Nöjesguide till Sveriges tråkigaste kommuner
Tråkigt är inte nödvändigtvis motsatsen till “kul”. Det visar reaktionerna på listan över Sveriges tråkigaste och roligaste kommuner. Invånarna i landsbygdskommunerna tycker inte att krogtäthet hänger ihop med hur roligt man har.
Men det finns ljusglimtar i alla hålor - här är nöjesguiden till Sveriges tråkigaste kommuner.
TEXT AV: Krister Berntsson
1. Essunga
Billigare boende än i omgivande kommuner, trivsamt och välordnat. Nära till större orter. “Det är lätt att lämna kommunen”, som kommunchefen skämtsamt säger. Och så finns här också Retrovägen.
I mitten finns retrosevärdheternas högborg Nossebro, tillika centralort i Essunga kommun. Några lokala retroentusiaster bestämde sig för att lyfta fram alla Nossebros fina interiörer och exteriörer från 50-, 60- och 70-talen. Under 2014 växte projektet till en hel Retroväg.
Sveriges roligaste och tråkigaste kommuner
När organisationen Fastighetsägarna i förra veckan presenterade sin rankning över Sveriges kommuner gjordes det enligt ett “kulindex” baserat på antalet restauranger, antalet serveringstillstånd och antalet nöjesföretag per 10 000 invånare.
Inte oväntat hamnade turistmetropoler som Åre och Borgholm samt Stockholm i topp.
Och det är ju naturligtvis trevligt för dem.
Men mindre roligt är det för de kommuner som hamnade i botten på listan.
Och protesterna mot rankningen har inte låtit vänta på sig.
– Om antalet utskänkningstillstånd är ett mått på hur roligt man har i en kommun så har vi ett folkhälsoproblem, säger Kjell Karlsson, kommunchef i Essunga.
Västgötska Essunga kommun hamnade sist i rankning över landets 290 kommuner, mycket beroende på att det inte finns någon restaurang och inte heller något nöjesföretag.
– Vi ligger till geografiskt så att det är väldigt lätt att ta sig till större ställen utanför kommungränsen, säger Kjell Larsson. Och vår kommun växer. Främst är det barnfamiljer som flyttar hit eftersom fastighetspriserna är lägre. Det är en trivsam och städad kommun.
En annan kommun som hamnade i lågt i rankningen är Knivsta utanför Uppsala. Knivsta är landets yngsta kommun på flera sätt. Dels har den bara funnits sedan 2003, och dels är en tredjedel av kommuninnevånarna yngre än 18 år.
– Det är naturligtvis något som påverkar antalet utskänkningstillstånd, säger Knivstas kultur- och fritidschef Lena Larsson. Men eftersom vi är en friluftskommun med mycket naturområden, ser vi det snarast som positivt att vi inte är så fokuserade på alkohol här.
Knivsta är dessutom landets snabbast växande kommun.
– Vi ligger 10 minuter från Uppsala och en halvtimme från Stockholm. Det tar sex minuter till Arlanda, fotsätter Lena Larsson. Söker man nöjesliv ligger det verkligen inte långt bort. Och så har vi faktiskt fått en restaurang till sedan undersökningen gjordes.
Men handen på hjärtat är det kanske inte nödvändigtvis krogliv som är avgörande för om en kommun är rolig eller inte.
Så kanske är de här tolv kommunernas jumboplats är lite orättvis.
2. Forshaga
20 minuter till Karlstad med bussen. Lägre fastighetspriser.
Citat från Facebook: “Haha! Och här som vi trivs så bra!! Vet ni vad jag tror. Vi behöver inte så många restauranger och nöjesföretag. Vi umgås med VARANDRA.”
Här lockar man också med Klarälvsbanan, 90 km bilfri asfalt på en gammal, nedlagd banvall, från Karlstad till Hagfors. Banan lämpar sig för cykel och vandring.
3. Lilla Edet
En halvtimme till Göteborg, tio minuter till Trollhättan. Ligger vackert vid Göta älv och slussarna är alltid lika spännande att titta på. Här finns bland annat Sveriges äldsta bevarade sluss.
Vattnet från Sankt Olofs källa i kommunen ansågs förr kunna bota ögonsjukdomar. Enligt sägnen vallfärdade folk på St. Olaus dag till källan för att, som biskop Jens Nilsson skrev år 1570, hålla ett oskickligt väsen med drick och annat. 1690 förbjöds firandet. Gott om idrott och friluftsliv.
4. Hallsberg
Nära till Örebro. Genomkorsas av E20, Riksväg 51 och är en känd järnvägsknut vilket gör att det är lätt att ta sig i stort sett var som helst i södra Sverige. Dessutom subventionerar kommunen taxiresor från Örebro för dem som vill ta sig hem efter en glad kväll.
Och vad vore en järnvägsknut utan ett modelljärnvägsmuseum? Modellen visar Hallsbergs bangård i nutid som kommer att bli detaljrik och riktigt stor med mängder av tåg och detaljer. När hela bangården är färdigbyggd kommer modellen att vara över 50 meter lång. På nedervåningen hittar du en mer allmän utställning om järnvägen i Hallsberg.
5. Gnosjö
Känt som landets företagsammaste kommun. Här startar man hellre företag än går på krogen. Men kulturlivet är aktivt, inte minst jobbar teaterföreningen för att dra till sig föreställningar. Och när det gäller friluftsliv så finns här både utförsåkning och ett flertal golfbanor.
Och är man westernentusiast så finns ju nöjesparken High Chaparral. Efter åratals konflikter om bygglov på 70-talet är High Chaparral nu etablerat som en av landets stora turistmål.
Tyvärr blev dock aldrig den staty av grundaren, “Big” Bengt Erlandsson, byggd. Planen var att den skulle bli större än Frihetsgudinnan i New York.
6. Storfors
Mitt emellan Filipstad och Kristinehamn. Vattensystemet Bergslagkanalen som består av åar, sjöar, kanaler och slussar präglar kommunen och ger goda möjligheter till friluftsliv. Ett 40-tal föreningar håller fritidsverksamheten i gång.
Här ligger också elitskolan Lundsberg, ett internat som skolat en mängd näringslivstoppar och även Prins Bertil, Prins Carl Philip, Prins Gustav Adolf (Carl XVI Gustafs pappa), Carl Johan Bernadotte (Carl XVI Gustafs farbror) och Sigvard Bernadotte.
7. Bollebygd
Nära till Göteborg och Borås. Rikt friluftsliv. Flera stora vandringsleder går genom bygden, från storskog till öppet landskap. Bollebygd kan även locka med Hulta Golfklubb, en 18-håls golfbana i herrgårdsmiljö, flera motionsspår, naturstigar, kanotleder, ridanläggningar, tennis- och boulebanor.
Här finns också många sjöar med fina och barnvänliga badplatser och bra fiskevatten. Bland annat badplatsen Tubbared vid Östra Nedsjön som får denna kommentar på Badkartan.se:
"Detta är nog Västra Götalandsregionens vackraste badplats. Vattnet är vackert och du ser ofta långt ned mot bottnen, kattguldet glittrar i vattnet där du också ofta hittar olikfärgade kvartsstenar."
I kommunen finns tio fiskrika sjöar som är populära bland fritidsfiskare. Allt från mört till regnbåge finns att fånga för entusiasterna.
8. Örkelljunga
Närheten till E4 gör att man snabbt tar sig till Helsingborg och Danmark. Men här går också gamla Riksettan för den som vill känna på hur det var att bila förr. Rikt friluftsliv med goda möjligheter till fiske.
På Ingeborrarps Friluftsmuseum kan du uppleva hur det var att leva och verka för över 150 år sedan. Du kan också äta i värdshuset och i gårdsbutiken hittar du allt från Hembygdsföreningens böcker till saft, sylt, honung och lokalt hantverk.
Örkelljunga var skådeplatsen för många strider och slag mellan svenskar och danskar innan Skåne slutligen erövrades på 1600-talet.
Här finns många minnesmärken och gamla ruiner som vittnar som striderna.
9. Degerfors
Känt sina många jättegrytor och andra spår från istiden. Naturreservatet Sveafallen finns upprättat för att bevara de fler än 200 jättegrytorna i området. Här finns också möjligheten att åka dressin.
Och så finns ju Fotbollsmuseet. Här hittar du bland annat mycket om Degerfors IFs historia. Ett riktigt eldorado för alla fotbollsälskare och nostalgiker.
Det var också i Degerfors som Ernst Kirchsteiger tog sina första steg och en stor mängd kultur- och idrottspersonligheter fötts. Fotbollsspelare som Tord Grip (visserligen inflyttad från Ytterhogdal) Gunnar Nordahl och Ralf Edström växte upp här. Hockeymålvaktslegenden “Blixten” Henriksson och förre KD-ledaren Göran Hägglund likaså.
10. Heby
Hit flyttar man för att man vill bo en levande landsbygd med jordbruk och djurhållning. Har en stark hästprofil. Men gillar man andra fyrfota djur så finns här möjligheten att träffa bufflar på Ängsholmens Gårdsmejeri och älgar på Gårdsjö Älgpark.
Eftersom kulturlandskapet är gammalt finns här också ett Runstensmuséum i Enåker. Världens största psalmodiokonsamling (en- till tre-strängat instrument uppfunnet för enklare kyrkomusik på 1800-talet) finns i en byggnad vid Östervåla kyrka.
11. Knivsta
Nära till Uppsala, Stockholm och Arlanda. Ung kommun som växer snabbast i landet. Mycket goda förutsättningar för att vistas i naturen.
Sedan medeltiden fanns i Knivsta en träffpunkt där man utförde konungaval — Mora stenar. Som ett "dokument" över valet höggs text in i en mindre sten, av vilka flera ännu finns bevarade i museibyggnaden, som på Gustav III initiativ byggdes 1770 vid den nuvarande minnesplatsen.
Man antar att valen fungerade fram till att Gustav Vasa bestämde sig för att kungaämbetet i stället skulle gå i arv.
12. Surahammar
Strax norr om Västerås ligger denna gamla bruksort, var mest kände son nog måste vara hockeyspelaren Sura-Pelle Pettersson. Genom huvudorten rinner Strömsholms kanal och Kolbäcksån vilket skänker en viss charm åt landskapet.
Den som gillar gamla bruksmiljöer har mycket att hämta i Surahammar. Förutom huvudorten ligger här också bruksorterna Ramnäs och Virsbo.
Och så finns här också landets största motorcykelmuseum — Gyllene Hjulet. Här kan du följa tvåhjulingens utveckling och njuta av en stor samling 50- och 60-talsmopeder.