Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kolarbyn, Sveriges mes primitiva vandrarhem.Kolarbyn, Sveriges mes primitiva vandrarhem.Kolarbyn, Sveriges mes primitiva vandrarhem.
Fältjägarens Fjällstuga mellan mellan Ramundberget och Helags.Fältjägarens Fjällstuga mellan mellan Ramundberget och Helags.Fältjägarens Fjällstuga mellan mellan Ramundberget och Helags.
Stora Karlsö, här är det alltid nära till havet.Stora Karlsö, här är det alltid nära till havet.Stora Karlsö, här är det alltid nära till havet.
1 AV 4
Gör du någon av dessa misstag när du ska campa? Det kan bli dyrt – eller strida mot campinglagen!
2 AV 4
Kolarbyn, Sveriges mes primitiva vandrarhem.
Foto: MIKAELA LARM
3 AV 4
Fältjägarens Fjällstuga mellan mellan Ramundberget och Helags.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 4
Stora Karlsö, här är det alltid nära till havet.
Foto: Stora Karlsö

16 magiska vandrarhem i Sverige – från norr till söder

Att bo på vandrarhem är ett enkelt och prisvärt sätt att semestra. Här kan du uppleva allt från primitiv lyx till trolska sjöar och karga fjäll. Här är 16 vandrarhem där du får en magisk semesterupplevelse på köpet.

1. Lappland: Pältsa Fjällstuga

Här bor du på Sveriges enda tundra med tre kilometer till Treriksröset.Här bor du på Sveriges enda tundra med tre kilometer till Treriksröset.Här bor du på Sveriges enda tundra med tre kilometer till Treriksröset.
Här bor du på Sveriges enda tundra med tre kilometer till Treriksröset. Foto: SHUTTERSTOCK

Är du nyfiken på att besöka den enda tundran i Sverige ska du boka boende på Pältsastugan vid övre delen av Kummaenos dalgång. Vandrarhemmet ligger granne med det nordligaste högfjället i Sverige, och här syns midnattssolen från mitten av maj till slutet av juli. En kort promenad från vandrarhemmet ligger Pältsafallet, ett sju meter högt och nio–elva meter brett vattenfall, och till Treriksröset är det tre kilometer.

Pältsastugan stod klar 1939 och räddade under krigsåren livet på många flyktingar från Norge. Vandrarhemmet öppnades 1949 för turister.

Nordkalottleden går förbi Pältsastugan, och den kortaste vandringsleden under sommaren är Gappohytta till Pältsastugan, elva kilometer lång.

Antal bäddar: 11-25.

2. Lappland: Tarfala Fjällstuga

Tarfala, en av de vackraste dalgångarna i Kebenekaisemassivet.Tarfala, en av de vackraste dalgångarna i Kebenekaisemassivet.Tarfala, en av de vackraste dalgångarna i Kebenekaisemassivet.
Tarfala, en av de vackraste dalgångarna i Kebenekaisemassivet. Foto: SHUTTERSTOCK

Tarfalastugan är belägen i en av de vackraste dalgångarna i Kebnekaisemassivet. Omgärdad av den blågröna sjön Tarfalajaure, det karga bergsmassivet och stora glaciärer är det ett populärt ställe för glaciärvandring och alpin klättring. Det går en sommar- och vinterled från Ladtjovagge till Tarfalajaure. För övrigt finns inga officiella vandringsleder, förutom sporadiska stigar som den så kallade Jojoleden mot Unna Räitavagge. 

Antal bäddar: 11-25.

3. Härjedalen: Fältjägarens Fjällstuga 

Helagsfjället, en av världens vackraste vandringsleder enligt National Geographic.Helagsfjället, en av världens vackraste vandringsleder enligt National Geographic.Helagsfjället, en av världens vackraste vandringsleder enligt National Geographic.
Helagsfjället, en av världens vackraste vandringsleder enligt National Geographic. Foto: SHUTTERSTOCK

Fjällstugan ligger vid vandringsleden mellan Ramundberget och Helags med panoramautsikt runt hela horisonten. Helags är landets högsta topp söder om polcirkeln, 1797 meter över havet. 

En topptur till Helagstoppen är en av Sveriges vackraste turer, och man kan gå hela vägen upp utan alpin utrustning. 2015 utnämnde National Geographic Helagsfjället till plats tre på listan över världens vackraste toppturer. 

Antal bäddar: 11-25.

4. Dalarna: Navardalens vildmarksstation 

Bor du på Navardalens vildmarksstation i Älvdalen får du samasa med älg, björn och lo.Bor du på Navardalens vildmarksstation i Älvdalen får du samasa med älg, björn och lo.Bor du på Navardalens vildmarksstation i Älvdalen får du samasa med älg, björn och lo.
Bor du på Navardalens vildmarksstation i Älvdalen får du samasa med älg, björn och lo. Foto: STF

Navardalens Vildmarksstation är belägen vid Navarsjön i Dalarnas norra vildmark. I den trolska skogen får du samsas älg, björn och lo, och i sjön kan du fiska både öring och röding. Glöm inte att boka den vedeldade bastun precis vid sjön. Det finns möjlighet att hyra båt vid kaffeserveringen vid sjöns östra strand.

Antal rum: 6.

Antal bäddar: 11-25.

5. Värmland: Ransbysätern vandrarhem 

Bo på en äkta fäbodvall inklusive getter, fjällkor och hästar.Bo på en äkta fäbodvall inklusive getter, fjällkor och hästar.Bo på en äkta fäbodvall inklusive getter, fjällkor och hästar.
Bo på en äkta fäbodvall inklusive getter, fjällkor och hästar. Foto: STF

På 450 meters höjd och 7 km upp i skogen från väg 62 mellan Ransby och Sysslebäck hittar du den gamla fäbodvallen Ransbysätern. Här betar getter, fjällkor och hästar.

Du bor i timrade säterstugor med braskamin och gasolspis, omgiven av skog och beteshagar. Här hugger du din egen ved och hämtar vatten från brunnen. 

Till och från Ransbysätern utgår vandringsleder till Långberget, Ransby/Branäs och Sysslebäcks Stugby och Fiskecamp. 

Antal rum: 3.

Antal bäddar: 11-25.

6. Ångermanland: Sågverket vandrarhem 

Höga kusten, inte bara ett världsarv, utan också känt för det vackra ljuset.Höga kusten, inte bara ett världsarv, utan också känt för det vackra ljuset.Höga kusten, inte bara ett världsarv, utan också känt för det vackra ljuset.
Höga kusten, inte bara ett världsarv, utan också känt för det vackra ljuset. Foto: STF

Höga kusten blev ett världsarv 2000, och har genom åren tillsammans med Gotland  blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Vandrarhemmet ligger strax norr om Härnösand, precis i början av Höga Kusten, i byn Rö. Du hittar oss intill vattnet och det som en gång i tiden var Rö Sågverk.

Alla rum är namngivna efter kvinnorna som tillbringade en vecka eller två på husmorssemester på platsen under förra seklet. De flesta rum har havsutsikt.

Här kan du vandra, paddla kajak, spela golf och boka in dig på en yogahelg.

Antal rum: 15.

Antal bäddar: 35.

7. Västmanland: Kolarbyn/Eco-lodge 

Kolarbyn, Sveriges mest privitiva vandrarhem.Kolarbyn, Sveriges mest privitiva vandrarhem.Kolarbyn, Sveriges mest privitiva vandrarhem.
Kolarbyn, Sveriges mest privitiva vandrarhem. Foto: MIKAELA LARM

Bo på Sveriges mest primitiva vandrarhem. Här finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Du somnar gott framför den sprakande eldstaden och vaknar till fågelsång. Kolarbyn erbjuder tystnad, vildmark och skog bara ett par timmar från storstadens myller.

Antal rum: 12.

Antal bäddar: 11-25.

8. Västmanland: Sala Silvergruva

I Sala silvergruva kan du bo 155 meter under jorden.I Sala silvergruva kan du bo 155 meter under jorden.I Sala silvergruva kan du bo 155 meter under jorden.
I Sala silvergruva kan du bo 155 meter under jorden. Foto: STF

Djupt ner i Sala Silvergruva ligger världens djupaste svit, gruvsviten 155 meter under jord. Gruvsviten ligger på flera topplistor runtom i världen som en unik upplevelse. Upp och nerfärden till sviten får endast göras med en guide, och väl där nere har du inget wifi... Du bör även ta med en varm pyjamas (även om det finns gott om filtar), det är bara 18 grader i sviten.

Förutom gruvsviten erbjuds bland annat guidade visningar, höghöjdsbana och butiker.

Antal rum: 15.

Antal bäddar: 26-50.

9. Stockholms skärgård: Möja vandrarhem

Möja, bland annat känd för sina jordgubbsodlingar.Möja, bland annat känd för sina jordgubbsodlingar.Möja, bland annat känd för sina jordgubbsodlingar.
Möja, bland annat känd för sina jordgubbsodlingar. Foto: STF

Möja vandrarhem i Stockholms yttre mellanskärgård är familjeägt. En gång i tiden var huset öns posthus och ligger i Berg, Möjas största by. Vandrarhemmet är omgärdat av klipphällar och en stor lummig trädgård. 

Här lever 250 bofasta, det finns skola, sporthall, kyrka, åretruntbutik och krog, bondgård, museum och mycket mer. Vandrarhemmet ligger på gångavstånd från ångbåtsbryggan.

Antal rum: 8.

Antal bäddar: 11-25.

10. Stockholms city: Af Chapman vandrarhem

Tremastade fullriggaren i kvällsljus.Tremastade fullriggaren i kvällsljus.Tremastade fullriggaren i kvällsljus.
Tremastade fullriggaren i kvällsljus. Foto: STEFAN SJOGREN

HMS Af Chapman den tremastade fullriggaren mitt i Stockholms city anses vara ett av Stockholms vackraste vandrarhem. Nära till allt och utsikt över Gamla Stan och Kungliga Slottet. På den gamla goda tiden var hon långseglare, och gick mellan Skandinavien och Australien.

