1 av 2
Nordens bäst bevarade renässansslott erbjuder guidade turer och lek för barnen.
2 av 2: Nordens bäst bevarade renässansslott erbjuder guidade turer och lek för barnen. Foto: Shutterstock

Kalmar – en kustpärla i skuggan av Öland

Kalmar befann sig länge i skuggan av Öland. Med tiden har allt fler fått upp ögonen för kuststaden, som kantas av grönområden och historiska minnesmärken - och i dag kan Kalmar mäta sig med vilken svensk turistmetropol som helst.

Kalmar är med sina drygt 30 000 invånare är en förhållandevis liten stad, vilket gör att man enkelt tar sig till fots överallt. Skuggiga Stadsparken vid gamla stan är härlig att promenera runt i, restaurang Park, mitt i parken är en trevlig oas att stanna till vid. Är man i stadsparken får man inte heller missa Kalmar konstmuseum, eller restaurang Söderport lite längre fram. I närheten av Söderport ligger också Kalmar slott, som bland mycket annat erbjuder guidade turer och skattjakt för barnen. När det begav sig ansågs Kalmar slott, tillsammans med Tre kronor, Viborgs slott och Älvsborgs fästning vara ett av Sveriges fyra viktigaste fästen för att försvara landet.

Mysiga Kalmar. Foto: Shutterstock

Gemytliga Stortorget

Det första man slås av när man kommer in till Stortorget, som domineras av Kalmar domkyrka från 1600-talets mitt, är den gemytliga atmosfären. Kvarnholmen är den stadsdel i Sverige som har flest kulturminnesmärkta hus och längs kullerstensgatorna kryllar det av söta trähuslängor med rosenbuskar som klänger längs väggarna utanför. Bara ett stenkast härifrån ligger Kattrumpan, stadens mest centralt belägna badplats med både sandstrand och badbrygga. Här är det härligt att ta ett svalkande dopp i sundet, eller att slå sig ned på en filt med en picknick-korg på de stora gräsytorna. Från Kattrumpan tar du dig lätt in till själva stadskärnan. Rakt ovanför stranden ligger Storgatan, som leder in till Larmtorget. Här ligger uteserveringarna vägg i vägg, och framåt kvällen fylls hela torget av liv och rörelse.

Kattrumpan, beachen mitt i Kalmar. Foto: Shutterstock

Bästa stränderna ligger på Stensö

 

Vill man däremot ha en heldag vid stranden ska man bege dig till Stensö. Förutom fina badmöjligheter, erbjuder halvön, som ligger 2,5 km söder om Kalmar centrum, beachvolleyboll-banor, minigolf, restauranger och fina strövområden.

 

Vill man äta en god middag eller bara ta en drink i lugn och ro serverar Gröna stugan serverar klassiska kött- och fiskrätter, och nere vid gästhamnen finns ett par serveringar där det är trevligt.

LÄS MER: Öland i sommar – sköna tips på solskensön

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande