djuren från morgon till kväll.
Stöten ”Sveriges bästa skidort” för barnfamiljer
Stöten ligger allra längs västerut i Sälenfjällen, nära norska gränsen. Destinationen har vuxit rejält sedan starten för mer än 45 år sedan och kan i dag erbjuda ett 50-tal pister och tre stora skidtorg och mötesplatser med bland annat kaféer, krogar och barnområden. Särskilda juniorveckor under lågsäsong. Barn upp till sex år åker gratis i liftarna.
Det är lätt att få en fartfylld vinterweekend i Stötens snörika pister. Och med ett skidsuget barnbarn blir det än roligare.
Visst ligger Stöten lite vid sidan av i Sälenfjällen, i skuggan av de mer dominerande Skistar-destinationerna Lindvallen, Tandådalen och Hundfjället.
Det närmare 850 meter höga berget har dock länge lockat skidåkare som sökt mer utmanande pister – med Sälenmått mätt. För anläggningen har sedan starten i mitten av 70-talet kunnat skryta med Sälenfjällens högsta fallhöjd.
Allt började med några enkla liftar och en handfull pister, för att inspirera skidåkare från övriga Sälen att göra en dagsutflykt västerut. Målsättningen var att göra Stöten till ett vassare alpint alternativ.
Nu har fallhöjden utökas från 370 till 398 meter. Detta tack vare en ny pist, som knyts samman med Älvan – en nedfart som vunnit priset som ”Sveriges Bästa Pist” vid ett par tillfällen. Efter omröstningar i svenska skidsajten Freeride.se har Stöten även prisats som ”Sveriges bästa skidort” för barnfamiljer.
Här finns även Dalafjällens längsta nedfart där hela familjen kan trivas. För Mormors störtlopp är en tre kilometer lång pist, med början på kalfjället för att i snirkliga svängar leta sig ner genom den glesa björk- och granskogen.
Under 2000-talet har Stöten utvecklats alltmer till en familjedestination med något för alla, tack vare utvecklingen av pister, längdspår och boendealternativ. För i dag bjuder skidsystemet på närmare 50 pister och flera mil med längdspår.
Soltorget är den självklara mötesplatsen för barnfamiljerna och skidskolan, där maskoten Vargy leder uppvärmningen inför en diger skara småttingar, som hoppar runt i takt med musiken.
Våffelstugan passar utmärkt efter förmiddagsåken. Här gräddar Wilma Svensson våfflor på löpande band till hungriga skidåkare.
I aktivitetshuset Vattufjäll finns bowlinghall samt bad och spa för både barn och vuxna. Hundspann och skoterutflykter är två andra populära familjeaktiviteter. Och vill du uppleva en norsk skidort på nära håll kan en dagsutflykt till Trysil vara något - om du färdas med egen bil. Det tar knappa timmen att köra de fem milen.
Nostalgiska fjäll i Grövelsjön
Grövelsjöns fjällstation, närmare 50 mil från Stockholm, är Svenska Turistföreningens sydligaste fjällanläggning. Hit reser du smidigt med kombinationen tåg till Mora och länstrafikbuss. Alternativt buss hela vägen från Stockholm med Masexpressen.
På Grövelsjöns fjällstation norr om Idre lever en känsla av svunnen tid och barndomens utflykter i skidspåren. Sliten canvasryggsäck, plåttermos med varm choklad och smörgåsar med falukorv. Renfäll i solgrop, apelsin i klyftor. Men här finns även en skidbacke med enkel lift för de yngsta.
Småbarnsfamiljerna gillar att ”slå läger” längs sluttningen upp mot fjället Jakobshöjden för att njuta av leken i snön, med stationen inom räckhåll.
Alpina Grövelfjäll ligger nära, med ett tiotal pister och gediget barnområde med flera backar.
Lugna dagar i Storhogna
Storhogna i Vemdalsfjällen passar utmärkt för småbarnsfamiljer, med snällt skidområde och lugnt tempo i backar och spår. För här vid vägens slut börjar skidspåren, med liftarna ett par hundra meter från entrén till Storhogna högfjällshotell.
Det finns även en förbindelselift längre ner i dalen som leder till Klövsjös alpina pister.
Hotellet, som lockar med bassäng och spa, driver även Plupps skidskola för barn och arrangerar en hel del familjeaktiviteter.
Under högsäsong prepareras dessutom närmare åtta mil sammanhängande längdspår i regionen.
En tur till Samevistet är en klassiker i Storhogna. Den tre kilometer långa och lättåkta turen går på kalfjället. Men ett säkert tips för småbarnsfamiljer är att haka på den dagliga turen med snövesslan. Ett populärt äventyr.
Kläppen – porten till Sälenfjällen
Varför inte testa Sveriges största familjeägda alpina anläggning, med ett berg byggt för skidåkning? Kläppen är dessutom porten till Sälenfjällen när du kommer söderifrån.
Allt började år 1982 när Per Eriksson pulsade runt på Kläppenberget i snöskor och drömde om ett skidberg med nedfarter i alla väderstreck. Och sedan flera år tillbaka är drömmen verklighet. För det 655 meter höga berget bjuder nu på närmare 40 pister och 20 liftar.
Kläppen kan dessutom skryta med Sälenfjällens enda gondol som bekvämt tar åkarna till toppen. I barnområdet är det Trolle och Trolla som bjuder på föreställningar och skidlek.
Snöskoturer och skoterutflykter för hela familjen. Dessutom pulkakvällar i en av barnbackarna, där man kan ta snowracern med liften utan kostnad.
Under Barnens bästa vecka i januari får alla småttingar upp till och med sju år gratis skidhyra, skidskola och skipass. Dessutom extra många barnaktiviteter med Trolle & Trolla.
LÄS MER: Sköna äventyr i Vemdalsfjällen
LÄS MER: Hemavan och Tärnaby – Norrlands fina skidorter