Det finns gott om små sjöar i Högbo.
Cykling med vildmarkskänsla över myrmarkerna.
1 AV 2
Det finns gott om små sjöar i Högbo.
Foto: CENNETH SPARBY
2 AV 2
Cykling med vildmarkskänsla över myrmarkerna.
Foto: CENNETH SPARBY

Testa stigcykling i höst – roligaste äventyret

I Högbo trampas det för fullt i skogarna. Den gamla bruksmiljön bjuder på mängder av cykelleder genom de trolska gästrikeskogarna. Att cykla är mer rätt än någonsin – och stigcykling i naturen är riktigt trendigt. 

Cenneth Sparby

Det är vårkänsla i Högbo bruk, ett klassiskt friluftsområde strax norr om Sandviken. För knappt två månader sedan fanns här både skidspår och spegelblanka skridskoisar, men nu är det vandring och cykling som gäller för både lokalbor och hitresta besökare.

Högbo har under åren uppmärksammats för sina fina skidspår, även under snöfattiga vintrar, tack vare kylslingor och sparad snö. Sedan några år tillbaka finner man här även ett av Sveriges främsta områden för stigcykling, knappt två timmar från Stockholm. Ett stycke vild gästrikenatur att utforska – i anrik bruksmiljö.

Cykelarenan har ett 15-tal banor med olika svårighetsgrad och i längder från tre till 45 kilometer. De utgår från fyra startplatser i området. Allt inramat av den gamla bruksbebyggelsen, som påminner om en framgångsrik epok i svensk industrihistoria.

Det är tidig förmiddag när jag tillsammans med några cykelsugna barnfamiljer och par checkar in på Högbo Brukshotell, som erbjuder prisvärda cykelpaket med boende, middag, heldämpad hoj och kartguide över lederna. Ett par hundra meter bort, strax ovan den gamla gruvstugan som hyser ett populärt kafé, ligger Sportcentralen. Utanför den lilla boden står Tobbe och Sofia Hägglund, far och dotter. De servar cyklar och ger tips till trampsugna besökare som är här för första gången.

LÄS MER: Blekinge skärgård: Här kan du paddla, vandra eller cykla 

Tobbe Hägglund har koll på lederna i Högbo. Foto: LASSE MODIN

Stigcykling har blivit en stor succé

Tobbe är en friluftsveteran i Högbo, som har drivit äventyrsverksamheten i området under många år. Nu vidareutvecklar han cykelleder och längdspår i samarbete med brukshotellet. Stigcyklingen har blivit en stor succé och växt enormt under de senaste åren, säger han och pekar på strömmen av cyklister som är på väg ut i terrängen.

– Vi hyr ut hel- eller halvdämpade cyklar och erbjuder guidad teknikträning varje lördag under säsongen, berättar Sofia, som liksom pappa åker Vasaloppet och tränar flitigt i Högboskogarna.

De båda gillar att det är så många barnfamiljer och 60-plussare som har fastnat för stigcyklingen som motionsform och ett sätt att umgås.

En familj som väl speglar fenomenet hittar jag i teknikområdet. Det är Sandra Lindgren från Årsunda, vars barn Ronja och Ville, sex och fyra år gamla, är i full färd med att cykla utför längs doserade kurvor och små gupp.

– Vi är ofta här på utflykt, och barnen älskar utmaningen som cyklingen ger, konstaterar Sandra. Maken är ute på egen cykeltur, och svärföräldrarna likaså.

Sandra Lindgren med barnen Ronja och Ville. Foto: CENNETH SPARBY

Stor variation i Högbo

En stund senare stöter jag på barnens farmor Ingrid Eriksson längs en av stigarna. Hon grenslar en ”fat-bike” och gillar variationen i Högbo.

– Jag började med stigcykling när jag fyllt 50, och det är nog bland det häftigaste jag har gjort, säger Ingrid. Ju krångligare, desto roligare!

Hon betonar variationen i cyklingen.

– Det ger ju inte bara kondition, utan även koordination och balans, och en hel del träning för magmusklerna. Dessutom är det ju extra roligt att kunna umgås mellan generationerna, betonar Ingrid som strax rullar vidare till en av grillplatserna där familjen har stämt träff.

Flera av banorna har fått namn efter personer som har varit med om att utveckla Högbos unika cykelprojekt. En krävande svart slinga för elitmotionärer heter ”Mankan”. Den är döpt efter Magnus Palmberg, veteranvärldsmästare med ett antal SM-tecken, och den som har lagt grunden till hela projektet.

LÄS MER: Kattegattleden – Europas bästa cykelled 

Över myrmarker och granskog

Jag väljer dock att cykla vidare längs en blå variant som bär Tobbes namn. En fyra kilometer lång sträcka över myrmarker och genom yvig granskog, vars rötter längs stigen är en god utmaning för oss cyklister. Här träffar jag Kristina Nykvist och dottern Märta, tolv år, som har rest hit med en annan familj från Västerås.

– Vi har varit här ett par gånger tidigare och bott på hotellet, men den här gången gör vi en dagsutflykt och tar med egen matsäck. Dessutom är det så praktiskt att kunna hyra cyklar på plats, berättar Kristina.

Märtas pappa cyklar en annan led med storasystern.

– Det är ju lite av grejen med Högbo, fortsätter Kristina. Att man kan dela på sig ibland och cykla leder med olika svårighetsgrad. Det finns ju något för alla här.

Längre fram har Daniel och Emil Eriksson från Sandviken tagit en kort vätskepaus. Tonåringen Emil har en ny stigcykel och är ute på premiärtur med pappa Daniel.

– Det är kul att ha cyklingen som gemensam nämnare, säger Daniel, som började cykla stig när han fyllde 40 efter att ha fått knäproblem under joggingturerna.

Nu har han fått blodad tand och har trampat flera långlopp som Cykelvasan och Lidingöloppet.

Daniel och Emil Eriksson – far och son på cykeltur. Foto: CENNETH SPARBY

Fikapaus i Gruvstugan

Jag känner mig nu redo att ta mig an ”Mankan”, som visar sig bli en klart mjölksyrehöjande övning med en hel del tekniskt krävande partier över knotiga rötter och stenar. Perfekt träning inför fikapausen på Gruvstugan. Den faluröda byggnaden är från början av 1800-talet, är öppen och lockar med smaskiga bakverk och matiga smörgåsar.

Agneta Högfors både bakar och står bakom disken. Hon har drivit kaféet i drygt 20 år.

– Vi har öppet året runt, utom i juli. Och det är nog köttbullsmackorna och vaniljbullarna som gör att folk återkommer, säger hon med ett nöjt leende.

I lä för den byiga nordanvinden sätter jag mig sedan bakom huset och njuter, tillsammans med andra cyklister som gjort sina rundor. Här träffar jag även Stefan Johansson, som är krögare på brukshotellet. Han har förverkligat sin dröm om att odla grönsaker, ysta egen ost och föda upp djur i Högbo – allt utifrån ett hållbarhetsperspektiv. 

– Cykeln och skidorna finns alltid med på jobbet, för att kunna ta en runda så fort tillfälle ges – och gärna en kopp kaffe på Gruvstugan efteråt. säger Stefan. Ett måste för att få energi.

Nu är han på väg till växthuset. För granne med hotellet en bit bort ligger en närmare 300 kvadratmeter stor odlingsoas. En satsning som gör hotellet i stort sett självförsörjande på grönsaker.

– Det är ju populärt bland krögare att använda närodlade grönsaker, och jag vill göra det än mer påtagligt genom att prata ”härodlat”, för att kunna servera rätter på schysta råvaror.

Och när Stefan börjar prata matfilosofi är det lätt att bli hungrig. Men än är det några timmar kvar till middagen. Först väntar lite mer cykling – för det är svårt att sluta när man väl börjat trampa stig i Högbo.

Lunch på Brukshotellet: svamprisotto med picklade grönsaker. Foto: CENNETH SPARBY

LÄS MER: Cykelsemester längs Göta kanal – en vinnare i sommar 

FAKTA STIGCYKLING

Cykla stig i bruksmiljö

Högbo Bruk utanför Sandviken lockar med ett av landets främsta områden för stigcykling. Här finner du ett 15-tal banor, där några även prepareras för vintercykling. Banorna indelas i tre olika svårighetsgrader – blått, rött och svart. Blått rekommenderas för nybörjare och motionär, rött för mer vana stigcyklister och elit samt svart för elitmotionärer.

Cykelbanorna utgår från fyra startplatser med informationstavlor, grillplatser och vindskydd. Lederna är märkta med pilar, färdriktning, namn och färg för att lätt kunna följas. För den som vill går det att boka in sig på teknikträning varje lördag under säsong. Ett 90-minuterspass för både nybörjare och mer erfarna cyklister. Det finns även ett populärt teknikområde där man kan öva sina färdigheter.

Moment som ingår: växla, bromsa, rätt position på cykeln, kurvtagning, klättring, utförskörning och linjeval. Kostar 400 kronor.

sportcentralenhogbo.se

Bo bra

Högbo Brukshotell, som i höstas fick pris för Nordens mest hållbara hotellrestaurang, erbjuder cykelpaket från 1 615 kronor/person i delat dubbelrum. Då ingår cykel, hjälm, frukost, fyrarättersmiddag och eftermiddagsfika.

hogbobrukshotell.se

hogbo.se

Många tar husbilen till Högbo. Här finner du 15 ställplatser för husbil och husvagn, med anslutning för el året om. Dusch, bastu och toalett i servicebyggnad. Kostar 200 kronor/dygn. Enbart nattparkering med husbilen på p-platsen intill leder och spår kostar 100 kronor.

hogbobruk.se/stallplatser

Enklare logi med självhushåll finns på Högbo vandrarhem, som ligger i gamla skolan. 390 kronor för dubbelrum. Ta med eget sänglinne.

hogbovandrarhem.com

Se & göra

Förutom cykling så finns det en hel del annat att sysselsätta sig med i Högbo. Varför inte spela golf och padel, paddla kanot, testa äventyrsbanan och vandra en sväng längs Gästrikeleden? Bruksområdet bjuder även på hantverksbodar, glashytta, silversmedja, gårdsbutik och litet ysteri.

hogbobruk.se

hogbo.se

 

Mer om stigcykling i Sverige

Intresset för att stigcykla i naturen med dämpad cykel har haft en lavinartad ökning under de senaste åren, med ett dussintals populära destinationer landet över. Åre, Idre och Funäsfjällen är exempel på klassiska vinterdestinationer som har skapat en livaktig åretruntturism, tack vare cyklingen. I mellersta och södra Sverige är Hellasgården och Nackareservatet i Stockholm, småländska Isaberg och Gotland Bike Park i Slite tre bra alternativ. Calazo förlag har gett ut några praktiska böcker i ämnet, bland annat om stigcykling kring Stockholm och Uppsala samt en allmän handbok om konsten att cykla mountainbike.

calazo.se

 

Åre satsar på Björnen

I Åre investeras nu drygt 16 miljoner kronor för att utveckla stigcyklingen i Björnen-området. Den anrika skiddestinationen har sedan 2004 kunnat erbjuda utmanande utförscykling på Åreskutan. Åre Bike Park erbjuder 35 leder med mer än 50 kilometer cykling, och en högsta fallhöjd på över 800 meter. Det gör Åre till Skandinaviens största cykelpark. En höjdpunkt för hela familjen är Åre Bike Festival, som hålls första veckan i juli. Ett annat tips är att ladda ner Åre trails, en app med info om leder för både cykling och vandring i Åre-regionen.

skistar.com/are

arebikefestival.com

 

Stark utmanare i Hälsingland

Vid sidan av fjällen seglar Järvsö Bergspark upp som en stark utmanare, tillsammans med Högbo Bruk. I Järvsö har man på bara några år ökat antalet cykeldygn, från ett par tusen till drygt 25 000 dagar. Här kan man ta med cykeln i sittliften för att cykla ”downhill” längs leder av varierande svårighetsgrad. Men det finns också flera fina lättcyklade varianter som utgår från själva byn. I Järvsö invigdes dessutom förra sommaren ett hotell speciellt anpassat för cyklister vid Järvsö Bergscykelpark.

jarvso.se

jarvsobergscykelpark.se

 

Missa inte!

De två doldisarna Rörbäcksnäs i norra Dalarna och Klimpfjäll i södra Lappland är ett måste för trampsugna äventyrare. Två natursköna områden med mängder av cykelstigar att välja mellan.

rorbacksnas.se/cykel

staloadaventures.se

klimpfjall.se/cykling-i-klimpfjall