Magiska och unika boenden i Småland
Småland känns som taget ur en sagobok med sina skogar, sjöar och röda stugor. Här finns också många spännande ställen att bo på under semestern. Varför inte börja med en fyr?
Står du i Bergkvara på den småländska kusten söder om Kalmar och blickar utåt havet går det inte att missa Garpen, fyren reser sig 27 meter över havet och syns vida omkring. Vi hoppar på båten i Bergkvara gästhamn och under den korta båtturen två kilometer ut till fyrön står det väldigt klart varför det behövts en fyr här – det är otroligt grunt med stenar som sticker upp överallt.
Vi lägger till ute på pirnocken till den pyttelilla hamnen och snart är vi i land. Det är förresten inte bara hamnen som är liten, ön är inte mer än 300 meter lång och mindre än 100 meter bred, och ännu mindre blir den vid högvatten. Själva fyren dominerar hela ön. Den första restes redan 1893 och var en snygg konstruktion i tegel. Teglet tålde dock inte vintrarna så bra, så till sist rev man den gamla fyren 1934 och byggde en ny i betong. Inte ens fyrälskare som vi kan påstå att den är vacker, men ön med sina små röda hus är desto gulligare. Fyren var bemannad med fyrvaktare ända fram till 1967 och det är deras olika hus som nu fungerar som boende.
Vi blir hälsade välkomna till ön av Niklas Banér som sedan tre år tillbaka arrenderar ön av ägarna, föreningen Garpens vänner. Vi blir tilldelade våra rum, vi bor i Lanternan överst i Fyrmästarens gamla villa, med utsikt över hamn, hav och fastlandet bortom. Totalt finns det 18 bäddar på ön, fördelade på tre hus och flera rum med allt från två till sex bäddar. I Fyrmästarvillan finns ytterligare fyra rum, det lilla Skolhuset har ett rum med eget litet kök och så har vi det så kallade Andrummet – ett litet hus med ett rum renoverat av Ernst Kirchsteiger i tv-serien ”Sommar med Ernst” säsong 2009. Härifrån har man utsikt utåt havet över Kalmarsund.
Huvudbyggnaden rymmer sällskapsutrymmen och restaurangen med sin stora terrass.
Vi går upp och lämnar bagaget på rummet, sedan blir det så klart promenad runt ön. Det går snabbt, det är så litet! Det blir också tydligt att vi är gäster på ön, fåglarna är dess riktiga invånare. Det kvittras, skränas, pips och skriks precis överallt. Gråtrutar, fiskmåsar, strandskator, fisktärnor, silvertärnor, gräsänder, skrakar, viggar och ejdrar har alla sina små revir och kivas ständigt med grannarna. Ovanför dem susar tornseglare och ladusvalor fram i halsbrytande manövrar medan starar, kråkor och sädesärlor tar det lite lugnare. Nämnde vi den ståtliga svanfamiljen med sina ungar som ibland åker med på mammas rygg?
119 trappsteg till fyrens topp
Snart sitter vi på den behagliga terrassen omgivna av hav och grönska med kikaren i högsta hugg för att försöka lista ut vad de olika fåglarna är för filurer. Som sällskap har vi härligt kalla mikrobrygder från Emmaboda ölbryggeri (värden Niklas hemstad). Eftersom vi är här under några rekordvarma junidagar blir det snart bad med, längst ut på högra hamnpiren kan man hoppa i och sedan klättra upp på stege. Vattnet har också hunnit värmas upp så det är riktigt skönt.
Självklart måste vi klättra upp de 119 trappstegen till fyrens topp också. Den sista biten är via en metallstege och en lucka, sedan står vi utomhus på 27 meters höjd. Utsikten är förstås fantastisk. Österut kan vi ana Öland som en hägring på andra sidan Kalmarsund, värmen har skapat ett färgglatt dis som får allt att dallra. Något närmare reser sig fyren Utgrunden till hela 28 meters höjd, storleken och den knallröda färgen gör att den syns bättre. Det var faktiskt den första radiostyrda fyren i världen när den byggdes 1947, dess bemanning satt här på Garpen och fjärrstyrde Utgrunden via radio. Tittar vi i stället inåt land ser vi den småländska kusten och några enorma vindkraftverk. I vattnet mellan kusten och Garpen vimlar det av små skär och öar, en av dem ser ut som en spökö med döda vita träd. Det är Kårö som vi åkte förbi med båten på väg ut, och där har den stora skarvkolonin skapat ett märkligt nästan postapokalyptiskt landskap.
Klockan halv sju serverar Niklas kvällens måltid. Här finns ingen meny att välja mellan, Niklas är ensam på ön och lagar all mat själv. Men det är ingen som klagar, tvärtom. Vi bjuds på god räksallad och sedan biff Rydberg på värdens eget sätt med en ljus sås som har sting av pepparrot och härligt söt stekt lök. Ett glas rött till det och den unika platsen med hav och himmel som fond gör det till en utsökt måltid. Till efterrätt blir det en smarrig citronpaj med färska jordgubbar, men den och kaffet tar vi med runt hörnet där solen fortfarande värmer och husen ger lä. Havet är stilla, hamnbassängen blir en spegel. Tärnorna ryttlar, svanen samlar sina fyra ungar, svalorna gör luftakrobatik, strandskatorna och alla de andra håller på med sitt. En magisk kväll. När solen är på väg ner klättrar vi upp i fyren igen och ser havet förvandlas till flytande lava och horisonten bortåt Öland skimra i rosa.
Morgonen efter vaknar vi av värmen, solen skiner också i dag. Medan en del fortfarande sover är vi några som tassar ner till piren och tar ett stilla morgondopp. Sedan sitter vi på en bänk ute på piren och tittar på fåglarna. En kanotist glider fram på det blanka vattnet norr om ön och får sällskap av en nyfiken säl. Sedan är det dags för frukost, återigen på terrassen med sol och hav och himmel som sällskap.
Västanå slott – njut av vackra slottsmiljöer
På östra sidan om Vättern strax söder om Gränna göms en riktig gammal pärla. Vi pratar om Västanå säteri, där de första delarna uppfördes redan 1590. Redan i foajén slungas vi bakåt i tiden. Två riddarrustningar på var sin sida om en öppen spis står för välkomnandet, vid deras fötter ett par bronshundar och ovan hjässorna två enorma uppstoppade älghuvuden. Västanå har drivits som hotell och restaurang sedan 1948 och kan skryta med kulinariska utsvävningar i den klassiska skolan och en frukostmatsal av enorma mått. Och så sägs det att det spökar. Kanske kan man få för sig att det är någon från familjegraven som går igen, men trots att berättelserna är många vet man inte vem det är som inte får ro. En äldre medlem av släkten lär till exempel i rum nummer 1 ha vaknat mitt i natten av en liten hund som störde nattsömnen genom att stå och gnälla vid sängkanten.
Vi checkar in ganska tidigt en lagom varm försommardag och kan i ensamt majestät upptäcka Västanås många makalösa salar, alla synnerligen välbevarade. I en passage på andra våningen hänger ett par fina uniformer från avsomnade Småländska husarregementet i Eksjö. Här och där syns små skyltar med anekdoter kring Västanås ägares äventyr på olika håll. En av de mer kända är den om Erik von Otter som en morgon i början av 1900-talet lämnade lappen ”Har rest till Afrika!” till sin hustru. Där odlade han kaffe och blev våldsamt förälskad i Karen Blixen.
Väl framme vid vårt rum upptäcker vi att vi att det står ”1” på nyckeln – spökrummet! Det knarrar i parketten när vi kliver in. Djupa fönster omgärdade av tunga gardiner släpper in dagsljus i ett stort rum inrett i lejongult. Sängen är onekligen mycket bekväm och även om vi för ett ögonblick snuddar vid tanken på nattliga gäster blir det inga problem med nattsömnen, väl hjälpt av en finfin trerätters middag med tillhörande vinpaket, allt serverat i källarvalven.
Åsnens Nationalpark med boende sedan 1300-talet
Åsnens nationalpark är en av de yngsta nationalparkerna i Sverige, inrättad så sent som 2018 kring sjön Åsnen och dess många skogsklädda öar. Strax söder om parken sticker en smal och krokig halvö ut i sjön och här ligger Getnö gård. Platsen har troligen varit bebodd ända sedan stenåldern och de nuvarande ägarna har forskat bakåt i platsens historia och lyckats kartlägga gårdens alla ägare ända till 1320. Det är svindlande läsning om den första dokumenterade ägaren riddaren Håkan Läma (som blev halshuggen), väpnare, kungar, amiraler och helt vanliga bönder.
I dag finns det stor fritidsanläggning här med bland annat stugor, naturcamping, badplats och kanotuthyrning. Man arrangerar bland annat fiskesafari efter gös och gädda, och fågelsafari där man spanar efter havsörn och fiskgjuse. För att komma hit kör vi på en smal ringlande väg genom skog och längs vatten. I receptionen hälsar ett stort älghuvud och en fiskgjuse oss välkommen. Sedan får vi ledsagare till vår stuga, Vikingaborgen, en av Getnös mest avlägsna och primitiva, långt ut på udden.
Vikingaborgen är en sorts hybrid mellan vildmarksboende och camping, delvis ingrävd i en backe med tjocka stenväggar, med bara en liten solcell till några lampor och inget rinnande vatten. Men här finns rustika bänkar, en stor öppen spis och grillplats utanför. Och framför allt härskar lugnet. Fågelsång från skogen runtomkring och blänkande vatten i sjön framför. Det första vi gör är att inviga vår egen lilla badbrygga. Det är stenigt och grunt precis framför så man får gå i försiktigt, men snart är det djupt nog att simma. För en före detta stadsbo uppväxt vid havet är det en sällsam upplevelse att glida ut i sjöns lena och söta vatten, alldeles ensam och omgiven av skog och stillhet.
Naturmagi på Åsnen
Efter badet tar vi en cykeltur på grusvägar genom skogen (vi har hyrt cyklar i receptionen) och spanar efter vilt. Där grusvägen tar slut ser vi dem, två vackra rådjur ute på ett hygge. Eller är det dovhjort? De finns också här. Solen står lågt och målar allt i guld, djuren gör vad de alltid gör, betar, sniffar, ser sig omkring. När de ser oss blir de rädda och tar till flykten och skrämmer då också upp två stora tranor som med stort väsen tar till vingarna. Länge efteråt hör vi deras karakteristiska sorgsna trumpetande eka över vattnet.
Morgonen efter är Marko uppe i gryningen. Först ett sagodopp i blanka sjön, sedan skogscykling igen till samma plats och jodå, där står de, nu också i sällskap med en bock med små horn. Så vackert! När hela sällskapet vaknat cyklar vi tillbaka till receptionen någon kilometer söderut och ordnar med kajaker. Sedan bär det av norrut mot nationalparken. Kajakerna glider lätt och solen gassar. Sjökanten är klädd i tät skog, öarna likaså. Snart ser vi vår första fiskgjuse, ståtlig där den står i sitt bo i en tall precis vid vattnet. Längre fram möter vi en annan fiskgjuse på en klippa med en stor fisk i klorna. Naturmagi. Ett par storlommar och ett svalkande klippbad hinner vi också med innan vi vänder för hempaddling i ökande motvind.
Fler annorlunda boenden i Småland
1. Kåta med utsikt, Klavreström
Sedan 2014 finns en stor äventyrsanläggning på en bergknalle som höjer sig över urskogen nära Getaryggarnas naturreservat och med utsikt över Änghultasjön. Här har man serie-ziplines, linbanor som sträcker sig drygt fyra kilometer över skog, sjöar och raviner, ett härligt men enkelt äventyr. Det finns också en 15 meter hög klättervägg på sidan av tornet till den lika höga och 25 meter långa hängbron. Och så har man sin egen lilla klipp-pool och en 200 meter lång underjordisk labyrint. Mitt i allt detta har man byggt en dubbelkåta med plats för tolv personer i varje del och med golvet helt täckt av en stor mjuk madrass. Du tar med sovsäck själv men kan njuta av air conditioning med värme och kyla, eluttag och wifi. Kåtorna ligger på trädäcket mitt i anläggningen varifrån du har milsvid utsikt över skog och sjö. Och så kan du så klart ta ett dopp i klippbassängen när du vill. Toalett med handfat och dusch med varmvatten finns bara några meter från kåtan och det går också att hyra badtunna och bastu. Det finns också enkla rum med våningssängar samt ett skogsläger för den som vill bo mitt i naturen, och dessutom en liten camping.
Adress: Bränderydsvägen Sawcreek Crownpark
2. Korpaboet, Kosta
Sex meter ovan marken i en gammal ek har man snickrat ihop ett trädhus kallat Korpaboet. Två rum med två dubbelsängar och en bäddsoffa, toalett och handfat, kylskåp, vattenkokare och kaffekokare. Här kan du förverkliga drömmen att bo i en trädkoja! Korpaboet ligger en kilometer från Kosta glasbruk.
Adress: Äspet
3. Flytande hotellrum, Ramkvilla
Ett rum, en säng, en ö. Så beskriver man Lusthuset, ett minimalt boende på en minimal ö ute i sjön Örken. För att checka in får du paddla 20 minuter från äventyrsbyn Ramoa. Här har man också det så kallade Flotellet, ett flytande hotellrum med två sängar, kök och badrum. Vill du ha det mer primitivt? Det finns en kåta också. Alldeles nytt för i år är Kajakhaket, något så udda som en flytande dubbelsäng! Egentligen en flytande liten stuga byggd runt en dubbelsäng och med stort panoramafönster. Man måste nästan se det för att förstå, mycket gulligt. Hit paddlar du så klart kajak.
Adress: Ramkvilla torp 16
4. Gamla mejeriet, Mariannelund
Djupt inne i skogen i lilla byn Karlstorp söder om Mariannelund fanns fram till 1959 ett gammalt mejeri, som i dag omvandlats till ett annorlunda semesterboende, surdegsbageri, fik och antikhandel. Paret Anki och Thomas som driver verksamheten sedan 2018 jobbade båda tidigare med möbelrestaurering vilket märks både på den personliga inredningen och i den roliga butiken. På andra våningen ligger en vackert renoverad lägenhet med fem rum och kök, egen ingång och åtta sängplatser, utmärkt för en familj med närhet till både skog och bad.
Adress: Karlstorp 22
5. Visingsö Pensionat, Visingsö
Det känns som om tiden stannar av lite på Visingsö, i alla fall om man kommer under lågsäsong. Bilarna är få, hästarna många och historiska lämningar står som spön i backen. Gammaldags är det också på Visingsö pensionat, gulligt inrett med retroprylar och spetsgardiner. Pensionatet ligger utmärkt placerat för utflykter med cykel eller till fots precis intill den så kallade Kungseken. Denna bjässe planterades en gång tillsammans med en mängd andra små ekollon för att förse rikets flotta med båtvirke. Att titta upp mot kronan ger nästan yrsel. Mäktigt och vackert!
Adress: Abrahamstorp
LÄS MER: Glasriket i Småland – här är allt spännande du kan göra
LÄS MER: Gör en roadtrip i Småland – här är 10 sevärdheter