"Selmas saga" är årets julkalender i SVT. Den är inspelad på flera platser i Sverige.
1 av 9: "Selmas saga" är årets julkalender i SVT. Den är inspelad på flera platser i Sverige. Foto: Svt
För att få snöscener åkte filmteamet till Dalarna i januari i år.
2 av 9: För att få snöscener åkte filmteamet till Dalarna i januari i år. Foto: Svt
Högfjällshotellet i Sälen är en av platserna som figurerar i adventskalendern.
3 av 9: Högfjällshotellet i Sälen är en av platserna som figurerar i adventskalendern. Foto: Mats Oscarsson
En stor del av "Selmas saga" spelades in i en studio...
4 av 9: En stor del av "Selmas saga" spelades in i en studio... Foto: Svt
...men djurparken och friluftsmuseet Skansen i Stockholm återkommer i flera avsnitt.
5 av 9: ...men djurparken och friluftsmuseet Skansen i Stockholm återkommer i flera avsnitt. Foto: Istock
"Skansen är en helt unik inspelningsplats", säger regissören Per Simonsson.
6 av 9: "Skansen är en helt unik inspelningsplats", säger regissören Per Simonsson. Foto: Svt
Haga slottsruin syns också i årets julkalender...
7 av 9: Haga slottsruin syns också i årets julkalender... Foto: Christian Örnberg
...liksom Årsta Slott.
8 av 9: ...liksom Årsta Slott. Foto: Ingmar Engström/Wikimedia
Årets julkalender handlar om åttariga Selma som ger sig ut på en äventyrsresa med uppfinnaren Efraim von Trippelhatt för att hitta tomten.
9 av 9: Årets julkalender handlar om åttariga Selma som ger sig ut på en äventyrsresa med uppfinnaren Efraim von Trippelhatt för att hitta tomten. Foto: Svt

Julkalendern 2016 – här är "Selmas saga" inspelad

STOCKHOLM. "Selmas saga" är titeln på årets julkalender från SVT. Med många scener som utspelar sig på Skansen får tittarna ta del de mer undangömda och exklusiva platserna dit Skansenbesökarna aldrig når.

Årets julkalender beskrivs som ett magiskt juläventyr med scener från Skansen, Årsta Slott och Haga slottsruin. Alla snöscener är inspelade på Högfjällshotellet i Sälen i Dalarna.

Genom hela julkalendern återkommer karaktärerna många gånger till Skansen. Men trots att det är en välbekant plats så kommer tittarna inte alltid att känna igen sig, då tagningarna är gjorda på platser dit vanliga Skansenbesökare inte har tillträde.

"Selmas saga" på Skansen

En stor del av scenerna i årets julkalender spelas in i studio. Regissörerna och manusförfattarna till "Selmas saga" är Stefan Roos och Per Simonsson. I en intervju med Allt om Resor berättar Per Simonsson mer om valen av scenerna.

– Skansen är en helt unik inspelningsplats. Det är fantastiskt just eftersom att det finns en blandning av så många olika miljöer och det är dessutom riktiga miljöer, inte på låtsas. Satsningen som Skansen har gjort med att hämta hus från hela landet och samla på en plats är helt unik.

På Skansen har även julkalendrarna "Tjuvarnas jul” och "Tusen år till julafton" spelats in.

"Selmas saga" är inte den första julkalendern som spelats in på Skansen i Stockholm. Foto: Svt

Julkalendern inspelad i Dalarna

I jakt på riktig snö åkte filmteamet upp till Högfjällshotellet i Sälen. Där i Dalarna spelades flera scener in i januari i år, och enligt Dalarnas Tidningar kan uppmärksamma tittare känna igen bilder från länet redan i andra avsnittet.

– Då läser Efraim von Trippelhatt i en gammal bok från 1600-talet om någon som förvirrade sig och påstod sig ha hittat porten till Tomtens rike. Och då är det lite bilder från Sälen, säger Per Simonsson till Dalarnas Tidningar.

Filmteamet reste till Sälen i Dalarna för att hitta snö. Foto: Mats Oscarsson

Det handlar årets julkalender om

I "Selmas saga" följer vi åttaåriga Selma som är på väg ut på en äventyrsresa mot Tomtens rike. Med på resan har hon den lustiga uppfinnaren Efraim von Trippelhatt som hon möter i sin stora förtvivlan då hon just fått veta att hennes fattiga familj ska vräkas från sitt hus.

Efraim von Trippelhatt arbetar med en vetenskaplig studie om jultomten och har byggt ett eget luftskepp för att bevisa för sina kolleger i Vetenskapsakademin om tomtens existens. Selma vill också hitta jultomten och hoppas att Efraim von Trippelhatt ska kunna uppfylla hennes högsta önskan om att hennes familj ska få behålla sitt hus.

Finns tomten och kan han hjälpa Selma att uppfylla sin största önskan? Svaret får du i årets julkalender med start torsdag den 1 december i SVT1 och Barnkanalen.

 

LÄS MER:

 Stockholms 10 bästa julmarknader
12 saker du inte visste om Skansen
Fira jul på svenska slott & herrgårdar
 

Frågor & svar: Selmas saga

Vad handlar julkalendern om?
SVT:s julkalender 2016 heter "Selmas saga" och utspelar sig under de stora äventyrens tid. Den handlar om åttaåriga Selma som tillsammans med den lustiga uppfinnaren Efraim von Trippelhatt ger sig av på en resa till Tomtens rike.


Var är SVT:s julkalender inspelad?

"Selmas jul" är till stor del inspelad i en studio, men även på Skansen i Stockholm, Årsta slott, Stora Haga slottsruin och Högfjällshotellet i Sälen, Dalarna.

 

Var kan man se julkalendern?
Julkalendern sänds den 1–24 december. Du kan se den på SVT1 kl.07.15, kl.10 (teckenspråkstolkat) och kl.18.45. Den sänds även på Barnkanalen kl.07.15 och 18.45, samt på svtplay.se där det också finns syntolkat.

 

Vilka är skådespelarna i "Selmas saga"?

I rollerna: Ester Vuori (Selma), Johan Ulevson (Efraim von Trippelhatt), Leo Hellenius (Rupert), Björn Gustavsson (morfar Otto), Sofia Bach (skurken Nordenstierne), Shima Niavarani (tomtevetting), Ing-Marie Carlsson (Valborg) m.fl.