Höstmys och spännande äventyr på Skånes Djurpark
Långt inne i skogarna Skånes djurpark gömmer sig Camp Oak – ett tältläger där man kan kombinera naturäventyr med spännande upptäcktsfärder bland djuren på egen hand, och så grillning och mys tillsammans på kvällen.
Att åka till Skånes Djurpark på landsbygden utanför Höör har alltid varit ett äventyr – vi har fina utflyktsminnen härifrån från vår egen barndom. Det känns lite svindlande och väldigt fint att återvända hit med vår egen lille son. Och glädjen är inte att ta fel på – redan utanför springer han mot den höstsmyckade entrén med förtjusta utrop. Att besöka parken är en helhetsupplevelse som inte bara handlar om djuren (nordiska vilda djur och en del gamla raser av tamboskap) utan lika mycket om naturen, utomhuslek och lägereldsmys.
Direkt när vi kommit in hälsas vi välkomna av mumsande getter (som man gärna får gå fram och klappa) och av ett troll som berättar att hon behöver hjälp att hitta de andra trollen som har spridit ut sig i skogen. Spännande! Efter lite lek på den stora traktorn går vi mot parkens nyaste attraktion, Fåret Shaun-landet. Vi är alla lika förtjusta i de brittiska lerfigurerna och deras lika tokiga som roliga äventyr. Här kan man kliva ombord på en traktor och åka runt bland de busiga fåren, de elaka grisarna, den arga tjuren och de andra figurerna.
Efter åkturen promenerar vi förbi de maffiga Linderödsgrisarna som bökar i sina stora hagar och sätter oss med var sin varm korv vid en sprakande eld. Det är en av de sakerna som vi tycker om här, det finns gott om picknickplatser med grillar och eldar, man kan ta med eget eller köpa på plats.
Redan här är vi nöjda – vi har tur med det strålande soliga höstvädret, vi är ute i skogen och vi sitter vid en eld och mumsar korv. Men det är bara början. Lagom tills vi är färdiga kommer en liten elbil rullande med två spannar fisk, det är dags att mata sälarna. Tre knubbsälar och en gråsäl vet precis vad som är på gång och ”ställer” sig upp i vattnet för att se bättre, till åskådarnas förtjusning. När sälarna är mätta vandrar vi vidare in i skogen. En sorts riddararena med dramatisk musik i bakgrunden lockar med en lång och rolig hinderbana. Sonen springer, klättrar, kryper och hoppar, så kul! Det är en annan bra grej – det finns många många fina naturlekplatser där de små kan härja runt, flera är hinderbanor som ger spännande utmaningar för motorik och balans. Skulle de trötta ut sig helt är det bra att ha en skrinda eller vagn med sig, har man ingen egen finns det att hyra. Då slipper man också kånka på picknickkorgen.
Camp Oak
Vi söker oss längre in i skogen, stannar och tittar på rävarna som sover i solen, beundrar vildkatten som putsar pälsen och spanar fruktlöst efter vargarna. Efter att ha sagt hej till björnen som också ser hösttrött ut, han har satt sig med en stor sten som kudde och viftar lojt på öronen, svänger vi in på en stig i skogen mot vårt hem för natten – Camp Oak! Snart ser vi ett nätverk av trätrallar som binder ihop stora tält i tipi-stil. Ett stort tält är en sorts reception och omges av mindre familjetält och två lite större. Alla står på sitt eget trädäck med en eldplats utanför och mattor, madrasser, elkontakter och element där inne. Allt inramat av höga lövträd med solljuset silat genom kronorna.
Vi gör oss hemmastadda och bäddar med lakan och sovsäckar medan lille Gustav glatt springer runt och hälsar på de andra familjerna och barnen. Efter ett välkomstmöte och genomgång börjar första aktiviteten, att göra sin egen halloweenpumpa. Sen fortsätter vi upptäcktsfärden och trolljakten (stubbar och träd har förvandlats till spännande troll runtom i parken) innan vi återvänder till lägret för middag. Vår värdinna Linn står och steker ägg, pytt i panna och korv över glödande kol, på ett bord vid sidan om väntar tillbehören. Precis då kommer en regnskur, men vi sätter oss vid ett bord med parasoll och låter oss väl smaka. Det smakar extra gott med mat utomhus!
Efter kaffe och varm choklad har regnet slutat, och vi går ut igen i den friskt höstdoftande skogen. Nu börjar det finaste – parken har stängt för dagen och det är bara vi och de andra övernattarna kvar tillsammans med djuren. Vi får en magisk kväll där vi i lugn och ro går runt och hälsar på djuren. Örnen Ernies skri hörs på långt håll, när vi kommer nära tystnar han och tittar nyfiket tillbaka. De vackra dovhjortarna ligger tätt tillsammans på sitt stora fält, bockens ståtliga horn sticker upp i mitten. Myskoxarna betar och visentoxarna (också kända som europeisk bison) håller på med sitt, vi står länge och tittar på de stora djuren. Deras andedräkt ryker, ögonen glänser när vi möter blicken. I nästa hage har älgarna lagt sig till ro tillsammans på en kulle, med upphöjt lugn följer de våra rörelser. Det är en stilla och alldeles underbar upplevelse.
Tillbaka i tältet sätter vi oss på fällarna och myser medan mörkret lägger sig. Utanför hörs djuren – korparna kraxar, något kattdjur bråkar med ett annat, är det där en räv som skäller eller kanske en hjort? Halv åtta samlas vi igen för nattsafari. Med guiden Linn och hennes pannlampa i spetsen ger vi oss ut i det kompakta mörkret, mycket spännande och lite läskigt för de minsta. Första stoppet är hos lodjuren. De är ofta svåra att se på dagen, men nu är de nyfikna och pigga och kommer fram till ljuset. Vilka djur! Sedan går vi till tvättbjörnarna, också de nattaktiva. De ska få mat, och Linn har med sig banan och äpple. Små kloförsedda tassar sträcker sig efter godbitarna, och vi tittar storögt på bara en meter ifrån när de söta krabaterna ljudligt smaskar i sig. Bananerna är utan tvekan mest populära.
Skogspromenaden fortsätter till renarna där vi själva får hjälpa till att mata med lavar. Det finns ingen risk att bli biten, och även de minsta vågar sträcka fram handen och känna deras mjuka mular när de nappar åt sig. Sist går vi till vildsvinens stora inhägnad. Först ser vi inga, men när Linn börjar dela äpplen i halvor dyker det upp ett gigantiskt tryne i en av luckorna – de har dragit sig tillbaka till värmen i sina stallar men lockas fram av doften. Här får vi också hjälpa till att mata, barnen kastar in äpplen och de gigantiska svinen snaskar förtjust i sig.
Åter i lägret tänder vi vår egen brasa. Så sitter vi där tillsammans i natten, njuter av eldens ljus och värme och grillar några marshmallows. När pojkens ögon börjar bli tunga kryper vi ner i sovsäckarna och barnet och mamma sommar snabbt. Pappa släcker elden och förundras över den glittrande stjärnhimlen mellan grenarna. Sedan ligger han och njuter av nattens ljud: familjens snusande, olika märkliga djurläten där ute – och så plötsligt stämmer vargarna upp i en kakafoni av ylanden. Efter det somnar han med ett leende på läpparna.
När vi vaknar nästa morgon hämtar vi kaffe och frukostkorg i stora tältet. När den egna brasan åter är tänd steker vi bröd med ägg och tjocka pannkakor. Äventyrsfrukost utomhus! Linn tar med oss till sälarnas frukostmatning, sedan går vi en sista fantastisk runda i den morgonstilla parken. Nu ser vi vargarna, vaksamt kommer de ända fram till staketet och sniffar i luften. De långa hängbroarna mellan träden blir en perfekt avslutningspromenad, lika delar spänning och naturlugn. Vilken fin upplevelse detta har varit!
Fakta: Skånes Djurpark
Skånes Djurpark har funnits sedan 1952, Camp Oak öppnade 2018. I år är första gången tältlägret också har varit öppet på hösten, vilket har blivit stor succé. Man diskuterar ett eventuellt försök att hålla öppet också några nätter under julen, men inget är bestämt. Våren 2021 är Camp Oak öppet alla helger i maj och juni samt alla dagar i juli och första halvan av augusti, därefter varje helg till och med september, plus höstlovet. Boka i god tid, det har blivit mycket populärt.
Att hyra ett tält kostar 3 995 kronor för upp till fyra personer (barn under 3 år gratis). Extra personer 500 kronor. De vanliga tälten rymmer sex personer, de större tio. Kvällsmat och frukost ingår, precis som två guidade turer på kvällen och morgonen utanför parkens öppettider, samt entré för två hela dagar i parken.
skanesdjurpark.se/camp-oak
Resa hit:
Det går att resa till Skånes Djurpark med tåg och buss på en timme från Malmö. Ta pågatåget till Höör, därifrån buss 441 till hållplats Skånes Djurpark. Med bil tar det en knapp timme att köra från Malmö, tre timmar från Göteborg och drygt sex timmar från Stockholm.
skanetrafiken.se, sj.se
4 andra ställen där du kan sova nära djuren
2020 var första gången som Skånes Djurpark höll sitt tältläger öppet också på hösten. Här är några andra ställen man kan sova över nära djuren – hittills dock bara under sommarsäsong.
1. Kolmården Safari Camp
Kolmårdens djurpark norr om Norrköping räknas som Nordens största och en av de större i världen. Här har Kolmården Safari Camp en tältby nära savannens djur. Tälten har sängar, nattduksbord, element och lampor. I övernattningen ingår frukost, middag, lejonmöte, två dagars djurparksinträde samt tillgång till spa och bad. Där Skånes Djurpark är specialiserad på nordiska djur har Kolmården djur från hela världen.
2. Wrågårdens älghotell
Norr om Falköping ligger Wrågården, inte så långt från Hornborgasjön, Trandansen och Skara Sommarland. Här finns restaurang, konferens, camping och en rad aktiviteter. Man har ett hägn med fem tama älgar sett tjugotal dovhjortar, ungefär lika många highland cattle (de långhåriga korna med stora horn) och cirka 70 bisonoxar. Inne i djurparken finns en liten stugby med fyra stugor som man kan hyra. Stugorna ser ut som älgar och bisonoxar och är skapade av motorsågskonstnären Sören Niklasson.
3. Ölands djurpark
Ölands djurpark ligger nära brofästet och har djur från hela världen. Här finns en stugby i anslutning till parken med utsikt över djuren från savannen som zebra, struts, gnu, ringsvanslemur, guerzaapa och lejon.
4. Varghotellet på Järvzoo
Järvzoo ligger i Järvsö i Hälsingland, söder om Ljusdal, väster om Hudiksvall. Parken fokuserar på de nordiska djuren som varg, björn, lo, renar med mera. Här kan du bo på Varghotellet i en ombyggd gammal lada inne i djurparken. Varje rum har stora panoramafönster som vetter ut mot varghägnet. Det finns också en bastu med fönster till vargarna.