Slottet påminner om en riddarborg där det ligger på en klippudde intill sjön Trummen.
1 av 4: Slottet påminner om en riddarborg där det ligger på en klippudde intill sjön Trummen. Foto: PRODUKTBILD
"Här finns torn och tinnar, granit och en stor samlingssal och salonger på festvåningen dit man når via stora trappan", säger slottets arrendator, Maria Runosson.
2 av 4: "Här finns torn och tinnar, granit och en stor samlingssal och salonger på festvåningen dit man når via stora trappan", säger slottets arrendator, Maria Runosson. Foto: PRODUKTBILD
Teleborgs slott ligger en knapp halvmil söder om Växjö.
3 av 4: Teleborgs slott ligger en knapp halvmil söder om Växjö. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Alexander Karim, Kajsa Ernst, Sven Melander, Lena Söderblom och Camilla Läckberg är med i den nya säsongen.
4 av 4: Alexander Karim, Kajsa Ernst, Sven Melander, Lena Söderblom och Camilla Läckberg är med i den nya säsongen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här spelas årets säsong av "Stjärnorna på slottet" in

Sven Melander, Camilla Läckberg, Kajsa Ernst, Alexander Karim och Lena Söderblom är årets medverkande i SVT:s populära "Stjärnorna på slottet".

För andra säsongen i rad spelas serien in på ett slott som hyllas för sin Harry Potter-känsla: Teleborgs Slott strax utanför Växjö.

"Stjärnorna på slottet" är numera en väletablerad tv-tradition runt jul- och nyårshelgerna. 

Nu inleds trettonde säsongen sedan starten 2006. Det är tradition att slottet i fråga byts ut då och då, vilket senast skedde i fjol då Teleborgs slott, en knapp halvmil söder om Växjö, tog över stafettpinnen från sörmländska Ericsberg. 

Slottet påminner om en riddarborg där det ligger på en klippudde intill sjön Trummen. Det är byggt av röd och grå granit i tre våningar och ståtar med två pampiga torn, ett fyrkantigt huvudtorn samt ett mindre, runt.

"Jag tycker det är Harry Potter-känsla", har Ulrika Midunger som är projektledare för programmet sagt och slottets arrendator, Maria Runosson, håller med:

– Här finns torn och tinnar, granit och en stor samlingssal och salonger på festvåningen dit man når via stora trappan.

Till skillnad från föregångare, som Ericsbergs slott i Sörmland, bär Teleborg inte på 4-500 år av legender och historia.

LÄS MER: 9 svenska slott där det spökar 

Teleborgs slott är ett gammalt flickpensionat

– Det var färdigbyggt år 1 900 och är Sveriges näst yngsta slott, berättar Maria Runosson.

Ändå står det lite romantiskt sagostämning över slottet då greve Fredrik Bonde af Björnö lät bygga det som en morgongåva (bröllopsgåva) till sin unga hustru Anna Koskull. Lyckan blev inte långvarig. Greven dog bara nio år senare och hustrun 1917. Då paret var barnlöst gick Teleborg till grevens brorson som bland annat drev flickpensionat här på 1920-talet. Hans arvingar sålde anläggningen till Växjö kommun 1964.

Därefter har det i många år används för olika tillställningar, inte minst bröllop och examensfester, vilket gett många Växjöbor egna relationer till slottet.

Men i början av 2000-talet, när Maria Runosson höll en privat fest här, hade Teleborg fallit in i en törnrosasömn där lokalerna inte nyttjades fullt ut.

Maria, med bred erfarenhet av hotellbranschen, fick idéer om hur det kunde utvecklas vilket slutade med att hon fick arrendera anläggningen:

– Jag har försökt göra det mer slottslikt och lite mindre partylokal. Vi har utvecklats för varje år och har nu 52 bäddar i 30 rum.

Slottet är väldigt populärt bland brudpar och precis som 2018 är 2019 snudd på fullbokat när det gäller bröllopsarrangemang. 

Några större ombyggnader eller förändringar har dock inte genomförts under det gångna året. De fem deltagande "stjärnorna" bor alla på slottets svitvåning. 

Inte särskilt mycket har läckt ut på förhand om årets inspelning. 

LÄS MER: Tio fantastiska vinterslott 

För andra säsongen i rad spelas serien in på ett slott som hyllas för sin Harry Potter-känsla. Foto: FOTOGRAF TOMMY DURATH AB

Canceropererad strax innan

Sven Melander har dock berättat att det var en svår tid för honom då han strax innan tv-inspelningen opererades för sin cancer: 

– Det var väldigt jobbigt inspelningsmässigt. Det var halvt förödande för min ork, sa han efter inspelningen. 

Och om sina fyra meddeltagare:

– De var så oerhört vänliga och trevliga, det kände jag. Jag har inte träffat någon av dem innan, och blev överraskad av alla.

– Varje människa jag träffar nu frågar ”Hur var Camilla Läckberg?” Hon var en väldigt rolig och trevlig människa. 

Camilla Läckberg i sin tur missade ett tågbyte på väg till Växjö och anlände flera timmar försenad.

– Jag gled in sent som värsta divan, berättade hon för Expressen i somras. 

– Det känns som jag verkligen fått den rollen genom den här entrén. Jag och min man hade skämtat innan om att det inte riktigt finns någon diva i det här gänget, men att det kanske är jag som är det, bara att jag inte fattat det själv! 

Tv-exponeringen har förstås lett till ökat intresse för Växjöslottet:

– Det har medfört ringar på vattnet för oss och inte bara för oss på slottet utan Växjö som stad, säger Rebecka Mattsson på Teleborgs slott.

– Inför kommande säsong är det mycket bokat med bröllop precis som förra året och även vanliga privatpersoner. Vi har också har märkt att långväga konferens gäster även har hittat oss.

LÄS MER: Fira nyår på svenska slott och herrgårdar 

ÅRETS DELTAGARE I STJÄRNORNA PÅ SLOTTET

Sven Melander

Journalist, programledare och skådespelare, född i Malmö 1947. Han spelade Berra i "Sällskapsresan" och trollet "Rulle" i Nöjesmassakern. Senast såg vi honom i tv-serien "Lingonligan".

 

Camilla Läckberg

Deckarförfattare, född 1974 i Fjällbacka på Västkusten där många av hennes romaner utspelar sig. Läckberg har skrivit tio romaner som sammanlagt sålts i över 20 miljoner exemplar i 50 länder.

 

Kajsa Ernst

Skådespelerska, född 1962 i Göteborg. Har förflutet från bland annat från Stadsteatern och Fredriksdalsteatern i Helsingborg och har setts i tv-serier som  "Morden i Sandhamn" och "Sthlm Rekviem". Var gift med skådespelaren och regissören Göran Stangertz (som gick bort 2012).

 

Alexander Karim

Skådespelare född 1976 i Helsingborg. Utbildad i Los Angeles. Har spelat Vanheden i "Jönssonligan – den perfekta stöten" från 2015 och även varit med i Johan Falk-filmatiseringarna, i tv-serien "Lasermannen" och senast i tv-serien "Morden i Sandhamn". 

 

Lena Söderblom

Skådespelare och regissör, född i Stockholm 1935, dotter till skådespelarna Åke Söderblom och Ann-Mari Söderblom. Filmdebuterade i Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende" 1955 och har arbetat på Stockholms stadsteater sedan 1963. Många känner igen henne som fru Papphammar i succékomedin med Gösta Ekman.

"Stjärnorna på slottet"  har premiär lördag 29 december i SVT1 klockan 20.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande