Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vackra Kiruna kyrka som kommer flyttas från sin nuvarande plats med start 2025, på grund av sprickbildningar från malmbrytningen.Vackra Kiruna kyrka som kommer flyttas från sin nuvarande plats med start 2025, på grund av sprickbildningar från malmbrytningen.Vackra Kiruna kyrka som kommer flyttas från sin nuvarande plats med start 2025, på grund av sprickbildningar från malmbrytningen.
1 AV 2
Vackra Kiruna kyrka som kommer flyttas från sin nuvarande plats med start 2025, på grund av sprickbildningar från malmbrytningen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Foto: Shutterstock / Allt om Resor

12 skäl att älska Norrbotten – Sveriges nordligaste län

Norrbotten är bäst. Ju längre norrut man kommer i landet desto rymligare blir landskapet, desto ljusare blir sommarnätterna, desto vitare blir vintrarna och desto mer okonstlad känns tillvaron. 

Norrbottens län är inte bara Sveriges största och nordligaste, det är också ett kontrasternas län. Här finns landets högsta fjäll, Kebnekaise, djupaste insjö, Hornavan, det råder permafrost året runt i fjällområdena, samtidigt som man badar i havet vid Bottenvikskusten sommartid. Här är ytterligare skäl att älska Norrbotten.

1. Storforsen

Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar, och vid Storforsen är den som allra mäktigast. Med en fallhöjd på 60 meter dånar den två kilometer långa forsen – Nordens största – ned mot lugnvattnet i Bredselet. Vid midsommar är vattenmängderna som störst. Vandringsstigar och handikappanpassade utsiktsramper finns i området som är skyddat som naturreservat. Under årens lopp har man försökt styra vattnet för att skapa en flottbar älvfåra. Så uppstod Döda fallet, en torrlagd sidofåra där man kan studera jättegrytor och slipade hällar. I deltat kring utloppet växer orkidéerna norna och guckusko, och vintertid har man chans att se strömstare och utter proviantera i forsen bland de fantastiska isformationer som kylan och forsen hjälpts åt att skulptera. I anslutning till Storforsen finns hotell och restaurang och sommartid brukar det ordnas utomhuskonserter.

Storforsens enorma kraft, en del av Piteälv.Storforsens enorma kraft, en del av Piteälv.Storforsens enorma kraft, en del av Piteälv.
Storforsens enorma kraft, en del av Piteälv. Foto: Shutterstock

2. Pitepalt

Palt är runda bollar av finriven rå potatis, mjöl och salt med ett inkråm av rimmat fläsk. Paltarna kokas i rikligt med vatten och avnjuts med lingonsylt, smör och mjölk. Eller varför inte ett glas Valpolicella, menar kännarna i Paltakademin, ett illustert sällskap som agerar för paltens bästa under valspråket palt necesse est, palt är nödvändigt. Palt är poppis i hela Norrland men i synnerhet kring Piteå där man helt följdriktigt hittar paltakademins säte. Nära Piteå, närmare bestämt i Öjebyn, hittar man också världens enda Paltzeria. Förutom vanlig pitepalt och flatpalt serveras mindre traditionella kreationer som harpalt och, för den riktigt hungrige, jättetallriken Paltscwiimen.  Det sistnämnda är ett begrepp som närmast kan översättas som paltkoma, och beskrivs enligt Norrländsk uppslagsbok som det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal pitepaltar.

Glöm inte att besöka sveriges enda Paltzeria om du befinner dig i Öjebyn!Glöm inte att besöka sveriges enda Paltzeria om du befinner dig i Öjebyn!Glöm inte att besöka sveriges enda Paltzeria om du befinner dig i Öjebyn!
Glöm inte att besöka sveriges enda Paltzeria om du befinner dig i Öjebyn! Foto: Shutterstock

3. Abisko nationalpark

Den enorma nationalparken som är belägen vid Abisko, söder om Torneträsk i norra Lappland, öppnades 1909 och är den mest besökta platsen i Norrbottens län med runt 50 000 besökare per år. Till sevärdheterna hör utsikten från Nuolja, Abiskojåkkas kanjon, fjällfloran, fågellivet och naturum Abiskos utställning om nationalparkens natur och kultur. Det finns många fina vandringsleder, till exempel en led till Kårsavagge i västra delen av nationalparken, i sydöst kan du vandra till Baddusdievva/Paddus som ligger åt samma håll som Lapporten/Cuonavaggi. Du kan också vandra till Nissunjåkkas kanjon. Den följer Nissunjåkka som är ett biflöde till Abiskoeatnu. Den mest kända leden är Kungsleden som går söderut genom hela nationalparken fram till stuglägret Abiskojaure. 

Magiska Abisko Nationalpark.Magiska Abisko Nationalpark.Magiska Abisko Nationalpark.
Magiska Abisko Nationalpark. Foto: Shutterstock

4. Åkerbär

Av alla de delikata vilda bär man kan ge sig ut och plocka under sensommaren och hösten i detta land är åkerbäret ett av de allra läckraste, med en smak som kan beskrivas som en blandning mellan smultron och hallon. Ändå är det ett av de minst kända trots att det har korats till Norrbottens landskapsblomma. Växten är i storlek som en hjortronplanta ungefär, blomman är skir i utförandet och cerise i färgen. Det röda till brunröda bäret mognar i augusti och passar utmärkt till sylt. Är du sugen på att pröva din lycka bör du hitta det lilla bäret på fuktig gräsmark, i diken, skogsbryn, vägkanter och snår.

Kanske världens godaste bär!Kanske världens godaste bär!Kanske världens godaste bär!
Kanske världens godaste bär! Foto: Shutterstock

5. Midnattssol

Ju längre norrut man kommer i Sverige, desto ljusare är som bekant sommarnätterna. Norr om polcirkeln försvinner inte solen under horisontlinjen en enda minut i midsommartid. Vill man njuta av fenomenet till fullo beger man sig lämpligen upp på ett utsiktsberg. Det har dubbla poänger. Solen står högre ovanför horisonten när man själv står på en högt belägen punkt, man kan alltså i praktiken uppleva midnattssol även en bit söder om polcirkeln om man bara befinner sig på ett tillräckligt högt berg. På köpet får man vyerna över det omgivande landskapet. Vill man göra det lite bekvämt för sig väljer man exempelvis Brännaberget i Överkalix eller Luppioberget 10 km S Övertorneå (där man hittar Utblick Luppioberget med kafé och restaurang). Där kan man köra bil hela vägen upp.

Magiska nätter i Norrbotten.Magiska nätter i Norrbotten.Magiska nätter i Norrbotten.
Magiska nätter i Norrbotten. Foto: Shutterstock

6. Treehotel, Harads

Sju arkitektritade trädhus à ett rum vardera har satt lilla Harads 40 kilometer nordväst om Boden på världskartan. Tv-team och nattgäster har kommit från när och fjärran för att uppleva de fantasifulla och sinsemellan helt olika skapelserna på Treehotel, The Cabin, The Mirrorcube, The Bird’s Nest, The Blue Cone, 7th room och The UFO samt en trädbastu och konferensträdhuset Dragonfly. Precis som är fallet med ishotellet i Jukkasjärvi behöver man inte bo över för att hänföras, det är en upplevelse bara att titta. Guidningar tillhandahålls på fasta tider under sommaren, under resten av året visas trädboningarna efter överenskommelse.
Hitta hit: Edeforsvägen 2A

Förmodligen det coolaste hotellet i Sverige.Förmodligen det coolaste hotellet i Sverige.Förmodligen det coolaste hotellet i Sverige.
Förmodligen det coolaste hotellet i Sverige. Foto: PETER LUNDSTRÖM

7. Treriksröset

Treriksröset är världens nordligaste punkt som förenar tre länder, Sverige, Norge och Finland. Lite rolig kuriosa: Genom att de tre länderna är med i Schengensamarbetet, med fri gränspassage, är det tillåtet att gå runt röset fastän det inte finns några officiella gränsövergångar. Dessutom möts här också två olika tidszoner, centraleuropeisk tid (CET) för Sverige och Norge och östeuropeisk tid (EET) för Finland. För att ta sig till Treriksröset kan man utgå från Kilpisjärvi i Finland eller norska Goldahytta. Närmaste väg i Sverige kopplad till en allmän väg ligger i Pulsujärvi, cirka 70 kilometer bort.

Spännande och unik plats i Norrbotten.Spännande och unik plats i Norrbotten.Spännande och unik plats i Norrbotten.
Spännande och unik plats i Norrbotten. Foto: Shutterstock

8. Kalixlöjrom

De stora norrlandsälvarnas ständiga flöde ut i Bottenviken gör havsvattnet mineralrikt och rent och salthalten låg.  Så lyder den gängse förklaringen till att siklöjan trivs och producerar så delikat rom just utanför den norrbottniska kusten. Fisket pågår under fem intensiva höstveckor då folk i kustbyarna går man ur huse för att för hand klämma rommen ur de silverfärgade fiskarna – tre till fem gram ur varje hona. Efter försiktig sköljning, saltning och finrensning med pincett är rommen redo för finsmakare världen över. 2010 blev Kalix löjrom först i Sverige att klassas som Skyddad ursprungsbeteckning av EU. Det innebär att Kalix löjrom varken får fiskas eller framställas någon annanstans än just längs den norrbottniska kusten. Sedan hösten 2014 är fisket efter siklöja MSC-märkt vilket innebär att det bedrivs på ett miljömässigt hållbart sätt.

Norrlands guld, med all rätt.Norrlands guld, med all rätt.Norrlands guld, med all rätt.
Norrlands guld, med all rätt. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

9. Bastubad

Att bada bastu är en norrbottnisk nationalaktivitet som utövas över hela landskapet, men särskilt målmedvetet i Tornedalen.  Där är bastandet något av en konstform, och följaktligen är det också här som Svenska Bastuakademien har sin hemvist. Närmare bestämt huserar den sedan starten 1988 vid Kukkolaforsen (kukkolaforsen.se) som också kan uppvisa hela 13 bastur i sitt bastumuseum. Bastuåret kulminerar i samband med Nationalbastudagen, andra lördagen i juni.

10. Kiruna kyrka, Kiruna

Den vackra lilla träkyrkan ligger som en glödande rubin i Jukkasjärvi församling, i en naturpark nära Kiruna centrum. Signerad arkitekt Gustaf Wickman uppfördes den mellan 1909 och 1912. Men att den blev faluröd var inte en självklarhet, och något det tvistades om. Slutligen kom man fram till att det var det enda rätta för att denna kronjuvel till kyrka tydligt skulle skilja sig från resten av de ”vanliga” kyrkorna i bygden. Om exteriören är storslagen är det inget mot interiören, här döljer sig flertalet värdefulla skatter. Under Arkitekturåret 2001 utsågs kyrkan till ”Alla tiders bästa byggnad, byggd före 1950” i Sverige, av svenska folket som Sveriges mest omtyckta byggnad. Motivering: ”den ansågs vara så vacker”. Vill man se krykan på dess ursprungliga plats bör man planera in ett besök innan 2025, då den kommer flyttas på grund av gruvsprickningen från malmbrytningen i Kiirunavaara.
Hitta hit: Finngatan 1

Foto: Shutterstock / Allt om Resor

11. Håva sik i Kukkolaforsen

Vad har Kukkolaforsen i Torne älv och Kamlungeforsen i Kalix älv gemensamt med Amazonfloden i Sydamerika?  De är några av ytterst få ställen i världen där man fiskar med långskaftad håv. I Kukkolaforsen kan man än i dag se sikfiske bedrivas som på 1500- talet i det strömmande vattnet. Fisket pågår från början av juni till mitten av september och den som är intresserad kan själv hyra en håv och instruktör och prova på. Den silverblanka siken är väldigt mångformig och de lärde har ännu inte bestämt sig för om de olika formerna ska räknas som olika arter eller varianter av samma art. Strunt samma, tycker den som främst är intresserad av sikens företräden som matfisk. Den är utsökt att äta rökt, men det kanske mest stämningsfulla är att halstra sin nyfångade sik över öppen eld, som man plägar göra vid Kukkolaforsen.

Sikhåvning i Kukkolaforsen.Sikhåvning i Kukkolaforsen.Sikhåvning i Kukkolaforsen.
Sikhåvning i Kukkolaforsen. Foto: Shutterstock

12. Skärgården

Ö-älskare har mycket att hämta i Norrbotten. Några av öarna ingår i Haparanda Sandskärs nationalpark, men det finns betydligt fler än så. Haparanda skärgård har 652 öar, Kalix skärgård 792, Luleå skärgård 1 312 och Piteå skärgård 550. Luleå skärgård har en skärgårdstur som går via sex av de mest intressanta öarna. Kluntarna, Junkön, Hindersön, Sandön, Brändöskär och Småskär. Mer info: luleå.nu

Luleå skärgård.Luleå skärgård.Luleå skärgård.
Luleå skärgård. Foto: Shutterstock

 

Text: Mats och Åsa Ottosson, Cecilia Öhrn

LÄS MER: Upptäck skönheten i norra Sverige – 11 tips!