Norrbotten är bäst – 12 skäl att älska Sveriges nordligaste län

Norrbotten är bäst. Ju längre norrut man kommer i landet desto rymligare blir landskapet, desto ljusare blir sommarnätterna, desto vitare blir vintrarna och desto mer okonstlad känns tillvaron.

Här är 12 skäl att älska Norrbotten.

 

TEXT AV: Mats och Åsa Ottosson

Storforsen. Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar, och vid Storforsen är den som allra mäktigast. Foto: Marcel Köppe

1. Storforsen

I Norrbotten lider man förvisso av avfolkning, av nedrustning av samhällsservice och av råvaruindustrins härjningar precis som i många andra landsändar bortom tillväxt-öarna.
Det hindrar inte att de som bor här   och vi som mer  än gärna  åker hit   tycker att det ocks   är en poäng att det är långt till Stockholm och storsamhället. Om man tycker att rikedom ocks  kan räknas i tystnad och forsars dån, i  åkerbär och halstrad sik   – då   är Norrbotten händelsernas centrum.

 

 

1. Storforsen

Piteälven  är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar, och vid Storforsen  är den som allra mäktigast. Med en fallhöjd på  60 meter dånar den två  kilometer långa forsen   – Nordens största –   ned mot lugnvattnet i Bredselet. Vid midsommar  är vattenmängderna som störst.

Vandringsstigar och handikappanpassade utsiktsramper finns i området som är skyddat som naturreservat. Under årens lopp har man försökt styra vattnet för att skapa en flottbar älvfåra. Så uppstod Döda fallet, en torrlagd sidofåra där man kan studera jättegrytor och slipade hällar.

I deltat kring utloppet växer orkidéerna norna och guckusko, och vintertid har man chans att se strömstare och utter proviantera i forsen bland de fantastiska isformationer som kylan och forsen hjälpts åt att skulptera.

I anslutning till Storforsen finns hotell och restaurang och sommartid brukar det ordnas utomhuskonserter.

 

 

Palt är poppis i hela Norrland men i synnerhet kring Piteå där man helt följdriktigt hittar paltakademins säte. Foto: Paltakademin

2. Pitepalt

Palt är runda bollar av finriven rå potatis, mjöl och salt med ett inkråm av rimmat fläsk. Paltarna kokas i rikligt med vatten och avnjuts med lingonsylt, smör och mjölk. Eller varför inte ett glas Valpolicella, menar kännarna i Paltakademin, ett illustert sällskap som agerar för paltens bästa under valspråket palt necesse est, palt är nödvändigt.

Palt är poppis i hela Norrland men i synnerhet kring Piteå där man helt följdriktigt hittar paltakademins säte. Nära Piteå – närmare bestämt i Öjebyn – hittar man också världens enda Paltzeria. Förutom vanlig pitepalt och flatpalt serveras mindre traditionella kreationer som harpalt och – för den riktigt hungrige – jättetallriken Paltscwiimen. 

Det sistnämnda är ett begrepp som närmast kan översättas som paltkoma, och beskrivs enligt Norrländsk uppslagsbok som det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal pitepaltar.

 

Åkerbär mognar i augusti och passar utmärkt till sylt.

3. Åkerbär

Av alla de delikata vilda bär man kan ge sig ut och plocka under sensommaren och hösten i detta land är åkerbäret ett de allra läckraste, med en smak som kan beskrivas som en blandning mellan smultron och hallon.

Ändå är det ett av de minst kända. Detta faktum får nog tillskrivas den allmänna slagsidan i när det gäller uppmärksamhet till förmån för allt som hör den södra halvan av landet till. Att åkerbäret inte finns på sörlänningarnas radar beror på att det knappt ens växer i södra Sverige. Desto vanligare är det längs norrlandskusten, så det passar utmärkt att åkerbär korats till Norrbottens landskapsblomma. 

Växten är i storlek som en hjortronplanta ungefär, blomman är skir i utförandet och cerise i färgen. Det röda till brunröda bäret mognar i augusti och passar utmärkt till sylt.

 

Midnattssolen. Norr om polcirkeln försvinner inte solen under horisontlinjen en enda minut i midsommartid. Foto: Mats Ottosson

4. Midnattssol

Ju längre norrut man kommer i Sverige, desto ljusare är som bekant sommarnätterna. Norr om polcirkeln försvinner inte solen under horisontlinjen en enda minut i midsommartid.

Vill man njuta av fenomenet till fullo beger man sig lämpligen upp på ett utsiktsberg. Det har dubbla poänger. Solen står högre ovanför horisonten när man själv står på en högt belägen punkt – man kan alltså i praktiken uppleva midnattssol även en bit söder om polcirkeln om man bara befinner sig på ett tillräckligt högt berg. På köpet får man vyerna över det omgivande landskapet.

Vill man göra det lite bekvämt för sig väljer man exempelvis Brännaberget i Överkalix eller Luppioberget 10 km S Övertorneå (där man hittar Utblick Luppioberget med kafé och restaurang). Där kan man köra bil hela vägen upp.

 

Treehotel. Fem arkitektritade trädhus á ett rum vardera har satt lilla Harads 40 km nordväst om Boden på världskartan. Foto: Peter Lundstrom, WDO – www.treehotel.se

5. Treehotel

Fem arkitektritade trädhus á ett rum vardera har satt lilla Harads 40 kilometer nordväst om Boden på världskartan. 

Tv-team och nattgäster har kommit från när och fjärran för att uppleva de fantasifulla och sinsemellan helt olika skapelserna på Treehotel (treehotel.se): The Cabin, The Mirrorcube, The Bird’s Nest, The Blue Cone och The UFO (samt en trädbastu och konferensträdhuset Dragonfly). Precis som är fallet med ishotellet i Jukkasjärvi behöver man inte bo över för att hänföras, det är en upplevelse bara att titta.

Guidningar tillhandahålls på fasta tider under sommaren, under resten av året visas trädboningarna efter överenskommelse.

 

2010 blev Kalix löjrom först i Sverige att klassas som Skyddad ursprungsbeteckning av EU. Foto: Lennart Jönsson

6. Kalixlöjrom

De stora norrlandsälvarnas ständiga flöde ut i Bottenviken gör havsvattnet mineralrikt och rent och salthalten låg. 

Så lyder den gängse förklaringen till att siklöjan trivs och producerar så delikat rom just utanför den norrbottniska kusten. Fisket pågår under fem intensiva höstveckor då folk i kustbyarna går man ur huse för att för hand klämma rommen ur de silverfärgade fiskarna – tre till fem gram ur varje hona. Efter försiktig sköljning, saltning och finrensning med pincett är rommen redo för finsmakare världen över.

2010 blev Kalix löjrom först i Sverige att klassas som Skyddad ursprungsbeteckning av EU. Det innebär att Kalix löjrom varken får fiskas eller framställas någon annanstans än just längs den norrbottniska kusten. Sedan hösten 2014 är fisket efter siklöja MSC-märkt vilket innebär att det bedrivs på ett miljömässigt hållbart sätt.

 

Kaffeost kan med fördel ätas som en dessert på fat, men då med hjortronsylt.

7. Kaffeost

Den traditionella nordfinska och tornedalska kaffeosten (kahvijuusto på meänkieli) tillverkas som en vanlig färskost av mjölk och en skvätt grädde samt ostlöpe, och gräddas sedan i ugnen. 

I Norrbotten äter man oftast osten just i kaffet; den skärs i småbitar som läggs i botten av koppen varefter kaffet hälls på. Kaffet dricks som vanligt, kanske dricker man även en påtår, innan det är dags att äta upp osten bit för bit med sked. Typiskt för kaffeosten är att det gnisslar mellan tänderna när man tuggar den. 

Kaffeost kan också med fördel ätas som en dessert på fat, men då med hjortronsylt.

I världen utanför Norrbotten kan det vara svårt att hitta kaffeost i butikerna, men det är inte svårt att tillverka den själv. Sök på kaffeost på nätet så hittar du ett flertal recept som talar om hur du ska bära dig åt.

 

Att bada bastu är en norrbottnisk nationalaktivitet som utövas över hela landskapet, men särskilt målmedvetet i Tornedalen, där bastandet är en konstform. Foto: Kukkolaforsen

8. Bastubad

Att bada bastu är en norrbottnisk nationalaktivitet som utövas över hela landskapet, men särskilt målmedvetet i Tornedalen. 

Där är bastandet något av en konstform, och följaktligen är det också här som Svenska Bastuakademien har sin hemvist. Närmare bestämt huserar den sedan starten 1988 vid Kukkolaforsen (kukkolaforsen.se) som också kan uppvisa hela 13 bastur i sitt bastumuseum. På anläggningens hemsida berättar bastugurun Svante Spolander att bastun av tradition varit hemmets mest helgade plats i Tornedalen. Här födde kvinnorna barn, här tvagade man sig till helgdagen, här svepte man sina döda släktingar inför den sista vilan. Själv badar han bastu nästan varje dag: 

– Det är mitt livselixir. I bastun får jag en stund för mig själv, en möjlighet att reda ut tankarna och ladda kroppen full med energi.

Bastuåret kulminerar i samband med Nationalbastudagen, andra lördagen i juni.

 

Det finns få ställen i världen där man fiskar med långskaftad håv. Foto: Kukkolaforsen

9. Håva sik i Kukkolaforsen

Vad har Kukkolaforsen i Torne älv och Kamlungeforsen i Kalix älv gemensamt med Amazonfloden i Sydamerika? 

De är några av ytterst få ställen i världen där man fiskar med långskaftad håv. 

I Kukkolaforsen (kukkolaforsen.se) i det sistnämnda vattendraget kan man än i dag se sikfiske bedrivas som på 1500- talet i det strömmande vattnet. Fisket pågår från början av juni till mitten av september och den som är intresserad kan själv hyra en håv och instruktör och prova på.

Den silverblanka siken är väldigt mångformig och de lärde har ännu inte bestämt sig för om de olika formerna ska räknas som olika arter eller varianter av samma art. Strunt samma, tycker den som främst är intresserad av sikens företräden som matfisk. Den är utsökt att äta rökt, men det kanske mest stämningsfulla är att halstra sin nyfångade sik över öppen eld, som man plägar göra vid Kukkolaforsen.

 

Skärgårdarna. Några av öarna ingår i Haparanda Sandskärs nationalpark – men det finns betydligt mer än så. Foto: Fredrik Broman

10. Lule skärgård och andra skärgårdar

Nesofiler – ö-älskare – har mycket att hämta i Norrbotten. Några av öarna ingår i Haparanda Sandskärs nationalpark – men det finns betydligt mer än så. 

Haparanda skärgård har 652 öar, Kalix skärgård 792, Luleå skärgård 1 312 och Piteå skärgård 550.

Båttrafik till respektive skärgård utgår från Haparanda hamn och centrala Haparanda (bosmina.se), Centrumkajen i Kalix (laponia.se), Södra hamn i Piteå (visitpitea.se) och Södra hamnplan i Luleå (lulea.nu).

På luleå.nu kan den som vill ge sig ut på egen hand hitta en fin guide till sju kajakturer i Luleå skärgård samt kontaktuppgifter till ett flertal uthyrare.

 

År 2012 invigdes världens modernaste orgel i Studio Acusticum, Piteås konserthus med den spektakulära 75 meter höga neonfärgade spiran. Foto: Studio Acusticum

11. Jätteorgeln i Piteå

År 2012 invigdes världens modernaste orgel i Studio Acusticum, Piteås konserthus med den spektakulära 75 meter höga neonfärgade spiran. 

Här talar vi om ett instrument i världsklass, som skapats av den tyske orgelbyggar-trollkarlen Gerald Woehl. Dimensionerna på Orgel Acusticum, som instrumentet heter, är imponerande: den är tio meter bred och 9,5 meter hög och består av 9 000 orgelpipor.

Ett sådant högteknologiskt jättebygge – i lilla Piteå!? – det låter nästan för bra för att vara sant. Och det kanske är just vad det är. Det ryktas om att Luleå tekniska universitet, som står bakom orgeln, vill sälja den. Men det går knappast att flytta orgeln från konserthuset, så den eventuelle köparen får nog snällt ta sig till Piteå när hen vill lira på sitt instrument. 

Om inte visionen att man ska kunna spela orgeln via internet förverkligas.

Visningar av orgeln och konserthuset ordnas året runt.

 

När isarna lägger sig öppnar sig nya möjligheter att färdas där det annars är svårt att ta sig fram, längs inlandets sjösystem eller ute till havs. Foto: Fredrik Broman

12. Isarna

Vintern kan vara en befriare. När isarna lägger sig öppnar sig nya möjligheter att färdas där det annars är svårt att ta sig fram, längs inlandets sjösystem eller ute till havs. 

Enbart utanför Luleå plogas vintertid 25 kilometer isvägar som gör att man kan ta bilen ut till öarna i skärgården. Via swedishlapland.se kan man dessutom hitta flera arrangörer som ordnar skotersafaris, ända ut till Brändöskär kan man ta sig för att skåda vidare ut mot Bottenvikens vita vidder av packis och snö.

Att åka isbrytarsafari från Pite havsbad är ett annat sätt att komma nära islandskapet. 

Vill man åka skridskor finns en plogad isbana från Norra hamn i Luleå. Den rundar bland annat Gültzaudden där man vintertid kan höra musiker spela på instrument gjorda av is i en konsertlokal bestående av två stora igloos.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande