Vackra klippor på Blå Jungfrun.
Vackra klippor på Blå Jungfrun. Foto: ATTRAKTIVA OSKARSHAMN

6 natursköna och spännande öar i Sverige du kan semestra på

Att semestra på en ö är alltid en speciell upplevelse. Vi svenskar behöver sällan resa långt för att hitta den perfekta semesterön. Här är sex natursköna – och ofta rätt isolerade – favoriter runtom i Sverige. 

Anna Wahlgren

1. Blå Jungfrun, Öland

Packa matsäck, mycket vatten och bra skor. På Blå Jungfrun, mitt i Kalmarsund mellan Byxelkrok på Öland och Oskarshamn på fastlandet, saknas i princip bebyggelse. Här finns en guidestuga och några torrdass, det är allt.

Ingen svensk ö är lika mytomspunnen som Blå Jungfrun. Historierna och sägnerna om ön har alltid varit många och det sägs att sjömän i alla tider har tagit omvägar runt den runda jungfrun. Vissa vågar knappt uttala namnet. Enligt folktron är det nämligen förknippat med otur att säga ”Blå Jungfrun” högt. Den mest kända historien om ön är väl den om Blåkulla och att häxorna besöker Blå Jungfrun på skärtorsdagen. Men en nästan lika omtalad skröna är den att man ska akta sig för att plocka med sig stenar från ön. Den som tar med sig någon av öns vackra, rundslipade stenar sägs drabbas av oändlig olycka. Faktum är att Oskarshamns kommun varje år får in stenar från ångerfulla turister som sover dåligt om nätterna. Och varje år ser kommunen till att stenarna fraktas tillbaka till den vackra ön i Kalmarsund. Det kanske är säkrast så. 

Blå Jungfrun är en av Sveriges mest kända nationalparker som varje sommar lockar tusentals besökare. Enskildheten och det otillgängliga läget är i sig ett dragplåster. Men också naturen. Lövskog, grottor och klippor – naturen är varierad och fascinerande. Träspänger guidar turisterna runt ön, som bjuder på förvånansvärt stora nivåskillnader. Den som har ork bör knata upp till öns högsta punkt – härifrån är utsikten över Öland, fastlandskusten och Kalmarsund helt enkelt storslagen. 

Resa hit: M/S Solfrun trafikerar ön från Byxelkrok och M/S Solkust trafikerar ön från Oskarshamn. Förra sommaren fick dock M/S Solkust – på grund av pandemin – trafikera både Byxelkrok och Oskarshamn. Troligtvis blir det så även i sommar. 

LÄS MER: Sommarens måsten på Öland – från Allvaret till Äleklinta

Mytomspunna Blå Jungfrun ligger som en safir i havet utanför Öland. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Ven, Öresund

Med dryga milen i omkrets har lilla, behändiga Ven kommit att bli synonymt med cykling. De cirka 1 500 kanariegula cyklarna syns överallt på ön, men på senare år har de fått konkurrens av – golfbilar. Eftersom Ven är så litet och behändigt fungerar det utmärkt att upptäcka ön under en dag, och då vill turisterna optimera tiden – där av alla olika transportmedel. Många inleder Venbesöket med Hvenglass, som producerats på ön, och vars kiosk har ett strategiskt läge nere vid hamnen. 

Öns mest omtalade kändis är utan tvekan den danske astronomen Tycho Brahe. Här styrde han i över tjugo år och här byggde han sitt världsberömda observatorium kring slottet Uraniborg, uppkallat efter astronomins musa Urania. Givna sevärdheter är därmed Tycho Brahe-museet med renässansträdgård och lämningar efter Stjerneborg, men missa heller inte turistattraktioner som whiskydestilleriet Sprit of Hven, samt S:t Ibbs medeltida kyrka med hisnande utsikt över Öresund. Också charmiga Kyrkbackens småbåtshamn med härligt fiskrökeri där det serveras nyfångad och nyrökt fisk är att rekommendera. I en av fiskebodarna ligger White Guide-listade restaurangen Pausa hos oss. Öns niohålsbana känner inte alla turister till. För vem väntar sig egentligen en golfbana på en så här liten ö?

Många lockats till Ven på grund av naturen. De härligt gula rapsfälten och de mäktiga vetefälten, kryddade med vallmo, kan man aldrig se sig mätt på. För att inte tala om backafallen – sandsluttningarna som stupar brant ner i havet. När man står på toppen av en sanddyn och tittar ut över hav, båtar och fastlandskusten i Skåne så begriper man varför Ven i alla tider har lockat poeter och konstnärer. Här finns inte mindre än fyra silversmeder. Mest känd är Malin Ljung som jobbar med återvunnet material och vars smycken har en tydlig koppling till Ven. 

Den som verkligen vill njuta av ön stannar över natten – när turisterna börjar åka tillbaka till fastlandet lägger sig lugnet. 

Resa hit: Båt mellan Landskrona och Ven går året om. Under sommarhalvåret finns även båtförbindelser med Råå och Helsingborg. Från Landskrona tar överfärden tar ungefär en halvtimme. Läs mer på: ven.se

Ta cykeln några varv runt lilla Ven. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Djurö, Vänern

Till närmsta ö är det åtta kilometer. Till fastlandet dryga milen. Ingen svensk skärgård ligger lika isolerad som Djurö skärgård, mitt i Sveriges största sjö Vänern. Och det är just avskildheten och frånvaron av såväl artificiellt ljus och ljud som lockar naturturister och seglare. Djurö skärgård består av ett trettiotal öar och skär, och en enastående natur i form av klapperstenstränder, kalspolade hällar och det rika fågelliv som är så karaktäristiskt för insjönaturen. Mitt på den största ön öppnar sig en äng som omgärdas av lövträd. Det är vackert som i en Astrid Lindgren-saga. Men trots de sagolika miljöerna är Djurö skärgård relativt okänd. Folk i området brukar säga att de helst inte vill berätta om den här pärlan, de vill att skärgården ska vara deras egen väl bevarade hemlighet. 

Ingen svensk skärgård ligger lika isolerad som Djurö skärgård, mitt i Sveriges största sjö Vänern

Från tidigt 1500-tal var öarna bebodda, och som mest levde och försörjde sig tre fiskarfamiljer på Djurö. När fisken skulle säljas rodde familjerna flera mil in till Mariestad eller Lidköping. Numera finns ingen bofast befolkning på Djurö, men ögruppen lockar däremot en hel del sommarturister. Två av de tre husen som finns på Djurö är för uthyrning. Det ena hyrs ut veckovis, det andra enstaka dagar om så önskas. Tältning är tillåten, men det är högst två tältnätter på samma plats som gäller. Torrdass finns vid de fyra entréerna till nationalparken, samt uppe vid fyren. Det finns inget rinnande vatten på ön, så ta med egna dunkar. 

Tidigare har Djurö fungerat som en jaktpark och då planterades hjort, hare och ripa in på öarna. I dag lever cirka 15 dovhjortar på de större öarna, och det är de – som genom sitt bete – ser till att hålla gräsmarkerna öppna. Stor chans att skåda hjort alltså! Den fågelintresserade ska spana efter fiskgjuse, lärkfalk, havstrut och strandskata. 

Resa hit: Egen båt alternativt taxibåt. Ring tillsynsman Anders Ydergren för bokning av boende och information om taxibåt. Han kör ut folk som ska övernatta eller vara i parken över dagen. Den östra sidan är grundare och mer svårtillgänglig för förtöjning av båtar, varför det är bättre att angöra ifrån norr eller väster. Läs mer på: sverigesnationalparker.se

Ingen svensk skärgård ligger lika isolerad som Djurö skärgård, mitt i Sveriges största sjö Vänern. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Visingsö, Gränna

Vackra Visingsö beskådas oftast på håll – när man färdas på E4:an i trakterna av Jönköping. Den pittoreska ön – som enligt legenden skapades när Jätten Vist slängde ut en grästuva i sjön för sin gumma att kliva på – är dock värd att stifta närmare bekantskap med. Hit tar man sig lätt med färja, och det bästa sättet att upptäcka ön är på cykel. Man kan i princip beta av hela den 14 kilometer långa ön under en dagsutflykt, men här finns förstås både mysiga pensionat och hotell. Visingsö har ingen camping, men den som har med sig husbilen kan njuta av ställplats med utsikt över Vättern. 

På restaurang Solbacken äter du lokalproducerat

Många turister upptäcker Visingsö från cykelsadeln. En bra början är att trampa till Brahekyrkan, som uppfördes av grevarna Brahe. På vägen passerar man äppelträdgårdar och idylliska sekelskifteshus. Här och var har folk ställt ut honungsburkar till försäljning – man swishar sin betalning. Större än så är inte Visingsö. Det karaktäristiska ljudet från stillsamt klapprande hästhovar från remmalaget, öns typiska hästdragna vagnar, vänjer man sig snabbt vid. 

Restaurang Solbacken ser vid första anblicken ut att vara en turistfälla, men här äter man gott. Nötköttet kommer från djur uppfödda på ön och fisken från det lokala rökeriet. Pizzan bakas med mjöl från ägarnas gård, där också grönsakerna är skördade. Ett tips är att köpa hembakade biskvier och toscakaka och knata upp mot Visingsborgs slottsruin och duka upp till picknick. På andra sidan sjön syns Brahehus och Gränna. Den ambitiösa dagsturisten hinner klämma in en kortare vandring innan sista färjan avgår. Lite otippat ligger en av Sveriges största sammanhängande ekskogar på Visingsö. Vandringslederna utgår från hamnen och är mellan fyra och sju kilometer långa.

Resa hit: Färja från Gränna. Vill man ha med sig bil på färjan bör man boka plats. Överfarten tar ungefär en halvtimme. Läs mer: visingso.net, jkpg.com/sv/visingso

LÄS MER: Guide till Visingsö – spännande historia och vacker miljö 

Stanna några dagar på Visingsö, här finns mysiga hotell och pensionat till ditt förfogande. Foto: JOHAN WAHLGREN / JOHAN WAHLGREN

5. Junkön, Luleå

Länge talade luleborna tyst om sin vackra skärgård, de ville ha den för sig själva, men på senare år har man börjat marknadsföra sig mot turismen. Här finns över 1 300 öar av olika karaktär. Skärgården är en del av Bottenvikens skärgård och sträcker sig från Skellefteå i söder till Haparanda i norr. Vattnet är varken sött eller salt, det är bräckt, vilket har påverkat djuren och öarna. 

En favorit är Junkön, en relativt stor ö med bofast befolkning. Det är framför allt några yrkesfiskare som har sin hemvist på ön. Junkön har nämligen blivit synonymt med löjrom – havets guld. Sommartid fiskas strömming, laxöring och sik i vattnen utanför ön, men under hösten riktar Junköfiskarna in sig på den åtråvärda siklöjan. 

Här finns magnifika tallar som är över 200 år gamla

Naturen domineras av skog och sand. I princip kan man säga att halva ön är skogbeklädd och andra halvan en sandlåda. Dessvärre kan sandsidan inte besökas eftersom Flygvapnet nyttjar ö-halvan som attackmål vid sina flygningar. Turisterna får alltså hålla till godo med skogen. Och det är inte illa, här finns magnifika tallar som är över 200 år gamla.

Sommartid hyr Luleå kommun ut tolv stugor fördelat på fyra öar – däribland Junkön. Ett plus med Junköstugorna är att de har tillgång till rinnande vatten och el. Till övriga öar i skärgården måste man antingen ta med dunkar med dricksvatten eller handpumpa upp vatten från brunnar. I Junköns gästhamn finns ett sommarkafé och ett skärgårdsmuseum som illustrerar hur livet i skärgården såg ut förr i tiden. Sommartid är Junkön bemannad med hamnvärdar som ser till att gästerna kommer till rätta i stugorna och att gästhamnen är i fint skick. 

Ett utflyktstips är den gamla väderkvarnen. Den byggdes någon gång på slutet av 1700-talet, men av vem är omtvistat. Och njut av lugnet. Den som är van vid exempelvis Stockholms skärgård kommer att häpnas över stillheten. Här är så vilsamt att man hajar till vid ljudet av en motorbåt. Sommartid har dessutom Luleå skärgård ytterligare ett trumfkort – midnattsljuset. 

Resa hit: Den som seglar följer sjökortet fram till hamninloppet och därefter är det bara att lägga till vid gästhamnen. Sommartid trafikeras Luleå skärgård av turbåtstrafik till de största och mest populära öarna. Läs mer: visitlulea.se

Under hösten fiskas löjrom utanför Junkön. Foto: LARS MANDAHL

6. Gotska Sandön, Gotland

Observera att ingen kommersiell trafik trafikerar Gotska Sandön under 2021. Det går dock bra att ta egen båt till ön.

Gotska Sandön är med sitt läge, 37 kilometer norr om Fårö, Östersjöns ensligaste plats. Hela ön är en nationalpark och har ett maxantal för hur många besökare som får övernatta. Unikt och exklusivt i ordens rätta bemärkelse alltså. Här är det naturen i sig själv som står för lyxen – fyra tusen besökare tar sig hit varje år för att få njuta av de härliga, milsvida sandstränderna, den doftande tallskogen och de fria horisonterna. Andra måsten är sälarna på Säludden och utsikten från fyren. 

Men glöm såväl hotell som restauranger. Övernattar gör man i tält eller i enkla stugor vid lägerplatsen. Och här finns varken kiosk eller affär – man får se till att själv ta med sig all proviant. Under sommarsäsongen finns dock lägervärdar som tar hand om turisterna och hjälper till att frakta bagaget till lägerplatsen. Ön saknar hamn och Las Palmas är den enda stranden där det är tillräckligt djupt för att båten ska kunna nå stranden. Fartyget kör med full kraft rakt upp på stranden. Vid kraftig dyning eller pålandsvind tas passagerarna i land via en gummibåt och körs till en närbelägen strand. Det kan för övrigt gunga rejält på båten och en hel del passagerare brukar få användning för de utplacerade spypåsarna. 

Den som har en förkärlek för det ödsliga kommer att älska den här ön. Tidigt och sent på säsongen kan man få en hel strand för sig själv, men inte heller under högsäsongen i juli behöver man trängas med andra besökare. Tidigare fanns här en hel del bofasta som bedrev fårskötsel, jordbruk och fiske eller jobbade som fyrvaktare, men i dag har Gotska Sandön ingen fast befolkning. Till och med fyrarna är automatiserade. 

Vackra Gotska Sandön är tyvärr stängd för besök under 2021. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 15 svenska platser du måste uppleva någon gång i livet