Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tips i Malmö: Sevärdheter och aktiviteter

Malmö är södra Sveriges metropol. Här finns ikoniska och moderna Turning Torso, liksom lilla medeltidstorget Lilla Torg, Nordens äldsta renässansslott och över 300 offentliga konstverk att ta del av. 

1. Slottsträdgården

Den här ekologiska trädgården är en riktig oas och har uppmärksammats av ansedda tidningen The Royal Horticultural Society. Slottsträdgården som ligger i centrala Malmö (bakom Malmö Museum) har en plantskola där du kan köpa plantor till bra pris, turkisk ek, mammutträd, japansk svarttall och kejsarträd. Under sommarsäsongen säljer de även grönsaker. Har öppet året om.

Adress: Malmöhusvägen 8

2. Konstrunda

Visste du att det finns över 300 offentliga konstverk runt om i Malmö? Med hjälp av malmo.se/konstkompassen kan du gå din egen konstrunda. Sidan visar via karta var alla verken finns och informerar med både bild och text.

I Malmö finns över 300 offentliga konstverk att beskåda. Foto: Shutterstock

3. Folkets park

Folkets park kan låta gammeldags, men här umgås Malmöborna, bland både barer, restauranger , danspalats och populära klubbar som Debaser och Moriskan. Här finns också loppis, kulturhus, skridskobana, äventyrsgolf, ett reptilcenter och en av Malmös absolut populäraste lekplatser. På sommaren kan man ta med sig picknick och sola bland exotiska träd perennplanteringar och dammar. Fri entré.

Adress: Amiralsgatan 35

4. S:t Petri Kyrka

Sankt Petri kyrka är Malmös äldsta byggnad, men också dess äldsta bevarade tegelbyggnad, och ligger i centrala Malmö. Malmös enda katedral började byggas på 1300-talet och omtalas första gången 1319. Här kan du förutom det traditionella även gå på lunchkonsert där man äter efteråt.

Sankt Petri kyrka är Malmös äldsta byggnad.

5. Malmö konsthall

Konsthallen som öppnade 1975 har ett av Nordeuropas största rum för samtida konst. Man arrangerar ett tiotal utställningar om året med internationell inriktning, både moderna klassiker och aktuella experiment. Konsthallen har ett tak byggt som ett fackverk av 550 ljuskupoler vilket ska ge en speciell rymd och fantastiskt ljus.

 Adress: S:t Johannesgatan 7

6. Temalekplatser

Förutom Malmös 200 "vanliga" lekplatser finns ett 20-tal speciella tema-lekplatser runtom i Malmö. Till exempel Afrikaparken i Bunkeflo, bondgårdslekplatsen i Videdalsparken, cirkuslekplatsen i Nydalaparken, magielplatsen i Oxie och rymdlekplatsen i Fosieborgsparken.

Mer info: malmo.se/Uppleva-och-gora/For-familjer-barn-och-unga/Temalekplatser.html

7. Ribban

Ribersborgsstranden är ett bad- och fritidsområde i stadsdelen Västra Innerstaden, med både handikapp- och nakenbad. "Ribban", som den kallas i folkmun, ligger bara ett par kilometer från centrala Malmö. Här finns också Ribersborgs kallbadhus från 1898, med vedeldad bastu och salta bad året om. Titta på den fina utsikten och lyssna på stammisarna i bastun innan du avslutar med en öl i restaurangen. Längs hela området går en cykel- och gångbana.

Adress: Limhamnsvägen

8. Hyr cykel

Malmö är känd som en riktig cykelstad, vilket är förståeligt då det är det smidigaste sättet att ta sig fram på där. Nästan 50 mil cykelbana finns att tillgå och inget tar enligt uppgift längre än en kvart att cykla till. 

9. Möllan

Möllevångstorget (Möllan i folkmun) har marknad varje dag utom söndag, här kan du köpa irakiska kryddor till vrakpris, frukt och närproducerade bär och grönsaker. Malmös 174 olika nationaliteter har smittat av sig både där och på de omkringliggande butikerna och restaurangerna. Trots att det är billigt på marknaden går det bra att pruta, speciellt om man kommer precis innan stängning.

10. Turning Torso

Ett måste att se den omtalade byggnaden i Västra hamnen om du besöker Malmö. Torson är ett spektakulärt 190 meter högt hyreshus, ritad av arkitekten Santiago Calatravas. Den består av nio kuber med 54 våningar, och ”vridningen” från bas till topp är 90 grader. Ibland ges guidade visningar. Annars kan du strosa längs med havskanten och blicka ut över Öresund. Här hänger många på sommaren.

Adress: Lilla Varvsgatan 1

Ikoniska Turning Torso. Foto: Shutterstock

11. Lilla Torg

Ett medeltida torg i Gamla staden i centrala Malmö, strax intill Stortorget. Här ligger flera av Malmös mest besökta  restauranger och uteserveringar. Perfekt ställe på sommaren för att ta en drink eller fika och titta på folk.

Gulliga Lilla Torg. Foto: Shutterstock

12. Slottet Malmöhus

Nordens äldst bevarade renässansslott. Här finns både riddarsal, kanontorn, fängelsehålor och ett intressant museum som invigdes 1937. Men också ett akvarium med allt från pirayor till små guldfiskar, och på nattdjursavdelningen finns det fladdermöss, apor och gröna ödlor. I den gamla slottsdelen ser du hur människor bodde och levde för flera hundra år sedan.

Adress: Malmöhusvägen 6

Nordens äldst bevarade renässansslott ligger i Malmö. Foto: Antony Mcaulay

13. Fiskehoddorna

Bakom Teknikens och Sjöfartens hus, mitt i centrum, ligger de klassiska gamla fiskehoddorna. Här kan du handla färsk fisk miljövänligt från de lokala fiskarna. Fiskehoddorna är Malmöregionens största marknadsplats för färsk fisk och skaldjur.

Adress: Banérskajen

LÄS MER: Malmö brygghus är en riktig dundersuccé