Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Sundbyholms makalösa afternoon tea är känt vida omkring.
Sundbyholms makalösa afternoon tea är känt vida omkring.
Sundbyholms makalösa afternoon tea är känt vida omkring.
Det bästa på Hennickehammars herrgård i Värmland är den vedeldade bastustugan.
Det bästa på Hennickehammars herrgård i Värmland är den vedeldade bastustugan.
Det bästa på Hennickehammars herrgård i Värmland är den vedeldade bastustugan.
1 AV 3
2 AV 3
Sundbyholms makalösa afternoon tea är känt vida omkring.
Foto: Peter Hanneberg
3 AV 3
Det bästa på Hennickehammars herrgård i Värmland är den vedeldade bastustugan.
Foto: Peter Hanneberg

Njut en lyxhelg på svenska slott och herrgårdar

Boka in dig och någon du tycker om på ett slott eller en herrgård med spännande historia. Njut av högklassig afternoon tea eller unna dig en champagneprovning i idyllisk vacker miljö. Här är nio svenska slott och herrgårdar värda ett besök.

Peter Hanneberg

1. Södertuna slott, Sörmland

På väggen vid baren i Södertuna slott hänger en kopia av brevet från 1381 som visar att riksrådet Bo Jonsson Grip tack vare sina adliga kontakter tar över gården efter att han slagit ihjäl ägaren. Den dräpte riddaren Niklissons släkt fick dock tillbaka godset redan 1386 när Grip själv dog. 

Från 1500 till 1985 ägdes herrgården av adliga släkter som Leijonhufvud, Sparre, Ehrensvärd, Adelborg och Wachtmeister. En av ägarna var hertig Karl, senare kung Karl IX och son till Gustav Vasa, medan två av de kvinnliga ägarna var drottningar. Ebba von Hallwyl fick lantstället i bröllopsgåva av sin mormor 1891 när hon gifte sig med Wilhelm von Eckerman och satte sig på trappan och grät över förfallet. Ett femtiotal familjer levde då av gården. 

Vi får en historielektion av hovmästaren Joel Wredlert en trappa upp i restaurangen medan han visar kvällens meny och häller upp ett glas bubbel.  

– Rummet där ni ska äta var gubben Eckermans badrum, berättar han och pekar på kakelugnen vars framsida har en liten kran inmonterad. Det var en nymodighet för de adliga, som gav uppvärmt vatten direkt i tvättbaljan. 

Slott med 700-årig historia

Slottet har många små salonger både på övre och nedre planet, vilket gör att man alltid finner sin privata sfär. Middagen håller gourmetnivå. Råbiffen till förrätt är gjord på handskuret Kravmärkt nötkött från korna utanför slottet. Gravad äggula har rivits i fryst form över biffen som garnering tillsammans med torkad rödbeta och rimmad mandel. 

Varmrätten är den möraste gris jag har ätit, en iberico som påstås födas upp med ekollon till klassisk musik. Desserten är en verbenablomsorbet som vadar i gin och gurka, och toppas av enbärs­maräng, ett sensationellt gäng fräscha smaker.

På väggen hänger en olja av den unga Ebba von Hallwyl, som granskar gästerna med blida ögon. Södertunas 700-åriga historia ger vistelsen en speciell dimension. Särskilt när vi efter midda­gen sitter nedsjunkna i plyschsoffan framför eldstaden med en avec av armagnac. Slottet är ambassadör i Sverige för armagnac från Montal, med äldstingen i vitrinskåpet från 1918.

Alla de bekväma, små hotellrummen ligger i två fristående flyglar som uppför­des när det skulle bli hotell. En separat byggnad, Hertig Karls bad, hyser en relaxavdel­ning med pool, bastu och öppen brasa, och utanför finns en vedeldad badtunna med ett panorama över den vackra Frösjön. Nere vid bryggan ligger tennisbanan och kanoter som man kan låna. En idyllisk promenad- och jogging­slinga löper runt halvön genom lummig ädellövskog – allt man kan behöva på ett populärt konferenshotell.

ANNONS: Läs mer och boka Södertuna slott här [extern länk]

Det sobert vackra godset Södertuna har medeltida anor och två flyglar för hotelldelen. Foto: Peter Hanneberg

2. Sundbyholms slott, Sörmland

Karl IX, som vi redan träffat på Södertuna, hade en utomäktenskaplig son som hette Carl Gyllenhielm och alltså var halvbror till Gustav II Adolf och sonson till Gustav Vasa. Carl byggde sig en egen herrgård på Sundbyholm på 1600-talet. 

Vid incheckningstid har slottet bullat upp för afternoon tea i stora matsalongen. Oemotståndliga bakelser, syltkakor, kanelbullar, scones med sylt och vispgrädde, sandwich, frukt – allt övervakat av en väldig prinsesstårta på hedersplats. Någon bantarbuffé är det inte, men Sundbyholm har all anledning att vara stolta över sitt dignande afternoon tea-bord, som jag vill påstå är värt en egen resa.

Slottet ligger vackert vid Mälaren och har en prisbelönt marina för fritidsbåtar. En liten sandstrand, Mälarens längsta, sträcker sig utmed roten av en skogklädd halvö med strövstigar och grillplatser. Sammantaget ett lockande utflyktsmål, inte minst för Eskilstunaborna som bara har en kvarts bilresa hit.

Afternoon tea, mord och vinprovning

I källar­val­­ven, granne med den spännande vinkällaren, dukas det för middag på vita linnedukar när man anordnar teater med mordgåtor för gästerna att lösa. Ibland ordnas även vikingagille under valven. 

Under det innersta valvet har vi vinprov­ning med sommelieren Maria Ascanius. Man kan välja mellan mordweekend och vinprovningsweekend. Andra arrange­mang är 1700-talsmaskerad med bal och julbord med mordgåta. Strövstigar går genom bokskogen och längs stränderna.

Populariteten har med åren motiverat en expansion till över hundra rum. Förutom de gamla byggnaderna har stu­gor i trä uppförts, med enklare exteriör men ombonat inredda med smakfulla möbler i gammal stil. Alla sängar håller hög kvalitet. Utanför stugorna finns flera bubbel­bad. Sviterna i Herrgården är ljuvliga med romantiskt sovrum och hjärtformad jacuzzi.

Långt före stugornas tidevarv trivdes prins Eugen, målarprinsen från Waldemarsud­de, här. Bland hans mest berömda tavlor finner man ”Det gamla slottet” som målades på Sundby­holm 1893. En kunglig gratis­reklam som vi som gäster gläder oss åt i form av kopior här och där på slottet, även på rummet. Originalet finns på Waldemarsudde. Framför Sundbyholms slott står den blyg­sam­ma skulpturen ”Prinsen” av Sven Lundqvist, som föreställer prins Eugen målande sin tavla av slottet.

ANNONS: Läs mer och boka Sundbyholms slott här [exten länk]

Förutom statyn av Prins Eugen i sin målarpose, är Sundbyholms makalösa afternoon tea känt vida omkring. Foto: Peter Hanneberg

3. Hennickehammars herrgård, Värmland

Man fastnar lätt vid den rykande vedbastun vid Hennicke­hammars brygga. I det vackra kvällsljuset speglar sig sluttningarna, skogen, båtarna, bryggorna, klippholmen och den lilla bastustugan i sjöns bonade yta. På krönet vilar herrgården som en guldmålad krona. 

Hennickehammars herrgård är en värmländsk 1700-talsoas som rustats upp till en av landets pärlor bland historiska hotell. Interiört blir man lika glad. Spatiös salong med parkettgolv, ljusa gardiner, kristallkronor och möbler i gustaviansk stil. Vackra tavlor snyggt hängda på pastellfärgade tapeter. 

Bada i vedbastun vid sjön

Restaurangens kök är välkänt bra sedan många år. Fina råvaror lockar på menyn med rätter som örtstekt älginnanlår, krämig risotto på karljohanssvamp eller ugnsbakad bergtunga i vitt vin. Rum finns för olika plånböcker, från rymliga i herrgården till enklare i stugbyn. Varje år ordnas julbord och nyårsfest.

Den omgivande naturen erbjuder möjligheter till en mängd aktiviteter, såsom en tur med roddbåt eller kanot på sjön, vandring, cykelturer, gym, bad i badtunna, golf på Saxå golfklubb och längdskidor på vintern. Men nummer ett är bad i vedbastun med charkuterier och en öl på bryggan och dopp i den trolska sjön.

ANNONS: Läs mer och boka Hennickehammars herrgård här [extern länk]

Herrgården Hennickehammar i Värmland kröner den gräsklädda sluttningen mot sjön Hemtjärn. Foto: Peter Hanneberg

4. Rusthållargården, Skåne

”Kronoskatterusthållarhemman” var benämningen på de gårdar som 1600-talskungen Karl XI hade bestämt skulle tillhandahålla kungen häst och karl. Då låg Skåne i krig med Danmark, och rusthållargårdar behövdes för att bidra till kungens kavalleri. I gengäld slapp ägaren betala skatt.

I Arild mellan havet och Kullaberg ligger ett sådant hemman, som knappt 250 år senare senare blev Hotel Arild 1904, senare omdöpt till Rusthållargården. Under 115 år har det ägts av samma släkt. I huvudbyggnaden och de tre traditionella Arildvillorna finns 47 rum, många med utsikt över Skälderviken, och fem enklare stugor. Alla rum har sängar av hög klass. 

Restaurangen satsar på lokala råvaror och naturprodukter, som ju Skåne är rikt på. Gåsa­mid­dagen på hösten är given. Svamprisotto, smörstekt röding, hjortcarpaccio och skånskt vildsvin serveras, och en av paketmenyerna är helt vegetarisk. Här finns möjligheter till golf, konferenser, spa-behandlingar och vandringar på Kulla­bygdens leder genom ståtliga bokskogar, pittoreska byar och utmed det ständigt närvarande havet. 

ANNONS: Läs mer och boka Rusthållargården här [extern länk]

Karl XI valde ut gårdar för att ”hålla med häst och karl” i händelse av krig (mot Danmark). Den här gården blev hotell 1904. Foto: Peter Hanneberg

5. Aspa herrgård, Närke

Mellan Aspa bruk och norra Vätterns strand ligger Aspa herrgård från 1740 med en av landets finaste bruksmiljöer. Herrgårdens lite ovanliga koncept är att den helst hyrs ut i sin helhet till grupper, konferenser och bröllop. Man hyr helt enkelt en egen herrgård där man lagar sin mat i slotts­köket och städar efter sig. 

Personal är inte självklar utan måste begäras. Man hyr hela herrgårds­byggnaden, paviljongen eller flygeln i minst två nätter. Det valda huset kostar från 7 000 kronor natten oavsett om man är två eller tjugo personer. Eller, om ni är många, hyr hela herrgården för 79 000 kronor. 

Här kan man roa sig med matlagning, bad i Vättern, fiske, turer med kajak och roddbåt i norra Vätterns skärgård och naturvandringar. Värt att se är Tivedens trollskog och nationalpark och Verner von Heidenstams barndomshem Olshammar.

ANNONS: Läs mer och boka Aspa herrgård här [extern länk]

Aspa har som prioritering att hyra ut hela herrgården, eller en hel byggnad (det finns tre), till sällskap. Foto: Peter Hanneberg

6. Baldersnäs herrgård, Dalsland

Baldersnäs blev herresäte 1796, men blev mest känt när tv-profilen Ingvar Oldsberg förvärvade herrgården 2005. Det lilla vita slottet ligger harmoniskt på en halvö i Laxsjön i Dalsland, intill ett naturreservat och omgivet av en vacker engelsk park, med rum i både huvudbyggnaden och annexen. Ett nytt koncept med att bo i små glashus intill sjön testas nu. 

En hotad svensk lantras av får håller lövängarna öppna, och en rad aktiviteter försiggår året runt, från hantverk och kanotmaraton till gårdsbutik och julmarknad. På hösten har man matfest, löparweekend, Tyrolerinspirerad oktoberfest med ölhall och slottsjulmässa med slöjdare och mathantverkare. Öjentorps kök behöver inte heller skämmas för sin mat. 

ANNONS: Läs mer och boka Baldersnäs herrgård här [extern länk]

Baldersnäs herrgård i Dalsland ståtar med vackra trädgårdar och avundsvärt läge vid Laxsjön. Foto: Peter Hanneberg

7. Häckeberga slott, Skåne

Inte långt från Lund reser sig det pampiga, röda slottet Häckeberga över lövkronorna på en holme i Häckebergasjön. Det liknar inte 1600- och 1700-talsslotten eftersom det uppfördes först 1875 i fransk renässansstil. Före det går godset Häckebergas historia bakåt till drottning Margaretas epok på 1300-talet. En ståtlig riddarborg uppfördes 1530. Dagens 150 år unga slott ägs av familjen Tham som driver hotell, restaurang och konferens. 

Renässansslott i vacker natur

I slottets källare har etablerats ett lager för Mackmyra, den svenska whiskyn. Här kan man fira med gåsamiddag i november och julbord i december och olika paket året runt. Vi äter wallenbergare på restaurangens balkongterrass med häftig vy över sjön. Stället har upptagits i White Guide. 

Häckeberga är ett av Skånes vackraste slott och ligger dessutom mitt i ett 46 kvadratkilometer stort naturreservat. Det öppnar för många aktiviteter, där slottet samarbetar med RA Äventyr & Utveckling via Camp Häckeberga vid sjön, vilket är populärt vid konferenser och teambuilding. Men redan de spektakulära promenaderna i naturen räcker gott.

ANNONS: Läs mer och boka Häckeberga slott här [extern länk]

På Häckeberga äter man gärna en äkta svensk wallenbergare. Foto: Peter Hanneberg

8. Rosersbergs Slottshotell, Uppland

Mellan Upplands Väsby och Arlanda tronar Rosersbergs slott, byggt 1638 av Gabriel Oxenstierna, men ombyggt i barockstil redan av sonen Bengt. Och igen 1797, i sengustavi­ansk stil av hertig Karl, senare Karl XIII. Han fick rätt till slottet när han blev förmyndar­regent efter att brodern Gustav III mördats. Efter ytterligare rader av kungar och drottningar är deras sommarslott i dag både kungligt museum och hotell, där särskilt konferenser är populära. 

Man bor i flyglarnas historiska slottsgemak eller i Källarbackens halvsekelgamla funkis­bygg­nad med rummen smakfullt inredda av Svenskt Tenn. Restaurangen serverar halstrad röding och bräserad oxkind, skaldjursbuffé och traditionellt julbord, där också det hembrygg­da slottsölet finns. Kaféet är öppet på sommaren och slottsparken är mycket stor med skog och promenadstigar.

ANNONS: Läs mer och boka Rosersbergs Slottshotell här [extern länk]

I Uppland ligger Rosersbergs slott som används mycket för konferenser. Foto: Peter Hanneberg

9. Tjolöholms slott, Halland

Det är lätt att förstå epitetet ”ett brittiskt slott” när man stiger in mellan väggpaneler, bok­hyllor och skrivbord i mörkt snidat trä och takstuckaturer i vit gips. Man slås av den stilfulla inredningen med textilier och prydnader från lyxvaruhuset Liberty på Regent Street i London. Flera av de romantiska byggnaderna har hotellrum, och restaurangen serverar afternoon tea med en guidad slottsvisning inkluderad. 

Engelsk trädgårdsprakt

Slottet byggdes av engelskan Blanche Dickson 1904, och togs 1906 över av dottern Blanche Bonde, gift med greve Carl Bonde. Tudorarkitektur, träinramade öppna spisar, himmelssängar, Sveriges mest engelska trädgård och en slottspark med vid utsikt över Kungsback­a­fjorden. Detta och mycket mer lever verkligen upp till familjen Dicksons devis ”skönhet förädlar människan”, som beskriver Tjolöholms själ. 

Runt slottet och Storeskog kan man springa en lugn, guidad joggingtur med trädgårdsmäs­taren Andreas eller ta en egen runda. Naturstigarna är självguidande och det finns också ett fågeltorn. En liten badplats finns. 

ANNONS: Läs mer och boka Tjolöholms slott här [extern länk]

Tjolöholms arkitektur och trädgårdar är så engelskt det kan bli i Sverige. Foto: Peter Hanneberg

Text: Peter Hanneberg & Sandy Eime

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör