Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa>Sverige

Publicerad 30 nov 2017 10:22

Julmys i Stockholm – här är alla bästa tipsen

Årets julskyltning på NK i Stockholm.

Årets julskyltning på NK i Stockholm.

1/4

Foto: Elisabeth Montgomery

Gå en ljuspromenad på 60 minuter.

Gå en ljuspromenad på 60 minuter.

2/4

Foto: Helena Lundberg

Julmarknaden i Gamla stan är öppen varje dag till och med den 23 december.

Julmarknaden i Gamla stan är öppen varje dag till och med den 23 december.

3/4

Foto: Shutterstock

Under julen kan man åka skridskor i Kungsträdgården.

Under julen kan man åka skridskor i Kungsträdgården.

4/4

Foto: Istock

STOCKHOLM. Juldekorationerna glittrar i skyltfönsterna på NK. I Gamla stan spelas musik på julmarknaden och på Skansen pysslas och pyntas det för fullt inför julen. Allt om Resor ger tips på aktiviteter och de mysigaste julställena i Stockholm.

I år inträffar första advent söndagen den 3:e december. Det nalkas därmed juletider och i Stockholm finns en rad mysiga aktiviteter att ta del av.

Skridskoåkning i Kungsträdgården

På med skridskorna och ta en tur på isbanan mitt i Kungsträdgården. Av många som besöker Stockholm vintertid anses detta vara ett absolut måste och tillhör en riktig favorit. Isbanan är öppen under vardagar mellan klockan 9 till 21 och helger från klockan 10 till 21. Har man inga skridskor med sig går det utmärkt att hyra till måttligt pris.

Julskyltning på NK

Att stå framför Nordiska Kompaniets skyltfönster på Hamngatan i Stockholm känns nästan som att kliva in i sagans värld.  Årets jultema är Ingmar Bergmans klassiska film "Fanny & Alexander". Scenerna i de olika skyltfönstren visar bland annat en traditionell julmiddag och ett fantasifullt dockhus. 2018 är jubileumsåret då regissören skulle ha fyllt 100 år (NK:s klassiska julskyltning fyller 102 år i år, 2017).

LÄS MER: NK:s julskyltning 2017 är invigd – se bilderna

Julmarknader på Skansen och i Gamla stan

Värm dig med en kopp choklad eller ett glas glödd med russin och mandel. Smaka på en pepparkaka och njut av julmusiken. Skansens julmarknad är tradition sedan år 1903. Läget beskrivs som unikt och de gamla byggnaderna och djuren skapar en gammeldags julstämning. Man kan se olika utställningar som visar hur julen firats genom tiderna. Här kan man även besöka bodar med mat, sötsaker och hantverk.

Öppet: Från och med lördag 25 november och pågår varje helg till och med vekoslutet före jul.

Plats: Djurgården, Stockholm.

Pris: Vuxen (över 16 år) 160 kronor, pensionär 140 kronor, barn 4-15 år 60 kronor, barn 0-3 år gratis entré.

Julmarknad på Skansen.

Foto: Anna Yu

År 1837 startades Stortorgets julmarknad som tillhör Sveriges äldsta julmarknad. I bodarna säljs karameller, konstsmide, julkorvar, keramik, sockervadd och mycket annat. Bodarna ritades på 60-talet och ser precis likadana ut som handelsbodarna såg ut på medeltiden.

Förutom att gå på julmarknad kan man också se Luciafirande den 13 december.

Öppet: 11-18 varje dag från och med 2 december till 23 december.

Plats: Stortorget, Gamla stan, Stockholm.

LÄS MER: Fira jul på svenska slott och herrgårdar

Santa Run

Vintern hindrar inte att snöra på sig joggingskorna och springa ett lopp. Santa Run hoppas att 3 000 tomtar ska springa i år. Santa Run är ett tre kilometer långt lopp för familj, vänner och alla som vill vara med. Det går lika bra att jogga och deltagare under 14 år måste ha sällskap av en förälder eller annan vuxen. Alla barn måste registreras.

Tid: 10 december klockan 11-13.

Plats: Kungsträdgården i Stockholm.

Foto: Boris Grdanoski / AP

Ljuspromenad i Stockholm

Upplev julbelysningen och gå på årets ljuspromenad eller något av de kortare stråken. Här finns glittrande belysning format som änglar, stjärnor, renar och älgar som lyser upp den mörka vintern. Promenaden tar 60 minuter att gå och på vägen passerar du Stockholms sevärdheter.

För mer information besök: http://www.stockholmsjul.se

LÄS MER: Julfrossa i London – 24 mysiga måsten

Jul på Rosendals trädgård

Upplev julen på Rosendals trädgård. Den här trädgården är som en liten oas av vackra blommor, kransar och växter. Här finner du säsongens mat, bröd, bakverk och vill man avnjuta ett julbord eller jullunch finns även möjlighet till det.

Tid: December. Den 17 december hålls en ljusshow och en stor eld täns i skymingen.

Plats: Rosendalsvägen 38, 115 21 Stockholm.

ELISABETH MONTGOMERY