Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Utsikt över Ästad vingård.
Utsikt över Ästad vingård.
Utsikt över Ästad vingård.
Varbergs klassiska kallbadhus från 1903.
Varbergs klassiska kallbadhus från 1903.
Varbergs klassiska kallbadhus från 1903.
1 AV 2
Utsikt över Ästad vingård.
Foto: Cenneth Sparby
2 AV 2
Varbergs klassiska kallbadhus från 1903.
Foto: Cenneth Sparby

10 härliga utflykter runt Varberg och Falkenberg

Det är lätt att fastna för Halland, i synnerhet om man har Varberg och Falkenberg som utgångspunkt. Två behagliga kustorter med mycket att erbjuda – vare sig man gillar natur, kultur eller badtraditioner. Och varför inte ta tåget dit längs kusten?

Allt om Resor

I Varberg har turister druckit brunn och njutit av kurbad i mer än 200 år. Traditionen lever kvar och har under årens lopp förädlats och utvecklats. Mest känd är Varbergs kurort i Apelviken, en pampig samling byggnader som vid sekelskiftets början alla var del av det gamla kustsanatoriet. Hit kom tuberkulospatienter från hela landet för att året runt andas in den friska havsluften.

Ett säkert tips för den aktive är att vandra eller cykla från Varbergs fästning längs stigen utmed havet, som leder förbi släta inbjudande klipphällar och de gamla nakenbaden med namn som Käringhålan, Skarpe Nord och Goda Hopp för herrar. Här kan man se en och annan Varbergsbo ta sitt morgondopp även vintertid.

Utsikt från Varbergs fästning. Foto: Cenneth Sparby

Kallbadhuset från 1903 tronar i skuggan av Varbergs fästning. Arkitekturen är i morisk stil med kupoler och ohejdad snickarglädje. Badhuset har öppet året runt, och innanför entrén finns små hytter och vilstolar där den badande kan koppla av.

Det tar en kvart med Öresundståget vidare till Falkenberg, som under de senaste fem åren har seglat fram som ett centrum för lokalt mathantverk. Här finns kaféer, restauranger, gårdsbutiker och bryggerier som lockar långväga turister året om.

En som starkt har bidragit till Falkenbergs matstatus är Lisa Lemke, uppmärksammad genom SVT-satsningen ”Timjan, tupp och tårta”. Hon är en entusiastisk matkreatör och kokboksförfattare som driver Prostens Pizza och Skrea Matbruk några kilometer från Strandbaden. Här är pizza och pasta den stora grejen.

Och så finns ju Lilla Napoli närmare centrum. Ville Ilola och Besmir Balaj har i en enkel barack på en småtrist parkeringsplats förvandlat pizzabakandet till en konstart. Varje dag går man in för uppgiften att göra pizza så som den görs i dess födelseort Neapel.

Spanjutarna får sitt lystmäte vid Skrea strand, där Falkenberg Strandbad lockar med vistelse i klassisk New England-stil. Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelled, passerar strax utanför och följer till stora delar kusten.

Ta tåget till Halland

Passa på att ta tåget till Varberg och Falkenberg. Reser du från Stockholm är MTRX ett smidigt val, med en handfull avgångar varje dag. SJ finns förstås också. Från Göteborg är det Öresundståget vidare söderut som gäller. Biljett löser du smidigast genom Hallandstrafikens app. Reser du från Malmö så tar du Öresundståget hela vägen. Tänk på att du även kan ta med cykeln på Öresundståget.

Mer info: mtrx.se, hallandstrafiken.se, oresundstag.se

10 tips i Varberg och Falkenberg

1. Asia Spa – med smak av Japan

En helkroppsmassage med varm olja gör gott efter en vilsam vandring längs havet. Asia Spa finner du på anrika Varbergs Stadshotell, som behållit sin gamla charm med pösiga soffor, kristallkronor i taket och avslappnad bar i anslutning till receptionen. Själva badet har en klar japansk prägel, med tvagningsrum, varma källor och massagepooler. Klassisk ayurveda, shiatsu och yoga gör vistelsen komplett. Från poolen allra högst upp får man dessutom en häftig vy över Varbergs medeltida fästning, som på håll ser ut att balansera på en klippa ut mot havet.

Efter badet väntar en middag på Izakaya Nami i samma hus. En japansk stilenlig krog med avspänd atmosfär. På menyn finns sushi, sashimi, grillat kött och fisk samt en mängd läckra smårätter kreerade av krögarduon Mikael Andersson och Klas Medin. Omakase-middagen med kockarnas val gör middagen till en helkväll – i synnerhet tillsammans med provsmakning av sake och japansk hantverksöl. Färsk fisk och skaldjur från Träslövsläge gör det hela ännu mer smakrikt.

Mer info: varbergsstadshotell.se, resto-nami.se

Shiatsu är en av behandlingsformerna på Asia Spa. Foto: VARBERGS STAD

2. Klassiskt strandliv vid Skrea strand

Falkenberg strandbad har anor sedan 1930-talet, och är en självklar mötesplats för hängivna badturister året om. ”New England”-känslan med vitt, rotting, pösiga fåtöljer och vidsträckt vy över havet och Skrea strand gör att Sverige känns långt borta för en stund. Och visst är det en härlig känsla att vandra ut på den långa träpiren för ett dopp, även när havet är minst sagt kylslaget.

Spa-avdelningen bjuder på hamam, bassäng och eldrelax. Dessutom en inglasad  ”retreat club”  med flera pooler och barhäng för den som så vill. Klitterbadet, med 50 meters saltvattenbassäng och åtta banor, är närmaste granne. Men den kanske största anledningen att besöka Strandbaden just nu är restaurang Köket, där den isländske köksmästaren Knútur Kristjánsson skapar stor matkonst under begreppet ”Damn fine, social dine”. Knútur, som tidigare har arbetat på stjärnkrogar som Oaxen i Stockholm och Fäviken i Jämtland, har fått idel lovord i bland annat White Guide. Tartar på mjölkko med forellrom och libbsticka, fermenterad rabarber och sotad lök samt Grebbestadostron med syrad krasse är några av aptitretarna som inleder femrättersmenyn.

Mer info: strandbaden.se, koketfalkenberg.se

Njut av lugnet vid Skrea strand. Foto: Cenneth Sparby

3. Cykla Kattegattleden

Hyr en cykel och trampa några timmar längs Kattegattleden. Sveriges första nationella cykelled – 37 mil lång - invigdes 2017. Den sträcker sig mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr, hela vägen genom Halland. Den fyra mil långa sträckan mellan Varberg och Falkenberg följer havet genom det öppna landskapet. Längs med vägen finns naturreservat, flera fiskelägen, små gårdsbutiker, konsthantverkare och kaféer.

Stanna till vid naturreservatet Morups Tånge, en gammal fyrplats med anor från 1500-talet. Naturreservatet ger mer en känsla av irländskt hedlandskap, med den närmare 30 meter höga 1800-talsfyren som riktmärke. Strax norr om reservatet ligger fiskeläget Glommen, med mysig krog som är öppen stora delar av året.

Den populära fisk- och skaldjursbistron drivs av Lars och Margit Abrahamsson som delar av året bor på den karibiska ön Bequia. De har även öppnat strandrestaurangen Flip Flop i Olofsbo, några kilometer söder om Glommen, med karibisk mat och ett dussintals rum för hugade strandresenärer. Ibland bjuds det på konsert och underhållning till maten, med artister som Joe Labero, Janne Schaffer och Mikael Rickfors.

Mer info: kattegattleden.se, glommensfiskekrog.se, morupstangefyr.weebly.com

LÄS MER: Guide: Kattegattleden – Europas bästa cykelled 

Natursköna Kattegattleden invigdes 2015. Foto: Cenneth Sparby

4. En säker trio kaféer

Gillar man kaféer är det definitivt läge att hänga en stund på Kasett-Kaffe Etc på gågatan i Varberg, inrymt i en stilfull 1700-talsbyggnad. Satsa på den krämiga cortadon, tillsammans med delikatessglassen från Lejonet & Björnen. Sångerskan och kaféägaren Cecilia Vennersten säljer även lokala delikatesser, choklad, inredning, designprylar och kläder.

Falkenbergsborna föredrar Stålboms konditori, som fyllde 50 för några år sedan. En klassiker med devisen ”Livet är för kort för att inte unna sig en långfika”.  Under många år har det bjudits på både smaskiga bakverk och konserter under namnet ”Bullar & Bång”. Bo Kaspers, Eva Dahlgren och Orup är några av artisterna som har gästat fiket. Men från och med i år är det enbart fika och luncher som gäller.

Hos uppstickaren Charleston i det närmare 200 år gamla huset på Storgatan gräddar Frida och Jonas Hauge belgiska våfflor med känsla. Njut dem med blåbär, kokos, citron och ingefära. Men det går även att få en nygräddad variant med handskalade räkor och crème fraiche. Dessutom kaffe av högsta klass. Lite av en klassisk ”coffee shop” i Brooklyn, enligt Frida.

Mer info: kassettvarberg.com, stalboms.se, facebook.com/charlestonkaffe

Kassett-Kaffe en självklar mötesplats i Varberg. Foto: Cenneth Sparby

5. Mat och dryck från gård och mejeri

På Johnssons gård, strax söder om Varberg, står man med båda fötterna i jorden. I gamla lador och stall finner man bland annat gårdskrogen Spiseriet, Sikta stenugnsbageri, Hembränt keramik och Nackhellehem Blommor. För att inte tala om Subbes bryggeri, som frestar med smakprovningar i en av längorna.

Linus Boman och Peter Halldén är gamla barndomskamrater som i maj 2019 bestämde sig för att starta krog på landet. Mottot för Spiseriet, som krogen heter, är rustikt käk på bra råvaror som finns i närheten, som rökgrillad kummel, hjortlägg med palsternacka och höbakat äpple till dessert.

Två mil längre söderut ligger Stafsinge och Lis Mejeri, där Rina Ratell och Johan Blidberg skapar minst sagt fantasifulla femrättersmenyer i det som en gång i tiden huserade ett mindre mejeri. Johan råddar köket medan Rina serverar och ser till att gästerna trivs. De båda bor på övervåningen med döttrarna Marigel och Ria, medan bottenvåningen har blivit krog med öppet kök sedan några år tillbaka. Maten är klart lokalpatriotisk, med mycket grönt, vilt och fisk. Och så bär och frukt från den egna trädgården. Öppettiderna varierar, så håll utkik på hemsidan.

Mer info: johnssonsgard.se, spiseriet.se, lismejeri.se

Matsalen på Lis Mejeri har en alldeles särskild känsla. Foto: Cenneth Sparby

6. Sinnenas Spa 

Sök dig från Falkenberg mot Tvååker och Sibbarp. Efter närmare tre mil längs slingriga vägar ligger Ästad vingård i klart lantlig miljö, en idyll med böljande ängsmarker och vidsträckta bokskogar. I hagarna betar kor och får. Syskontrion Mattias, Linda och Daniel har här skapat en mötesplats med vin, gastronomi och spa i fokus.

Sinnenas Spa känns som att besöka Tolkiens Fylke. Ett hobbit-land med små timrade hus, gräsbevuxna tak, rök ur murade skorstenar, porlande bäckar och prunkande grönska.  De rustika trähusen rymmer vedeldade bastuvarianter med garanterad hetta och fukt. Den allra häftigaste ligger under vatten, där man kan skåda regnbågsforeller lojt simma förbi.

Filip Gemzell på restaurang Äng står för de gastronomiska utsvävningarna. Han frestar med avsmakningsmenyer som bjuder på det bästa från Hallands skogar, gårdar, vatten och ängar. Och som White Guide skrev för ett år sedan: ”Äng är så bra att den inte kommer att förbli en hemlighet länge till.” Räkna med en fyratimmarssittning för att ta del av alla smårätter, med bland annat råräkor, havskräftor samt vildplockade blåmusslor och ostron i smakrika kombinationer.

Passa på att vandra i Åkulla bokskogar nästföljande morgon. Ett femtio kvadratkilometer stort naturområde nära Ästad, med en mängd fina vandringsleder.

Mer info: astadvingard.se, akullabokskogar.nu

Sinnenas Spa på Ästad Vingård. Foto: Cenneth Sparby

7. En laddad dag i Halland 

Upptäck det bästa av landskapet genom att ladda ner appen A day in Halland. Tillsammans med de halländska turistbyråerna har Visit Halland valt ut de populäraste kategorierna för turistande i Halland, såsom stränder, naturupplevelser, utflyktsmål och matupplevelser. Tipsen i appen utgår från var besökaren befinner sig och anges med avstånd till varje tips. Här finner du en mängd matnyttig info kring cykel- och vandringsleder, gårdsbutiker, restauranger, kaféer, museer och pensionat. Det är lätt att leta sig fram med hjälp av kartan och sedan finna egna vägval. Appen finns för nedladdning på Appstore och Google Play.

För den som söker det bästa av halländsk matkultur är broschyren ”Kulinariska Halland” ett måste. Bara i trakterna kring Varberg och Falkenberg finns mer än 30 smakrika utflyktsmål. Ett av dem är Slöinge och Solhaga stenugnsbageri. Det är lätt att bli kvar länge för att njuta av matiga smörgåsar, pajer, kakor och doftande kanelbullar. Kaffet kommer från byns rosteri och är värt en resa i sig.

Mer info: kulinariskresa.se, visithalland.se, solhagastenugnsbageri.se

På Sikta Stengungsbageri har Linn Gustafsson just bakat färdigt för dagen. Foto: Cenneth Sparby

8. Museum för nostalgiker

Halland har i mer än hundra års tid varit centrum för svensk cykeltillverkning. Med en övertygelse om att alla svenskar skulle ha råd att färdas kungligt startade Birger Svensson Svenska Cykeldepoten i Varberg 1908. Den lilla cykelfirman växte sig allt större, och blev med tiden Monark, en av Europas största tillverkare av cyklar, mopeder och motorcyklar. 1939 tillverkades tusen tvåhjulingar per dag i Varbergsfabriken. På Monarkmuseum i Falkenberg visas allt det som Monark har tillverkat genom åren, och en hel del andra märken också – framför allt klassikern Rex. 

Roger Arneson är den som startade museet för fyra år sedan, tillsammans med sin morbror Leif Svenson. Förra året fick museiskaparna ett pris av Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF) för den nostalgiska samlingen.

Det är även värt att spana in Hallands kulturhistoriska museum i Varbergs fästning. Framför allt för att titta på Bockstensmannen, norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd – och världens enda kända pålade mosslik.

Rian designmuseum i Falkenberg är en annan höjdare. Upplev nyskapande design och folkkär formgivning. Allt från industridesign till konsthantverk i ett 1800-talshus nedströms Tullbron, vid Ätran.

Mer info: monarkmuseum.se, museumhalland.se, riandesign.se

Monarkmuseet väcker nostalgin till liv. Foto: Cenneth Sparby

9. Yoga och brunch i Steninge

Två mil söder om Falkenberg ligger Steninge Kuststation, där man om somrarna bjuds på saft och cykelservice som cyklist längs Kattegattleden. Värdparet Catarina Arvidsson och Per Carlsson har lunchplätteri under högsäsongen och en grötfrukost av högsta klass. Per är nämligen världsmästare i den ädla konsten att koka gröt, och även flerfaldig svensk mästare. Under lågsäsongen kan man boka in sig på yoga och brunch vissa helger, som i november och december, då det bjuds på världsmästargröt, klimatsmarta grönsaker och nystekta saffransplättar med frukter och bär. Dessutom kan du övernatta i mysiga ”skärgårdsrum” lördag till söndag.

Steninge var en riktig kändisbadort före andra världskriget, med hela fem pensionat. Nu är det Catarina och Per som för traditionen vidare, genom det gamla badhotellet som varsamt renoverats. Naturen kring kuststationen är smått magisk för både vandrare och cyklister, och under högsäsongen kan du hänga med på guidad stigcykling och vandring i ”Ingeland”, som diktaren, trubaduren och hemmasonen Alf Hambe kallar naturen kring Steninge.

Mer info: kuststationen.se

Catarina och Per gillar gröt och plättar till frukost! Foto: Cenneth Sparby

10. Missa inte Lenin och Havanna

Landets mest udda kurbadsavdelning finns på hotell Gästis, Varbergs äldsta hotell. I källaren döljer sig Leninbadet med bassäng, kallbad, ångbastu och fotbad. En kopia av det bad som från början byggdes i källaren till flickinternatet Smolnij i S:t Petersburg 1806-08 – och som senare blev Lenins favoritbad. Ett underjordiskt miniatyrpalats i gamla 1700-talsvalv.

Och Gästis har knoppat av sig i grannkvarteret. I Ehrenpohlska huset, med utsikt över Brunnsparken, ligger Gästis Kafé & Matsalar där man med fördel tar en fika eller middag, i sällskap med ett gäng böcker. För här finns en stor och gedigen boksamling, med författare som Bernard Nordh, Jan Myrdal, Sara Lidman och Jack London.

En bit bort ligger Hotell Havanna, som har samma excentriske ägare som Gästis – Lasse Diding. Det rymmer Havanna Bad & Spa, inspirerat av Kubaälskaren och författaren Ernest Hemingway – som för övrigt själv älskade att bada, i både hav, pool och kar.

Mer info: hotellgastis.se, hotellhavanna.se

Lenin-badet på Gästis. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: 10 självklara skäl att älska Halland