Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Höstens tio bästa matupplevelser i Sverige

Hösten är här, och Sverige svämmar över av matupplevelser som skördedagar, matlagningskurser, svamputflykter, skaldjurssafari och mycket mer. Här är tio smakrika resmål från Trelleborg till Östersund.  

I höst byter många ut höstresan utomlands mot en höstweekend i Sverige, eller en resa under höstlovet. Och vad kan väl då vara bättre än några dagar i skördetidens tecken? SJ har sammanställt en lista på tio roliga matupplevelser som lätt går att nå med tåg. Med reservation för eventuella ändringar till följd av den rådande situationen med corona.

1. Närodlat i Ådala

Självklart ska listan börja i Skåne, vårt allra främsta odlingslandskap. Här vimlar det av gårdar och landsortkrogar som är värda ett besök. I Ådala, norr om Trelleborg, ligger nyöppnade Weinbergs Hotell med restaurang, en rustik gårdsbistro med fokus på råvaror från lokala bönder som har fått fin kritik av bland annat White Guide.

Ta dig dit: Tåg till Trelleborg med byte i Malmö, därefter lokalbuss eller taxi. 

Mer info: weinbergs.se

Smörgås på Weinbergs. Foto: Pressbild

2. Lokalt matbruk i Skrea

Halland har flera av våra mest spännande och hyllade landsortsrestauranger: Äng, Stedsans in the Woods och Skrea Matbruk för att nämna några. Den sistnämnda ligger i ett vackert kulturlandskap strax öster om Falkenberg. Här handlar det om hemvevad pasta och smårätter med grunden i lokala råvaror.

Ta dig dit: Tåg till Falkenberg, därefter lokalbuss eller taxi.

Mer info: skreamatbruk.se

På Stedsans in the Woods i Halland lagas all mat över eld. Foto: JOAKIM JÄRLEKLINT / CAROLINA EHN

3. Outdoor cooking i Blekinge

Trenden är glasklar, och den kom redan före corona. Man ska ut i naturen, ta med sig fina råvaror, plocka örter och sedan laga lyxig mat över öppen eld. Naturguiden Andreas Mattisson från Karlskrona tar med sig grupper och en muurikka, en stor stekhäll, ut i Blekinge skärgård.

Ta dig dit: Tåg till Karlskrona, byte i Alvesta och Emmaboda.   

Mer info: naturebyandreas.se

Outdoor cooking är en växande trend. Foto: Pressbild

LÄS MER: Blekinge skärgård – här kan du paddla, vandra eller cykla 

4. Big Five i skaldjur på Hönö

Ostron, musslor, havskräftor, räkor och hummer är skaldjurens egen ”Big Five”. Hösten är skaldjurens tid på Västkusten, och från Strömstad i norr till Göteborg i söder ordnas numera skaldjurssafari av mängder av hotell och restauranger, exempelvis av Havskatten hotell och vandrarhemmet Hönö Röd i Göteborgs norra skärgård. I en safari ingår fiske, stor middag, övernattning och frukost. Hummerfisket startar 21 september.

Ta dig dit: Tåg till Göteborg, sedan buss och färja. 

Mer info: havskatten.com, vastsverige.com

Ostronsafari utanför Grebbestad. Foto: Roger Borgelid

LÄS MER: 7 anledningar att älska mångsidiga Västergötland 

5. Mustigt i Östergötland

Östgötaslätten är ett av våra äldsta jordbrukslandskap. Här har det odlats mat sedan 1100-talet, bland annat av cisterciensermunkar på Alvastra kloster. I dag finns här en rad fina matupplevelser. I Linköping ligger restaurang ambitiösa restaurangen Jord som satsar på vad naturen och landskapet kan ge, och i idylliska Borensberg vid Göta kanal finns Brunneby musteri. 

Ta dig dit: Tåg till Linköping, sedan lokalbuss till Borensberg.   

Mer info: restaurangjord.se, brunnebymusteri.se

Butiken i Brunneby musteri. Foto: Pressbild

6. Plocka svamp i Tyresta

Att plocka svamp är mödosamt och inte alltid så framgångsrikt, men ändå välgörande – och en alldeles gratis retreat. Eller skogsbad som det heter nu för tiden. Varför inte prova Tyresta nationalpark, söder om Stockholm, som är en av våra finaste urskogar? Parken erbjuder även guidning, lanthandel med gårdsodlade grönsaker och boende.

Ta dig dit: Tåg till Stockholm, sedan pendeltåg och lokalbuss. Vardagar är att föredra, för den som har möjlighet, för att undvika trängsel.

Mer info: sverigesnationalparker.se

Svampplockning en tidig morgon kan nästan vara en magisk upplevelse. Foto: NICKLAS WIJKMARK

LÄS MER: Bästa utflykterna från Stockholm 

7. Insyltat i Rättvik

Yvonne Björs är medlem i Svenska Syltningssällskapet och hennes geléer och marmelader kokas i koppargryta över gaslåga och är certifierade av Eldrimner Mathantverk, som är ett nationellt centrum för svenskt mathantverk. Hennes kurser i kokning av sylt, marmelad och gelé hålls på Björgården i Rättvik. 

Ta dig dit: Tåg till Rättvik.

Mer info: bjorgarden.se, eldrimner.com 

På Björgården i Rättvik hålls kurser i syltkokning. Foto: Pressbild

8. Jämtländska delikatesser

De senaste åren har hantverksgjord mat fått ett enormt uppsving. Det är en kraftfull rörelse av småjordbrukare, mikromejerister, lokala bagare, syltkokare och charkuterister. Centrum för denna produktion av ”gårdsmat” är nog Jämtland. I Östersund kan man njuta av den på Jazzkökets saluhall. Vill man göra en rolig utflykt tar man tåget eller lokalbussen till ekologiska Kretsloppshuset i Mörsil.

Ta dig dit: SJ-tåg till Östersund.

Mer info: jazzkoket.se, kretsloppshuset.com

Jazzkökets saluhall i Östersund. Foto: Pressbild

9. Skörda på slott

Sofiero slott, Läckö slott, Nynäs slott ... Vill man verkligen känna av den skördetid vi är uppe i rekommenderas ett slottsbesök. Flera av våra förnämsta slott har fina köksträdgårdar och kaféer. Ska man framhålla ett slott får det bli Gunnebo utanför Göteborg. Vid sidan om trädgården finns här också ett utomhus middagsbord att hyra. För 200 kronor per person ingår Primuskök, råvaror och recept till maträtten, bestick, fårplädar, örter från Gunnebos köksträdgård samt kokkaffe och fika. 

Ta dig dit: Tåg till Göteborg, sedan buss eller spårvagn.

Mer info: gunneboslott.se, sök på Edible Country

Smaka nyskördad mat från en slottsträdgård. Foto: SOFIA KVISTBORN

10. Löjrommens tid är nu

Den 27 september är det dags! Då beger sig en liten fiskeflotta ut i Bottenviken för att fiska siklöja, den minsta laxfisken som bär den åtråvärda ursprungsmärkta delikatessen Kalix löjrom. Fisket pågår under två till tre veckor. Löjrom, som också kallas Bottenvikens guld, kan avnjutas på någon av Luleås omtalade krogar, sex av dem är omnämnda i White guide.

Ta dig dit: Tåg till Luleå.

Mer info: visitlulea.se

Löjrommen – Bottenvikens guld. Foto: Pressbild

LÄS MER: Löjromssafari i Bottenviken