Antal rum: 77.

Antal bäddar: 100 >.

11. Östergötland: Kapten Billes vandrarhem 

Bo på en skuta i Göta kanal.Bo på en skuta i Göta kanal.Bo på en skuta i Göta kanal.
Bo på en skuta i Göta kanal. Foto: Tripadvisor

Upplev en del av Göta kanal genom att bo på Kapten Billes vandrarhem. Här bor du i ett ombyggt hamnmagasin från 1890-talet, alternativt en mysig koj i skutan som ligger vid kajen. Om sommaren är det liv och rörelse i kanalen, båtar som ska slussas in och ut genom slussen belägen precis vid vandrarhemmet.

Antal rum: 12.

Antal bäddar: 26-50.

12. Värmland: Lurö vandrarhem

Lurö skärgård är Europas största insjöskärgård.Lurö skärgård är Europas största insjöskärgård.Lurö skärgård är Europas största insjöskärgård.
Lurö skärgård är Europas största insjöskärgård. Foto: STF

Lurö skärgård i Vänern och är Europas största insjöskärgård med sammanlagt 250 öar. Vandrarhemmet ligger på gården Stenstaka och från och med sommaren 2007 även en restaurang. Njut av bad i både bastu och tunna, och vandra på öns fina vandringsleder. Båttransport kan bokas genom vandrarhemmet.

Antal rum: 12.

Antal bäddar: 26-50.

13. Gotland: Stora Karlsö vandrarhem 

Stora Karlsö vandrarhem beläget på ön som tidigare var ett korallrev.Stora Karlsö vandrarhem beläget på ön som tidigare var ett korallrev.Stora Karlsö vandrarhem beläget på ön som tidigare var ett korallrev.
Stora Karlsö vandrarhem beläget på ön som tidigare var ett korallrev. Foto: Stora Karlsö

Stora Karlsö är känd för sitt rika fågelliv och sina många orkidéer. Båten till ön går från Klintehamn på Gotland mellan maj och september. På ön finns en restaurang, vandrarhem och möjlighet att övernatta i den gamla fyrbyn.

Stannar du över på vandrarhemmet vaknar du med havet utanför fönstret, redo att utforska den spännande och vackra ön som är en rest av ett urtida korallrev.

Antal rum: 10.

Antal bäddar: 26-50.

14. Skåne: Nyrup naturhotell 

Mongoliska yllehyddor mitt i Skånska bokskogen.Mongoliska yllehyddor mitt i Skånska bokskogen.Mongoliska yllehyddor mitt i Skånska bokskogen.
Mongoliska yllehyddor mitt i Skånska bokskogen. Foto: STF

Söker du lugnet ska du bege dit till Nyrup, nästan mitt i Skåne. Här bor du i mongoliska yllehyddor mitt i den skånska bokskogen. Varje hydda rymmer två sängar, fotogenlampa och tvättfat. Maten lagar du själv över öppen eld eller på vedspis.

Antal rum: 6.

Antal bäddar: 11-25.

15. Blekinge: Hanö vandrarhem

Hanö vandrarhem, beläget på den lilla ön i Blekinge skärgård.Hanö vandrarhem, beläget på den lilla ön i Blekinge skärgård.Hanö vandrarhem, beläget på den lilla ön i Blekinge skärgård.
Hanö vandrarhem, beläget på den lilla ön i Blekinge skärgård. Foto: STF

Hanö, den lilla ön i Blekinge skärgård, når du med färja från fastlandet på en halvtimme. Ön har en bofast befolkning på 8 personer, en stor gästhamn, fyr, affär och restaurang samt vandrarhemmet. 

Det finns även ett museum samt en engelsk kyrkogård med 15 gravar från det av Danmark och Frankrike påtvingade kriget mot Storbritannien 1810-1812.  Missa inte heller Drakmärket, Bönsäcken, Baltiska issjön, hamnen och dovhjortarna. Bönsäcken är öns norra udde, som består av strand med vattenslipade stenar. Beroende på vindriktning flyttas stenarna av vågorna och udden ändrar på så sätt hela tiden form.

Antal rum: 7.

Antal bäddar: 26-50.

16. Skåne: Smygehuk Fyr & Logi 

Längst ner i Sverige hittar du Smygehuk.Längst ner i Sverige hittar du Smygehuk.Längst ner i Sverige hittar du Smygehuk.
Längst ner i Sverige hittar du Smygehuk. Foto: STF

Smygehuk är ett litet fiskeläge på Skånes sydkust, och ett välbesökt turistmål med över 200 000 besökare varje sommar. Förutom vandrarhemmet finns här en glasskiosk, ett café, och ett fiskrökeri.

Här kan du bo i den gamla fyrvaktarbostaden vid Smygehuk Fyr, Sveriges sydligaste udde, med utsikt över havet och den blinkande fyren. 

Antal rum: 9.

Antal bäddar: 26-50.

LÄS MER: Skåne – 11 platser du bara måste besöka