Den fjärde och sista säsongen av "Bron har premiär på nyårsdagen.
1 av 2: Den fjärde och sista säsongen av "Bron har premiär på nyårsdagen. Foto: Kalle Nordlund/SVT
Sofia Helin spelar polisen Saga Norén i "Bron".
2 av 2: Sofia Helin spelar polisen Saga Norén i "Bron". Foto: SVT

Här spelades den sista säsongen av "Bron" in

Nu drar den fjärde och sista säsongen av succé-serien "Bron". Redan tidigare har turisterna vallfärdat till Malmö och Köpenhamn för att gå i Sagas fotspår. Rasmus Ericksson har letat inspelningsplatser till serien. Han guidar dig till platserna du inte får missa. 

– Det är ju inte många som ser på "Bron" och tänker att de måste åka till Malmö för att det är så pittoreskt och vackert, säger han.

Rasmus Ericksson har arbetat i filmbranchen i tio år, de senaste sex åren har han letat inspelningsplatser till filmer och tv-serier. Förutom att ha arbetat med ett flertal Wallander-filmer och bio-aktuella "Korparna" har han i olika konstellationer varit med och letat inspelningsplatser till alla fyra säsongerna av den svenska succén "Bron". I arbetet till den fjärde säsongen arbetade han tillsammans med Ingeka Envall. När man ska hitta platser till just den serien är det vissa saker man måste ta hänsyn till.

– Hela serien har en speciell estetik – det är ju inte många som ser på "Bron" och tänker att de måste åka till Malmö för att det är så pittoreskt och vackert. Det är väldigt mycket betong, karghet och stelhet, berättar Rasmus Ericksson.

LÄS OCKSÅ: Här är fjärde säsongen av "Fröken Frimans krig" inspelad 

"Bygger en tweakad värld"

Förutom att seriens allmänt murriga stämning är det ett visst tänk som präglar serien. Här platsar inte vilka hus som helst. Till exempel passar miljonprojekten perfekt att filma serien i.

– I Bron är det inget som är byggt tidigare än andra världskriget. Man försöker få med mycket moderna byggnader istället. Mycket funkis. Det är väldigt mycket funkis från 30- till 50-talet och många toknya byggnader, som Malmö live och hela Hyllie. Även om man inte bygger upp en annan värld så är det lite tweakat, säger Rasmus Ericksson.

Rasmus Ericksson har varit med och letat fram inspelningsplatser till alla säsonger av "Bron" Foto: Privat

Arbetet med den fjärde och avslutande säsongen av "Bron" inledde han i maj 2016 med att leta platser redan innan han sett manus till avsnitten. Arbetet har tagit honom till väldigt många platser han annars inte skulle ha besökt. Rasmus Ericksson berättar att det har gjort honom lite avtrubbad. 

– Man har varit på så många konstiga ställen. Jag har varit nere i kulvertarna under sjukhus bland döda kroppar till exempel, säger han.

Den som sett de tidigare säsongerna kommer känna igen sig i miljöerna, men det är vissa saker som inte kommer igen. Sagas lägenhet har man exempelvis ingen anledning att besöka i den nya säsongen. 

I Köpenhamn har man hjälp av en kollega som gör samma jobb där, men man ska inte vara säker på att man är i Danmark när man utger sig för att vara det. 

– Man fuskar tokmycket – det är ju dyrt att åka över Bron. Man filmar ofta de danska scenerna utomhus i Danmark och sen filmarna man inomhus i Sverige, säger Rasmus Ericksson.  

LÄS OCKSÅ: ”Midnattssol" – så hittar du till inspelningsplatserna 

Malmö universitetssjukhus har figurerat i ett antal sjukhusscener. Det är även med i den nya säsongen. Foto: TOMAS LEPRINCE

Återkommande platser:

Polishuset i Malmö

Är i verkligheten ett hus på Barkgatan vid Möllevångstorget som bland annat inrymmer en yogastudio.

Polishuset i Köpenhamn

Är polishus på riktigt och legendariskt dessutom – den maffiga Politigården, Köpenhamnspolisens högkvarter vid Glyptoteket i hjärtan av staden. Interiörerna är dock inspelade i Sverige. 

Malmö universitetssjukhus

– Sjukhuset i Malmö återkommer, vi har alltid haft ett och samma utrymme, men om man tittar igenom säsongerna så ser man att vi går in på lite olika ställen, men det fungerar det ju på sjukhus. Man är inte alltid på samma avdelning, berättar Rasmus Ericksson. 

Rättsmedicinen i Lund

Tidigare har denna byggnad setts från utsidan, under den fjärde säsongen är man endast inomhus här.

LÄS OCKSÅ: Jordskott – hitta till inspelningsplatserna 

Nya platser för säsong 4:

Kirsebergsfängelset

– Det var en väldigt speciell plats. Det är ju helt omöjligt att komma in på fängelser i Sverige för att filma, men eftersom det här stod tomt fick man ett fantastiskt tillfälle att filma i ett fängelse. 

 Vintergatan

– Det är en industrigata i Malmö. Vi har försökt få in den i tre säsonger, men har inte filmat på den tidigare. Man har tänkt att den är så Bro-ig att den bara måste komma med, och den här säsongen kom den äntligen med. Både färgskalan och arkitekturen är rätt där. Den är ruff och lång – det är en blandning av att den är intressant men ändå med industri. 

Davidshall

– Vi har ju haft ett svenskt polishus i alla säsonger och nu har vi gjort upp ett danskt som vi byggde upp i Davidshall i Malmö. Det var ett stort bygge som vi gjorde upp där i samband med att de skulle bygga om det till lägenheter. Det var en utmaning att filma där i flera veckor samtidigt som de skulle bygga om. Det ligger väldigt centralt, precis bredvid gågatan. 

Hotell Malmö Arena/Etage

– På utsidan ser man Percys (Nilsson reds anm) hotell Malmö arena och sen när man är inomhus klipper man till nattklubben Etage, som ligger supercentralt i Malmö. Där kan man känna att man är i Bro-universumet och dansar. I serien ligger klubben dock i Köpenhamn, vilket gör det lite spännande. 

Restauranger som är med i serien:

Bord 13

Restaurang och vinbar på Engelbrektsgatan 13 nära Gustav Adolfs torg i centrala Malmö. 

Scaniabar

Restaurang som blandar mexikansk och koreansk matkultur, ligger på Bergsgatan i centrala Malmö.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande