1 av 3: Gör du någon av dessa misstag när du ska campa? Det kan bli dyrt – eller strida mot campinglagen!
Det sörmländska landskapet präglas av öppna åkrar, gröna kohagar och lummiga skogar.
2 av 3: Det sörmländska landskapet präglas av öppna åkrar, gröna kohagar och lummiga skogar. Foto: Mauro Rongione / Mauro Rongione
Finns det något bättre än solvarma, självplockade jordgubbar?
3 av 3: Finns det något bättre än solvarma, självplockade jordgubbar? Foto: MALIN HEFVELIN / MALIN HEFVELIN

Njut av Sörmlands smaker i vackert sommarlandskap

Böljande kullar, glittrande sjöar och slingriga vägar. Det sörmländska sommarlandskapet är som gjort för upptäcktsfärder i bil. Vi besöker lokala producenter och njuter av det trakten erbjuder.

Solen silar genom bladverket högt ovanför oss, och fåglarnas kvitter överröstar närapå ljudet från hästarnas hovar. Turen går både genom blåbärsriset på smala skogsstigar och på bredare grusvägar med bligande kor på bägge sidorna. Vi rider på arabiska fullblod från stallet Prinsens Araber genom den sörmländska landsbygden tillsammans med stallets ägare Ella Lindblom. Mellan trädstammarna skymtar vi Yxtaholms slott, tidigare ett hotell men i dag en privatbostad. Vi hinner också med att rejält överraska några bärplockare innan vi vänder tillbaka mot gården för välförtjänt ryktning och klappning. Sedan några år tillbaka finns också Ridled Sörmland som består av närmare 40 mil slingrande vägar genom det vackra och varierade landskapet. Man tar sig fram i sin egen takt så långt man vill och orkar. För den som har egen häst finns flera värdgårdar längs vägen, där man kan äta gott och övernatta med hästarna.

Sörmland – ”Sveriges lustgård”

Selma Lagerlöf kallade Sörmland ”Sveriges lustgård” för dess vackra herrgårdar och rika odlingsland. För tvåhundra år sedan fanns här mjölnare med egna kvarnar i var och varannan socken. Många av dem är rivna i dag, men en del av dem som står kvar har på senare år renoverats och åter tagits i bruk av entusiaster, eller återuppstått i helt ny skepnad.

En av dessa är Ekenäs kvarn, och den här lördagsförmiddagen är det yoga på schemat. Ljuset silar in över de breda trätiljorna på kvarnvinden. I ett hörn står en hög jutesäckar fulla med nymalet mjöl. Genom ett öppet fönster blandas avlägsna barnskratt med det porlande bruset från kvarnån utanför. Instruktören Lotta Ilona Bertilsson sträcker ut kroppen i en solhälsning, vi deltagare följer efter. Genom de breda springorna i golvet ser jag ner till valskvarnen på nästa våning. Yoga i kvarnen har blivit en tradition för Lotta om somrarna. Hon säger att det är både boende och sommargäster som kommer hit.

– Jag har ett gäng från Nyköping fyra mil bort som kommer nästan varje helg, berättar hon.

LÄS MER: 12 härliga slott & herrgårdar i Stockholm och Uppland 

Stanna till vid Eknäs kvarn och fika. Foto: Mauro Rongione

Inne i kvarnen finns också ett kafé där Sara Salomonsson serverar kaffe med vetebröd, småkakor, jättemaränger och smörgåsar med nyrökt gädda fångad i kvarnån. Antingen sitter man under äppelträden vid ån och fikar, eller så kurar man in sig i de stoppade finsofforna inne i kvarnen. I anslutning till kaféet finns en liten affär med engelska antikviteter och kuriosaföremål. Kvarnen fungerar också som teaterscen och konstgalleri. 

Sara är numera ensam i Sörmland om att mala i gamla valsstolar sedan flera andra kvarnar har sålts eller lagts ner. 

– Jag tror att jag är en av få kvinnor som mal i gammal kvarn i hela Sverige också, såvitt jag vet, berättar Sara.

Taxinge slott har norra Europas största kakbord

Hon bakar upp ungefär ett halvt ton mjöl på egen hand varje säsong till kaféet, resten säljs i kvarnbutiken. Här pratar vi verkligen närodlat, spannmålet kommer från Ekenäs gård vars åkrar vi kan se från kvarnen. Sara har själv varit med från början i jordbruket och hjälpt till med sådd och skörd. Det senaste året har hon ägnat mycket tid åt just malningen. 

– Jag bytte siktdukar tidigare i våras helt på egen hand. Nu när jag har lärt mig mer om själva maleriet kan jag få mjölet precis som jag vill ha det. Jag testar också lite andra spannmålssorter och gryner, jag har till exempel malt ett gott rågmjöl och laborerar med korngryn och matvete.

Den fikasugne behöver inte gå otillfredsställd särskilt länge i Sörmland. Taxinge slott i Nykvarn, även kallat Kakslottet, har norra Europas största kakbord med ett 60-tal olika sorters sötebröd. Inte långt därifrån ligger Taxinge Krog som bjuder på ekologisk gastronomi i en gammal tegelklädd handelsbod. Kocken Gustav Öhman är starkt influerad av det nya nordiska köket och följer budord som närhet, natur och nyskapande, och avsmakningsmenyerna sätts utifrån vad han hittar i skogen utanför och på gårdarna runtomkring.

LÄS MER: Afternoon tea – 11 mysiga ställen i Sverige 

Taxinge Krog bjuder på ekologisk gastronomi. Foto: Erik Olsson / Pressbild

Gastronomiska upplevelser erbjuds också på Dufweholms Herrgård strax utanför Katrineholm. Ägaren Fredrik Åström brinner för två saker: gästgiveri och kuriosa. Gästgiveriet kom med modersmjölken – Fredriks föräldrar drev pensionat i Malmköping, en verksamhet som sedan växte till flera sörmländska pärlor som Gripsholms värdshus och Södertuna slott. Överallt syns bevis på Fredriks andra passion, samlandet av antikviteter och kuriosa. Utanför mitt rum på andra våningen överraskas jag av en cellospelande björn och två tjädrar på väg till frukosten, och i källartrappen hänger flera hundra gamla emaljskyltar. Ett av gårdshusen huserar en fullt utrustad handelsbod från tidigt 1900-tal, och i ladan finns både en barberarsalong av äldre snitt och ett gammalt boktryckeri. Lusthuset är utsmyckat av Albert Engström och Carl Larsson som båda brukade besöka gården i slutet av 1800-talet. De fiskade säkerligen kräftor i sjön, något som nutida gäster också kan göra. 

Många gårdsbutiker och självplocksgårdar

I baren står ett enormt akvarium där inte bara fiskarna drar till sig blicken. Här ligger också ett hundratal champagneflaskor av märket Heidsieck. De plockades upp av dykare för några år sedan från den sjunkna galeasen Jönköping som var på väg till ryske tsarens födelsedagskalas när den mötte sitt öde i form av en tysk ubåtstorped 1916.

– Det händer att någon beställer upp en flaska. Trots över 100 år på havsbotten smakar champagnen fortfarande fantastiskt, intygar Fredrik. 

Han är mycket glad över alla nya mathantverkare som de senaste åren etablerat sig i trakten, och menar att de bidrar till att åter sätta Sörmland på matkartan. 

– Jag är övertygad om att turismen kommer att bli en av de främsta näringsgrenarna för Sörmland i framtiden.

Det finns även många gårdsbutiker i Sörmland för den som vet var man ska leta. På den ekologiska kretsloppsgården Onsberga går får, grisar och herefordkor ute och betar större delen av året, och i gårdsbutiken säljs färskt kött, korv och chark liksom glass, must och lite annat smått och gott. Slottet Öster Malma ägs av Jägareförbundet som har vilthäng med vilda djur, kafé och gårdsbutik på markerna. I Näshulta ligger gården Magdakullan, där man har kovandringar, gårdsbutik, restaurang och kafé. Det finns också flera självplocksgårdar där man kan skörda jordgubbar, majs och hallon utan allt odlingsbesvär. 

LÄS MER: 12 favoriter i sagolika Södermanland 

Dufweholms Herrgård är vackert beläget intill Duveholmssjön strax utanför Katrineholm. Foto: Mauro Rongione

Kör man bil bör man definitivt ta en tur längst väg 223 mellan Nyköping och Mariefred, även kallad Utflyktsvägen. Här finns mängder av prylbodar och konstgallerier. På Fäboda fårbod säljs lammskinn och lammkött, och hos Skeppsta glashytta kan man följa arbetet i hyttan när det färgsprakande glaset får liv. I Björnlunda finns både chokladfabrik och glasskafé.

Hälleforsnäs är en småsömnig bruksort som trots sin ringa storlek härbärgerar flera guldkorn. I Brukssjön kan man sommartid hyra kanoter, och de handikappvänliga, brädtäckta spångarna som är en del av Sörmlandsleden erbjuder en nära naturen-upplevelse för alla. 

Ortens järnbruk grundades 1659, och tillverkningen pågick om än i minskad intensitet till en bit in på 2000-talet. I dag innehåller bruket bland annat ett konstgalleri, ett museum och Flens turistbyrå. I brukets gamla kolhus sätter man varje sommar upp en musikal med lokala förmågor, och granne med teatern ligger Bruksrestaurangen, en ambitiös lunchrestaurang som öppnar uteservering under sommaren. 

Kurser i ystning för ostälskare

Det är också i Hälleforsnäs gamla järnbruk som den flerfaldigt prisbelönta blåmögelosten Sörmlands ädel numera tillverkas. Kerstin och Claes Jürss började som grönavågare när de på 1970-talet flyttade från stan och startade osttillverkning, först i Jämtland och senare i Sörmland. Utsidan är kanske inte så mycket att orda om, men när man stiger in genom dörren möts man av en klassisk mejeributik med vitkaklade väggar. På hyllorna står delikatesser som kallpressad rapsolja, stenmalet mjöl och lokalproducerade marmelader, och i ostdisken finns ett tjugotal olika ostsorter. Till en början kom inspirationen främst från utlandet, men nu har man alltmer svängt mot lokala tillverkningsmetoder. Det svenska osttraditionen märks inte minst på namnen – sörmländska socknar som Villåttinge och Björnlunda har fått ge namn åt taleggio och hårdost. 

– Jag tycker det är viktigt att ostarna har en förankring där de är producerade, säger Claes. 

På Jürss håller man också kurser i ystning, både för glada ostamatörer och veckokurser för proffs. Claes förbereder en av mejeriets storsäljare, en granbarksost som senare ska lagras med en ring av granbark runtom. Med händerna djupt nere i karet med ljummen ostmassa berättar Claes hur värmen bryter ner fett och proteiner som utvecklar aromerna och göra osten mer hållbar. 

– Och så är det ju fantastiskt bra för hyn, skojar han.

LÄS MER: Hälsingegårdarna – Hälsinglands unika kulturarv 

Sörmlands Ädel från Jürss ostmejeri. Foto: Mauro Rongione

I en av brukets gamla lokaler har också Högtorp gård en filial där man säljer godsaker smaksatta med vilda smaker från naturen. På hyllorna står granskottsolja och lindblomssirap men även produkter med smak av älgört, björk, maskros, gulmåra, slånbär och rönnbär.

– Vi har valt de lite udda råvarorna från skogen, som andra inte använder, berättar Lena som är kemiingenjör i grunden. 

Tillsammans med maken Ola som är skogsekolog bestämde hon sig för att växla om mitt i karriären, och köpte en gård att leva på och av. De utvecklar recept och producerar själva allt i det nya köket i Hälleforsnäs. Lena håller också smakvandringar i naturen under våren för den som är intresserad och vill lära sig mer om vad man själv kan plocka och använda.

– Med smaker från naturen kan man lyfta sin egen matlagning till nya höjder, säger hon.

Granskottsoljan serverades på Nobelmiddagen

Lena berättar att granskottsoljan serverades på Nobelmiddagen förra året, och bjuder på en egen favoritkombination: vaniljglass med svenska blåbär och granskottsolja ringlad över. Det är förvånansvärt fräscht, oljan blir ett perfekt komplement till glassens sötma och syran i bären. 

– Jag tycker det smakar som att gå i skogen en sen augustikväll, säger Lena.

Jag kan bara hålla med. Det är ursprungligt, okonstlat och vilt på samma gång. Lite som Sörmland självt. 

LÄS MER: 10 svenska fornminnen värda en omväg 

RESA HIT: SÖRMLAND

Tåg: Flen mitt i Sörmland är en stor tågknut, hit reser man till exempel från Stockholm med tåg på cirka 50 minuter. 

Bästa tiden: Sörmland är som allra vackrast under sommaren, då har också de flesta butiker och restauranger öppet.

Ta dig runt: Enklast är att köra bil mellan de olika smultronställena, men det finns också goda möjligheter till cykling eller ridning med utmärkta cykelrutter och ridleder. För den som vill vandra skär Sörmlandsleden tvärs igenom landskapet. Sörmland har också utbyggd lokaltrafik, sormlandstrafiken.se

Läs mer: sormland.se.

GUIDE: 12 TIPS TILL SÖRMLAND

SE & GÖRA

1. Prinsens Araber – ridtur i den sörmländska naturen

Sörmland genomkorsas av ridleder, och här finns flera ställen som anordnar turridning för både nybörjare och proffs. Prinsens Araber vid Yxtaholms slott är ett välskött stall med vackra arabiska fullblod mitt i den sörmländska naturen. 

Adress: Yxtaholms slott, Flen, prinsensaraber.se

Det finns ett flertal stall i Sörmland som erbjuder både kortare och längre ridturer. Foto: Mauro Rongione

2. Kanotuthyrning – paddla kanot i en sjö

Njut av sommardagen från Brukssjön i Hälleforsnäs eller starta i Stallarholmen och paddla ut till någon av öarna i Båven för en övernattning i tält. Paddlar, flytväst och öskar ingår.

skebocanoe.se, halleforsnas.org

Naturskönt vid Brukssjön där du bland annat kan hyra kanoter. Foto: MALIN HEFVELIN

3. Högtorp gård – lär dig om vilda smaker i maten  

På Högtorp gård tillverkar Lena och Ola produkter med smak av skogen. Sirap och oljor smaksätts med granskott, björk och andra skogsråvaror. Lena håller även i naturvandringar där man lär sig att samla in skogens vilda smaker och använda i sin egen matlagning. 

Adress: Gjutmästarbacken 1, Hälleforsnäs, hogtorp.se

Lindblomssirap från Högtorp gård. Foto: MALIN HEFVELIN

ÄTA & DRICKA

4. Ekenäs kvarn – först till kvarn får fika

På somrarna förvandlas Ekenäs kvarn till ett aktivitetscenter för alla med kafé, antikhandel, yogastudio, musikuppträdanden och teaterscen. 

Adress: Ekenäs, Vadsbro, Flen, kvarnenekenas.blogg.se

5. Taxinge Krog – ekologiskt av yppersta klass

I Näsbys gamla handelsbod äter du vällagad mat i unik miljö. På Taxinge Krog lagas maten med handplockade råvaror från traktens bästa leverantörer. 

Adress: Näsby Handel, Nykvarn, taxingekrog.se

Ät gott och ekologiskt på Taxinge Krog. Foto: ERIK OLSSON PHOTOGRAPHY

BO BRA

6. Dufweholms Herrgård – charmigt boende i herrgårdsmiljö

Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm ät varsamt renoverad för att behålla sin historiska charm. Här finns gott om plats för avkoppling och inspiration. Du kan besöka herrgårdens spa- och relaxavdelning eller promenera i vackra miljöer. Nere vid vattnet ligger lusthuset där konstnärerna Zorn och Engström har lämnat sina avtryck.

Adress: Herrgårdsvägen 16A, Katrineholm, dufweholm.se

7. Gripsholms värdshus – slottsnära värdshus 

Gripsholms värdshus ligger i vackra Mariefred och har fantastisk utsikt över Gripsholms slott och Mälaren. Värdshusets individuellt designade rum är inredda i klassisk stil med ursprungliga träbjälkar. Restaurang specialiserar sig på gourmetmat som tillagas av lokalt producerade råvaror. Under sommaren kan man äta middag ute i trädgården.

Adress: Kyrkogatan 1, Mariefred, gripsholmsvarldshus.se

SHOPPING & NÖJEN

8. Lokalt mathantverk – gårdsbutiker med utmärkta råvaror

Sörmland har mängder av gårdar som producerar och säljer råvaror direkt på gården. Onsberga gård, Ändebols gård och Magdakullan är några av dem. Mer om sörmländska mathantverk finns på den lokala organisationen Matklustrets hemsida.

matkluster.se

9. Prisbelönta ostar – Jürss mejeri

Jürss mejeri tillverkar prisbelönta ostar till fabriksförsäljning vid ysteriet i Hälleforsnäs gamla järnbruk. Här håller man också kurser i ystning för både nybörjare och proffs. 

Adress: Gjutmästarbacken 1, Hälleforsnäs, jurssmejeri.se

10. Öster Malma – vilt på slottet

Jägareförbundet äger slottet som har bed & breakfast, vilthäng med vilda djur, kafé och restaurang och en välsorterad gårdsbutik med viltkött.

jagareforbundet.se/oster-malma

11. Torgkvällar i Malmköping – gammaldags shopping

Trädgårdsmästaren Jan Andersson startade för ett par år sedan torgkvällar i Malmköping, platsen där boken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” inleds. Getost, dinkel, jätteblåbär, rökt fisk och ekologiska ägg säljs under flera onsdagskvällar på torget i Malmköping under sommarhalvåret.

malmkoping.nu

12. Väg 223 – upplevelser längs Utflyktsvägen

Sväng av E4:an och välj skyltade Utflyktsvägen genom Sörmland. Väg 223 går mellan Nyköping och Mariefred och här ligger bodar, kaféer, gårdsbutiker, restauranger, museer och sevärdheter för både stora och små. 

vag223.se

Loppis längs Utflyktsvägen. Foto: Mauro Rongione

LÄS MER: Sveriges 16 vackraste turistvägar – värda en omväg 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande