1 av 3: Om du är ute efter billiga hotell ska du undvika dessa dyra misstag.
Underbara stranden vid Sandhammaren.
2 av 3: Underbara stranden vid Sandhammaren. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén
Marsvinsholm byggdes 1644–1648 av den danske adelsmannen Otte Marsvin.
3 av 3: Marsvinsholm byggdes 1644–1648 av den danske adelsmannen Otte Marsvin. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

9 ljuvliga utflykter i Skåne – sommarens bästa pärlor

Skåne är som gjort för utflykter – böljande åkrar, susande bokskogar, bländvita sandstränder och skrovliga klippor lockar till äventyr med picknickkorgen. Och så alla fina slott, kaféer och restauranger! Följ med på tio fina utflykter från Malmö. 

Fråga skåningar om var de helst åker på utflykt och du får många svar – det finns ju så mycket att välja på. Det mystiska fornminnet Ale stenar med vid havsutsikt vid sidan om fiskeläget Kåseberga. Ön Ven mitt i Öresund med sin koppling till Tycho Brahe. De klassiska danska utflykterna till Köpenhamn, Helsingör, Louisiana, Bornholm. Kullaberg med sin mäktiga natur, fyren högst upp på klippan och med klassiska badpärlan Mölle nedanför branterna. 

Österlen är en klassiker med sina många restauranger, gårdsbutiker och fiskelägen, nationalparken Stenshuvud och äppelodlingarna vid Kivik. Ja ni hör, det finns ingen ände på det. 

10 fina utflykter att upptäcka

Här har vi samlat tio fina utflykter som du lätt når på cirka två timmar från Malmö. De flesta är inte lika kända som exemplen ovan, men trots det mycket väl värda var sin tur. Om inte ett kafé är själva målet är det alltid fint med picknick. Du kan alltid handla på gårdsbutiker på vägen. Eller så fyller du korgen i Malmö innan du ger dig i väg. Där har vi några smultron vi gärna delar med oss av. 

Bagaren och Bonden vid Värnhem gör kanske stans godaste kanelbullar, kardemummabullar, mandelcroissants. Det är litet så man får handla det de bakar den dagen, men allt är gott. 

Delikatessfabriken vid Segekarusellen har desto större utbud, här talar vi korv, charkuterier och kött som vore det i en saluhall i Budapest. 

Ost? Ost & vänner vid Triangeln brinner för sina väldoftande produkter, precis som klassikern Möllans ost (som nu också finns i Malmös nya saluhall bakom Malmö Live, saluhallen är i sig själv ett utflyktsmål). 

1. Skånska järnvägar – naturskönt och gammaldags

Ångtåget på Österlen menar själva att de tuffar fram på Sveriges vackraste järnvägssträcka och vi kan intyga att den här turen både är naturskön och ljuvligt gammaldags. Resan börjar i Brösarp och rälsen löper sedan runt kulliga backar, längs Hanöbuktens blå band och passerar kohagar, fält och ljusgrön bokskog. Vi sitter på gammaldags träbänkar men går då och då ut i det öppna utrymmet mellan vagnarna för att njuta av landskapet och sommarens alla dofter. Vid Sankt Olofs gulliga gamla station blir det stopp med glass innan tillbakaresa. Här sker också flytt av ångloket från tågets ena sida till den andra, ett stånkande och bitvis svettigt skådespel för både stor och liten. 

Turerna går söndagar 6 juni till och med 29 augusti, lördagar 3 juli till och med 31 juli, onsdagar 7 juli till och med 28 juli, och tar sammanlagt cirka en och en halv timme. 

Resa hit: Bil från Malmö 70 minuter. Tåg till Ystad, sedan buss till Brösarp, knappt två timmar. 

Mer info och biljettbokning: skanskajarnvagar.se

Tur och retur Brösarp-Sankt Olof. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

2. Sandhammaren – finkornig vit sand

Sandstränderna vid Sandhammaren sträcker sig flera kilometer runt Skånes sydöstra hörn och har gång efter annan blivit framröstade som Sveriges vackraste. Och inte undra på, en solig dag bjuder den finkorniga vita sanden och det blågröna havet på en nästintill tropisk färgskala. Det blåser dock lite mer än i tropikerna, men vindskydd finns i dynerna ovanför stranden eller så du tar med eget soltält som skydd. Även om Sandhammaren är välbesökt i högsäsong blir det aldrig trångt på grund av strändernas längd och bredd. 

Den som vill bada naken kan bege sig till naturistområdet öster om Tyge å, öster om Backåkra. För att komma hit är det någon kilometers promenad, följ Tygeåvägen och Anton Fiskares väg ner till stranden. 

Vi åker gärna hit alla tider på året för lång strandpromenad, picknick och strandlek. En varm dag avslutar vi besöket med att svänga förbi glasskafét Frusen Glädje på Örum 119.

