<p>I den numera nedlagda gruvan i Stråssa utanför Örebro har man satt upp en bana som besökarna ska ta sig igenom.</p>
1 av 4: <p>I den numera nedlagda gruvan i Stråssa utanför Örebro har man satt upp en bana som besökarna ska ta sig igenom.</p> Foto: Instagram
<p>Attackerande zombier springer fram från gömställen bakom stängda dörrar, fördragna draperier, genom rökfyllda korridorer och i fuktiga källare.</p>
2 av 4: <p>Attackerande zombier springer fram från gömställen bakom stängda dörrar, fördragna draperier, genom rökfyllda korridorer och i fuktiga källare.</p> Foto: Joakim Rådström
Någon i gruppen får ett enkelt plastvapen, en annan en ficklampa och sedan släpps man in i det otäcka aktivitetsområdet.
3 av 4: Någon i gruppen får ett enkelt plastvapen, en annan en ficklampa och sedan släpps man in i det otäcka aktivitetsområdet. Foto: Joakim Rådström
<p>Roger Alex klarade sig undan zombierna (aka utklädda vännerna) på sin svensexa.</p>
4 av 4: <p>Roger Alex klarade sig undan zombierna (aka utklädda vännerna) på sin svensexa.</p> Foto: Facebook

Låt zombier jaga dig i den nedlagda gruvan

Skräckturism är den nya flugan.

Och vill man bli riktigt rädd ska man bege sig till den nedlagda Stråssa-gruvan utanför Örebro.

Den har invaderats av zombier.

TEXT AV: Joakim Rådström

Nuförtiden vill vi bli skrämda på semestern. Läskiga attraktioner är hetare än någonsin förr.

Gröna Lund i Stockholm återinvigde inför sommaren 2015 sitt nya spökhus med specialbeställda amerikanska skräckeffekter. Liseberg har Spökhotellet Gasten och många hotell och pensionat runtom i landet stoltserar med sina egna gårdsspöken.

Och så finns det Zombie Escape som sätter en ny nivå för skrämmande attraktioner i Sverige. I den numera nedlagda gruvan i Stråssa utanför Örebro har man satt upp en bana som besökarna ska ta sig igenom – allt medan attackerande zombier springer fram från gömställen bakom stängda dörrar, fördragna draperier, genom rökfyllda korridorer och i fuktiga källare. Det hela är oerhört effektfullt.

Plastvapen som zombie-skydd

Upplägget är som följer: man delas in i grupper om tre till fem personer. Sedan får alla besökare instruktioner att ta sig genom anläggningen – från markplan ned genom kusliga fabrikskällare till ett forskningslabb, och sedan upp till en helikopterplattform på taket – för att föra med sig ett motgift till zombieinfektionen som råder i området. Någon i gruppen får ett enkelt plastvapen, en annan en ficklampa och sedan släpps man in i det otäcka aktivitetsområdet.

Min puls är uppe i astronomiska nivåer när jag rör mig genom de mörka, kusliga gångarna med vetskap om att zombierna kan dyka upp närsomhelst. Helt plötsligt kastar sig en blodtörstig, odöding i clownkläder fram mot vår grupp och vi måste attackera med våra enkla tillhyggen (zombiestatisterna bär vadderade kläder) för att klara oss från att bli ”smittade”. Om zombien lyckas riva av det plastband man bär runt halsen anses man ha blivit infekterad – även om man får fortsätta äventyret ändå.

Jag klarar mig helskinnad. Och med adrenalinet flödande i ådrorna känner jag mig nog extra levande efter äventyret med zombierna.

 

TIO LÄSKIGA RESMÅL I SVERIGE

1. Gröna Lund House of Nightmares

Grönans spökhus är sedan 2015 rejält renoverat och uppdaterat, med nytt skräcktema i regi av amerikanska Sally Corporation.

2. Lisebergs Spökhotellet Gasten

Otäcka vålnader och kusliga miljöer väntar besökaren i Lisebergs svar på spökhus.

3. Zombie Escape, Stråssa gruva

En nervslitande vandring genom en nedlagd industrianläggning som invaderats av skräckinjagande zombies.

4. Stockholms Zombie Walk

Nyfiken på hur det är att vara odöd? Sminka huden blekgrön, släng på lite teaterblod runt munnen och på kläderna och gå med i Nordens läskigaste parad. Arrangeras vanligen mitt i sommaren.

5. Borgvattnets spökprästgård, Jämtland

En äkta hemsökt prästgård, tillika pensionat för den hugade (och inte mörkrädda) gästen. Ligger ödsligt i Ragunda, Jämtland.

6. Häringe slott, Västerhaninge

Nedanför Stockholm finns ett hemsökt slott, Häringe, där greve Gustav Horns för tidigt bortgångna son alltsedan 1600-talet sägs gå omkring och gråta i den gamla Sjöflygeln.

7. Örenäs slott

Mera spökslott! Denna gång i Glumslöv, Skåne, där den rike tyske godsägaren Valdorf von Dürendorff sägs gå igen – på tredje våningen mestadels, om man nu vill söka upp honom.

8. Paittasjärvi, övergiven by

Paittasjärvi några mil söder om Karesuando i nordligaste delen av Sverige är en hel spökby, i bemärkelsen att knappt någon längre bor här. Husen står välskötta och möblerade – men helt övergivna.

9. Kymlinge tunnelbanestation

Kymlinge, utanför Stockholmsförorten Sundbyberg, planerades en gång i tiden som ett stort bostadsområde med handel, service och goda kommunikationer med egen tunnelbanestation. Av planerna blev det emellertid ingenting, och än i dag står tunnelbanestationen helt övergiven – en spökstation, enligt många.

10. Norns bruk

Långt ut i skogarna utanför Hedemora i Dalarna ligger den gamla bergslagsorten Norn. Här ligger också det hus som en gång i tiden tillhörde Reinhold Ludvig Gahn, som sägs ha jagat en kringvandrande gårdsförsäljerska på porten. Det skulle han inte ha gjort: kvinnan uttalade en förbannelse, och vart och ett av Gahns sex barn dog under de följande veckorna. I deras ställe växte en björk med just sex förgrenade stammar upp på den olycklige mannens gård. Gården och björken står där än i dag.

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande