Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Konst i naturen – upptäck Sveriges skulpturparker

Nu är det läge att spana på utomhuskonst. Runt om i landet lockar våra svenska skulpturparker med en rejäl dos kultur, natur och rekreation i god förening. Här är 8 konstupplevelser värda att uppmärksamma.

Cenneth Sparby

1. Galleri Astley, Skinnskatteberg

I gamla bruksorten Uttersberg, 3 mil norr om Köping, hittar man Galleri Astley. Ett konstmuseum öppet året runt, med spännande skulpturpark och ett galleri som uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser. Här finns många svenska och internationella konstnärers verk inom måleri, grafik och skulptur – allt från figurativ konst till mer abstrakta uttrycksformer och med flera verk av den kände rysk-amerikanske konstnären Ernst Neizvestny. Han var en av galleriets första utställare, kort efter att han lämnat Sovjetunionen.

­­– Min pappa Astley öppnade galleriet för över 40 år sedan i det gamla stationshuset från 1897. Hans devis var att ”konst är för alla”, och att konsten inte har några gränser, berättar Anders Nyhlén, där han står och hänger tavlor i stationshuset.

­­Mellan stationsgalleriet och museet i tegelmagasinet ligger skulpturparken med samtidskonst. Ett 20-tal verk där den väldiga totempålen av trä sticker ut. Den är snidad och uppförd på plats av Don Yeomans, som är Haidaindian från Kanada. Här finns även massiva granitskulpturer och verk av bland annat Alf Olsson, CF Reuterswärd, Lars Englund, Olle Bonniér och Claes Hake.
Adress: Uttersberg 11

Uttersbergs gamla stationshus är numera galleri, med skulpturparken vid perrongen. Foto: Cenneth Sparby

Tekla av Dex-parken bakom stationsbyggnaden är ett annat måste. En färgstark och smått surrealistisk upplevelse i text och bild, där den väl etablerade konstnären Eva Zettervall bjuder på ett 50-tal verk målade i akrylfärg på plåt och aluminium. Konst som utmanar betraktaren, med citat från poesi och klassisk litteratur.

Skogen är högst närvarande i Uttersberg, och växer tät bakom den gamla järnvägsperrongen. En skog som blivit akustikreservat. Den har under åren nyttjats för en rad olika musikevenemang, som till exempel ”Jazz på perrongen” och ”Elektronmusikfestival”.

På området finner du även Grafikverkstan Godsmagasinet, där konstnärerna Lina Nordenström och Lars Nyberg skapat en verkstad för konstnärer med djuptryck, boktryck, och handsättning av texter. 

galleriastley.com, grafikverkstan.se

Konstnären Eva Zettervalls verk med motiv från litteraturen.

2. Skulpturparken i Ängelsberg, Ängelsberg

Ängelsberg, med sina slottsliknande hus, kan stoltsera med ett världsarvsmärkt järnbruksområde och en skulpturpark med nya teman varje sommar. Här kan du uppleva aktuell samtidskonst dygnet runt och med fri entré. 

Dessutom finns här är ett tydligt arv efter den konstnärskoloni som vid förra sekelskiftet vistades i Ängelsberg, med Olof Arborelius och Arvid Mauritz Lindström i spetsen.

­­– Även arkitekturen i byn är en annorlunda upplevelse för att vara ”bruksbygd”, mycket tack vare sekelskifteskonstnärerna. Dessutom finns en del konstverk från tidigare utställningar kvar, utplacerade i byn. Så en vandring genom samhället är en konstupplevelse i sig, som väl kompletterar vår fina skulpturpark, säger Kristina Rasmussen, ordförande i Engelsbergs konstgille, som står bakom satsningen på parken.
Adress: Ängelsbergsvägen 4

Engelsbergs bruk är ett gammalt järnbruk som ligger vid sjön Åmänningen. Foto: Cenneth Sparby

3. Konstvägen Sju Älvar, Västerbotten

Varför inte uppleva en 35 mil lång konstutställning, från kusten i Holmsund i öster till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen i väster? Längs vägen kan du stanna till vid 13 natursköna miljöer, där konstverken placerats. Dessutom bjuder sträckan på en hel del kulturhistoria och sevärdheter.

Väl framme i Borgafjäll är det läge att övernatta på hotell Borgafjäll, som ritats av den omskrivne arkitekten Ralph Erskine. Hotellets exteriör harmonierar väl med fjällmassiven.

Från Borgafjäll kan man sedan vandra den 15 kilometer långa Konstleden till Saxnäs i Kultsjödalen. Leden gränsar till högfjällsplatån Stekenjokk. Konstverken står i var sin ände av den klassiska vandringsleden.

I Saxnäs finns övernattning på Saxnäsgården. Grannen Ricklundsgården är ett gammalt konstnärshem som sedan många år tillbaka är museum.
Adress: E12, riksväg 92 och länsväg 1052 via Holmsund vid Bottenviken, Borgafjäll i Lappland över Umeå och Dorotea.

"Hägring" av Kent Karlsson står på en myr väster om Vännäs. Foto: Philip Avesand

4. Skulptur i Pilane, Klövedal

Pilane gravfält på Tjörn är naturens egen konsthall. Här kan man vandra runt i ett åtta hektar stort kultur- och beteslandskap med maffig utsikt över den bohuslänska arkipelagen. För några år sedan utsågs Pilane dessutom till en av Europas bästa skulpturparker av den brittiska tidningen The Guardian.

Varje sommarsäsong presenteras en ny utställning med ledande konstnärer från hela världen. Ett permanent verk som sticker ut är ”Anna” av den spanska konstnären Jaume Plensa, ett 14 meter högt kvinnohuvud som skapats speciellt för Pilane. Ett annorlunda ”sjömärke” för hela Västkusten, som fått stor uppmärksamhet.

Några konstnärer som ställt ut här är Charlotte Gyllenhammar, Tony Cragg och Kim Simonsson.

I området runt konstutställningen finns även fornlämningar från järn- och bronsåldern. Pilane 2021 håller öppet 15 maj-26 september 2021. Entrén kostar 140 kronor för vuxna, 120 kronor för pensionärer och studenter.
Adress: Pilane gravfält

"Anna" av Jaume Plensa. Foto: Peter Lennby/Pilane.org

5. Rottneros Park, Rottneros

I värmländska Sunne finner du en av landets mer natursköna skulpturparker, med nyskapande trädgårdsformgivning, ekologisk odling och konst i spännande kombination. Det är en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas. De stora stilparkerna i Europa är goda förebilder.

Rottneros herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, och det var så det hela började. Visionären Svante Påhlson utformade i mitten av 50-talet ett Rottneros som kunde matcha sagans Ekeby.

Carl Eldh, Eric Grate och Carl Milles är några av de namnkunniga konstnärer som finns representerade.

De yngre lockas nog av Nils Holgerssons äventyrspark, och här finns även kafé och butik.

Parken håller öppet 29 maj-5 september. 120 kronor i vuxenentré, 90 kronor för pensionärer.
Adress: Park, Rottneros

Statyn "Näckrosen i dammen" av Per Hasselberg är huggen i italiensk marmor, och Herrgården i Rottneros Park är förebilden till Ekeby i Selma Lagerlöfs epos "Gösta Berlings saga".

6. Konst på Hög, Kumla

Varför inte kolla konst på en hundra meter hög slagghög i Kvarntorp utanför Kumla, med en häftig vy över Närkeslätten som bonus? Ett mäkta populärt utflyktsmål och en klart annorlunda miljö för en skulpturpark. För Kvarntorpshögen har varit ett riktmärke på närkeslätten ända sedan skifferoljeutvinningen upphörde i slutet av 60-talet. 

I mitten av 90-talet fick de två konstentusiasterna Anders Fasth och Olle Medin idén att starta en konstutställning på toppen av högen. En resa som har resulterat i ett av Sveriges förnämsta skulpturområden.

Här finns ett 30-tal skulpturer av nationellt och internationellt erkända konstnärer, som Peter Johansson, Lenny Clarhäll och Maria Miesenberger. Området utökas dessutom varje år med en ny skulptur.

Det går att köra bil ända upp på Kvarntorpshögen. Eller så antar du utmaningen att vandra de 427 stegen uppför en av Europas längsta trätrappor.

Parken är öppet året runt man kommer till fots. Vill du köra bil upp till toppen är det 1 maj-30 september som gäller. Fri entré.
Adress: Kvarntorpshögen

"Yggdrasil" av Cecilia Jansson och ”Tetris” av Jacob Dahlgren stoltserar båda på Konst på Hög. Foto: Kumla kommun

7. Görvälns skulpturpark, Järfälla

I anrik slottsmiljö, vid en av mälarvikarna, ligger Görvälns skulpturpark med ett 20-tal fasta installationer av samtida konstnärer. Det tar en halvtimme med bil från Stockholms city, och sommartid går SL-buss från Jakobsbergs station till Görväln.

Skulpturerna är inköpta av Järfälla kommun med finansiellt stöd av lokala företag. Kajsa Mattas, Ulla Viotti och Sten Dunér är några av konstnärerna som finns representerade.

Området kring Görvälns slott är perfekt för uteliv och rekreation, med vandringsstigar, cykelstråk och flera små badplatser i Görvälns naturreservat. De äldsta byggnaderna är från mitten av 1600-talet och slottet är i dag ett populärt hotell med restaurang där menyn präglas av idel lokala råvaror.

Slottsparken rymmer dessutom närmare 150 olika trädsorter från hela världen, för den som vill blanda konstskådandet med naturlära.
Adress: Görvälns slott

"Nya Arkadien" av Sten Danér. Foto: Lisa Dalin

8. Wanås Konst, Knislinge

Skånska Knislinge i Östra Göinge rymmer en av världens främsta mötesplatser för konstintresserade. Det handlar om Wanås Konst – en internationell skulpturpark och centrum för konst och lärande. 

I den 40 hektar stora skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet, som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer som William Forsythe, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén. 

I sommarens tillfälliga utställningar möts det abstrakta och föreställande. Martin Jacobsons presenterar sina gigantiska handmålade kulisser till Jonas Gardells föreställning ”Queen of F*cking everything”, sida vid sida med Rana Begums utforskningar av geometri som skapar rytm och repetition.

På området finns även kafé, restaurang, hotell och medeltida slott. Skulpturparken är öppen året runt. Begränsade öppettider för konsthall, shop och kafé. Entrén kostar från 100 kronor för vuxna, 80 kronor för pensionärer och studenter.
Adress: Wanås

Yoko Onos Wish Trees for Wanås". Foto: Mattias Givell

LÄS MER: Åk på konstresa – besök konstnärernas vackra hem