Resa hit: Från Malmö tar resan drygt en timme med bil, med tåg och buss cirka två timmar. 

Ljuvlig finkornig sand på Sandhammaren. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

3. Marsvinsholm – renässanstorn och fin park

Skåne har en lång rad slott och herresäten – de äldre från den danska tiden, andra från när Sverige försökte försvenska och gav bort land till svenska adelsmän. Marsvinsholm tillhör dem med dansk historia, här har det stått herrgårdar sedan 1300-talet. Det nuvarande slottet byggdes 1644–1648 av den danske adelsmannen Otte Marsvin (vars släktnamn betyder tumlare!). Sedan dess har godset bytt ägare många gånger men är fortfarande ett av de vackraste slotten i Skåne med sina två tjusiga renässanstorn och dammen som bjuder vackra speglingar.

Själva slottet är privat bostad men parken är fin att promenera runt i, här kan du också ha picknick när inte slottets egna restaurang är öppen. Missa inte den gulliga lilla kyrkogården för slottets hundar och favorithästar. I en av ekonomibyggnaderna tillverkas numera korv och andra charkuterier på slottets egna grisar, fortsätt lite söderut så kan du hälsa på grisarna som får böka fritt i både skog och fält.

Resa hit: Bil från Malmö cirka 45 minuter eller tåg till Ystad och sedan busstaxi, cirka 1 timme 18 minuter.

Mer info: marsvinsholm.se 

LÄS MER: Skånes 20 bästa loppisar – här kan du fynda 

Pampiga Marsvinsholm. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

4. Rydebäcksbadet– kul från morgon till kväll

Strax söder om Helsingborg lockar en lång mjuk sandremsa, känd för lokalbor och för en och annan mer långväga badgäst. Badet är så där lagom långgrunt för mindre barn, medan vuxna och större barn kan komma i djupare via en 190 meter lång brygga. Den har också en handikappanpassad ramp. En liten bit utanför bryggan guppar en badflotte gjord för att hoppa och dyka från – ett av våra absoluta favorithäng!

Ovanför stranden är landskapet grönskande mjukt, delvis bestående av en äng där du både kan spela boll och flyga med drake. Tröttnar du på badet eller behöver stärka dig med något ätbart finns också kiosk, grillplatser, volleybollplan och minigolfbana. Med andra ord är Rydebäcks strand en fin och välskött badstrand i den klassiska skolan där alla i familjen kan hitta sitt, från morgon till kväll. 

Resa hit: 40 minuter med bil från Malmö, reser du kollektivt ta tåg till Rydebäck station och därefter buss 219.

Rydebäck strand. Foto: Shutterstock

5. Hovs hallar – här spelade riddaren schack med döden

Hovs hallar är ett kustområde som består av Hallandsåsens yttersta utlöpare i väster mellan Båstad och Torekov. Här får åsen ett abrupt avslut i form av ett 1,5 kilometer långt klipparti med grottor och stenformationer. 

Klipporna stupar brant ner mot klapperstenstränder, ovanför breder ett flackare område ut sig med ängar och krypande enbuskar. Det är här på ängarna vi slår oss ner med vår picknickkorg, för att njuta av havet och en strålande utsikt över Hallands Väderö. När benen blir rastlösa klättrar vi (med försiktighet) ner mot stenstranden eller följer kusten en bit längs Skåneleden. Området är både naturskönt och fågelrikt, och som en del av Bjärekustens naturreservat får naturen leva någorlunda i fred. 

Spännande kuriosa är att den första och kanske mest kända scenen i Bergmans film ”Det sjunde inseglet” är inspelad på Hovs hallar, den där riddaren Antonius spelar schack med Döden. 

Resa hit: Hit kommer man enklast med bil, från Malmö tar det knappt 1,5 timme. Väg 105 över Förslöv och Grevie bjuder på en mycket fin tur mellan mjukt ondulerade fält och gamla gårdar. Det går att ta tåg till Båstad, sedan buss och därefter busstaxi, cirka 2,5 timmar totalt.

Här spelades scener i Ingmar Bergmans ”Sjunde inseglet” in. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén, REX/IBL

6. Söderåsens nationalpark – Skånes Grand Canyon

Allt det vackra börjar när vi svängt in på väg 13 och lämnat Skånes platta söderslätt långt bakom oss. Ett pastoralt och gammaldags landskap susar förbi utanför bilrutan, fyllt av kohagar, korsvirke, ekbackar och små vita kyrkor. Så småningom buktar Söderåsen upp ur marken och vi svänger av in mot nationalparkens enorma skog. Området är imponerande 1620 hektar stort och lär vara Nordeuropas mest omfattande skyddade ädellövsområde. Omkretsen är fem mil och det är cirka sju kilometer från norr till söder och lika mycket från öst till väst. Här finns många pärlor i naturväg som till exempel utsiktspunkten Kopparhatten och den långa ravinen Skäralid, ibland kallad Skånes Grand Canyon.  

Även om man kan komma in i parken från flera håll är Naturum vid Skäralid den naturliga startpunkten och med både parkering och informationstavlor. Härifrån sträcker sig ett flertal vandringsleder in i parken. 

Det är både vackert och avkopplande att vandra runt i en susande bokskog och du behöver inte gå långt in i parken för att vara helt själv. Medtag picknick!

Resa hit: Från Malmö tar det en timme och en kvart med bil, reser du kommunalt är restiden knappt 1,5 timme med tåg till först Lund, sedan Stehag och därefter buss. 

Picknick i Söderåsen. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

LÄS MER: Finaste slotten i Skåne

7. Rövarekulan naturreservat – oas i djup ravin

Rövarekulan är en av de där lite hemliga platserna som knappt skåningar själva känner till. Mitt ute på åkrarna norr om Löberöd (öster om Lund) syns en liten skog på håll. Här gömmer sig en oas i form av en djup ravin där Bråån rinner fram. Höga lövträd ger skugga och bjuder på kvittrande fågelliv, ån porlar avkopplande över stock och sten med saftiga ängar längs kanten. Vattnet är rent, här lever flera arter fisk och några sällsynta musslor. I det 2,5 kilometer långa naturreservatet går vandringsleder både på platten och uppför branterna, alla inramade av bokarnas stolta stammar och grönskande tak. Vid ån finns parkering och grillplats och till och med en pytteliten strand där man kan bada fötterna. Förbi den vackra gamla stenvalvsbron går det också att sova över i vindskydd.

Men var kommer det namnet från? Jo, det sägs att rövare låg på pass här förr för att råna resande som passerade vadet över ån inne i skogen.

Resa hit: 35 minuter med bil från Malmö, sista biten över vackra fält och förbi hästgårdar och lantbruk.

Naturskönt vid Rövarekulan. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

8. Zoegas kafé och butik – rosteri i pampigt bygge

Med en gemensam passion till mörkrostat kaffe grundade gifta paret Carlos och Maria Zoéga det kända kafferosteriet i Helsingborg 1886. Efter en ganska tuff start som innefattade både Carlos plötsliga bortgång och knackiga affärer, blev det Maria som ensam fick driva Zoégas vidare. Framgångarna kom efterhand och 1901 flyttade man verksamheten, inklusive rosteri, till ett pampigt bygge på Drottninggatan 30. I rask takt därefter skapades både klassikern Mollbergs blandning och Horns blandning (senare omdöpt till Skånerost).

I bottenvåningen på sekelskifteshuset ligger fortfarande Zoégas butik, som i princip ser likadant ut som när huset invigdes. Förutom att njuta av kaffedoften och en kopp svart guld kan du också köpa med din favorit hem. Här säljs både hela bönor eller nymalt på plats. Förutom de klassiska sorterna har man ett par specialare som är unika för butiken. Är du efter kaffet sugen på annan stimulans ligger konstmuseet Dunkers rakt över gatan.

Resa hit: 50 minuter med bil från Malmö, en timme och en kvart med tåg. 

Adress: Drottninggatan 30, Helsingborg

Zoegas butik och kafé i Helsingborg. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

9. Dressin – som att resa in i en saga

Med fullpackad picknickkorg och medhavd grillkol kliver vi på vår dressin. Det är första gången vi gör detta, men det visar sig efter en snabb genomgång vara enkelt. Dressinen är lagom för två vuxna och ett barn, där en cyklar och den andra sitter med barnet på en liten bänk. Vi trampar i gång och lämnar raskt ett pyttigt stationshus och gammaldags lokstallar bakom oss för att glida fram i ett öppet landskap. Det är lite som att resa in i en saga eller befinna sig i en lycklig film, där ett pastoralt landskap av blommande sommarängar och fält här och där bryts av fågelkvittrande bokskog. Då och då struttar en fasan över rälsen. Det är enkelt att bromsa in och stanna, så vi kliver av och hälsar i hagen med highland cattle, de där lurviga korna med långa spetsiga horn. Kalvarna är nyfikna men håller sig ändå på behörigt avstånd. Efter sju kilometer parkerar vi dressinen och tar en kort promenad till Gyllebosjön för lunchgrillning (här finns grillplats) och ett dopp från bryggan innan det är dags att trampa tillbaka. 

Resa hit: 70 minuter med bil från Malmö, knappt 2,5 timmar med tåg till Ystad och sedan två bussar.

Mer info: dressin.se

Dressin-tur från Sankt Olof till Gyllebosjön och tillbaka med grillning och dopp vid sjön. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

LÄS MER: Österlens bästa boenden – allt från hotell till bed & breakfast 

Aktuellt just nu