Rapsoljor från Gunnarshögs gård på Österlen.
1 av 2: Rapsoljor från Gunnarshögs gård på Österlen. Foto: Johan Dahlqvist
Buhres fiskrökeri säljer delikatesser från havet.
2 av 2: Buhres fiskrökeri säljer delikatesser från havet. Foto: Johan Dahlqvist

Matsafari på Österlen – gårdar, kaféer & musterier

Österlen i sydöstra Skåne är magiskt vackert och brukar ofta jämföras med franska Provence. Här är ljuset speciellt och sandstränderna lika inbjudande som på Rivieran. Här frodas också matkulturen med stort fokus på närodlat och lokalproducerat. Vi har valt ut 12 ställen som bjuder på smakprov av det bästa från Österlen.

Strand. Hav. Guldgula rapsfält. Röda vallmoblommor. Och små grusvägar som leder till mysiga små byar och gårdar. Det är för de flesta bilden av Österlen, och den är absolut inte fel.

Österlen förknippas ofta med livskvalitet, ett inbjudande öppet landskap och fina bad – Sandhammarens strand har exempelvis flera gånger utsetts till Sveriges vackraste.

Här finns underbara naturscenerier som Stenshuvud nationalpark där du från en klippa 97 meter ovanför havet har en härlig utsikt, och den mäktiga och mytomspunna skeppssättningen Ale stenar vid Kåseberga. Här finns också gott om gallerier och konstnärer som har lockats av det speciella ljuset.

Från Simrishamn till Åhus

Geografiskt sträcker sig Österlen öster om Ystad till Simrishamn och norrut till Åhus. I huvudorten Simrishamn finns alltifrån historiska byggnader som S:t Nicolai kyrka, vars äldsta delar är från 1100-talet, till bil- och motorcykelmuseet Autoseum. Många mäklare hävdar bestämt att även Ystad tillhör Österlen, men så är inte fallet. I varje fall inte om man ska följa definitionen och indelningen som författaren Fritiof Nilsson Piraten, diktaren Theodor Tufvesson och redaktören John Osterman lade fast på 1920-talet då ”varumärket” Österlen kom till. Namnet för området tog dessa herrar från uttrycket ”att åka österlent”, vilket helt enkelt betydde att åka till sydöstra Skåne. 

Mycket på Österlen handlar om intryck, upplevelser, dofter och smaker – och i synnerhet mat och dryck. På många restauranger prioriteras slow cooking, närodlat och lokalproducerat. Rapsen lyser guldgul på fälten, och sparrisarna frodas i den bördiga jorden. Runt Kivik kretsar mycket, eller nästan allt, kring äpplen. Och här finns allt från hemgjord choklad till en tvåstjärnig Guide Michelin-restaurang som Daniel Berlin med sin lilla krog på landet. Här finns både vinodlingar och vinslott, och på Vingatan 2 i Simrishamn ligger Nordic Sea Winery, som är ett av norra Europas mest moderna vinerier.

Vi har smakat oss igenom Österlen, och här är våra 12 favoriter.

1. Olof Viktors

Olof Viktors har röstats fram som Sveriges bästa kafé två år i rad, och restaurangguiden White Guide har gett dem utmärkelsen Årets Kafé & Bageri. Man öppnade i början av 2000-talet i regi av konditor- och mästerbagaren Jan Hedh, men Olof Viktors är inte bara ett kafé, utan ett helhetskoncept med eget bageri där bröden bakas på gammaldags vis i vedeldad stenugn. Allt görs från grunden utan halvfabrikat eller färdiga mjölmixer. En långsam jäsprocess med surdeg bidrar till både hälsosammare och smakrikare bröd. Och så finns en butik, där du även kan köpa välsmakande marmelader, sylt, nötblandningar och glass förutom underbara bakverk. I kaféet finns det också härliga smörgåsar. Njut också av ett besök i den rofyllda och lummiga trädgården.

Hitta hit: Nära väg 9 mellan Ystad och Simrishamn, bara ett stenkast från Ales stenar.

Österlenvägen 86, Glemmingebro, olofviktors.se

Sylt och marmelad säljs på burk på Olof Viktors. Foto: Klas Andersson

2. Gunnarshögs gård

På familjegården Gunnarshög, som familjen Nilsson driver i fjärde generationen, kan du köpa gårdens egen rapsolja och en mängd andra produkter, som smaksatta rapsoljor, linfröolja, linolja, marmelad, müsli, vinäger och senap i den väloljade gårdsbutiken. Eller som man själva säger: ”Har det med mat och kvalitet att göra så finns det alldeles säkert i vår gårdsbutik”.

Gunnarshögs gård är kanske mest känt för sin kallpressade rapsolja. Kallpressningen sker på gården och är en mycket skonsam process, som med en temperatur som inte överstiger 35 grader och mekanisk kraft ”trycker” ut oljan ur fröna. Resultatet blir en rapsolja av högsta kvalitet, med naturligt gyllengul färg, härligt nötig smak och med alla vitaminer och antioxidanter i behåll. Här finns också ett litet trevligt gårdskafé. 

Hitta hit: 1,5 kilometer öster om Hammenhög, uppe på höjden längs vägen mellan Hammenhög och Vallby/Glimmingehus. 

Vallbyvägen 90, Hammenhög, gunnarshog.se

Gunnarshögs gård är mest känt för sin kallpressade rapsolja. Foto: Johan Dahlqvist

3. Petersborgs gård

Är du senapsfreak har du kommit rätt! I denna Österlengård finns senap i många varianter: Starke Hans, Dischång senap, Äpple senap, Jättestark senap och Korva senap för att bara nämna några. Senapsfröna odlas lokalt, och senapen tillverkas som äkta skånsk senap. Senapen säljer man i gårdsbutiken, där du också kan köpa hela senapsfrön samt gårdens kumminknäcke och ramslöksalt och dessutom botanisera bland ett stort sortiment av andra närproducerade varor. 

Hitta hit: Petersborgs gård, Smedstorp, petersborg.se

Petersborgs gård är drömmen för alla senapsälskare. Foto: Johan Dahlqvist

4. Österlenchoklad

I en gammal tegelskola från 1893 ligger sedan sju år tillbaka Österlenchoklad Fabrik och Butik, där choklad tillverkas på plats med äkta lokala råvaror. Det är hela hallon i hallonpralinerna, lavendelblomster i lavendelpralinerna och riktig grädde i fyllningen. Fokus ligger på äkta råvaror och smak – färgämnen, färdiga puréer och syntetiska aromer är bannlysta. Här handlar det inte om färgglada praliner i lyxiga förpackningar utan om mer smak, mer doft och mer intensitet. 

I det mysiga fiket kan du njuta av en kopp kaffe, vara med på chokladprovningar eller varför inte ta en kopp varm choklad!.

Hitta hit: Tranesvägen 37, Skåne-Tranås, osterlenchoklad.se

Österlenchoklad gör choklad med äkta lokala råvaror. Foto: Johan Dahlqvist

LÄS MER: Österlen – 7 måsten du inte vill missa i sommar 

5. Buhres fiskrökeri

I charmiga och pittoreska Kivik finns inte bara äpplen utan även fisk. Nere vid hamnen ligger Buhres fiskrökeri, som är en kombinerad fiskaffär, rökeri och restaurang. Själva menar de att de är för ”finsmakare i all enkelhet”. Här köper du färsk fisk, skaldjur och andra delikatesser över disk eller så njuter du av maten i restaurangen eller i Sillaluckan. Sillaluckan är platsen för dig som vill ha något enkelt, traditionellt och gott. Här sitter du under bar himmel med Östersjön och Haväng i bakgrunden och Kivik framför dig. Den mest populära rätten är stekt sill med potatismos, men det finns givetvis andra alternativ, exempelvis fish and chips.

Hitta hit: Ligger vid hamnen i Kivik.

Brogatan 7, Kivik, buhres.se

Buhres fiskrökeri är en kombinerad fiskaffär, rökeri och restaurang. Foto: DANIEL NESTOR

6. Kiviks Musteri

Det går inte att prata om mat på Österlen utan att nämna Kivis musteri – Kiviks största arbetsplats. Att besöka musteriet är en upplevelse för alla sinnen. Första fröet till Musteriet såddes 1888, då Henric Åkesson planterade äppelträd på sluttningarna vid Stenshuvud. I dag är det fjärde generationen Åkesson som driver musteriet. 

I Musteributiken finns hela sortimentet men även böcker och trädgårdstillbehör, i den lummiga innergården ligger Restaurang Kärnhuset, och på Stinas Café njuter man av hembakade kakor och smörgåsar. I Äpplets hus, med guidade visningar varje dag, får man veta mer om äpplen och äppelodling och hur man tillverkar must och cider. I Plantskolan kan man givetvis köpa äppelträd, men även bärbuskar och växter som är bra för bina.  

Hitta hit: Musteriet ligger i södra delen av Kivik med hänvisning från väg 9, cirka 2 mil norr om Simrishamn.

Karakåsvägen 45, Kivik, kiviksmusteri.se

På Kiviks Musteri gör man must och cider av äpplen. Foto: Johan Dahlqvist

7. Orelund

Orelund består av 33 hektar fruktodling där man odlar äpplen, päron, körsbär och plommon samt en bärodling med jordgubbar och hallon. Jordgubbarna odlas i en så kallad table top-odling, vilket innebär att plantorna växer i säckar som står på ungefär en meter höga ställningar. Tomater, gurka, paprika och chili frodas i växthuset, och allt som gården odlar går att köpa i den mysiga gårdsbutiken Gröna Butiken. Inte minst de läckra tomaterna i många sorters storlek, färg och form. Glöm inte att köpa med gårdens mycket populära gazpacho, världsberömd på hela Österlen. Eller smaka på den goda äppelmusten. Ett besök här är som en njutningsfull resa med alla sinnen. Sommartid öppnar det lummiga Trädgårdscaféet.

Hitta hit: Orelund ligger precis norr om Lilla Viks golfbana, en liten bit från väg 9 mellan Simrishamn och Kivik, orelund.se

Orelund består av 33 hektar fruktodling. Foto: Pressbild

8. Vilhelmsdals gård

Åk en smal grusväg förbi gröna kullar, och en kilometer senare dyker en skånegård upp som efter 150 år blivit gårdsmejeri. På Vilhelmsdal tillverkar man ostar som ägarna själva älskar. Här producerar man ett tiotal olika ostsorter, alla med skilda personligheter. Mejeriprodukterna innehåller bara ekologisk komjölk, löpe, salt, mjölksyrakultur och blå- eller vitmögel. Allt arbete görs för hand. Flera olika komjölksostar erbjuds, exempelvis Österlenädel, Sigvard Rödskägg och Brittas syster, men även yoghurt och filmjölk. 

Gårdens handkärnade smör innehåller bara syrad grädde och havssalt. Så här smakade smöret när farmor var barn!

Hitta hit: Längs väg 9 mellan Hammenhög och Simrishamn.

Vranarp Vilhelmsdal, Tommarp, vilhelmsdal.se

På Vilhelmsdals gård producerar man ett tiotal olika ostsorter. Foto: PETER CARLSSON

LÄS MER: Björn Ranelids 9 guldkorn på Österlen 

9. Södra Kompaniet

Påsken 2016 bestämde sig ett gäng korvälskande kockar för att starta Södra Kompaniet. Här erbjuder man handgjord korv och rökta charkuterier, allt gjort av de bästa råvaror som kan hittas. Kockarna menar att den korv och chark som finns i livsmedelsbutiker är full av obegripliga tillsatser, men inte hos Södra Kompaniet. Här används bara rent kött och kryddor, och man mal, kryddar, stoppar, röker, torkar och tillagar allt själva på plats i det lilla rökeriet. Här finns exempelvis bratwurst, pizzakorv, ostkorv och lammkorv men även varmrökt sidfläsk och pancetta. Köttet kommer från utegrisar som är glada, friskare, mindre medicinerade och som helt enkelt ger ett godare och saftigare kött.

Hitta hit: Hagestadborgsvägen 243, Löderup, sodrakompaniet.se

Södra Kompaniet erbjuder. handgjord korv och rökta charkuterier Foto: LISA LINDQVIST LILJEDAHL

10. Dalängarna

Dalängarna är ett ekologiskt kafé, hantverksbageri och gårdsbutik. Det ekologiska stenugnsbageriet startade 2010. I det lilla familjeföretaget bakas allt bröd för hand och gräddas direkt på stenhällen. Det finns alltid sex-sju olika sorters bröd att välja på. I gårdsbutiken säljs förutom bröd även bullar och kakor, lammkött och lammskinn från gården, obesprutad äppelmust, lagrad äppelcidervinäger, hemgjord soda, marmelad och lite grönsaker efter säsong. Det finns också en liten servering på gårdsplanen tillsammans med hönsen eller inne i den trånga och mysiga butiken. 

Hitta hit: Dalängarna ligger 3 kilometer söder om Kivik, längs med väg 9. När du ser en röd traktor med en kaffepanna upptill har du hamnat rätt. 

Mellby stora väg 4, Kivik, dalangarna.se

Dalängarna är ett ekologiskt stenugnsbageri med tillhörande kafé. Foto: Johan Dahlqvist

11. Pastafabriken

Enligt historien föddes idén till Pastafabriken under en promenad bland de guldgula rapsfälten som slutade med frågan ”Ska vi börja tillverka pasta?”. Pastamaskinen hittade sin plats i lokalen i Ingelstorp, och här blandade Pastafabriken de första kilona mjöl och ägg. I dag knådar man degarna på svenska kulturspannmål i den lilla fabriken. Dessutom finns det en butik och en restaurang. Den torkade pastan hamnar först och främst på de egna butikshyllorna, den färska säljs i butiken på fabriken eller skickas vidare in i köket och ut på tallrikarna på Il Ristorante, en härlig restaurang där Pastafabriken blir italienare på riktigt. Det innebär att de gör som italienarna alltid har gjort - goda maträtter gjort på sådant som kommer från trakten och i närheten.

Hitta hit: Ingelstorps byväg 8, Ingelstorp, pastafabriken.com

En pastafabrik på Österlen? Absolut Foto: JOHAN DAHLQVIST

12. Österlen Sparris

Hos Österlen Sparris i Borrby säljs den efterlängtade, gängliga primören sparris tidigt på vårkanten. Välj och vraka mellan grön, vit och primaverde sparris. Det finns en gammal tradition att odla sparris på Österlen, men tyvärr slogs odlingarna ut på 1950-talet av importerad sparris på burk. Tiderna har som tur är förändrats, och i dag föredrar vi färsk sparris. Sandjorden bredvid Österlens stränder värms upp snabbt på våren, här växer sparris med hög kvalitet och den färska österlenska sparrisen kan hävda sig mot all annan sparris. Sparrisen säljs i gårdsbutiken, hos återförsäljare eller skickas via post. Här kan du också köpa plantor och frön så att du kan odla din egen sparris hemma i trädgården. 

Hitta hit: Sparrisgården ligger en knapp kilometer väster om Skillinge.

Hobyvägen 93, Borrby, sparris.se

LÄS MER: Österlens bästa boenden – allt från hotell till bed & breakfast

Aktuellt just nu