Härlig vandring i väglöst land.
Härlig vandring i väglöst land. Foto: Niklas Kämpargård

Jämtlandstriangeln – bästa vandringen i sommar

Den klassiska Jämtlandstriangeln mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna har i generationer tagit människor till fjällvärlden. Lagom långt, vackert och med välutrustade fjällstationer längs vägen är det lätt att njuta av viddernas magi, äta gott i restaurangerna och krypa ner i egenbäddade sängar. Vill du hellre tälta finns det fina tältplatser utanför varje fjällstation och längs vägen. 

Bara frukosten på Storulvån är en stor orsak till att vandra Jämtlandstriangeln. Här kan du nämligen njuta av gröt, fil eller yoghurt, hemgjord müsli, bröd och nykokta ägg, lite som en klassisk hotellfrukost i stan, fast med en magisk utsikt över fjällvärlden. De stora fönstren i söder, de som på något sätt tar in fjälltopparna i restaurangen, kittlar drömmarna långt innan man kommer i väg. Glöm inte att fylla termosen med kaffe, te eller choklad och packa med dig ett lunchpaket för att vara på den säkra sidan. Lunchpaketen från Svenska Turistföreningen, som du packar själv, innehåller bortsett från mackor och ägg också nötter, russin och någon sötsak. 

Vi har bokat vandringspaketet Jämtlandstriangeln på egen hand, vilket innebär att vi kan vandra med helpension mellan Jämtlands tre populäraste fjällstationer och veta att allt är bokat i förväg. Totalt är det en vandring på 47 kilometer som går utmärkt att dela upp på tre dagsetapper. Redan första natten blir vi tilldelade ett reselakan som vi bär med oss längs turen för att slippa onödigt mycket tvätt i väglöst land. Handdukar lånar vi däremot på respektive fjällstation. Till skillnad från många andra som går direkt från Storulvån till Sylarna har vi valt att vandra Jämtlandstriangeln motsols med Blåhammaren som första stopp följt av Sylarna innan vi vänder tillbaka till Storulvån. På så sätt slipper vi känslan av att ”vara förföljda” och kan i stället möta de flesta vandrare längs leden och ta oss fram i vårt eget tempo utan att bli omkörda av andra. 

Storulvåns fjällstation. Foto: Niklas Kämpargård

LÄS MER: Vandringstips: Utrustning och förberedelser 

Första dagen: Storulvån–Blåhammaren

Vi lämnar Storulvån klockan åtta på morgonen. Följer leden söderut mot Sylarna och tar sikte på Storulvåfjällets östra dalgång. Leden är vältrampad och det är svårt att gå fel, men trots självklarheterna är det viktigt att ha med sig både karta och kompass och att hålla koll på väderstrecken. Dimman drar nämligen lätt in över fjällvärlden och det är dumt att gå vilse. En och en halv kilometer söder om Storulvån Fjällstation delar leden upp sig i två delar – den södra fortsätter mot Sylarna, medan den västra sträckningen fortsätter mot Blåhammaren, totalt 12 kilometer, vilket tar 6-8 timmar eller längre om du går långsamt. De första kilometrarna längs Getryggens botten följer fjällbjörkskogens krokighet nästan ända bort till Ulvåtjärn, där den kringelkrokiga leden rätas ut över en lång fjällplatå som fortsätter ända upp till Blåhammaren, Svenska Turistföreningens minsta och högst belägna fjällstation – 1 086 meter över havet.

Fördelen med att vandra mellan fjällstationer är att man slipper bära särskilt tungt. Med en lätt ryggsäck på ryggen är det enkelt att göra avstickare längs leden, hålla ett högre tempo och ta sig tid att bada. Trots fjällvärldens kyliga vatten står nämligen fjällbaden högt upp på mångas önskelista. Förmodligen för att man blir varm av att vandra, med en tät ryggsäck på ryggen och tjocka kängor på fötterna, eller så blir man bara lyckligare av att bada i fjällvärlden och dövas av endorfiner. Missa inte badmöjligheterna vid Ulvåtjärn, i princip halvvägs mellan Storulvån och Blåhammaren, vars fina sandstrand lämpar sig för både bad och lunchrast. Från lätt läge i vattnet, eller ännu hellre på torra land, är utsikten mot Snasahögarna norröver imponerande under soliga dagar. Vid dåligt väder finns en raststuga vid Ulvåtjärn. 

– Vi har haft fantastisk tur med vädret. Sol från tidig morgon till sen kväll fyra dagar i rad. Mycket bättre än så här kan man inte ha det i fjällvärlden, säger familjen Thelin från Uppsala som premiärvandrat i Jämtlandsfjällen. Vi tar ett bad tillsammans i iskallt vatten och njuter av gemensam paketlunch efteråt. Fördelen med att packa lunchpaketen själv är att man kan välja hur många mackor man vill lägga ner och välja mängden mat man tar med. 

Blåhammarens fjällstation är Svenska Turistföreningens minsta och högst belägna fjällstation. Foto: Niklas Kämpargård

Från Ulvåtjärn är det sedan raka vägen upp till Blåhammaren. 

– Mitt bästa tips för att uppleva Blåhammaren är att sikta på att komma fram tidigt så att man hinner bada bastu innan middagen, säger Alexandra Lundgren, platschef på Blåhammarens Fjällstation. Dessutom är solnedgången magisk framåt kvällen. 

Själva kastar vi av oss kängorna och dyker in i den varma bastun med magisk utsikt - genom ett litet runt fönster som är ett populärt motiv på Instagram - över Gräslidsfjället. Trots att vi bara har gått 12 kilometer plus avstickare känns kroppen tämligen mör när vi slår oss till ro i matsalen och njuter av den bästa mat som Jämtland har att uppringa: jämtländska ostar med blåbärschutney och picklad rödlök till förrätt, renytterfilé med rostad potatis och rödvinssås till huvudrätt och kardemummaglass med äppelkompott med kanelsmul till dessert. 

Bastufönstret på Blåhammaren är välkänt på Instagram. Foto: Niklas Kämpargård

Andra dagen: Blåhammaren–Sylarna

Efter en ganska tidig frukost är det dags att lämna Blåhammaren. På grund av coronapandemin är frukosten längre än vanligt, och matsalen öppnar tidigt och stänger betydligt senare än normalt för att undvika trängsel bland gästerna. Redan kvällen innan har vi under dessertsnacket informerats om att sprida ut frukosttiderna. 

Trots höjden är det relativt vindstilla i dalgången när vi lämnar Blåhammaren för den 19 kilometer långa vandringen till Sylarna. Med Blåhammarkläppen i ryggen och Sylmassivet i fjärran håller vi höjd nästan rakt söderut. Trots att det bara skiljer omkring 50 meter i höjd mellan de båda fjällstationerna är det knappast plant att vandra. Hela dagen vandrar vi på högfjället med fantastisk utsikt åt alla håll. Den som har tur kan se renar i fjärran eller norska vandrare på andra sidan gränsen – det är inte alls dumt att ta med en kikare. Halvvägs finns en raststuga vid Enkälen. 

Att uppleva Sylarna längs Sylälven i botten av det imponerande Sylmassivet är unikt för den som aldrig har upplevt vild natur förut. Här ute blåser det verkligen hårt när vinden tar i, och det är ingen hemlighet att vädret då och då är instabilt i fjällvärlden. Ändå är känslan magisk att vara så här långt från de ljud- och ljusföroreningar som vi är vana vid i vardagen. Bortsett från andra gästers närvaro är det lugnt, stilla och ensamt så långt ljudet och blicken kan nå. Två dagars vandring känns verkligen i benen, och de sista kilometerna i uppförslut fram till fjällstationen kan få vilken vandrare som helst att tycka att det är jobbigt. Ett bra tips är att ta med sig choklad eller russin för att fylla på energireserverna när orken tryter. Ett vanligt fel är att undvika rast under eftermiddagen och i stället bara kämpa på i motlut. Stanna i stället i god tid och ge dig tid att dricka, gärna något varmt, och fyll på reserverna med något sött, kanske en frukt eller en chokladkaka. 

