Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Nordens 12 bästa stränder

Sveriges stränder har varit välbesökta i sommar. Och när solen värmer från en molnfri himmel behöver man inte åka så mycket längre för att njuta av sol och bad.

Vi har valt ut åtta stränder i Sverige samt ett antal i Danmark, Norge och på Island som har något för alla – oavsett om du vill ha en härlig dag i skärgården eller ta en nära weekend någonstans i Norden. De listas utan inbördes rangordning.

Colette van Luik
Tofta är en av Gotlands mest kända stränder. Foto: Shutterstock

1. Tofta, Gotland

Populär playa där himlen möter havet.

Tofta är en av Gotlands mest kända stränder. En fin dag kommer över 10 000 badgäster hit för sol, bad och naturskön miljö. Sitter du på den vita sandstranden och blickar ut över det turkosblå havet där vattnet möter himlen i horisonten känns det som om du befinner dig utomlands. Här kryllar det av människor och ljudnivån kan vara väldigt hög. En bar bjuder in till after beach varje dag under högsäsong och dessutom finns en restaurang som har öppet till 21:00. Poolområde och minigolf finns också för den som inte nöjer sig med stranden.

Passar: De partyglada och par.

Info: gotland.net.

Hitta hit: Cirka 18 kilometer söder om Visby längs väg 140.

Resa hit: Cirka 3,5 timmar med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. Cirka 2,5 timmar med färja från Västervik. 50 minuter med flyg från Stockholm. 

Övrigt: Parkeringen kostar pengar. 

 

LÄS MER: 13 guldkorn Gotland runt

 

Långgrunda och barnvänliga Sudersand på Gotland. Foto: Shutterstock

2. Sudersand, Fårö

Långgrunt och barnvänligt.

Fem kilometer lång strand med finkornig sand - Sudersand är en av Gotlands allra finaste sandstränder. Stranden är långgrund och barnvänlig och i anslutning till den finns en pool med tempererat badvatten vid Badrestaurangen för de allra minsta. Stranden är även härlig för promenader och rekreation året runt. Ska du åka hit över dagen sommartid bör du vara ute i god tid då kön till Fåröfärjan snabbt blir lång.

Passar: Alla, i synnerhet barnfamiljer. 

Info: sudersand.se.

Hitta hit: Kör väg 148 norrut från Visby och sedan genom Fårösund. Följ skyltningen mot Fåröfärjan. Färjan över sundet tar drygt 5 minuter. Fortsätt sedan cirka 2 mil och följ skyltningen mot Sudersand.

Resa hit: Cirka 3,5 timmar med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. Cirka 2,5 timmar med färja från Västervik. 50 minuter med flyg från Stockholm. 

Övrigt: Färjan över är gratis.

 

LÄS MER: Fårö – en liten ö med stora naturupplevelser

 

Sveriges kanske mest kända campingplats och strand, Böda på Öland. Foto: Johanna Lundholm

3. Böda, Öland

En riktig semesterklassiker.

På nordöstra Öland ligger förmodligen en av Sveriges mest kända campingplatser och även strand. Den två mil långa vita, långgrunda sandstranden med ljusblått hav är ljuvlig. För de som vill ha lite fart finns här mängder av aktiviteter som bland annat trampbåtar, beachvolley, vindsurfing och snorkling. Det finns även en utomhuspool med soldäck. För barnen anordnas det aktiviteter som exempelvis skattjakt, strandlekar och fotbollsturneringar. Här är det inte en lugn stund men den som letar efter en mer avskild plats kan hitta det. Gå bara en bit bort från campingområdet, så blir det genast lite lugnare.

Passar: Barnfamiljer, partyglada och par.

Info: bodasand.se

Hitta hit: Åk förbi Böda på norra Öland, sväng höger mot Bödasand Kronocamping i en rondell.

Resa hit: 45 minuter med bil från Kalmar.

Övrigt: Finns trätrallar som leder ner till stranden vilket underlättar för barnvagnar. 

 

LÄS MER: 7 saker du inte bör missa på Öland i sommar

 

Tylösand passar barnfamiljer men även partyglada. Foto: Shutterstock

4. Tylösand, Halmstad

Halmstads flaggskeppsstrand.

Åtta kilometer väster om Halmstad ligger Tylösand. Stranden är en del av en drygt fyra kilometer lång sandstrand. Soliga dagar är det trångt som vid Medelhavet och på eftermiddagarna i juli är pulsen hög på after beachen. Mitt på stranden finns en klocka. Ju närmare klockan man lägger sig desto mer folk får man vara beredd på att ha runtomkring sig. Önskar man lite mer avskildhet kan man antingen promenera norrut mot ån Nyrebäckens mynning eller lägga sig vid en av de många sanddynerna. För den föredrar klippbad finns det i Tjuvahålan, längst söderut på Tylösands strand.

Passar: Barnfamiljer, partyglada, par och de som har svårt att gå.

Info: halland.se

Hitta hit: Buss 10 och 30 från Halmstad. Hoppa av vid Hotel Tylösand.

Resa hit: Drygt 1 timme med tåg eller bil från Göteborg eller Malmö.

Övrigt: Speciellt anpassad för personer med funktionshinder på den östra sidan av stranden, vid Svärjarhålan.

 

LÄS MER: 10 självklara skäl att älska Halland

 

Skrea strand i Falkenberg har plats för många badsugna och solglada. Foto: Shutterstock

5. Skrea strand, Falkenberg

Långgrund och välbesökt.

Den två kilometer långa Skrea strand kännetecknas av karakteristiska badhytter från 1930-talet, höga sanddyner och en 250 meter lång badbrygga som sträcker sig rakt ut i det blågröna vattnet. Längs hela stranden med sin ljusa och finkorniga sand kryllar det av glasskiosker och serveringar. Tack vare att stranden är så lång finns det gott om plats för alla solbadare och trots sin popularitet blir det sällan särskilt trångt. Här finns också gott om kiosker och serveringar längs stranden.

Passar: Barnfamiljer och vattensportsentusiaster.

Info: skreastrand.com.

Hitta hit: Ligger knappt tre kilometer söder om Falkenberg. Ta av vid Falkenberg Centrum. Följ campingskyltar mot Skrea Strand-Skrea Camping. 

Resa hit: Öresundstågen stannar på Falkenbergs Järnvägstation. 1 timme med tåg från Göteborg. 2 timmar med buss från Malmö. Cirka 4,5 timmar med tåg från Stockholm.

Övrigt: Finns handikappramp.

 

LÄS MER: 12 bästa stoppen på Västkusten i sommar

 

Pite havsbad, även kallad Norrbottens riviera. Foto: THOMAS ÅBERG

6. Pite havsbad, Piteå

Näcka på Norrbottens riviera.

På 1950-talet hade Pite Havsbad under tre år i följd Sveriges varmaste badvatten, och fick i samband med detta benämningen Norrbottens riviera. Havsbadet ligger i Bottenviken cirka 10 kilometer sydost om Piteå vid Piteälvens utlopp invid en kilometerlång sandstrand. Sommaren 1970 skrevs svensk naturisthistoria då Piteå blev först i landet med att inrätta ett skyltat nakenbad. Sandstrandens nordligaste del är avsett för naturister. Många turister kommer till campingen med husvagn eller husbil och stannar sedan hela sommaren. Nöjeslivet kring Pite havsbad kvällstid är berömt.

Passar: Barnfamiljer, partyglada och nakenbadare.

Info: visitpitea.se.

Hitta hit: Skyltat från E4 en mil söder om Piteå.

Resa hit: Cirka 1 timme med buss från Luleå till Piteå.

Övrigt: Piteå har i genomsnitt 22 timmar solsken på sommaren. Att jämföra med till exempel 10-11 timmar på Mallorca.

 

LÄS MER: Sveriges 14 bästa campingplatser

 

Havsbadet ligger i vackra naturreservatet på Gålö. Foto: Johanna Lundholm

7. Gålö Havsbad, Stockholms skärgård

Stockholms längsta sandstrand.

Gålö Havsbad ligger mitt i ett vackert naturreservat perfekt för en dagsutflykt eller om man vill kan man övernatta i campingen eller på vandrarhemmet. Stranden är lång och härlig, långgrund med klippor runtomkring. För den som gillar att vandra finns det leder i naturreservatet. Här får du det bästa av både närheten till Stockholm och lugnet av att andas havsluft.

Passar: Barnfamiljer, par och naturälskare.

Info: galohavsbad.se.

Hitta hit: 3,5 mil söder om Stockholm, på fastlandet. 

Resa hit: Kör väg 73 söderut från Stockholm, sväng av mot Dalarö och följ skyltarna mot Gålö. Eller ta buss 845 från Handen till Gålö. 

Övrigt: Sommaröppen restaurang, minilivs samt glasskiosk.

 

LÄS MER: Stockholms skärgårds 16 bästa öar

 

Storsand är en av Stockholms skärgårds största sandstränder. Foto: Shutterstock

8. Storsand, Nåttarö, Stockholms skärgård

Härligt badparadis.

Nåttarö är ett älskat badparadis med vita sandstränder. Den mest populära stranden heter Storsand och är en av Stockholms skärgårds största sandstränder. Med sin kritvita sand är den ett givet utflyktsmål om somrarna. Waxholmsbåtarna trafikerar ön och väl på plats väntar rofyllda promenader längs bilfria grusvägar och stigar. Lite mer norrut finns en lika fin strand, Skarsand, som inte är lika frekvent besökt. Nåttarö Krog serverar både enklare maträtter, samt fisk och kött på ett stort trädäck. 

Passar: Barnfamiljer, par och naturälskare.

Info: nattaro.se.

Hitta hit: Från bryggan är det ca 30 minuters promenad.

Resa hit: Cirka 1 timme med pendeltåg från Stockholm till Nynäshamn. Cirka 30 minuter med Waxholmsbåt från Stockholm till Nåttarö. 

Bästa tid: Sommaren.

Övrigt: Det finns toalett i närheten och cirka 1,5 kilometer från stranden ligger öns affär.

 

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

 

Vid stranden Grenens smala spets möts Skagerrak och Kattegatt. Foto: Shutterstock

9. Grenen, Skagen, Danmark

Med en fot i varje hav.

Skagen är den nordligaste staden i Danmark och ligger på Skagens Odde som utgör Jyllands norra spets. Vid Grenen, längst ut på den smala spetsen, möts vågorna i Skagerrak och Kattegatt. Här kan man stå med en fot i varje hav. Den smala strandremsan är ständigt i rörelse. Med vindens hjälp tillförs hela tiden ny sand som gör att den växer med sex till åtta meter om året.

Passar: De som nöjer sig med att doppa tårna och solbada. De starka strömmarna gör att det är förbjudet att bada. Men det finns andra intilliggande stränder där bad är tillåtet.

Info: visitdenmark.se/sv/danmark/skagen.

Hitta hit: Från parkeringen är det en knapp kilometer till Grenen. 

Resa hit: 3 timmar med färja från Göteborg till Fredrikshavn. 35-40 minuter med bil/tåg från Fredrikshavn till Skagen.

Övrigt: Vid parkeringen finns toaletter och en restaurang/kafé.

 

LÄS MER: Sveriges 8 bästa vattenland i sommar

 

Den breda och kritvita stranden på Dueodde anses vara en av de bästa i norra Europa. Foto: Hauke Dressler / Look / Ibl Bildbyrå

10. Dueodde, Bornholm, Danmark

Den bästa i norra Europa.

Soliga Bornholm brukar sägas vara ett Danmark i miniatyr. Östersjöstranden vid Dueodde är bred och kritvit och anses vara en av de bästa i norra Europa. Förr i tiden använde man strandens extremt fina, vita sand vid tillverkningen av bland annat timglas. Stranden är mycket barnvänlig eftersom vattnet blir djupt långsamt. Varma sommardagar söker sig tusentals människor hit för ett svalkande dopp, men området är så stort att det sällan blir trångt. Dessutom är det lätt att finna lä och avskildhet i de gropar som bildas mellan sanddynerna. Den vackra stranden är flera hundra meter i mitten och smalnar sedan av mot sidorna. Vid Jomfrugård-änden av stranden samlas ofta naturister. 

Passar: Naturälskare, surfare, barnfamiljer och nakenbadare.

Info: bornholm.info/dueodde-strand.

Hitta hit: Buss 7 eller 8 som avgår från färjan i Rønne. Tar cirka 1 timme.  

Resa hit: 1 timme och 20 minuter med färja från Ystad till Rønne. Dueodde ligger 22 kilometer sydost om Rønne.

Övrigt: Vid parkeringsplatsen 500 meter från stranden finns kiosk, toaletter och bussförbindelse. 

 

LÄS MER: Lottie Knutsons guide till Bornholm

 

Solastranden är långgrund och vindarna gör den populär bland surfare och drakflygare. Foto: Shutterstock

11. Solastranden, Stavanger, Norge

Norges vackraste.

Den vackra 2,3 kilometer långa Solastranden utanför Stavanger i Norge har blivit utsedd till en av världens vackraste stränder av tidningen Sunday Times. Den är behagligt långgrund och vindarna gör den dessutom mycket populär bland surfare. Är du på jakt efter action och äventyr har du kommit till rätt ställe. Missa heller inte konstverken Broken Column, eller Järnmännen. En av dem står faktiskt på själva stranden. Solastranden har en egen golfklubb, och du kan låna en cykel på det intilliggande hotellet (om du är gäst) för att utforska omgivningarna.

Passar: Surfare, naturälskare och barnfamiljer. 

Info: visitnorway.no.

Hitta hit: Ligger inom gångavstånd från Stavangers flygplats och cirka 15 kilometer från Stavanger.

Resa hit: 1,15-2,40 timmar med flyg till Stavanger. Cirka 8 timmar med tåg eller 10 timmar med buss från Oslo. 

Övrigt: Parkering finns vid Sola Strand Hotel eller i södra änden av stranden. Där finns även toalett. 

 

LÄS MER: Hurtigruten – en resa med naturen i huvudrollen

 

Vid kanten av Reynisfjara reser sig dramatiska klippformationer som kallas Reynisdrangar. Foto: Shutterstock

12. Reynisfjara, Island

Vacker men farlig.

Island är kanske inte det första stället man tänker på när man pratar om stränder. Men på Islands sydligaste spets ligger den fantastiska svarta lavastranden Reynisfjara som ofta är med på listor över världens vackraste stränder. Vid kanten av den reser sig dramatiska klippformationer som kallas Reynisdrangar där det flockas tusentals fåglar, till exempel lunnefåglar och sillgrisslor.

Passar: Äventyrslystna, naturälskare och fågelskådare. Man kan inte bada här, turister rekommenderas att inte gå närmare havet än 20-30 meter. Det har hänt att människor dött då starka underströmmar dragit ut dem till havs.

Info: guidetoiceland.is.

Hitta hit: Islands sydligaste spets, precis bredvid den lilla fiskebyn Vík í Mýrdal. Drygt 2,5 timmars bilfärd från Reykjavik.

Resa hit: Cirka 3 timmar med flyg. Paketresor till exempel Ving, Expedia och Resfeber.

Övrigt: Förnödenheter finns att köpa i byn Vík í Mýrdal.

 

LÄS MER: 7 måsten under en weekend på Island