Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Norrbotten är bäst – 12 skäl att älska Sveriges nordligaste län

Norrbotten är bäst. Ju längre norrut man kommer i landet desto rymligare blir landskapet, desto ljusare blir sommarnätterna, desto vitare blir vintrarna och desto mer okonstlad känns tillvaron.

Här är 12 skäl att älska Norrbotten.

 

TEXT AV: Mats och Åsa Ottosson

Storforsen. Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar, och vid Storforsen är den som allra mäktigast.

Foto: Marcel Köppe

1 av 12

1. Storforsen

I Norrbotten lider man förvisso av avfolkning, av nedrustning av samhällsservice och av råvaruindustrins härjningar precis som i många andra landsändar bortom tillväxt-öarna.
Det hindrar inte att de som bor här och vi som mer än gärna åker hit tycker att det ocks är en poäng att det är långt till Stockholm och storsamhället. Om man tycker att rikedom ocks kan räknas i tystnad och forsars dån, i åkerbär och halstrad sik – då är Norrbotten händelsernas centrum.


1. Storforsen

Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar, och vid Storforsen är den som allra mäktigast. Med en fallhöjd på 60 meter dånar den två kilometer långa forsen – Nordens största – ned mot lugnvattnet i Bredselet. Vid midsommar är vattenmängderna som störst.

Vandringsstigar och handikappanpassade utsiktsramper finns i området som är skyddat som naturreservat. Under årens lopp har man försökt styra vattnet för att skapa en flottbar älvfåra. Så uppstod Döda fallet, en torrlagd sidofåra där man kan studera jättegrytor och slipade hällar.

I deltat kring utloppet växer orkidéerna norna och guckusko, och vintertid har man chans att se strömstare och utter proviantera i forsen bland de fantastiska isformationer som kylan och forsen hjälpts åt att skulptera.

I anslutning till Storforsen finns hotell och restaurang och sommartid brukar det ordnas utomhuskonserter.

1 av 12