Magiska naturupplevelser i fjällvärlden. Foto: Niklas Kämpargård

Tredje dagen: Sylarna–Storulvån

Sista dagen drar vi oss länge i sängen innan det är dags att äta frukost och fortsätta tillbaka till Storulvån. Många väljer att stanna ytterligare en natt i Sylarna för att ge sig upp på Storsylen, 1 762 meter över havet, med imponerande utsikt över Jämtlandsfjällen och en lång bit in i Norge. Toppturen är tuff och enbart till för den som är vältränad. Räkna med 6-8 timmar, totalt 10 kilometer vandring med en stigning över blockrik terräng i 750 meter. Två timmar senare än vanligt börjar vi vandringen tillbaka mot Storulvån. Vinden har tilltagit, men lyckligtvis från sidan, vilket gör att det nästan känns som medvind då leden böjer svagt åt nordöst. Totalt är etappen 16 kilometer med en höjdskillnad på omkring 320 meter. 

Trots att vi bara har sett en bråkdel av Jämtlandsfjällens imponerande höjder är vi övertygade om att vi kommer att återvända. Förmodligen ganska snart, eftersom längtan efter fjällvärldens vidder gör sig påminda så fort vi lämnar Jämtlandstriangeln bakom oss. Lyckligtvis har vi ytterligare en natt på Storulvån, med trerätters middag i matsalen, bastu och god frukost innan bussen tar oss tillbaka till järnvägsstationen. 

LÄS MER: Vandra i vackra Vålådalen – här finns något för alla 

GUIDE: 9 TIPS TILL JÄMTLANDSTRIANGELN

SE & GÖRA

1. Toppbestigning av Storsylen

En heldagstur till toppen av magiska Storsylen, 1 762 meter över havet, med utsikt över hela fjällvärlden, vars högalpina miljöer har lockat upptäcktsresenärer sedan 1800-talet. Följ med på en dagstur med guide (pris från 795 kronor/person med STF) eller gå på egen hand. Tänk på att det krävs fjällvana. 

2. Vandra till Helags

Fortsätt djupare in i fjällvärlden från Sylarna ända in till Helags vid Helagsmassivets mäktiga silhuett i nordvästra Härjedalen. Välj mellan två leder: sommarleden, skyltad ”Helags” i passet mellan Kläppen och Herrklumpen mot Mieskentjakkes rastskydd, eller den högalpina rutten via Ekorrpasset. Etappens längd är 19 kilometer och tar cirka åtta timmar. 

ÄTA & DRICKA

3. Kretsloppshuset i Mörsil

Grym lunchbuffé - i sommar är det dock tallriksservering som gäller. Du kan välja mellan soppor, smörgåsar och dagens rätt. Fantastisk miljö där du sitter och äter i ett växthus. 

kretsloppshuset.se 

BO BRA

4. STF:s fjällstationer

STF Storulvån Fjällstation ligger mitt i fjällvärlden, STF Blåhammaren Fjällstation är STF:s minsta och högst belägna fjällstation och STF Sylarna Fjällstation har magisk utsikt över Sylmassivet. Storulvån och Blåhammaren har kafé och butik, Sylarna enbart butik. I butikerna kan du köpa snacks, dricka och mat som går att tillreda i självhushållsköken. Dessutom finns kartor, en del kläder och friluftsutrustning. Tänk på att Svenska Turistföreningen i sommar kväver förbokning på alla sina boenden, även i fjällstugorna där man vanligtvis alltid tilldelas en säng eller en madrass på golvet.  Boka allra enklast på svenskaturistforeningen.se. Medlemspris från 840 kronor per natt i flerbäddsrum. 

svenskaturistforeningen.se/boende/stf-storulvan-fjallstation

svenskaturistforeningen.se/boende/stf-blahammaren-fjallstation

svenskaturistforeningen.se/boende/stf-sylarna-fjallstation

5. Buustamons Fjällgård

Anrika Buustamons Fjällgård mitt i fjällvärlden nära Åre erbjuder fantastisk mat och goda drycker, bland annat egna spritdrycker från Buustamons Bränneri som finns i källaren under fjällgården. Dubbelrum från 900 kronor.

buustamonsfjallgard.se 

Härligt boende på Buustamons Fjällgård i Åre. Foto: Niklas Kämpargård

6. Enaforsholm Fjällgård

Vid foten av magnifika Snasahögarna omringad av forsen Enan hittar du härliga Enaforsholm Fjällgård fyra mil väster om Åre. Det är litet, men genuint med bara åtta hotellrum, fyra stugor och några vandrarhemsrum vilket ger härliga möjligheter att njuta av fjällens närhet. Frukost- och middagsmöjligheter à la pensionatstuk. Dubbelrum från 600 kronor.

enaforsholm.se 

SHOPPING & NÖJEN

7. Åre Chokladfabrik

En av de mest välkända chokladtillverkarna i landet hittar du i Åre. Njut av lyxiga praliner, kolastänger, goda drycker i chokladbaren och härliga chokladaskar att ta med hem. Missa inte konstutställningen med galleri Utopi. 

arechokladfabrik.se 

Åre Chokladfabrik. Foto: Niklas Kämpargård

8. Åre Hemslöjd

Butiken vid torget i Åre erbjuder att stort utbud av jämtländskt hantverk. Här kan du köpa sameslöjd, inredningsdetaljer, presenter, kläder, skor och fina designprylar. Ett måste i Åre. 

arehemslojd.se  

9. Lundhags fabriksbutik

Besök friluftsbutiken – med egen outlet – i Järpen och grotta ner dig i det svenska friluftsundret. Här finns bortsett från friluftskläder från egen tillverkning också annan friluftsutrustning från andra tillverkare. 

lundhags.com/se/om-lundhags/lundhags-fabriksbutik-i-jarpen

RESA HIT: JÄMTLANDSTRIANGELN

Tåg till Duved eller Enafors och sedan anslutningsbuss med Wänseth Buss enligt fasta tidtabeller, wansethbuss.se. Resan från Duved till Storulvån tar 45 minuter och kostar 250 kronor/vuxen. Resan från Enafors tar 20 minuter och kostar 200 kronor/vuxen. 

Fortsätt sedan samma dag, i synnerhet om du planerar att tälta och inte är i behov av att komma till en särskild plats före kvällen eller checka in på fjällstationen och acklimatisera dig till fjällens skönhet. Den som bara vill göra en kort dagstur från Storulvån kan välja mellan en rad olika varianter runtomkring, exempelvis en tur upp på Getryggen, 1 382 meter över havet, i nordväst (8 kilometer) eller bara en kort vandring ner till Storulvåns utlopp i Handölan (3 kilometer). Njut sedan av en trerätters middag i restaurangen och gå till sängs tidigt för att vara pigg dagen efter. 

Du kan också åka bil hela vägen till Storulvån och parkera på parkeringen (avgift). Den som bor på STF Storulvån parkerar givetvis gratis. 

 

Hyra utrustning

Saknar du utrustning och vill hyra? Det finns hyrverksamhet inom Svenska Turistföreningen och alltså möjlighet att hyra utrustning vid starten i Storulvån. I Åre finns dessutom företaget Outdoor Buddies (tidigare Rent-A-Plag) där du kan hyra kompletta vandringspaket, outdoorbuddies.se. Man kan också köpa begagnad friluftsutrustning på Mountain Recycle i Åre, mountainrecycle.se.

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande