Hugh Grants Torekov – en mysig sommaridyll

Sommaridyllen Torekov i Skåne kan vid första anblick tyckas oansenlig men hit har konstnärer, välbeställda och prominenta gäster kommit i alla tider.

Nu står Hugh Grants och hans svenska flickvän Anna Ebersteins hus i den lilla fiskebyn redo.

Vi har satt ihop en lista på 12 platser filmstjärnan bör känna till när han ska tillbringa somrarna i sitt nya hus. Hugh, här har du din egen Torekov-guide!

Den obligatoriska morgonrocken ska vara på när man går ner till bryggan på morgonen.

1. Morgonbryggan

Något vi hoppas Hugh Grant såg till att förhandla sig till när han köpte sitt hus i Torekov är en sliten morgonrock. Alla äkta Torekovbor har nämligen en eftersom den är obligatorisk när man vandrar ner till bryggan tidigt på morgonkvisten för att ta sig ett dopp före frukost.

 Detta med att rocken ska vara sliten visar på tillhörighet, kanske har rocken till och med gått i arv. Vid bad senare på dagen får man räkna med att trängas med barnfamiljer och andra badglada. Dagar då badvädret inte är på topp är det lika avkopplande att bara vandra bortåt längs den steniga stranden, slå sig ner och filosofera eller leta efter den perfekta, platta stenen för att kasta macka.

Blir detta Hughs favorithäng? Foto: Kristofer Scheiderbauer

2. Torekovs golfklubb

Det här gissar vi blir ett av Hughs nya favorithäng, duktig golfspelare som han är. Den klassiska linksbanan är en av de äldsta i landet, en typisk seasidebana på 18 hål.

Naturen är vacker och med havet ständigt närvarande hjälper brisen därifrån till att göra spelet utmanande. Eftersom banan bjuder på många variationer är det en bra bana att träna sina olika slag på. Banan är dessutom öppen så gott som året om. Här finns också en välförsedd golfshop och en trevlig golfkrog där man serverar dagens lunch, à la carte kvällstid och sommartid anordnas grillkvällar.

www.togk.se

Kyrkan arrangerar konserter och evenemang sommartid. Foto: Charlotte Jörgensen

3. Torekov kyrka

Med tanke på Hugh Grants roll i filmen "Fyra bröllop och en begravning" tycker vi att ett kyrkobesök vore på sin plats. Så nära som han får att gå nu är väl också risken att komma för sent minimal.

Den bländvita kyrkan med sitt tegelröda tak syns långt ut till havs. Den är placerad precis där vägarna till Ängelholm och Båstad möts. Kyrkan restaurerades på 1950-talet men ljuskronor och en tavla är från 1600-talet. Sommartid kan man hålla ögonen öppna efter konserter och andra kulturevenemang som hålls i kyrkan. Studera gärna fliken ”Evenemang” på:

www.bastad.com

Läge för Hugh att skaffa båtplats i hamnen? Foto: Heidi Rovén

4. Fiskebodarna/Hamnen

Ett besök till fiskebodarna i Torekov hamn är en trevlig utflykt, särskilt runt lunchtid. Fiskhuset i en av bodarna säljer baguetter fyllda med räkröra eller rökt fisk, härlig fisksoppa och färska räkor.

Hamnen har cirka 450 platser och den populära gästhamnen brukar ha runt 3 000 gästbåtsnätter per säsong. Vi gissar att Hugh kommer att skaffa båtplats för en redig yacht eller segelbåt att förtöja här, och om inte annat kan han göra som så många andra; köpa rökt fisk från Fiskhuset eller bara strosa runt och insupa atmosfären. Flera av årets många festliga evenemang är också förlagda i hamnen.

www.fiskhuset-torekov.se

Tångbad eller massage med tångruska är en lokal specialitet. Foto: Kristofer Scheiderbauer

5. Torekovs Warmbadhus

Warmbadhuset ligger i en enkel trävilla, alldeles nere vid havet mellan hamn och strand. Här kan man ta moderna spabehandlingar eller bada traditionellt tångbad.

Miljön är mysigt gammeldags och från vilrummet på ovanvåningen har man utsikt över havet. Redan i entrén blir man insvept i goda dofter och efter behandling även i en skön badrock. Tångbad eller massage med tångruska är en lokal specialitet. Tången är handplockad och sedan skållad vilket gör den mjuk och grönskimrande. Att sjunka ner i ett vilsamt badkar med tång är en upplevelse vi absolut tycker att Hugh ska testa!

www.torekovswarmbadhus.com

Det är främst för naturen man gör ett besök på Hallands Väderö. Foto: Charlotte Jörgensen

6. Hallands Väderö

Längst ut i hamnen i Torekov går Väderötrafikens båtar över till Hallands Väderö. En gång bebodd året runt, i dag endast sommartid, är ön ett populärt utflyktsmål bland alla kategorier av sommarbesökare.

 I Kappelhamn finns ett museum och det finns flera vandringsleder man kan följa på ön med karta. Det är främst för naturen man gör ett besök. Att vandra i skogen är populärt, liksom att ta sig ett dopp. Knubbsälarna runt ön är fridlysta och sommartid går det att åka på sälsafari med Väderötrafiken som avgår från Torekov. Den som vill bo kvar på ön kan göra det i antingen Skogvaktargården eller Fyrplatsen.

www.hallandsvadero.se

Råvarorna hämtas gärna lokalt direkt från bönderna runtom Bjärehalvön. Foto: Petter Toremalm

7. G Swenssons Krog

Allting startade på 1880-talet, då Gustaf Swenson fick en 2-krona av sin småländska mormor och begav sig i väg för att söka lyckan. Han var den första att bedriva verksamhet i huset som varit både lanthandel, kiosk och kafé innan det blev restaurang.

 Läget är hamnnära och bland alla kockar som arbetat här har flera fått utmärkelsen ”Årets kock”. På menyn står både en daglig husman och finare fisk- och kötträtter. Råvarorna hämtas gärna lokalt direkt från bönderna runtom Bjärehalvön. Vi tycker Hugh ska slå till på fisksoppan, gärna med ett glas Gewurtztraminer till.

www.swensons.se


Sankta Thoras sten ligger nere vid stranden i Torekov. Foto: Charlotte Jörgensen

8. St. Thoras sten

Sankta Thoras sten ligger nere vid stranden i Torekov.

Här berättar legenden att en blind man fann flickan Thoras döda kropp. Han bad om att få sin syn åter, och om det skedde lovade han att se till att hon blev begravd. Miraklet skedde och kistan med kroppen bars i väg mot en kyrka en bit bort. Ju längre från stenen de kom, desto tyngre blev kistan. Detta tolkades som att flickan i stället borde begravas nära havet och ett kapell byggdes i centrala Torekov. På murarna till den gamla kyrkan hoppar barnen i dag gärna runt medan de lapar glass från kiosken mitt emot. I ruinen står en skulptur av Sankta Thora, Torekovs skyddshelgon.

På Hamnkrogen sitter man verkligen på första parkett. Foto: Pressbild

9. Hamnkrogen

På Hamnkrogen sitter man verkligen på första parkett och namnet kunde inte vara mer passande. Restaurangen ligger alldeles nere vid och mitt emot hamnen dit alla dras och passerar förr eller senare under ett besök i Torekov.

 Mitt emot de guppande småbåtarna slår man sig gärna ner för en god måltid. Fisk och skaldjur är förstås det mest självklara valet även om det inte är ett måste för att äta gott här. Miljön är marin och klientelet blandat. I krogens närhet hittar man både inredning och kläder liksom Sjöfartsmuseet och bryggan.

www.torekov.hamnkrogen.nu

Känn dig hemma på Torekov hotell. Foto: Joakim Karlsson

10. Torekov Hotell

På det här hotellet är det lätt att känna sig hemma från första stund. Ta in en vecka eller bara en helg, alltid händer det något, året runt.

Häng runt poolen eller ta en promenad ner till havet. Är vädret dåligt finns regnrockar och stövlar att låna. I spat rekommenderas Hugh att testa deras skummande kroppsskrubb med svart olivtvål, otroligt skönt! Är vädret nådigt finns ibland möjlighet till utomhusmassage, annars är det lika mysigt att ta ett ångbad eller sätta sig i den hetare varianten en trappa upp varifrån man har en skymt av havet. Sommartid är den naturliga samlingsplatsen deras terrass där de ordnar allt från grillkvällar till modevisningar.

www.torekovhotell.se

De två galjonsfigurerna i trä heter Salt Peter och Cleopatra. Foto: Heidi Rovén

11. Torekovs Sjöfartsmuseum

Ovanför hamnen, mitt på det som kallas Batterivallen med utsikt över havet, hittar man Sjöfartsmuseet där alla som tar en promenad i Torekov hamnar förr eller senare.

Antingen på en bänk för att titta på alla som badar, eller kanske för att mumsa på en glass eller en låda räkor från Fiskhuset. Båten är egentligen två som satts ihop; Hoppets kajuta och Frams akterskepp som tillsammans bildar Torekovs Sjöfartsmuseum. Sommartid kan man gå in och titta på hur det kunde se ut ombord förr i tiden. De två galjonsfigurerna i trä heter Salt Peter och Cleopatra.


Njut av ostron och champagne på anrika hotell Kattegatt. Foto: Lasse Svensson

12. Hotell Kattegat

Tvärs över gatan från Kyrkoparken hittar man det vita stenhus som inrymmer Hotell Kattegat. Invigningen skedde sommaren 1896 och sedan dess har en rad olika personer bedrivit varierande former av gästgiveri och hotell här ända fram till i dag.

Läget är charmigt, mitt i Torekov, nära havet. Ett bra ställe för Hugh att ha som lugn bas att landa i när det sociala tempot blir för högt. Här kan han göra ett stopp före middagen eller efter den lyckade golfrundan, och ta ett glas champagne som serveras på glas varje dag mellan 16-18. Ostron går att köpa till för 20 kronor styck.
www.kattegat.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande