ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Midsommar – här firar du på bästa sätt

Midsommarfirande i Göteborg.

Midsommarfirande i Göteborg.

1/3

Foto: Shutterstock

I år firas midsommarafton 23 juni.

I år firas midsommarafton 23 juni.

2/3

Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

På Skansen firar man midsommar i dagarna tre.

På Skansen firar man midsommar i dagarna tre.

3/3

Foto: MARIE ANDERSSON

Midsommar – här firar du på bästa sätt

Midsommar börjar närma sig och Sverige laddar för dans kring midsommarstången, sill med nubbe, sju sorters blommor under kudden och mycket, mycket mer.

Här är 17 midsommarfiranden runtom i Sverige fredagen den 23 juni som är värda ett besök.

Sammilsdal, Leksand

I hjärtat av Dalarna firas midsommar rejält. Den stora majstången som reses i Sammilsdal på kvällen kallas ofta för "hela Sveriges midsommarstång". Men firandet börjar tidigare än så. Redan klockan 16 är det majstångsresning för barn och vuxna på Leksands hembygdsgårdar vid kyrkan med Leksands folkdanslag.

Från klockan 19 ror kyrkbåtar med spelmän, blomstergirlanger och kransar mot majstången i Sammilsdal och runt klockan 19:45 beräknas midsommarstången vara redo att resas. Klockan 21:30 blir det midsommarnattskonsert i Leksands kyrka. Det kommer också finnas musik, dans och ringlekar.

LÄS MER: Guide till fler midsommarfiranden i Dalarna

Skansen, Stockholm

Skansen har firat midsommar sedan 1892 och nuförtiden pågår festligheterna i dagarna tre (23–25 juni). På midsommarafton startar firandet med kransbindning klockan 11 och pågår fram till 14. Under dagen blir det dans och lekar kring midsommarstången med Skansens folkdanslag och spelmän. På Bollnästorget hålls en midsommarmarknad och under kvällen anordnas såväl gammaldans som modern dans på Skansens dansbanor.

LÄS MER: 12 heta tips i Stockholm i sommar 

Slottsskogen, Göteborg

I Slottsskogen inleds midsommarfirandet klockan 16 med sång, dans och lekar kring stången med folkdanslaget Näverluren. Klockan 17 blir det folkdansuppvisning av Västanvinds folkdanslag.

Furuvik, Gästrikland

Traditionsenligt midsommarfirande i parken. Klockan 15 anordnas ringlekar och dans kring midsommarstången och klockan 16 uppträder artisten Nassim Al Fakir på Lilla scen.

Hur firar du midsommar?

Foto: Shutterstock

Sofiero, Helsingborg

Sofiero slott välkomnar små som stora med fri entré hela dagen. Besökare uppmanas att ta med picknick och delta i dans och lek kring midsommarstången. Lugguddegillet underhåller med traditionell folkdans.

LÄS MER: 15 spännande resmål att upptäcka i Sverige 

Tullgarns slott, Södertälje

Traditionellt midsommarfirande med dans kring midsommarstången, ponnyridning,fiskdamm och midsommarbuffé. Klockan 12 kläs midsommarstången till musik av Tullgarnssällskapet och en halvtimme senare beräknas den vara redo att resas. Dans och lekar runt midsommarstången sker två gånger under dagen: klockan 12:30 och 14:00.

Klabböle, Umeå

Klockan 12 börjar firandet med att midsommarstången smyckas och reses till sång och dans med Siv Forsén och Jan Jakobsson. Sedan följer lekar, dansuppvisning av Björksta Folkdanslag, allsång och ännu mera dans kring stången.

Stortorget/Wämöparken, Karlskrona

I Karlskrona börjar midsommarfirandet redan på torsdagen när Lövmarknaden intar Stortorget. 500 marknadshandlare, matstånd och underhållning för hela familjen står på schemat. På midsommarafton kläs och reses midsommarstången i Wämöparken klockan 13.

Midsommarmat.

Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Furulid, Motala

Tårtkalas och familjefest med dans kring midsommarstången från klockan 16. Det kommer att finnas hoppborg, tipspromenad och andra aktiviteter på plats. 19.30 blir det sång och musik av Soulful Sisters. Gruppen består av Åsa Wännström, Kitte Ström och Nina Tellander.

Borgvik, Värmland

Traditionellt midsommarfirande i Hyttruinen. Klockan 14 öppnas forsen med en välkomsthälsning och framförande av Värmlandsvisan. Därefter reses midsommarstången och det blir folkmusik och dansuppvisning av Grums folkdansgille och Leikarringen Huldra, ett folkdanslag från Röjken i Norge. Klockan 116 startar tävlingen i kanonbärning. Barnen kan även prova på ponnyridning och fiskdamm.

Torsång, Borlänge

Torsångs Hembygdsgård håller traditionellt midsommarfirande från 13:30. Det blir V8-parad genom älven, kyrkbåtsrodd och resning av midsommarstången med efterföljande tal och dans. Godisregn för barnen, och klockan 18 startar midsommaraftonkonserten.

LÄS MER: 11 skäl att älska Dalarna 

Bräcke, Tjörn

Festligheter från klockan 14 till 16:30 med loppmarknad, lotterier och dans kring midsommarstången.

Sveg, Härjedalen

Midsommaryran startar klockan 12. Då blir det dans kring midsommarstången på Gammelgården – och snöskoterkörning på Ljusnan. Det blir också cruising på Svegs smågator och klockan 21 blir det fest på torget med Linda Gail Lewis.

Alsters herrgård, Värmland

Midsommarfirande vid Alsters herrgård.

Foto: ISTOCK

Alsters herrgård bjuder inte bara på traditionellt midsommarfirande med dans och lek kring stången. Klockan 12 arrangeras midsommarbröllop i herrgårdsparken.

Junsele, Ångermanland

Wild West Cruisers anordnar Midsummer Meet 2017 på Nipan. Det blir bilutställning, marknadsstång och tivoli. Under kvällen underhåller Rebell Rockers & Disco Henkan fram till klockan 02 på natten. För den som är ute efter ett mer traditionellt midsommarfirande anordnar Vallens byalag dans kring midsommarstången klockan 13. Besökare uppmanas ta med blommor för att hjälpa till att klä stången.

Lilla Bråared, Mullsjö

Traditionellt midsommarfirande med dans, lekar och ponnyridning klockan 15–17.

Brevens bruk, Örebro

Midsommarfirandet vid Brevens Bruk startar klockan 18 med två kanonskott som signalerar att det är dags att samlas för det traditionella midsommartåget. En halvtimme senare skuts ytterligare en salut och tåget, med musikkåren i spetsen, går mot festplatsen. Väl framme reses midsommarstången och sedan dansas det på Lustikulle hela natten lång.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY