1 av 8: Här är julmarknaderna i Stockholm du måste besöka
Årets tema på NK:s julskyltning är "En magisk jul".
2 av 8: Årets tema på NK:s julskyltning är "En magisk jul". Foto: Nordiska Kompaniet
Julskyltningen avtäcktes söndagen 18 november.
3 av 8: Julskyltningen avtäcktes söndagen 18 november. Foto: Nordiska Kompaniet
Nytt för i år är en app som får skyltningen att komma till liv.
4 av 8: Nytt för i år är en app som får skyltningen att komma till liv. Foto: Nordiska Kompaniet
Appen heter NK Christmas och är gratis att ladda ner.
5 av 8: Appen heter NK Christmas och är gratis att ladda ner. Foto: Nordiska Kompaniet
Tekniken bygger på augmented reality.
6 av 8: Tekniken bygger på augmented reality. Foto: Nordiska Kompaniet
Temat tar upp vad som kan tänkas hända bakom kulisserna i varuhuset efter stängningsdags så här i juletid.
7 av 8: Temat tar upp vad som kan tänkas hända bakom kulisserna i varuhuset efter stängningsdags så här i juletid. Foto: Nordiska Kompaniet
Tomten och hans medarbetare klär granen, bakar pepparkakor och fixar med transporterna av årets julklappar.
8 av 8: Tomten och hans medarbetare klär granen, bakar pepparkakor och fixar med transporterna av årets julklappar. Foto: Nordiska Kompaniet

NK:s julskyltning 2018 är invigd – se bilderna

Ett av Stockholms mest klassiska julevenemang är avtäckt:

Varuhuset NK:s publikdragande och spektakulära julskyltning. 

I år satsar man på något annorlunda. 

En lockande julskyltning, som helst ska ta andan ur barnen, är en tradition för NK på Hamngatan i Stockholm alltsedan varuhuset först slog upp portarna 1915. 

På söndagen var det dags för årets invigning.

Den här gången satsar man på något nyskapande och futuristiskt: en speciellt framtagen app (som kan laddas ned gratis). 

Med hjälp av appen i mobilen kan besökarna se en ny dimension i fönstren och ta del av en extra värld som inte finns där på riktigt i fysisk mening. 

LÄS MER: Stockholms 10 bästa spa – för alla smaker

Julskyltningen på Nordiska Kompaniet

När mobilkameran riktas mot specifika markörer i fönstren och ljusgården kommer annars dolda figurer och världar till liv. Figurerna tycks hoppa ut ur fönstren och ljusgården blir ett vinterlandskap som förbereds för fest.

Årets tema för skyltningen är "En magisk jul" och bygger på vad som kan tänkas hända bakom kulisserna i varuhuset efter stängningsdags så här i juletid. Tomten och hans medarbetare klär granen, bakar pepparkakor och fixar med transporterna av årets julklappar.

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om Resor – Sveriges största resemagasin

Magisk jul – med hjälp av en app

Den nya appen har döpts till ”NK Christmas” och har den senaste augmented reality-tekniken (ARKit 2) inbyggd. Appen är gratis och kan laddas ner på App Store. 

Augmented reality eller förstärkt verklighet är en direktsänd betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks (eller kompletteras) med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data. 

Här är några milstolpar i NK-skyltningens historia:

1915: Julvädret året då NK öppnade var ett av de ruggigaste i mannaminne med upp mot 35 minusgrader. Året hyllas i form av ett dockskåp med själva varuhuset som motiv. Det beskrivs som "stans största värmestuga" som dessutom kunde stoltsera med Stockholms första rulltrappa.

1920: Här bildar Skansen tema då man just detta år adderade en djurpark till sina attraktioner. Här syns kända byggnader på Skansen i form av pepparkakshus, exempelvis Seglora kyrka. En björn och andra vilda djur figurerar också.

1950-60: Televisionens ankomst innebar en revolution inom det svenska julfirandet och nya jultraditioner som "Kalle Anka och hans vänner" och andra tv-förlustelser blev några av helgens mest centrala hållpunkter.

1970: Här ges plats för en annan klassisk, stockholmsk nöjesinstitution, Gröna Lund. Åkattraktioner, kända byggnader och färgstarka tombolavinster är givna inslag.

1980: Plast och knallfärger har sina givna platser när NK minns vårt 80-tal. Det var då vi dansade till syntmusik runt plastgranen i rosa kläder.

2015: Välkommen till den digitala världen. Här står gigantiska platt-tv-apparater och modern teknik i centrum.

2016: Barnen i fokus. För första gången på 100 år stod barnen bakom varuhusets julskyltning och skapade de magiska figurerna i julskogen.

2017: Fanny och Alexander. Skyltningen var startskottet för firandet av jubileumsåret 2018 då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år.

LÄS MER: Här hittar du Stockholms bästa julmarknader  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande