Kalle Moraeus guidar – det får du inte missa i Dalarna

Allas vår spelman och programledare Kalle Moraeus är född, uppvuxen och bosatt i Dalarna.

Här delar han med sig av sina speciella pärlor och tipsar om vilka evenemang du absolut inte får missa i sommar.

Du kan inte åka till Dalarna utan att besöka Dalhalla. Foto: Dalhalla Facebook/montage

1. Dalhalla

Du kan inte åka till Dalarna utan att besöka Dalhalla. I sommar har de ett kanonprogram. Jag var faktiskt med och invigde Dalhalla en gång i tiden med Kungliga Filhalmonikerna.

Dalhalla drar många internationella artister. För två år sedan var jag där och lyssnade på Toto ena dagen och på Sting andra dagen. Den Sting-konserten var bland det bästa i mitt liv. Dalhalla är ett före detta stort kalkbrott mitt ute i skogen utanför Rättvik där brytningen upphörde 1990. Ett enda stort hål i backen som i dag beskrivs som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa.

dalhalla.se

 

OM KALLE MORAEUS

Ålder: 52 år

Familj: Dottern Johanna och norska skogskatten Benny

Bor: I Orsa i Dalarna

Gör: Programledare, musiker och spelman 

Aktuell: Leder firandet av Victoriadagen på Öland den 14 juli och ger sig ut på turné med Benny Anderssons Orkester i sommar.

Därför Dalarna: Kalle Moraeus är född och uppvuxen i Dalarna och är i dag bosatt i Orsa.

 

 

Jag tycker om att vara i fjällen på sommaren och på hösten. Foto: Nisse Schmidt

2. Idre fjäll

Idre fjäll är Dalarnas största fjäll och det är lite speciellt eftersom det är helt platt uppe på fjället. Jag har åkt mycket skidor, både utförs och längd även om det bara har blivit längd på senare år.

I år har jag inte åkt någonting, jag måste renovera kroppen. I Idre finns en av Nordens brantaste backar. Den heter “Chocken” och är brantare än “Väggen” i Sälen som tidigare var Nordens brantaste backe. Jag tycker annars om att vara i fjällen på sommaren och på hösten. Det är helt makalöst, Jämtlandsfjällen är helt magiska. Vilken natur vi har i det här landet. Många åker till fjällen på vintern men jag åker lika gärna dit på sommaren.

www.idrefjall.se

 

Fantastiskt kött i Foto: Högfjällshotellet

3. Sälens högfjällshotell

Högfjällshotellet och Högfjällsgården är två pärlor i mitt liv när det gäller mat. Här finns allt från fransk fine dining i "Oncle Jean" via fantastiskt kött i "TB Grill Room" och upp en våning där du hittar skaldjur och sushi av världsklass i "Seafood Bar".

Alltihop på ett och samma hotell. Dessutom har de vanlig mat och två fantastiska barer. En champagnehylla där det serveras champagne och skaldjur som är helt grym. Jag är väldigt intresserad av vin och tycker det är härligt bara att titta på viner du normalt sett inte får se. Högis, som det kallas, har allt så det vill jag varmt rekommendera.

www.hogis.se

 

Missa inte Porfyrmuseet och Hagströmmuseet. Foto: facebook.com/porfyr.hagstrom/

4. Museer i Älvdalen

Jag tycker att man ska besöka Porfyrmuseet i Älvdalen. I juni 1988 invigde kungen museet, 200 år efter starten av det gamla porfyrverket på Näset. Här kan du titta på den stora porfyrsamlingen som bland annat består av vaser, urnor, ljusstakar, mortlar, smöraskar och smycken.

När du ändå är i Älvdalen tycker jag att du ska besöka Hagströmmuseet. Albin Hagström började sälja dragspel på postorder och mellan år 1925 och 1983 tillverkade hans företag mer än 700 000 dragspel och 120 000 gitarrer. På 50-talet hade de Manhattans största musikaffär och när Elvis Presley gjorde comeback 1968 och valde att spela på en Hagström Viking small det till ordentligt. 

www.alvdalen.se

 

Det är här vi spelar in Foto: Grönklittsgruppen

5. Orsa Camping

Orsa Camping är Dalarnas riviera. Det är här vi spelar in "Moraeus med mera" och i år kommer vi att spela in mellan 3:e och 12:e juni så alla är varmt välkomna!

Det är ett väldigt trevligt event och har du sett programmet har du förmodligen lagt märke till att det är en naturskön plats. De omskrivna blånade bergen skänker en sådan frid hos alla själar som bor runt sjön. De har firande i midsommar och en mängd andra event. Jag hoppas att vi ses där under inspelningen av “Moraeus med mera”!

www.orsacamping.se

 

Det är en vecka för veteranbilar och oerhört mycket folk. Foto: Skhoward/Istock

6. Classic Car Week, Rättvik

Varje år under vecka 31 sedan 1992 hålls Classic Car Week, som är ett massivt bilevent med tävlingar och musik. Mycket rockabilly. Det är en vecka för veteranbilar och oerhört mycket folk.

Är jag hemma och ledig åker jag alltid dit. Under den här veckan är det mycket amerikanska bilar men även europeiska. Sverige är det hottaste landet när det kommer till det här. I det här landet kan man renovera bilar, det kan man inte i USA. Här åker det omkring bilar från 1952 som är i nyskick. 

www.classiccarweek.com

 

 

Foto: / FACEBOOK/STUGA BLÅ PÄRLA

7. Särna

I norra Älvdalens kommun ligger orten Särna. Här kan du besöka Njupeskärs Vattenfall som är Sveriges högsta vattenfall. 93 meter högt.

Det är bara att åka till Särna så är det skyltat. Jag har ännu inte varit där och tittat än men jag är mycket uppe i Särna på hösten. Det är så vackert. Under sommaren anordnas välbesökta danser i parken Sågudden och vecka 29 varje sommar anordnas festveckan i Särna, med tivoli, marknad, olika bygdedagar och Särna Watercross som är en snöskotertävling på Särnasjöns vatten. 

www.sarnaturism.se

 

Foto: Grönklittsgruppen

8. Orsa Rovdjurspark

Orsa rovdjurspark ligger uppe i skidparadiset Orsa Grönklitt och den är helt makalös. Där har vi, hör och häpna, den till ytan största rovdjursparken i Europa. 325 000 kvadratmeter.

Bland de djur som finns här hittar du bland annat kodiakbjörn, isbjörn, persisk leopard, snöleopard och sex eller sju stycken sibiriska tigrar. Det är världens största kattdjur och det finns en hona som är så stor så du kan inte begripa hur stor hon är. Rovdjurscentret har även kamtjatkabjörn och så klart våra svenska brunbjörn, varg, lodjur, berguv och järv. 

www.orsarovdjurspark.se

 

Foto: Siljanturism

9. Bingsjöstämman i Rättvik

Bingsjöstämman i Rättvik är en av de största spelmansstämmorna i Sverige och den är alltid första onsdagen i juli. I år är det den 6:a juli.

Då samlas spelmän från hela världen på Tekkosgården och spelar sig igenom dygnet. “Natten då fiolerna aldrig tystnar”. Jag är alltid med om jag kan, om jag inte jobbar. Då sätter jag på mig folkdräkt och åker dit. Bingsjö har fått en speciell klang i folkmusik-Sverige. Den har fostrat några av Sveriges mest stilbildande spelmän.

www.folkmusikenshus.se/bingsjo/program.html

 

Här finns Sveriges enda Fädbodrelax. Foto: Eva-Mari Rälg

10. Smidgården, Orsa

Smidgården i Orsa är ett hotell med kafé, spa, rumsuthyrning och konferensmöjligheter som drivs av två vänner till mig. Maten här är helt magisk och till förrätt eller varmrätt kan du bland annat äta lax från Siljan.

De har ingen jättestor meny men det är så fruktansvärt mysigt. Hyr en stuga och vandra i skogarna. De har Sveriges enda Fädbodrelax och utsikten är en av de finaste jag vet. Man ser ända ner till Leksand. En gång varje höst tar de in en stjärnkock och har en helg med supermat.

www.smidgarden.se

 

Foto: Orsa sportbilsfestivals Facebook

11. Orsa Sportbilsfestival

Första helgen efter midsommar går Orsa Sportbilsfestival av stapeln. Jag är själv med och arrangerar festivalen dit det kommer mycket nya och gamla sportbilar.

Det blir utställning och event uppe på Orsas flygplats Tallhed.

Jag är själv väldigt intresserad och har en egen sportbil jag åker i. Det kom 450 bilar till utställningen och massor med folk. I år räknar vi med det dubbla antalet bilar. På kvällen är det festivalmiddag med underhållning och grillbuffé.

www.orsasportbilsfestival.se

 

27:e juli bjuder Benny Anderssons Orkester upp till dans. Foto: Jan Wiriden

12. Gropen i Leksand

Sammilsdal vid kyrkallén i centrala Leksand är en så kallad dödisgrop som bildades efter den senaste istiden. Gropen används i dag som en naturlig amfiteater och här träffas tio tusentals människor varje år för att resa "hela Sveriges majstång".

På vintern är det populärt att åka pulka i gropen. Jag tycker att man ska vara där 27:e juli för då bjuder Benny Anderssons Orkester upp till dans. Jag turnerar med dem från mitten av juli. 

www.bennyanderssonsorkester.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande